14200,54%-0,68
42,69% 0,02
50,23% 0,09
5916,82% 0,14
9522,21% -0,18
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) gündemine gelen yeni yargı paketi, ceza infaz sisteminde 50 bine yakın hükümlüyü doğrudan etkileyecek önemli bir düzenlemeyi beraberinde getiriyor. Adalet Bakanlığı ve AK Parti'nin MHP ile yürüttüğü çalışma sonucunda, denetimli serbestlikte cezası kesinleşme tarihi yerine suçun işlendiği tarih (31 Temmuz 2023) esas alınacak. Düzenleme, terör ve örgütlü suçları ise kesinlikle kapsam dışında tutuyor.
50 Bin Hükümlüyü İlgilendiriyor: Yeni Yargı Paketiyle Denetimli Serbestlikte ‘Suçun İşlendiği Tarih’ Dönemi
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine sunulması beklenen ve kamuoyunda "kısmi af" olarak da adlandırılan yeni yargı paketi, ceza infaz sisteminde on binlerce mahkumun kaderini değiştirecek önemli bir yeniliği beraberinde getiriyor. Adalet Bakanlığı ve AK Parti'nin, Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) de katkılarıyla son halini verdiği çalışma, 31 Temmuz 2023 tarihinden önce suç işlemiş olan yaklaşık 50 bin hükümlünün cezaevinden denetimli serbestlik kapsamında ayrılmasının yolunu açacak.
Hazırlanan bu yeni düzenleme, pandemi döneminde açık cezaevindeki mahkumlara tanınan “COVID izni” uygulamasının kalıcı ve genişletilmiş bir versiyonu olarak nitelendiriliyor. Temel amaç, mevcut denetimli serbestlik uygulamalarından kaynaklanan adaletsizlikleri gidermek.
Mevcut uygulamada, denetimli serbestlikten sadece cezası 31 Temmuz 2023'ten önce kesinleşmiş olan hükümlüler faydalanabiliyordu. Bu durum, aynı tarihten önce suçu işlemesine rağmen yargılama süreci uzayan ve cezası geç kesinleşen mahkumlar için bir eşitsizlik doğuruyordu.
Yeni düzenleme bu adaletsizliği ortadan kaldırmayı hedefliyor ve denetimli serbestlik kriteri olarak "suçun işlendiği tarihi" temel alıyor. Bu sayede, davası ne zaman sonuçlanırsa sonuçlansın, suçu belirtilen tarihten önce işleyen tüm uygun hükümlüler bu haktan yararlanma imkanına kavuşacak. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da daha önceki açıklamalarında, hukuki eşitlik açısından bu tür bir düzenlemenin gerekliliğine işaret etmişti.
Yeni yargı paketinin getirdiği iyileştirme ve kolaylıklar herkese yönelik değil. Hükümet yetkilileri, düzenlemenin ceza infaz sisteminde bir iyileştirme olduğunu ve kesinlikle bir af niteliği taşımadığını vurgularken, düzenlemenin kapsamı dışında tutulan suçlar net bir şekilde belirlendi.
Terör Suçları: Terörle mücadele kapsamında hüküm giyenler.
Örgütlü Suçlar: Organize suç örgütü kurmak ve yönetmek gibi suçlardan hüküm giyenler.
Bu suçlardan hüküm giyenler için herhangi bir ceza indirimi veya denetimli serbestlik kolaylığı söz konusu olmayacak. Bu kesin sınırlandırma ile düzenlemenin toplumsal hassasiyetler gözetilerek hazırlandığı belirtiliyor.
Düzenlemenin yasalaşmasıyla birlikte, on binlerce mahkumun cezaevlerinin dışındaki denetimli serbestlik gözetiminde hayatlarına devam etmesi öngörülüyor.