16698,39%-0,07
43,63% 0,02
51,88% -0,07
7142,29% 1,23
11727,26% 0,35
Eğitimde adaleti sarsan "branş ayrımı" tartışması bu kez özel eğitim sınıflarına taşındı! 8. Dönem Toplu Sözleşme ile okul öncesi öğretmenlerine tanınan haftalık 1 saatlik ilave ek ders ücreti, aynı sınıfta aynı ter döken özel eğitim öğretmenlerini kapsam dışında bırakınca sendikadan hamle gecikmedi. Türk Eğitim-Sen, "Aynı yemeği yediriyor, aynı dinlenme saatini paylaşıyor, aynı zorluklara göğüs geriyoruz" diyen öğretmenlerin sesi oldu. MEB'e yapılan yazılı başvuruda çalışma barışını bozan bu eşitsizliğin giderilmesi isteniyor. Peki, Bakanlık bu "eksik ödeme" bilmecesine ne diyecek? Özel eğitimcilerin hak kaybı telafi edilecek mi? İşte eğitimcileri yakından ilgilendiren o başvurunun tüm perde arkası...
Eğitimde Eşitlik Talebi: Özel Eğitim Öğretmenleri İçin Ek Ders Hamlesi
Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarında görev yapan binlerce öğretmeni yakından ilgilendiren bir "ücret adaleti" tartışması gündeme oturdu. Türk Eğitim-Sen, 8. Dönem Toplu Sözleşme ile yürürlüğe giren "ilave ek ders ücreti" uygulamasının kapsamının genişletilmesi için harekete geçti. Sendika, özel eğitim anaokullarında okul öncesi öğretmenleriyle yan yana, omuz omuza görev yapan özel eğitim öğretmenlerinin de haftalık 1 saatlik ek ders ödemesinden yararlanması gerektiğini savunarak resmî başvuruda bulundu.
2026 ve 2027 yıllarını kapsayan Toplu Sözleşme’nin 39. maddesi, okul öncesi öğretmenlerine yönelik önemli bir iyileştirme getirmişti. İlgili maddeye göre; öğrencilerin beslenme, dinlenme ve öz bakım gibi temel ihtiyaçlarının yürütülmesi karşılığında öğretmenlere haftada 1 saat ilave ek ders ücreti ödenmesi kararlaştırıldı. 2026 yılı başı itibarıyla uygulanmaya konan bu düzenleme, öğretmen odalarında sevinçle karşılansa da uygulama pratiğinde bir eksikliği gün yüzüne çıkardı.
Türk Eğitim-Sen’e ulaşan şikâyetlerin odak noktasını, özel eğitim anaokullarındaki çalışma ortamı oluşturuyor. Bu kurumlarda okul öncesi öğretmenleri ile özel eğitim öğretmenleri aynı sınıfta, aynı öğrencilere eğitim veriyor. Öğrencilerin yemek saatinden dinlenme süreçlerine kadar tüm sorumlulukları ortaklaşa yerine getiren bu iki gruptan sadece birinin (okul öncesi öğretmeni) ek ders ücreti alması, "branş ayrımcılığı" olarak nitelendiriliyor. Sendika, bu durumun hem eşitlik ilkesine aykırı olduğunu hem de okullardaki huzuru ve motivasyonu zedelediğini vurguluyor.
Sendika tarafından Bakanlığa sunulan dilekçede, özel eğitim alanının doğası gereği zaten yüksek sabır ve yoğun emek gerektirdiğine dikkat çekildi. Yapılan açıklamada şu ifadeler öne çıktı:
"Öğrencilerimizin eğitim-öğretim sürecini birlikte yürüten, onların her türlü fizyolojik ve pedagojik ihtiyacını beraber karşılayan öğretmenlerimiz arasında ücret farklılığı yaratmak kabul edilemez. 39. madde kapsamında yapılan ödeme, hizmeti fiilen yürüten özel eğitim öğretmenlerini de kapsayacak şekilde genişletilmelidir."
