Bakan Mahmut Özer: Okulların kapalı olmasını eleştiren aynı kişiler biz okulları açınca da eleştiriyorlar.
“Tek çocuğumuzu bile kaybetme lüksümüz yok" dedi Bakan Mahmut Özer..
Sohbetimizdeki en vurucu cümle buydu; insanı yüreğinden yakalayıp vuran bir cümle...!
Uzak yakın demeden tek öğrencinin bile açıkta bırakılmadığını belirten Bakan Özer çalışmaların süreklilik arz edecek şekilde devam ettiğini belirtti.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Aselsan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde buluştuk.
Zaten Bakan Bey'i makamında yakalamak oldukça zor; ya bir lisenin bahçesinde öğrencilerle ya bir açılışta yahut herhangi bir şehirdeki eğitim camiasının içinde..
Biz de kendisini bir mesleki lisede yakaladık...
448 öğrencinin bulunduğu okul ilk mezunlarını seneye verecek.
Öğrenciler buraya yüksek puanlarla girmişler, %1’lik dilimden öğrenciler de var. Şöyle bir okulu gezdiğimizde sadece Ankara'dan değil Kırşehir, Kayseri, Samsun'dan bile lise talebeleri.
Teknofest yarışmalarından ödül almış öğrenciler de var, mini robot yapan öğrenci de var. Gerçi robota henüz bir isim vermemişler. “Haydi adını koyalım” dedik ama sohbet esnasında “ad koyma” işini unuttuk.
Bakan Özer'le sohbetimiz keyifli ve bilgilendirici geçti...
Türkiye’de 3 bin 645 meslek lisesi var ve bu okullar fabrika gibi!
Bakan Özer; “Son dönemde yapılan çalışmalarla mesleki eğitimin ortaöğretimdeki payı %33’ten %46’ya çıktı" dedi.
Mesleki eğitim merkezlerindeki kadın sayısı 27 binden 350 bine çıkmış.
“ÇOCUK İŞÇİ"
Bakan Özer bu mevzunun algı yönetimine dönmesinden rahatsız ve şöyle diyor:
“Biz eğitim sisteminde olmayanları eğitime dahil ediyoruz. Çocuk işçi diye adlandırdıkları grup mesleki eğitimde nitelikli, vasıflı hale geliyor. İsviçre, Avusturya, Almanya gibi ülkeler 4 yaşında mesleki eğitime yönlendiriyor; bizde 14 yaşta yönleniyor. Mesleki eğitime en büyük rağbet doğu illerimizde ve İstanbul’da oldu. Terörün “dağa kaldırma” mevzusu kırıldı. O sebeple birileri “çocuk işçi” diyerek algı yönetimi yapıyor”
“ANAOKULU SAYISINDA REKOR”
Anaokulları konusunda da bilgiler veren Bakan Özer; “2021 yılında 2 bin 782 anaokulu vardı. Biz 6 bin 004 okul daha açarak sayıyı 8 bin 786’ya çıkardık. 5 yaş okullaşma oranını %65’ten %99’a çıkardık.” dedi.
“KÖY YAŞAM MERKEZLERİ"
5 ayda 2 bin 200 köy yaşam merkezi açılmış.
Buralarda isteğe göre çeşitli alanlarda kurslar, eğitimler veriliyor. Ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılık eğitimi olsa da köyde yaşayanlar için ihtiyaçlarına göre alternatif özgürlüğü mevcutmuş.
Köyde yaşayan 150 bin vatandaş şimdiden bu merkezlerden yararlanmış.
“VİCDANSIZ ELEŞTİRİLER, BİR ÖYLE BİR BÖYLE”
Kendisi hakkında yapılan ve aslı astarı olmayan eleştirilerle ilgili de konuşan Bakan Özer; “Kişiler değişmiyor, retorik değişiyor. Pandemide okulların kapalı olmasını eleştiren aynı kişiler biz okulları açınca ‘Çocukları hasta ediyorsunuz' diyebiliyor. Bunlar aynı kişiler” diye konuştu.
“MESLEK LİSELERİ VE RAKAMLAR"
Bakan Özer'in verdiği bazı bilgiler ve rakamlar da şöyle:
- Çırak ve kalfa sayısı 159 binden 1 milyon 200 bine ulaştırıldı
- Meslek liseleri, bir zamanlar kimsenin gitmek istemediği; ama şimdi yüzde 1'lik dilimden öğrenci alan liselere dönüştü. Sınavla öğrenci alan mesleki eğitim kurumlarının doluluk oranları 2022 yılında yüzde 99’a yükselmiştir.
