Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerle ilgili yeni kararlar almaya devam ediyor. Bakanlık tarafından uygulamaya konulacak yeni kararlarla birlikte öğretmenlere çeşitli yasaklarda beraberinde geliyor. Öğrencilerle ilgili olan bu yasaklar uygulanmadığı takdirde öğretmenlere maaş kesimi dahil farklı cezalar verilecek. İşte detaylar:
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun (ÖMK) bürokratik işlemlerinin tamamlandığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulacağını açıkladı. TBMM'de eğitim komisyonunda görüşülecek olan yeni ÖMK içerisinde, öğretmene yönelik şiddete verilen cezaların artırılması da yer alacak.
Yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda öğretmenlere yönelik disiplin maddelerinin de yer alması bekleniyor. Bu maddelerle birlikte öğretmenlere çeşitli yasaklar getirilecek. Bu yasakların içerisinde önemli maddeler yer alıyor. En önemli maddelerden biri ise, özellikle son dönemlerde öğrencileri kameraya çekerek sosyal medya hesaplarında paylaşıp takipçi çekmeye çalışan çok sayıda öğretmeni İlgilendiren madde olacak. Buna göre öğrencilerin videosunu çekerek sosyal medya hesaplarında paylaşan öğretmenlere ceza verilecek. Bu öğretmenlere verilecek olan cezanın ilk etapta kınama cezası olması ve 5 Yıl muhafaza edilmesi bekleniyor.
Bununla birlikte öğretmenlerin, öğrencilerin yanında yaptığı konuşmalar da yeni disiplin çerçevesinde yer alacak. Öğretmenler öğrencilerin yanında argo kelimeler, küfürlü sözler kullanması, kötü örnek oluşturacak davranışlar sergilemesi durumunda maaş kesimi cezasını kadar cezalara çarptırılabilecekler.
Yeni ÖMK'da yer alması beklenen madde şu şekilde:
"Öğrencilerin kişisel ve özel hayatına ilişkin bilgileri, öğrencilere ve eğitim süreçlerine ilişkin ses veya görüntüleri ilgili mevzuatta belirlenmiş usuller dışında paylaşma fiilinde kınama cezası uygulanacaktır."
Öğretmenlik Meslek Kanunu içerisinde yer alan kanun taslağına göre aylıktan kesme cezası şu hâllerde verilebilecek:
• Öğretmenlik mesleğiyle bağdaşmayacak şekilde öğrencilere olumsuz örnek teşkil edecek söz, davranış, hâl ve hareketlerde bulunmak.
• Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde taraflı davranmak.