• BIST 100

    16073,63%-0,32
  • DOLAR

    44,36% 0,06
  • EURO

    51,43% 0,24
  • GRAM ALTIN

    6346,23% -1,20
  • Ç. ALTIN

    10945,35% 0,00

Önder Kahveci'den Memurlara kısıtlama getiren hükümet kararına açıklama

Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci’den Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında memurlara kısıtlama getiren hükümet kararına son dakika açıklaması:

Genel 15.05.2024 00:53:00 0
Önder Kahveci

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında, memurlara getiri atama kısıtlamaları, servis kısıtlamaları ve bazı kısıtlamalar ile ilgili Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci açıklama yaptı. Kahveci'nin açıklamaları şöyle:

Kamuda tasarruf paketi açıklandı. Kamu kaynaklarının etkili ve verimli bir biçimde kullanılmasının ve israftan kaçınılmasının yalnızca ekonomik türbülans dönemlerinde değil her zaman uyulması gereken bir kural olduğuna inanıyoruz. Bu çerçevede alınan tasarruf tedbirlerinin bir kısmını desteklerken bir bölümünün ise ülkemize fayda getirmeyeceğini düşünüyoruz.

Özellikle kamuya yeni personel alımının emekli olan kamu görevlisi sayısı ile sınırlandırılması, mutlak surette gözden geçirilmesi gereken bir karardır. Hepimizin bildiği gibi sağlık, eğitim ve güvenlik başta olmak üzere hemen bütün hizmetlerde büyük bir personel açığı olduğu bilinen gerçektir. Özellikle büyükşehirlerde kamu hizmetleri az sayıdaki personelin üstün gayretleri ile yürütülmektedir. Böyle bir karar, önümüzdeki yıllarda artacak nüfusa ve hizmet ihtiyacına paralel olarak kamu çalışanı açığının daha da büyümesine ve kamu hizmetlerinin aksamasına yol açacaktır. Ayrıca emekli maaşlarının düşüklüğü nedeniyle kamu görevlilerimiz emekli olmak istememekte, tüm çalışanlar 65 yaşına kadar görevlerinde kalmayı tercih etmektedir. Böyle bir durumda sağlık, eğitim, güvenlik, haberleşme, tarım, kültür, diyanet, enerji, yerel yönetim, imar, ulaşım, denetim hizmetleri, mühendislik, adalet, uzmanlık gibi alanlarda ortaya çıkacak personel ihtiyacının karşılanamaması ve hizmetlerin yürütülememesi sorunu baş gösterecektir. Kurumlarda ve illerde personel ihtiyacı tam olarak karşılanmadan yeni personel alımının kısıtlanması, kamunun tam anlamıyla bir keşmekeşe dönmesi anlamına gelecektir. Kamuya yeni personel alımını kısıtlarken hizmetlerin dışarıdan satın alma yoluyla gördürülmesi gibi bir yanlışa da düşülmemelidir. Kamuda en büyük giderlerden birisi taşeronlaşma nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle öncelik taşeronlaşmayı sonlandırmak olmalıdır.

Ayrıca toplu taşıma olan yerlerde personel servislerini sonlandırmanın da kamuya hiçbir faydası olmayacağı gibi aksine zarar getireceği açıktır. Bu karar özellikle trafik yoğunluğunun olduğu büyükşehirlerde daha fazla trafik, iş gücü kaybı ve yakıt masrafı yaratacaktır. Bunun yanında servis hizmetlerine yönelik olarak alınmış toplu sözleşme kararlarının da böyle bir çalışma ile iptal ediliyor olması, sendikacılık ve toplu sözleşme ilkelerine aykırı bir durum olarak toplu sözleşmenin özerkliğini yok etmek anlamı taşıyacaktır. Toplu sözleşme ile alınan kararların idari keyfiyetle iptal edilmesi, örgütlenme özgürlüğüne ve toplu sözleşme hakkına darbe vurmak anlamına gelmektedir. Böyle bir karar, diğer toplu sözleşme hükümlerinin de iptal edilebilmesinin önünü açacaktır.

Bunun yanında son yıllarda ev kiralarında meydana gelen fahiş artışlar, kamu görevlilerinin büyükşehirlerde ve tatil beldelerinde çalışmalarını imkansız hale getirmiştir. Birçok yerde ev kiraları kamu görevlilerinin maaşlarının üzerindedir. Kamu lojmanları ise nispeten daha uygun kiralar nedeniyle imkanı olan çalışanlarımız açısından bir kolaylık yaratmaktadır. Bu kiraların gözden geçirilerek rayiç bedel üzerinden değerlendirilecek olması zaten kiralar nedeniyle personel temininde güçlük çekilen yerlerde durma noktasına gelmiş olan kamu hizmetlerinin tamamen aksamasına yol açacak, beklenen etkiyi yaratamayacaktır. Bu bakımdan özellikle zaten dar ve sabit gelirle hayatta kalmaya çalışan kamu görevlilerine yönelik olarak uygulanması gereken tasarruf tedbirlerinin gerek etkisizliği gerekse yaratacağı sorunlar göz önünde bulundurularak yeniden değerlendirilmesi ve bu kararlardan vaz geçilmesi gerekmektedir.