- Mesleki eğitimde yılda 3 tane tescil alınırken bu sene 8 bin 300 ürünün tescili alındı ve bu ürünlerin 162 tanesi ticarileşti. Meslek liseleri yurt dışına ihracat yapmaya başladı.
- Mesleki eğitim okullarında kazanç sağlayan ve ailelerini geçindiren öğrenciler var.
- Eğitimde fırsat eşitsizliğinin kaynağı okul öncesi eğitimdir. Biz de bunun bilinciyle hareket ettik. 2000’li yıllarda 5 yaştaki okul öncesi eğitimde okullaşma oranı sadece yüzde 11 idi. Şu anda bu oran yüzde 99.
- Ortaöğretimdeki okullaşma oranı yüzde 44’tü. Şu anda bu oran yüzde 95, ilkokulda yüzde 99.63, ortaokulda yüzde 99.44. Lisedeki okullaşma oranları 2000’li yıllarda yüzde 44, şu anda yüzde 95.
- Köy okullarında ana sınıfı açılması için gerekli olan asgari öğrenci sayısını 10’dan 5’e düşürdük ve köy okullarında da okul öncesi eğitime erişimi kolaylaştırdık. Kısa süre içinde bu bölgelerde yaşayan 20 binden fazla öğrencimiz okul öncesi eğitime erişim sağladı.
- Böylece, 3 yaşta okullaşma oranını yüzde 9’dan yüzde 16’ya, 4 yaşta yüzde 16’dan yüzde 38’e yükselttik. 5 yaşta ise okullaşma oranını kısa sürede yüzde 65’den yüzde 99’a ulaştırdık.
- Şu anda kayıt dışı ilkokul, ortaokul ve lisede yaklaşık 280 bin öğrenci var. MERNİS kayıt sistemini çok aktif şekilde kullanarak, çağrı merkezi kurarak, tek tek ailelere ulaşarak eğitime dahil etmeye çalışıyoruz. 19 milyon 100 bin öğrencimiz ile eğitim ve öğretime devam ediyoruz.
- İlk kez bu yıl tüm okullara temizlik, kırtasiye, küçük onarım ve donatım ihtiyaçlarını karşılamak için şu ana kadar 7 milyar lira bütçe gönderdik. Bu bütçeyi gönderirken ihtiyacı fazla olan okula fazla, az olan okula az bütçe gönderdik. 2023 yılında da bu uygulamaya kaldığımız yerden devam edeceğiz.
- Bilim ve sanat yaz okulları, matematik ve İngilizce yaz okullarından yaklaşık 1 milyon öğrenci ücretsiz yararlandı.
- Aile Okulu projesi ile köy yaşam merkezi üzerinden köylerdeki aileler de yararlanabilirken, 2022 yılı sonuna kadar 1 milyon veliye, 2023 yılında ise 2.5 milyon veliye bu hizmeti sunabilmeyi amaçladık.
- 26 Ekim 2021 tarihinde “Kütüphanesiz Okul Kalmayacak Projesi” ni başlattık ve yılsonuna kadar 16 bin 361 okula yeni kütüphane kurulumunu tamamladık. Böylece, eğitim sistemimizde kütüphanesi olmayan okul kalmadı. Okul kütüphanelerinde 28 milyon olan kitap sayısını 105 milyona çıkardık.
- Türkiye’de şu anda kız çocuklarının okullaşma oranı ile ilgili sıkıntı kalmadı. 2000'li yıllarda ortaöğretimde kızların okullaşma oranı yüzde 39,2 iken bugün bu oran yüzde 95'e yükseldi.
“HEDEFLER AŞILDI"
Bakan Özer 2022’de koydukları hedeflerin tamamını aştıklarını, okul öncesi eğitim hedefini ise ikiye katladıklarını belirtti.
Daha sonra okulu beraber gezdik, öğrencilerle sohbet ettik. Birbirinden kıymetli gencecik arkadaşlarımız büyük bir mutluluk ve iştahla yaptıklarını
Aselsan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ndeki tüm öğrenci ve öğretmenlere bu vesileyle başarılar diliyorum; Allah hepsinin yolunu ülkemizi yükseltme adına açık eylesin..!
SON YORUM: “Türkiye'de eğitimin hali şöyle kötü, böyle eşitsiz..” diyenler bu yazıdan sonra da aynı yalanları söylemeye devam edecek. Ama bizi okuyanlar en azından gerçeği net görmüş olacak. Eğitimde eksikler var mı? Elbette var. Ama eskisinden kat be kat güçlü, şu anda Bakan Özer'le ivmesi yukarı dönük, gelecekte daha iyi olmaya açık; Türkiye'miz gibi!
Hacı Yakışıklı