Memur maaşları için yapılacak olan zam da etkili olan unsurlardan biri de enflasyon. Memur maaşlarına enflasyona göre zam yapılacak. Ayrıca toplu sözleşme gereği de yüzde 10 oranında maaş zammı olacak.

Memur maaş zamlarında belirleyici aylardan biri olacak olan nisan ayı enflasyon rakamları Türkiye istatistik kurumu TÜİK tarafından 3 Mayıs 2024 Cuma günü kamuoyuyla paylaşılacak. Paylaşılacak olan bu enflasyon verisi memur maaş artışına yansıtılacak olan kalemlerden biri olacak. Nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte memur maaşlarının belirlenmesine iki aylık enflasyon süresi kalacak. Mayıs ve haziran enflasyon rakamlarını açıklanmasına lazım memur maaş zammı kesinleşecek.

2024 yılı Ocak ayında tüm memurlara %49.25 oranında maaş zammı yapılmıştı. Bu zammın ardından en düşük memur maaşı 32.860 TL’yi yükseltilmişti.

Temmuz ayinin yaklaşmasıyla birlikte memur maaşlarının yüzde kaç oranında zam alacağı merak konusu olmaya devam ediyor. Peki dört aylık enflasyon verilerine göre memur maaşına yüzde kaç oranında maaş farkı yansıyacak? İşte detaylar: 

DÖRT AYLIK ENFLASYON FARKI MEMUR MAAŞINA YÜZDE KAÇ ETKI EDECEK ?

2024 yılının ilk dört aylık enflasyon verilerine göre memur maaşlarına ne kadar maaş zam farkı yansıyacağı 3 Mayıs 2024 tarihinde açıklanacak olan nisan ayı enflasyon rakamları ile belli olacak. Ocak ayında %6,7, şubat ayında %4,53 ve mart ayında %3,16 olarak TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının ardından üç aylık memur maaş enflasyon oranı %10.05 olarak gerçekleşmişti. Açıklanacak olan nisan mayıs ve haziran aylarına ait enflasyon oranları ile birlikte gerçek rakamlar oluşacak ve memur maaş zammı kesinleşecek.

Üç aylık %10.05 oranındaki zam oranına Nisan ayında gerçekleşecek olan enflasyon farkı da eklenecek. 

Enflasyon verilerine göre memur maaş zammı en düşük memur maaşı ne kadar oldu Enflasyon verilerine göre memur maaş zammı en düşük memur maaşı ne kadar oldu

6 AYLIK ENFLASYON BEKLENTISI YÜZDE KAÇ OLARAK HESAPLANDI 

Merkez Bankası MB tarafından yapılan piyasa katılımcılara anketi sonuçlarına göre 2024 yılının ilk 5 ayında enflasyon beklentisi %22.35 olarak gerçekleşirken, 2024 yılı haziran ayı enflasyon rakamlarının eklenmesi ile bu oran %25 düzeyine yükselecek.

TÜİK istatistik verilerine göre açıklanacak olan enflasyon rakamlarının beklentilere uygun bir seyirde devam etmesi durumunda 6 aylık memur maaş enflasyon farkı %8,7 olarak gerçekleşecek. Bu %8,7 oranındaki enflasyon farkı ile birlikte hükümet tarafından memur maaşlarına yapılan toplu sözleşme zammı olan %10 oranındaki rakam farka eklenecek. Böylece memur maaşlarına yapılacak olan temmuz zammı %19,57 düzeylerinde olacak.

TEMMUZDA EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI KAÇ TL OLACAK 

2024 yılı temmuz ayında memur maaşlarına yılın ikinci ve son zammı yapılacak. Memurlar 2024 yılının son zammını Ayında görecekler. Şimdiye kadar gerçekleşen veriler ve piyasa anketlerine göre oluşan beklentiler ışığında enflasyonun gerçekleşmesi durumunda memurların maaşına%19,57 oranında bir maaş zammı yapılacak ve bu zammın ardından 32.860 TL olan en düşük memur maaşının 39.300 TL düzeylerine yükselmesi bekleniyor.