• BIST 100

    16585,73%-1,05
  • DOLAR

    43,92% 0,12
  • EURO

    51,91% 0,09
  • GRAM ALTIN

    7434,92% 1,41
  • Ç. ALTIN

    11883,52% 0,57

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ağustos ayı enflasyon verilerini açıkladı

TCMB, Ağustos ayına ilişkin aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesini yayımladı. Ağustos ayına ilişkin fiyat değerlendirmesinde enflasyona en belirgin katkının temel mal ve hizmet gruplarından geldiğini belirtti.

Ekonomi 6.09.2022 11:40:08 0
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ağustos ayı enflasyon verilerini açıkladı

Raporda şu ifadelere yer verildi ; 

'Tüketici fiyatları Ağustos ayında yüzde 1,46 oranında artmış, yıllık enflasyon 0,61 puan yükselişle yüzde 80,21 olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde, tüketici yıllık enflasyonu enerji ve gıda gruplarında gerilerken diğer gruplarda yükselmiş, enflasyondaki artışa en belirgin katkı temel mal ve hizmet gruplarından gelmiştir. Temel mal grubunda yıllık enflasyon tüm alt gruplarda yükseliş kaydetmiştir. Bu dönemde, hizmet grubunda yıllık enflasyon ulaştırmada gerilerken, diğer hizmetler ve kirada daha belirgin olmak üzere diğer alt gruplarda artmıştır. Gıda grubunda yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada taze meyve ve sebze fiyatları öncülüğünde düşüş kaydederken, işlenmiş gıdada yükselmeye devam etmiştir. Enerji enflasyonu, uluslararası ham petrol fiyatlarındaki görünüme bağlı olarak gerileyen akaryakıt fiyatlarıyla düşüş göstermiştir. Uluslararası emtia fiyatlarındaki görünüme paralel olarak üretici fiyatlarında aylık enflasyon önceki aylara kıyasla yavaşlarken, yıllık enflasyon bir miktar gerilemiştir. Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle B ve C göstergelerinin aylık değişimleri yüksek seviyelerini korurken, yıllık enflasyonlarındaki artış devam etmiştir.

Ağustos ayında tüketici fiyatları yüzde 1,46 oranında artmış ve yıllık enflasyon 0,61 puan yükselerek yüzde 80,21 olmuştur. Bu dönemde B ve C endekslerinin yıllık değişim oranları sırasıyla 4,07 ve 4,39 puan artarak yüzde 72,53 ve 66,08 olarak gerçekleşmiştir.

Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya göre temel mal, hizmet ve alkol-tütün-altın gruplarının katkıları sırasıyla 1,41, 0,86 ve 0,05 puan artarken, enerji ve gıda gruplarının katkısı 1,02 ve 0,69 puan azalmıştır.

Mevsimsellikten arındırılmış verilerle incelendiğinde, aylık artış önceki aya kıyasla C endeksinde bir miktar yavaşlarken B endeksinde yatay seyretmiştir. Aylık fiyat artışları B endeksini oluşturan alt gruplardan temel mallar ve işlenmiş gıdada bir miktar azalırken, hizmette sınırlı bir artış kaydetmiştir.

Hizmet fiyatları Ağustos ayında yüzde 3,16 oranında artmış, grup yıllık enflasyonu 2,85 puan yükselişle yüzde 54,30 olmuştur. Bu dönemde yıllık enflasyon akaryakıt fiyat görünümüne de bağlı olarak ulaştırma grubunda bir miktar gerilerken, diğer hizmetler ve kirada daha belirgin olmak üzere diğer alt gruplarda artış kaydetmiştir. Diğer hizmetler alt grubunda fiyatlar yüzde 3,96 oranında yükselmiş, yıllık enflasyon yüzde 49,74 olmuştur. Bu alt grupta fiyat artışları genele yayılırken, üniversite harcındaki yükselişe bağlı olarak eğitimin yanı sıra sağlık, eğlence-kültür ve sigorta hizmetleri öne çıkan alt kalemler olmuştur. Kira grubunda aylık artış yüzde 4,40 ile yüksek seyretmiş, mevsimsellikten arındırmış veriler önceki aylara kıyasla hızlanmaya işaret etmiştir. Lokanta-otel grubu fiyatlarının gerek yemek gerekse de konaklama hizmetlerine bağlı olarak yüzde 3,31 oranında yükselmesiyle alt grubun yıllık enflasyonu yüzde 80,95 seviyesine ulaşmıştır. Ulaştırma hizmetlerinde şehir içi yolcu taşımacılığı, havayolu ile yolcu taşımacılığı ve kargo ücretlerindeki artışların karayoluyla şehirler arası yolcu taşımacılığındaki düşüş ile dengelenmesi sonucunda bu dönemde fiyatlar nispeten yatay seyretmiş ve grup yıllık enflasyonu 0,42 puan gerileme kaydetmiştir.