Öğretmenlere Yeni Sınav Görevi: Başvurular Başlıyor, Ücretler Belli Oldu..

TBMM'de Öğretmen Dosyası Açıldı: 3600 Ek Gösterge ve Seyyanen Zamda Yeni Perde!

Mart 2026 Seminer Ödemeleri: Hangi Branşa Kaç Saat Ek Ders Yazılacak?

81 İlden Öğrenciler Karar Verdi, Bakan Onayladı! 23 Nisan Hazırlıklarında Yeni Dönem

Milli Eğitim Akademisi Yedek Alım Duyurusu: Öğretmen Adayları İçin Kayıt Süreci Başladı!.

Dilovası İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nde Bayrak Değişimi: Vedat Çelik Göreve Başladı

Ek Dersler Gelecek Haftaya mı Kaldı? İşte Ödeme Takvimindeki O Kritik Değişiklik

Milli Eğitim’den Kariyer Fırsatı! Hangi Branş Öğretmenleri Genel Müdürlükte Görev Alabilir?

İŞKUR’un 2025 İstihdam Bilançosu: Lise Mezunları Yarışı Kazandı, Cinsiyet Farkı Kapandı!

MEB’den Okul Müdürlerine LGS Talimatı: 13 Nisan’a Kadar Bu 5 İşlemi Tamamlayın!

100 Bin TL'lik Trafik Cezalarında Yeni Dönem: 'Mağduriyet Oluşmasın' Talimatı Geldi.

Eğitim Bir-Sen'den Manisa Çıkışı: Ramazan Avuşmak Olayı Bir Linç Kampanyası mı?

2026 Alan Değişikliği Takvimi Belli Oldu: İşte Başvuru Yapamayacak Öğretmen Grubu!

"Çiçekdağı Milli Eğitim Müdürü Değişti: Serdal Bora Görevi Devraldı!"

Millî Eğitim Akademisi Sonuçları Açıklandı: İşte 2026 Kayıt Takvimi ve Gereken Belgeler!

Mart Ayı Ek Dersinde Kim Ne Kadar Alacak? 15 Saatlik Ödeme ve Kesinti Listesi.

MEB’den Tarihi Karar: Yarın Türkiye Genelindeki Tüm Okullarda İlk Ders Finansal Okuryazarlık!

Bakan Tekin’den MEB Personeline Bayram Sürprizi: "Ramazan Genelgesi Hedefine Ulaştı!

Manavgat’ta Rümeysa Güven’den Acı Haber: Sabah Yürüyüşü Facia İle Noktalandı!

MEB Alan Değişikliği Takvimini Duyurdu: Öğretmenler İçin Nisan Ayı Atama Ayı Olacak!

Yeşil Vatan Sınıflara Giriyor! MEB’den Aile Katılımlı Orman Haftası Programı.

"Okullarda Ara Tatil Sona Erdi: 19 Milyon Öğrenci İçin İlk Zil Çalıyor!"

Öğrenci Affı Geliyor mu? Yeni Şartlar İlk Kez Netleşti

Yöneticilere Var, Öğretmene Şartlı! Mart Ayı Ek Ders Ödeme Listesi Yayınlandı.

"Valilikten Son Dakika Duyurusu: Sel Nedeniyle 23 Mart'ta Okullara Tatil Arası!"

ÖBA Videoları Bitti mi? MEB’in 'Etkileşimli İçerik' Uyarısı Hayati Önem Taşıyor!

Pazartesi Günü Okul Var mı? İşte MEB'in 23 Mart Pazartesi Takvimi!

Asgari Ücrette Temmuz Operasyonu mu Geliyor? Kulislerde 'Ara Zam' Heyecanı!

Milli Eğitim Akademisi'nden Dev Adım: Öğretmen Adayları İçin 1200 Saatlik Maraton Başlıyor!

Adana Yüreğir'de Matematik Öğretmeni Rıfat Yağmur Vefat Etti!

Yükleniyor

loading

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 27 18 3 6 24 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
6.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.CORENDON ALANYASPOR 27 6 8 13 1 31
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 27 6 14 7 -9 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
15.KASIMPAŞA A.Ş. 27 5 13 9 -15 24
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 27 4 12 11 -27 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17