Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan kararlar işle proje okullara dönüştürülerek öğretmen kadroları değiştirilen okullara yapılan öğretmen ve idareci atamaları Danıştay tarafından iptal edildi. MEB'in kararlarına Eğitim Sen tarafından açılan dava sonuçlandı ve bakanlığın yaptığı uygulama hukuka aykırı bulunarak yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Eğitim Sen’ sendikasının resmi internet sitesi üzerinden duyurduğuhaberde “Anılan Danıştay kararları uyarınca Milli Eğitim Bakanlığı’nın yasal görevi Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliğinde Öğretmen atama ve yönetici görevlendirmelerde duyuruya yer verecek yönetmelik değişikliğini bir an önce yapmak ve anılan Danıştay kararları uyarınca duyuru yapılmaksızın atanan öğretmenlerin atama işlemlerinin ve görevlendirilen yöneticilerin görevlendirme işlemlerinin geri alınmasıdır. Aksi taktirde Milli Eğitim Bakanlığı hukuk devletinin gereklerine aykırı davranmış olacaktır. Bu durumda sendikamız yasal yollara başvuracak, sürecin sonuna kadar takipçisi olacaktır”dendi.

DYK'lara Sıkı Denetim: MEB, Ek Eğitime Daha Yakından Bakıyor DYK'lara Sıkı Denetim: MEB, Ek Eğitime Daha Yakından Bakıyor

“KARİYER VE LİYAKAT YERİNE KADROLAŞMA AMACIYLA HAREKET ETTİĞİNİN BİR KEZ DAHA KANITLANMASI…”

Eğitim Sen tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

“06.07.2018 günlü, 30470 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 8. maddesiyle 01.09.2016 günlü, 29818 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin ‘Öğretmen atama’ başlıklı 13. maddesinde değişiklik yapan maddede duyuruya yer vermemek suretiyle eksik düzenlemenin, aynı yönetmeliğin 9. maddesiyle değişik anılan yönetmeliğin ‘Yönetici görevlendirmeleri’ başlıklı 14. maddesinde duyuruya yer vermemek suretiyle eksik düzenlemenin, aynı yönetmeliğin 10. maddesiyle değişik anılan yönetmeliğin ‘Yöneticilik ve öğretmenlik görevinden’ başlıklı 15. maddesine eklenen 3. fıkrasının ve aynı yönetmeliğin ‘Mevcut öğretmenlerin görev süresi’başlıklı geçici 3. maddesinde anılan yönetmeliğin ‘Geçiş hükmü’ başlıklı geçici 1. maddesi uyarınca proje okulları kapsamı dışına çıkan öğretmenlere yer vermemek suretiyle eksik düzenlemenin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle sendikamızca Danıştay’a dava açmıştık.

Bu davada Danıştay 2.Dairesi 21.11.2018 gün ve E: 2018/3043 sayılı kararıyla iki maddede yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Bu maddeler ‘Öğretmen atama’başlıklı 13.maddesinde değişiklik yapan maddede duyuruya yer vermemek suretiyle eksik düzenleme ve aynı yönetmeliğin 9. maddesiyle değişik anılan yönetmeliğin ‘Yönetici görevlendirmeleri’ başlıklı 14.maddesinde duyuruya yer vermemek suretiyle eksik düzenlemedir. Sendikamız aynı konularda 01.09.2016 günlü, 29818 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliğine ilişkin açtığı davada da Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 18.10.2017 gün ve YD İtiraz NO: 20177840 sayılı kararı ile yürütmeyi durdurma kararı verilmiş, ancak Milli Eğitim Bakanlığı 06.07.2018 günlü, 30470 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğinde de hukuka aykırılığı yargı kararıyla ortaya çıkan düzenlemelerde ısrar etmiştir. Bu ısrar proje okullarında öğretmen atamalarında ve yönetici görevlendirmelerde kariyer ve liyakat yerine kadrolaşma amacıyla hareket ettiğinin bir kez daha kanıtlanması ve nitelikli eğitim hedefinden uzaklaştığı anlamına gelmektedir.

Anılan Danıştay kararları uyarınca Milli Eğitim Bakanlığı’nın yasal görevi Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliğinde Öğretmen atama ve yönetici görevlendirmelerde duyuruya yer verecek yönetmelik değişikliğini bir an önce yapmak ve anılan Danıştay kararları uyarınca duyuru yapılmaksızın atanan öğretmenlerin atama işlemlerinin ve görevlendirilen yöneticilerin görevlendirme işlemlerinin geri alınmasıdır. Aksi taktirde Milli Eğitim Bakanlığı hukuk devletinin gereklerine aykırı davranmış olacaktır. Bu durumda sendikamız yasal yollara başvuracak, sürecin sonuna kadar takipçisi olacaktır.

Ayrıca anılan yönetmelikle ilgili Danıştay 2. Dairesi’nin 21.11.2018 gün ve E: 2018/3043 sayılı kararıyla yürütmeyi durdurma isteminin reddine karar verdiği maddeler için de sendikamız Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na itiraz edecektir.”

İŞTE O KARAR...