• BIST 100

    10924,53%-1,34
  • DOLAR

    42,21% 0,06
  • EURO

    48,80% -0,14
  • GRAM ALTIN

    5497,31% 1,18
  • Ç. ALTIN

    9015,99% 0,00

Özel okullarda hak arayan öğretmenler kara listeye alınıyor, MEB destek olmuyor

Özel okullarda görev yapan ve en doğal ihtiyaçları için bile haklarını kullanmaya çalışan öğretmenlerin kara listeye alındığı, mağdur edildiği ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu öğretmenlere sahip çıkmadığı iddia edildi. Haber

Eğitim 26.01.2020 12:58:14 0
Özel okullarda hak arayan öğretmenler kara listeye alınıyor, MEB destek olmuyor
Özel okullarda görev yapan ve en doğal ihtiyaçları için bile haklarını kullanmaya çalışan öğretmenlerin kara listeye alındığı, mağdur edildiği ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu öğretmenlere sahip çıkmadığı iddia edildi. Haber sitelerinde ve gazetelerde yayınlanan haberde öğretmenlerle ilgili dikkat çekici iddialar yer aldı. İşte detaylar:
Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre kamudaki ücretli ve özel rehabilitasyon merkezlerindeki öğretmenler, çalışma koşulları nedeniyle isyan noktasına geldi.
Hakkını talep eden öğretmenlere, özel okul sahipleri tarafından “kara liste” uygulaması hazırlığı yapıldığı öğrenildi. Yaşadıklarını Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) duyuramayan özeldeki öğretmenler de “Asgari ücrete öğretmenlik olmaz” diyerek çaresizliklerini aktardı.
Okullardaki kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmen farkından kurtulamayan bakanlık, özel okullardaki öğretmenlerin koşulları için de adım atamıyor. Yeni Öğretmenlik Meslek Kanun taslağını “5.2 milyar bütçe gerekiyor” diyerek rafa kaldıran MEB, açlık sınırının altında yaşamak zorunda kalan öğretmenlere gözlerini kapattı.
MEB, öğretmen açığı olan ve ataması yapılmayan öğretmenlerin en az 70 bin atama talebine karşın 2020’de sadece 20 bin öğretmen ataması için bütçe planlandığını duyurdu. Okullarda görev alan 100 bine yakın ücretli öğretmen ise kaderine terk edildi. Aynı ders saati kadar eğitim vermelerine karşın kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerle maaşlarına göre üçte bir oranında ücret alan, eğitim ödeneğinden yararlanamayan, maaş promosyonu alamayan, aylık SGK primleri yarı oranda yatırılan ve eğitim öğretime ara verildiği dönemleri sigortasız geçirmek zorunda kalan ve nöbet ücreti de alamayan ücretli öğretmenler, kendilerini “ücretli köleler” olarak tanımladı.
ÖZELDE HAK YOK
Özel kurumlarda çalışan öğretmenlerin sorunları da artarak büyüyor. Cumhuriyet’in ulaştığı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde çalışan bir öğretmen yaşadıklarını, “Evlilikten dolayı eski işyerimden ayrılmak zorunda kaldım ama ayrılırken kıdem tazminatımı alamadım. Vermediler. Üstüne son maaşımın bir kısmını da ödemediler. Her iki durum için mahkemeye verdim. Davalarım sürüyor” diyerek anlattı. Hamile öğretmen, çalıştığı son özel okulda da benzer uygulamaların olduğunu belirterek “Riskli gebelik geçiriyordum. Asla işime yansımayacak şekilde de kontrollerimi halletmeye çalışıyordum, ancak müdürden birkaç saat izin istedim. Zorunlu olarak tam gün izinli sayıldım” dedi.
Öğretmen, kesinti yapmak yerine sözleşmesinin yenilenmeyerek işten çıkarıldığını söyledi.  Özel kurumlardaki diğer öğretmenler de benzer koşullara sahip olduklarını, MEB’e dertlerini anlatmak için ulaşamadıklarını, okullarda denetim yapılmadığını vurgulayarak “Asgari ücrete öğretmenlik olmaz” diyerek çaresizliklerini anlattı.
Özel okullarda aylardır maaşları ödenmeyen, sigortaları tam yatırılmayan öğretmenler, sosyal medyada örgütlenirken özel okul yöneticileri de harekete geçti.
Özel okul yönecilerinden oluşan bir platformda, “Kara liste” başlıklı önerinin altında yer alan “Değerli kurucu arkadaşlar, madem çalışanlarımız bizden memnun değil ve elbirliği içinde bindikleri dalı kesmekte, bizlerin de memnun olmadığımız personeli yazdığımız ortak bir liste oluşturmakta hakkımız var. Adını, ilini yazarız artar gider liste ve alım yaparken sektörü beğenmeyen bu kişilerle çalışılmaz. Zaten onlar da çalışmak istemiyor. En azından bu dertten onları kurtarmış oluruz” ifadeleri, öğretmenlere karşı tutumu da gözler önüne serdi.

Öğretmenlere Özel İndirimli Biletle Yurt İçi Seyahat İmkanı!...

Nedret İlhan Keten Ortaokulu Matematik Öğretmeni Zeliha Bolkent Hayatını Kaybetti!

Öğretmenlerin Ek Ders Ücretine %19,39’luk Kritik Zam! Saatlik Ücret 194 TL’ye Yükseliyor!

MEB’den Ortak Sınav Sonrası Öğretmenlere Kritik KVKK Uyarısı! Sosyal Medyada Not Paylaşımı Kesinlikle Yasak!

8 Kasım Zafer Bayramı: Tarihin Altın Sayfası

Ağrı'daki Öğretmen Davası, Erzurum Bölge İdare Mahkemesi Kararıyla Emsal Oldu!

'İnce Hastalık' Teşhisi Konulan Deneyimli Öğretmen Hayatını Kaybetti!

Öğretmenlerin Yüzü Güldü: Bir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden Tarihin En Yüksek Maaş Promosyonu Anlaşması!

40 Yaşındaki İngilizce Öğretmeni, Yaşam Mücadelesini Kaybetti!

MSB'den Suriyeli Askeri Öğrenci İddialarına Sert Yanıt!

Adalet Bakanlığı Yönetmeliği Yayımlandı: Hafta Sonu Noterlik Mesaisi Standartlaştı!

Norm Fazlası Öğretmenlerin Re'sen Ataması İptal Edildi!

Staj Başlangıcı Sigortalılık Başlangıcı Sayılacak mı? İşte Kanun Teklifinin Getirdikleri!

MEB’den Okul Öncesi Öğretmenlerine Dev Destek! Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Uygulama Videoları Yayında!

11. Yargı Paketi Meclis’e Ne Zaman Geliyor? Af Beklentisi Yerine İnfaz Düzenlemesi Öne Çıkıyor

Arnavutköy Korkmaz Yiğit AL Öğretmeni Ayşe Bumedien Hayatını Kaybetti!

Marmara Depremi Sonrası İstanbul Okulları Kapsamlı Denetimde! MEB'den 'Güvenli Okul' Açıklaması!

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi Resmî Gazete'de Yayımlandı!

Yeni Jandarma Kıyafet Yönetmeliği Resmen Yürürlükte: Dövme Yasağı Netleşti!

Milli Eğitim Akademileri Geliyor! Yönetici Ek Dersleri Artacak mıydı? Beklenti Boşa Çıktı!

Bedelli Askerlik Ücretine Rekor Zam Geliyor! Ocak 2026'da 330 Bin TL Eşiği Aşılabilir!

Öğrenci Servisi Metrelerce Yükseklikten Devrildi! Olay Yerine Çok Sayıda Jandarma ve Sağlık Ekibi Sevk Edildi!

Bakan Şimşek'in Açıklaması Sonrası Tüm Harçlar Netleşti: Pasaport, Ehliyet ve Harçlara %25,49 Zam Geliyor!

Öğretmenlerin En Büyük Sorunları Neler? Bürokratik Yük, Proje Yorgunluğu ve Maarif Modeli Sahadaki Etkileri Gündemde!

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN 17 BİN PERSONEL MÜJDESİ! Hemşire ve Ebe Alımları Hangi Tarihlerde Yapılacak?

ÖMK Sonrası İlk Büyük Düzenleme: Yönetici Sınav Konuları Güncellendi!

Yenipazar'da Görev Yapan Özel Eğitim Öğretmeni Merve Kaplan Vefat Etti!

Öğretmenlere Yeni Ölçme ve Değerlendirme Eğitimleri Başlıyor!

Enkaz Altında Dram: “İyi ki doğdun ortancamız” Notu Yürekleri Dağladı

Urla İlçe MEB'de Görevli Bekir İnan Hayatını Kaybetti!

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7