Temel mal grubunda Ağustos ayında yıllık enflasyon 5,98 puan artışla yüzde 76,91 olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde, yıllık enflasyon tüm alt gruplarda yükselmiştir. Dayanıklı mal fiyatları (altın hariç) Ağustos ayında yüzde 2,65 oranında artmış, bu gelişmede otomobil ve beyaz eşya kalemleri öne çıkmıştır. Böylelikle, bu alt grupta yıllık enflasyon yüzde 91,79 seviyesine ulaşmıştır. Giyim ve ayakkabı grubunda fiyatlar, bir önceki ayda da olduğu gibi mevsim normallerinin aksine artış kaydetmiş (yüzde 1,21), yıllık enflasyon 5,93 puan yükselişle yüzde 37,38 olmuştur. Diğer temel mallarda ise fiyat artışları grup geneline yayılmakla birlikte ev ile ilgili temizlik malzemeleri, ilaç ve kişisel bakım ürünleri dikkat çekmiş, grup aylık enflasyonu yüzde 4,64 olarak gerçekleşmiştir.

Enerji fiyatları Ağustos ayında yüzde 2,68 oranında gerilemiş, grup yıllık enflasyonu 7,54 puanlık düşüşle yüzde 121,73 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu gelişmede, uluslararası ham petrol fiyatlarındaki geri çekilmeyi takiben akaryakıt fiyatlarında gözlenen düşüşün etkisi hissedilmiştir. Akaryakıt fiyatları Temmuz ayındaki gerilemenin ardından bu dönemde yüzde 7,79 oranında düşüş göstermiştir. Diğer yandan, şebeke suyu ve kömür, odun gibi katı yakıt fiyatlarındaki artış eğilimi devam etmiştir.

Gıda ve alkolsüz içecek fiyatları Ağustos ayında yüzde 0,85 oranında artmış, grup yıllık enflasyonu 4,40 puan azalarak yüzde 90,25 olmuştur. Yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada 11,49 puan düşüşle yüzde 79,51’e gerilerken, işlenmiş gıdada 2,36 puan artışla yüzde 100,38 seviyesine yükselmiştir. İşlenmemiş gıda grubunda mevsimsellikten arındırılmış veriler bu dönemde taze meyve-sebze fiyatlarında gerilemeye işaret etmiştir. Diğer işlenmemiş gıda kaleminde yumurta ve pirinç fiyatlarındaki artışlar öne çıkarken, beyaz et fiyatlarındaki azalış sürmüştür. İşlenmiş gıda fiyatlarında görülen yüzde 3,41 oranındaki artışta ise ekmek-tahıllar, şeker ve bağlantılı ürünler, konserve sebze ürünleri ile alkolsüz içecekler öne çıkan kalemler olmuştur.

Yurt içi üretici fiyatları Ağustos ayında yüzde 2,41 oranında artmış, yıllık enflasyon 0,86 puan düşüşle yüzde 143,75 olmuştur. Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, yıllık enflasyon enerji grubunda gerilerken, diğer alt gruplarda yükselmiştir. Alt gruplar geneline yayılan fiyat artışları Ağustos ayında da devam ederken, tütün ürünleri, diğer madencilik ve taşocakçılığı ürünleri, temel eczacılık ile kağıt ve kağıt ürünlerindeki fiyat artışları dikkat çekmiştir. Diğer taraftan, uluslararası emtia fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle rafine edilmiş petrol ürünleri ve ana metal alt gruplarındaki fiyat düşüşleri sürmüştür.'


