Ekonomi

TEÇ SEN'in memura ek maaş zam talebi belli oldu

Mart ayı enflasyon rakamlarının TÜİK tarafından açıklanmasının ardından memur maaşlarına ek zam şeklinde bir artış için TEÇ SEN açıklama yaptı.

Abone Ol

Mart ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur maaşlarına ek zam konusu yeniden gündeme geldi. Derece derece maaşlarda yaşanan kayıplar derece derece  memurlara 5000 TL zam açıklaması şöyle:

ENFLASYON ARTIŞLARI HIZ KESMİYOR, MAAŞLARIMIZ SABUN GİBİ ERİYOR.
“TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, Mart ayında enflasyon (TÜFE)  % 2.29   artmıştır. Bağımsız araştırma grubu olan ENAGRUP (Enflasyon Araştırma Grubu)’a göre bu oran %5.08’dir. Yine TUİK’ e göre 12 aylık enflasyon % 50,51  iken ENAG’ a göre %112.51 ’dir.
Böylelikle yılın ilk üç aylık enflasyon oranı % 12.6  olmuştur. İlk altı ay için kamu çalışanları ve emeklileri için verilen %8’lik artış erimiştir. Şimdiden % 4.6 enflasyon alacağı oluşmuştur. Açıklanan bu oran çarşı pazarda yaşadığımız gerçek enflasyonu da yansıtmaktan çok uzaktır.
Resmi hesaplamaların TÜİK’in verilerine göre yapılıyor olmasının ve TUİK’in hesaplamalarının sahada gerçeklerle uyuşmamasının bedelini ne yazık ki aylığından başka geliri olmayan memur ve emekliler ile dar gelirli vatandaşlar ödemektedir.
MEMUR MAAŞLARININ YOKSULLUK SINIRININ ÜZERİNE ÇIKARILMASI İÇİN GEREKLİ ADIMLAR ACİLEN ATILMALIDIR
Mart ayı verilerine göre Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı)  9.591,13 TL’ye,
Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 31.241,48 TL’ye, Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 12.459 TL’ye yükselmiştir.
Sabit gelirliler bu enflasyon ve hayat pahalılığı ile artık geçinemiyor. Temmuz ayı beklenmeden bir an önce alım gücünü yükseltecek artışlar yapılmalıdır. Çalışanların açlık sınırının biraz üstünde, yoksulluk sınırının ise yarısından dahi az ücretler alması; emeklilerin ve asgari ücretli çalışanların ise açlık sınırının altında ücretler alması kabul edilemez!
MEMUR VE EMEKLİLERİNİN MART AYI KAYIPLARI NE KADAR?
BASK/AR-GE Birimi tarafından yapılan araştırmaya göre; TÜİK’ in açıkladığı Mart ayı enflasyon oranına göre (aile yardımı hariç) bazı unvanlardaki memurların aylıklarındaki erimenin özeti şudur:
  
9/1 derece ve kadrodaki bir memurun kaybı 396,75 TL,
7/1 derece ve kadrodaki bir öğretmenin kaybı 449,95TL,
8/3 derece ve kadrodaki bir pratisyen doktorun kaybı 648,86 TL,
12/3 derece ve kadrodaki bir hemşirenin kaybı 435,30 TL,
11/1 derece ve kadrodaki bir teknisyenin kaybı 416,01 TL,
1/4 derece ve kadrodaki bir mühendisin (büro) kaybı 689,21 TL’dir.
 
Bu tablodan da anlaşılacağı üzere maaşlarımız her geçen ay enflasyon karşısında sabun gibi erimeye devam etmektedir. Kamu çalışanları yoksulluk sınırının çok çok altında bir ücretle yaşamaya mahkum edilmektedir. Bu erimeyi durdurmak, kamu çalışanlarının biraz olsun nefes almasını sağlamak amacıyla hiç vakit kaybedilmeden ek zam şeklinde, maaşlarımızda en az 5.000 TL artış yapılması kaçınılmaz olmuştur.
 
TEÇ-SEN GENEL MERKEZİ

{ "vars": { "account": "G-MPYKXW0MJX" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }