2023 Temmuz ayı memurlar ve emekliler için kritik önem taşıyor. Bu bağlamda ilk etapta görevdeki memurlarla birlikte tüm emeklilerin yılın ikinci yarısına yönelik alacakları zam gündeme gelecek. Memur ve emekli maaşı ile birlikte asgari ücrette yeni düzenleme yapılacak. Ayrıca emeklilikte prim gün sayısına takılan esnafın erken emekliliği için prim gün sayısının işçilerle eşitlenmesi, ev kadınlarına emeklilik yolunun açılması gibi konular da Meclis göreve başlar başlamaz yapılacak düzenlemeler arasında.

EMEKLİ AYLIĞINA ZAM

Halen görevde olan memurlar ile birlikte memur emeklileri, SGK ve Bağ Kur emeklileri gibi önemli bir kitleyi etkileyecek düzenlemelerin yapılmasına sayılı günler kaldı. Temmuz ayında tüm bu konularda yapılacak olan çalışmalar sonuçlanmış olacak. Çünkü bu kapsamdaki düzenlemeler yılda iki kez; Ocak ve Temmuz aylarında Toplu Sözleşme kapsamında yapılıyor. Bu yıl ise özel bir durum var. Toplu Sözleşme görüşmeleri bu yıl yapılacak ve yetkili sendikalarl hükumet arasında yapılacak pazarlıklar memurların ve emeklilerin özlük haklarını ve ekonomik haklarını belirleyecek.  İşçi, Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı da TÜİK’in açıkladığı geçmiş altı aylık enflasyona göre belirleniyor. Temmuz ayında memur ve emeklileri toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 6 zam alacak, ayrıca oluşacak enflasyon farkı da maaş zammının üzerine eklenecek. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı 3 Temmuz’da açıklanacak ocak-haziran enflasyonuna göre netleşecek.

EMEKLİLERE KADEMELİ ZAM

En dğüşük emekli aylığına yapılan zam nedeni ile biraz daha yüksek zam alan emeklilerin maaşında aynı oranda artış sağlanmamıştı. Mart ayında yapılan düzenlemeyle en düşük emekli aylığı 7500 liraya çıkarılmıştı. 7500 liranın üzerinde maaş alanlara yansımamış ve yaklaşık 9.5 milyon civarında kişi emekli maaş artışından yararlanamamıştı. Bu emekliler temmuz ayında yapılacak düzenleme ile yeniden eski oranlarda maaş artışı bekliyor. Temmuz ayında yapılacak olan emekli maaş zamlarıyla birlikte yeni bir düzenleme daha yapılacak ve adı geçen  9.5 milyon civarında emekliye geçmişte ödediği prim gün sayısına göre kademeli zam verilecek. Yapılacak düzenlemelerle emekliye enflasyon ve refah payı artışı yapılacak. Bununla birlikte yine temmuz ayında en düşük emekli aylığının da artırılması planlanıyor. Kimin, ne kadar zam alacağı temmuz ayında netleşecek.

Sandık kurulu başkanı ve memur üyeye ödenecek ücret yevmiye sayısı YSK tarafından açıklandı Sandık kurulu başkanı ve memur üyeye ödenecek ücret yevmiye sayısı YSK tarafından açıklandı

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 22 BİN TL OLACAK

2023 Temmuz ayında halen görevde olan memurların maaşlarını iyileştirmeye yönelik olarak düzenleme yapılacak. Mevcut şartlarda memur maaşı 12000 Lira civarında. Temmuz ayında yapılacak düzenlemeyle en düşük memur maaşına önce seyyanen zam yapılarak 15 bin TL seviyelerine yükseltilecek, ardından toplu sözleşmede kabul edilen zam ile birlikte enflasyon farkı eklenecek; yapılacak zamlarla birlikte memur maaşı net 22 bin liraya çıkacak. Memur maaşına yansıtılacak olan artıştan memur emeklileri de yararlanacak ve emeklilerin maaşları yükselecek. Yapılacak zamlara ek olarak önümüzdeki dönemde memurlara yönelik yapılacak bir başka yasal düzenlemeyle de birinci dereceye inen tüm memurların 3600 ek göstergeden yararlanabilmesinin önü açılacak.

ASGARİ ÜCRET KAÇ TL OLACAK?

Memurlar kadar asgari ücretle çalışan işçi kesimi de gözünü asgari ücrette yapılacak iyileştirmeye dikmiş durumda. 2022 yılına kadar uzun yıllar boyunca enflasyonun düşük olması nedeni ile asgari ücret sene başında ve bir kereliğine belirleniyordu. Ancak geçtiğimiz yıl yaşanan yüksek  enflasyon nedeniyle bu gelenek bozuldu ve 2022 yılında ocak ve temmuz ayları olmak üzere iki defa belirlendi. Enflasyonun yüksek seyretmesi nedeni ile bu sene de benzeri olacak ve yılın ikinci yarısında asgari ücrete yeniden zam yapılacak. Artış oranı yine temmuzda açıklanacak olan ilk altı aylık enflasyona göre netleşecek.

2023 Temmuz ayına kadar uygulanan asgari ücret brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira. Dolar bazında ise Türkiye'deki asgari ücret 425 dolara civarında. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ise bu konuda yaptığı son açıklamalarda temmuz ayında asgari ücretin 500 dolara yakın bir tutara çıkarılacağını dile getirmişti. Bakan tarafından yapılan açıklamadan yola çıkıldığında temmuz ayında asgari ücretin net 10 bin lira civarında olacağını söyleyebiliriz.

ESNAFA PRİM GÜN SAYISI DÜZENLEMESİ

Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılmasının ardından yapılacak önemli bir düzenleme de Bağ-Kur’luların prim gün sayısının işçi statüsünde çalışanlar ile eşitlenmesine yönelik olacak. Yapılacak olan düzenlemeden de bir milyona yakın esnaf yararlanacak. Bu düzenlemeden bakkal, kuaför gibi küçük esnaf yararlanacak. Uygulamadaki mevcut durumda Bağ-Kur prim ödemesi 9 bin gün, SSK’lıların ise 7200 gün. Bu durum esnafın daha geç emekli olmasına yol açırken emekli olma şartlarında adaletsizlik duygusu yaratıyordu. Atılacak adımların ardından yapılacak düzenlemeyle küçük esnafın prim gün sayısı 7200 güne çekilecek, işçi statüsü ile eşitlenecek ve böylece Bağ-Kur’luya erken emeklilik yolu açılacak.

EV HANIMINA EMEKLİLİK GELİYOR

Yeni dönemde sosyal güvenlik alanında atılacak önemli bir adım da ev hanımlarına emeklilik olanağı sağlanması olacak. Bu çerçevede kurulacak Aile ve Gençlik Bankası ile ev hanımlarının emekliliği desteklenecek. Yapılacak düzenleme sayesinde ev hanımları kendi istekleriyle sigortalı olacak, yani isteğe bağlı sigortalı kapsamına alınacak, ödenecek primin üçte birini devlet karşılayacak. Devletin üzerine düşen pay, Aile ve Gençlik Bankası’ndan ödenecek. Böylece ev hanımları sosyal güvenlik sistemine dahil edilmiş olacak, emeklilik hakkını elde edebilecek.