Emekli Bayram İkramiyesine Zam Gelecek mi? İşte Masadaki Yeni Rakam ve Ödeme Takvimi!

MEB Akademi Sözlü Sınav Giriş Belgeleri Yayınlandı: 70 Puanı Alan Göreve Başlıyor!..

Erdek’te Emekli Öğretmen Refik Güner’den Acı Haber: Evinde Cansız Bedeni Bulundu!

Sınav Görevlisi Maaşlarına TUS Güncellemesi: Bina Sorumlusu ve Gözetmen Ne Kadar Alacak?

Bakan Tekin'den PİKTES Öğretmenleri ve Alan Değişikliği İçin Çok Kritik Mesajlar!

Düziçi Eğitiminde Elif Aksay Dönemi: Cuma Sağır Görevini Devretti!

Öğretmenlerin Beklediği Alan Değişikliği İçin MEB’den Yeni Açıklama

MEB 903 Sözleşmeli Personel Alacak: Maaş Listesi ve Başvuru Şartları Açıklandı!

YKS Adayları Dikkat! OBP Puanını Etkileyen Eğitim Bilgisi Güncelleme Takvimi Açıklandı

MEB Akademiye 127 Güvenlik Görevlisi Alıyor! Ön Lisans Mezunları İçin Yeni Fırsat.

Yaz Tatili İki Hafta Erken mi Başlayacak? Bakan Tekin Ara Tatil Kararını Duyurdu!

Atama Sevinci Yarım Kaldı: Özel Okul Öğretmenlerine 6 Maaş Tazminat Darbesi!

MEB 4 ve 8 Yıllık Yönetici Listeleri Yayımlanıyor: YYP Süreci ve Atama Takvimi Belli Oldu!

Genç Öğretmen Semih Hasançebi Hayata Gözlerini Yumdu

Rize'de MEB Bünyesine 610 TYP Personeli Alınacak: İşte Başvuru Şartları!

Okullarda 9 Günlük Temizlik Arası! TYP Krizi Eğitim Camiasını Ayağa Kaldırdı.

SAYIN YUSUF TEKİN, OKULLARI KİM TEMİZLEYECEK?

Özel Çocuklara "Bağımsızlık" Rehberi: MEB Yaşam Becerileri Kitabını Yayınladı!

BİLSEM'de İkinci Aşama Heyecanı Başlıyor! Sonuçlar Saat Kaçta Açıklanacak?

Bakan Tekin Açıkladı: Ek Ders Ücretlerinde Artış İçin Kritik Görüşmeler Başladı!

E-Sınavda Yeni Dönem: Salon Başkanı ve Gözetmen Ücretleri Belli Oldu, İşte Takvim.

Lüleburgaz'da Eğitimcilere Bayram Havası: 92.500 TL'lik Dev Promosyon İmzalandı!

Müdürden Branş Öğretmenine Tam Liste! 2026 Şubat Ek Ders Ücretleri MEBBİS'te

Kamuda İkramiye Düğümü: "Memur Hariç Herkese Var" Dönemi Bitiyor mu?

27 Şubat Cuma Günü Kar Tatili İlan Edilen İller: Okullar Tatil mi, Kimler İdari İzinli?

Öğretmenlere 54 Bin TL Ek Gelir Kapısı: E-Sınav Görevlerinde Yeni Dönem!

İstifa Edenler Dikkat: Kıdem Tazminatını Alsanız Bile BES Hakkınız Yanabilir!

2026 Sınav Görevi Ücretleri Açıklandı: Zamlı MEB ve ÖSYM Tarifesi Belli Oldu!

Aydın'da Dev Eğitim Kararnamesi: 17 İlçe Milli Eğitim Müdürü Değişti, İşte Tam Liste!

5 Mart’ta Tüm Türkiye’de İlk Ders Yeşilay! Milyonlarca Öğrenci Aynı Anda Eğitime Alınıyor

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 23 15 0 8 31 53
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 23 7 6 10 -2 31
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 23 7 9 7 -10 28
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 23 6 12 5 -6 23
13.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 23 6 12 5 -14 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 23 3 10 10 -25 19
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13