Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik eğitimleri yüz yüze mi online mi olacak, nasıl yapılacak? Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik eğitimleri yüz yüze mi online mi olacak, nasıl yapılacak?
Şehit Kara Pilot Üsteğmen Tahsin Barutçu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden özel gereksinimli çocuklar için bir ilk!
 
Bugün dünyada her 44 çocuktan 1’i özel gereksinimli (engelli) birey riski ile dünyaya geliyor. Bu rakam her yıl artış eğilimi gösteriyor. Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk yıllarında fark edilen gelişimsel farklılıkları olabiliyor.
Şehit Kara Pilot Üsteğmen Tahsin Barutçu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi okulunda bir ilke imza attı. Atayurt Mahallesi bölge sakinleri, uzun yıllardır orta öğretim sonrası Özel eğitim alt sınıfının olmamasından kaynaklı Özel gereksinimli çocuklarını, ortaöğretim sonrası eğitim öğretimden uzaklaştırmak zorunda kalıyordu. Şehit Kara Pilot Üsteğmen Tahsin Barutçu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bu yıl bu mağduriyete bir son verdi ve “3. Kademe özel eğitim sınıfı ve destek eğitim odası” açtı.
Özel eğitim sınıfı ve destek eğitim odası Öğretmeni Nazmiye ESKİ; Bilimsel araştırmalar özel gereksinimli bireyler için, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde özel gereksinimli belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı özel gereksinim gerektiren çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor. Bu sebeple sınıfımızda çocuklarımızla birebir Özel eğitim sınıfı uygulamaları, montessori materyalleriyle zenginleştirilerek eğitimde farklı ve alternatif yaklaşımlarda eğitim metolojisi uygulaması yoluna gidilecektir. Öğretim programımızda ise; Bağımsız Yaşam Becerileri, Beslenme, Sağlık ve Güvenlik, Din Kültürü ve Meslek Ahlakı, Görsel Sanatlar, İletişim ve Sosyal Beceriler, İş ve Beceri Uygulamaları, Matematik, Müzik ve Oyun, Spor ve Fiziki Etkinlik, Türkçe dersleri bulunmaktadır. “ dedi.

Okul Müdürü Ayla Emine ÇİFTÇİ "Eğitimin ana işlevi, bireysel potansiyele işlerlik kazandırmak üzere bireyin yeteneklerini geliştirmektir. Bu durum eğitim süreçlerinin ve ortamlarının bireylerin özel durumlarının da baz alınarak düzenlenmesini gerektirmektedir. Bu gaye ile yola çıkarak özel eğitime ihtiyacı olan çocukların eğitimlerini sürdürebilmeleri, diğer öğrencilerle uyum sağlamasına katkıda bulunarak akranları ile birlikte eğitimlerine öncelik verilmesi için özel çocuklarımızın ve ailelerin ihtiyaçları doğrultusunda; okulumuzda 12 Aralık 2022 den itibaren “ 3. Kademe özel eğitim sınıfı ve destek eğitim odası” açılmıştır. Açılan “özel eğitim sınıfı ve destek eğitim odası”,  okulumuz için bir  ilk olma özelliğine sahip olup; bölgemizde bulunan velilerimize ve yaygınlaştırma yoluyla ulaşabileceğimiz bölge halkına, özel çocuklarımızın eğitim süreçlerinde “es “ vermeden ve  de Mesleki alanlarına yönelebilecek bir alanda da devam edebilmelerini amaçlıyoruz. Böylece bölge halkımıza, mesleki ve yaygın eğitim kurumlarımıza da farkındalık kazandıracağının mutluluğu içindeyim. Bölge halkımızın özel gereksinimli ve Otizmli çocukları adına bir yol haritası belirlerken,  eğitici ve öğretici bir yoldaş olmaya hazırız. Bu vesile ile açmış olduğumuz 3. Kademe özel eğitim sınıfı ve destek eğitim odası okul çevremizdeki ailelere ve özel çocuklarımıza hayırlı olsun” diye konuştu.
 "ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARI KABUL DÜZEYİNDE ARTIŞ"
 Özel eğitim sınıfı ve destek eğitim odasının sağladığı faydalardan bahseden ÇİFTÇİ, "Okulumuzda eğitim öğretime devam eden normal çocukların özel gereksinimli çocuklarımıza olan bakış açısı daha şimdiden değişmiş ve kabul düzeyleri artmıştır. Özel eğitim ihtiyaçlarından dolayı bölgemizde ortaöğretim sonrası eğitim – öğretimine devam edemeyen çocuğumuz, sosyallikten ve eğitimden uzaklaşmadan mevcut işlevleri daha çok kullanılabilir düzeye getirilmiş ve daha fazla kaybın önüne geçilmiştir. Özel çocuklarımızın velileri kendilerini okula ait hissetmiş özel gereksinimli çocuklarına karşı farklı gözle bakılması durumu ortadan kaldırılmıştır. " dedi.