Zeytinyağı adeta doğanın bir mucizesi. İçerisinde bulundurduğu vitaminden minerala kadar insanlara adeta şifa kaynağı olan Zeytinyağının özellikleri şöyle:
Zeytinyağı Kaç Kalori
Zeytinyağının içerisinde bulunan maddeler şunlar; karbonhidrat, protein, yağ, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, A vitamini vb. gibi başta olmak üzere birçok farklı mineral. Zeytinyağı genellikle Akdeniz ülkelerinin yaygın olarak kullandığı mucizevi bir üründür. Akdeniz bölgesi ülkelerinde salataların, yemeklerin, makarna çeşitlerinin zeytinyağı vazgeçilmezi olarak biliniyor.
Sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmek isteyen kişilerin zeytinyağını mutfaklarından eksik etmedikleri bilinen bir gerçek. Şifa kaynağı Zeytinyağı çeşitleri arasında sızma zeytinyağı sağlık açısından daha fazla tercih ediliyor. Bu zeytinyağı çeşidini sık sık kullanan Akdeniz insanın uzun yaşamanın sırrını da sızma zeytinyağı kullanımının yaygın olmasına bağlıyorlar.
Zeytinyağının insan sağlığına çok sayıda faydası bulunuyor. Zeytinyağının içerisinde barındırdığı sağlıklı yağ türevleri, kalp sağlığına iyi geliyor. E vitaminine sahip olması ise ürünün antioksidan etkisini de gün yüzüne çıkarıyor. Kan şekerini dengeleyen, depresyondan koruyan, kemik erimesine karşı vücudun direnç göstermesini de sağlayan zeytinyağı, insanları
Alzheimer riskine karşı da koruyor.
Zeytinyağının bir faydası da Alzheimer hastalarına Yaklaşık olarak zeytinyağının 216 gramında 1909 kalori bulunuyor. Şimdi sizlere sağlıklı zeytinyağı alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğinden, hangi koşullarda zeytinyağının saklanması/korunması gerektiğine ve ürünün nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili olarak sizlere gerekli bilgileri vereceğiz. Bu bilgileri vermeden önce gelin size zeytinyağının en merak edilen özelliklerinden biri olan kalori değeri ile ilgili olarak bazı bilgiler verelim.
Zeytinyağının Besin Değeri
Ortalama olarak alındığında 4 yemek kaşığı zeytinyağında ortalama 56 gram ve 496 kalorilik besin değeri bulunur. 56 gramlık zeytinyağı içerisinde ise 6,8 gram doymuş yağ yer alır. Zeytinyağı insan vücudunun günlük yağ ihtiyacının yaklaşık olarak %45’ini karşılar. Vitamin ve minerallerin zeytinyağı ana kaynağı konumundadır. 4 yemek kaşığı zeytinyağı içerisinde; E vitamini ihtiyacının %30’u, K vitamini ihtiyacının %31’i ve günlük demir ihtiyacının ise yaklaşık olarak %2’sini karşılar.
Zeytinyağı Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Zeytinyağı insanlar tarafından besin maddesi olarak kullanılmaktadır. Doğal olarak da besin maddelerini satın alırken dikkat etmemiz gereken bazı hususlar söz konusudur. Zeytinyağı alırken marketlerde ya da alışveriş merkezlerinde genellikle karşınıza sızma ya da riviera gibi farklı zeytinyağı çeşitlerini görebilirsiniz. Bu iki çeşidi gören kişilerin sızma olan zeytinyağını tercih etmeleri tavsiye ediliyor. Zeytinyağının olabildiğince az ışık alması istenir. Bu nedenle zeytinyağı alırken Güneş ışığı ile çok fazla temas edip etmediğini inceleyerek bu ürünü satın almanız son derece önemlidir. Yine satın aldığınız ya da alacağınız zeytinyağının koyu cam şişede korunmasına da özen göstermeniz fayda bulunuyor.
Zeytinyağı nasıl saklanır
Zeytinyağını satın alırken dikkat edilmesi gereke bazı kurallar varken zeytinyağını saklama işlemini gerçekleştirirken de saklama koşullarına özen gösterilmesi oldukça önemlidir. Zeytinyağını saklayacağınız yerin; oksijenden, ışıktan ve ısıdan uzak durması gerekiyor. Oksijen, ısı ve ışıktan uzak tutulan zeytinyağlarının raf ömrünün uzun olacağını dikkat çekiyor.
Zeytinyağının Kullanım Alanları
Kullanım alanı geniç coğrafyaları kapsayan Zeytinyağı ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgesinde yoğun şekilde kullanılırken dünya genelinde de Akdeniz’e kıyısı olan Yunanistan, İspanya, Fransa, İtalya vb. gibi ülkelerde de sıkça kullanılıyor. Zeytinyağının birçok yemek tarifi içerisinde kendine yer bulması da dikkat çekiyor. Yemeklerde, sofralarda, marine ve sos yapımında da insanların zeytinyağı kullandıkları biliniyor. Özellikle bitki ağırlıklı gıdalarla beslenen kişilerin zeytinyağını daha uzun soluklu kullandıkları görülüyor.
Zeytinyağının Bulunmadığı Durumlarda Hangi Yağ Türü Kullanılabilir?
Zeytinyağı insanların genellikle temin etmekte zorlandıkları bir ürün değildir. Ancak fiyatı ile zeytinyağının bazen ailelerin durumunu zorladığını da söylemek mümkün. Bu gibi durumlarda evde de zeytinyağı bitmişse alternatif arayışına girişilebilir. Zeytinyağı ile benzer tadı yakalamak istiyorsanız, tereyağı, kanola yağı, Ayçiçek yağı başta olmak üzere diğer yağ seçeneklerini tercih ederek yemeklerinizde ya da salatalarınızda bulunan yağ eksikliğini giderebilirsiniz.