Bir özel eğitim sınıfının kapısını açtığınızda orada sadece "ders" değil, kocaman bir yaşam mücadelesi görürsünüz. Bir çocuğun kendi başına yemek yemesini sağlamak veya huzurla dinlenmesine rehberlik etmek, özel eğitim öğretmenlerimiz için sadece bir görev değil, bir gönül işidir. Bu ağır yükü paylaşan öğretmenler arasına "maaş farkı" veya "ek ders ayrımı" sokmak, motivasyonu en çok ihtiyaç duyulan noktada kırmaktır. MEB'in bu haklı talebe vereceği cevap, sadece 1 saatlik ücretin değil, emeğe duyulan saygının da bir göstergesi olacaktır.
| Gerekçe Başlığı | Mevcut Durum | Talep Edilen Düzenleme |
|---|---|---|
| Hizmetin Niteliği | Yeme, içme, dinlenme hizmetleri ortak. | İki branşa da eşit ödeme yapılmalı. |
| Toplu Sözleşme | Sadece "Okul Öncesi" ibaresi geçiyor. | "Özel Eğitim" branşı da dahil edilmeli. |
| Çalışma Barışı | Aynı sınıftaki öğretmenler arası fark var. | Motivasyon kaybı önlenmeli. |
| Pedagojik Süreç | Özel eğitim daha fazla özveri istiyor. | Emeğin maddi karşılığı adil olmalı. |
Özel gereksinimli evlatlarımıza kol kanat geren öğretmenlerimizin moral ve motivasyonu, eğitimin kalitesiyle doğrudan ilişkilidir. 1 saatlik ek ders ücreti küçük bir meblağ gibi görünebilir; ancak bu, devletin öğretmenine verdiği "Emeğinin farkındayım" mesajıdır. MEB'in bu yanlıştan dönmesini ve adil bir karara imza atmasını bekliyoruz.
Rehber: Özel Eğitim Sınıflarında Nöbet Ücretleri Nasıl Hesaplanır?
Özel eğitim alanında görev yapan meslektaşlarımızın en çok merak ettiği konulardan biri de nöbet ücretlerindeki "artırımlı" ödeme sistemidir. Diğer branşlardan farklı olarak özel eğitim öğretmenleri, verdikleri yoğun emeğin karşılığını nöbet ücretlerinde de ek puanlarla almaktadır. İşte adım adım hesaplama mantığı:
Genel kural şudur: Millî Eğitim Bakanlığına bağlı özel eğitim okul ve sınıflarında görev yapan öğretmenlere, tuttukları nöbet görevi karşılığında ödenen ek ders ücreti %25 artırımlı olarak uygulanır.
Normal şartlarda bir öğretmene haftalık tuttuğu nöbet görevi için 3 saat ek ders ücreti ödenir. Ancak özel eğitim farkı burada devreye girer.
2026 yılı güncel ek ders saat ücretini 193 TL (brüt/yaklaşık) olarak baz alırsak:
Normal Branş Öğretmeni: 3 saat x 193 TL = 579 TL (Haftalık)
Özel Eğitim Öğretmeni: 3 saat x 193 TL + %25 İlave = 723,75 TL (Haftalık)
Bu hesaplama aylık bazda yapıldığında, özel eğitim öğretmenleri sadece nöbet görevinden dolayı diğer meslektaşlarına göre yaklaşık 600 TL'ye yakın daha fazla ödeme almaktadır.
Nöbet ücretinin artırımlı ödenebilmesi için en temel şart, görevin fiilen yerine getirilmesidir. Resmi tatiller, bayramlar veya izinli olunan günlere denk gelen nöbet görevleri için (fiilen yapılmadığı takdirde) ödeme yapılmaz.
Mevzuat gereği bir öğretmene haftada birden fazla nöbet görevi verilse dahi, sadece bir nöbet görevi (3 saat) için ücret ödenir. Ancak özel eğitim sınıfı öğretmenleri, bu 3 saatin tamamını artırımlı almaya devam eder.
Değerli öğretmenim; her ay sonunda ek ders çizelgenizi kontrol ederken nöbet saatinizin yanındaki "artırımlı" ibaresine mutlaka dikkat edin. Eğer özel eğitim sınıfında olup da normal tarife üzerinden ödeme alıyorsanız, okul idaresine dilekçe ile başvurarak geriye dönük haklarınızı talep edebilirsiniz. Emeğinizin her kuruşu kıymetlidir!