Okullarda uyum sınıfı açılacak uyum sınıfına katılacak öğrenciler belli oldu

Okullarda uyum sınıfı açılacak uyum sınıfına katılacak öğrenciler belli oldu

Okullarda uyum sınıfı açılacak uyum sınıfına katılacak öğrenciler belli oldu. MEB’in uyum sınıfı ile ilgili resmi yazısı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kurumlara gönderilen resmi yazı ile okullarda uyum sınıfı açılması talimatı verildi. Gönderilen talimatla birlikte okullarda uyum sınıfı açma şartları, uyum sınıfına katılacak öğrencilere ilişkin detaylarda yer aldı.

MEB’den Uyum Sınıfları Açılması Talimatı: Yabancı Uyruklu Öğrenciler İçin Yeni Eğitim Modeli

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yabancı uyruklu öğrencilerin Türk eğitim sistemine entegrasyonunu kolaylaştırmak amacıyla okullarda uyum sınıfları açılmasına yönelik bir karar aldı. MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 03.09.2024 tarihli resmi yazıya göre, uyum sınıflarının 23 Eylül 2024 tarihine kadar açılması planlanıyor. Uygulama, özellikle üçüncü sınıfta eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilere yönelik olacak ve Türkçe dil yeterlilikleri dikkate alınarak bu öğrencilerin daha iyi adapte olabilmeleri için özel bir eğitim süreci başlatılacak.

Uyum Sınıfları Nedir?

MEB tarafından hayata geçirilen uyum sınıfları, Türkiye'de eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerin Türk eğitim sistemine uyum sağlamalarını kolaylaştırmayı hedefleyen özel sınıflardır. Bu sınıflarda öğrenciler, Türkçe dil becerilerini geliştirerek eğitim hayatlarına daha kolay adapte olabilmekte ve bu sayede başarı seviyeleri artırılmaktadır.

Uyum sınıflarının açılması, Milli Eğitim Bakanlığının 03.09.2024 tarihli ve 'Uyum Sınıfları' konulu resmi yazısıyla duyuruldu. Bu çerçevede, ilkokul üçüncü sınıfta eğitim gören yabancı uyruklu öğrenciler için 23 Eylül 2024 tarihine kadar uyum sınıfları oluşturulacak.

Kapsayıcı Eğitim Projesi (PIKTES+) Uygulaması

MEB’in bu kararı, Türk Eğitim Sisteminde Çocuklar İçin Kapsayıcı Eğitimin Desteklenmesi Projesi (PIKTES+) kapsamında yürütülen bir çalışmanın parçası olarak uygulanıyor. Söz konusu projenin uygulandığı iller arasında yer alan şehirlerdeki okullarda, yabancı uyruklu öğrencilerin bulunduğu üçüncü sınıf seviyesinde uyum sınıfları açılacak. Böylece, yabancı öğrencilerin Türk eğitim sistemine entegre olmalarına destek olunması hedefleniyor.

Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Seçimi

Uyum sınıflarına hangi öğrencilerin alınacağı ise, İlgi (a) genelgesinin 2. maddesi uyarınca belirlenmiş durumda. Öğrencilerin belirlenmesi amacıyla, değerlendirme komisyonları kurulacak. Bu komisyonlar, Ek-1 Değerlendirme Yönergesinde yer alan esaslar doğrultusunda çalışarak, öğrencilerin Türkçe becerilerini ölçmek için Ek-2 Değerlendirme Ölçütlerini ve Ek-3 Değerlendirme Formunu kullanacak. Değerlendirme sonucunda öğrencilerin mevcut Türkçe yeterlilik seviyeleri belirlenerek uygun öğrenciler uyum sınıflarına yerleştirilecek.

Değerlendirme Süreci ve Son Tarih

Değerlendirme süreci, Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği resmi yazıya göre oldukça titiz bir şekilde yürütülecek. Her yabancı uyruklu öğrenci için ayrı ayrı değerlendirme formları doldurulacak ve bu formlar üzerinden puanlamalar yapılacak. Öğrenciler, 0 ile 115 puan arasında bir değerlendirme sistemine tabi tutulacak ve 115 puan ve altı alan öğrenciler uyum sınıflarına kabul edilecek.

Değerlendirme sonucunda elde edilen puanlar en geç 20 Eylül 2024 tarihine kadar piktes.gov.tr adresindeki sınav modülüne yüklenecek. Bu tarihten sonra öğrencilerin puanlarına göre uyum sınıflarına alınmasına yönelik işlemler gerçekleştirilecek. Ayrıca, okullar, uyum sınıfına alınan öğrencilerin e-Okul sistemine veri girişini yapacak.

Uyum Sınıfları Ne Zaman Açılacak?

Uyum sınıflarının en geç 23 Eylül 2024 tarihine kadar açılması bekleniyor. İl milli eğitim müdürlüklerine, bu konuda gerekli tedbirlerin alınması ve uyum sınıflarının zamanında açılması için sorumluluklar verildi. Müdürlükler, okullarda bu sınıfların oluşturulması ve süreçlerin eksiksiz işlemesi için gerekli adımları atacak.

Eğitime Katkı ve Beklentiler

Milli Eğitim Bakanlığının bu adımı, yabancı uyruklu öğrencilerin Türk eğitim sistemine daha hızlı ve etkili bir şekilde entegre olmasını sağlamayı hedefliyor. Özellikle üçüncü sınıfta yer alan yabancı uyruklu öğrenciler, bu sınıflar aracılığıyla Türkçe becerilerini geliştirerek, gelecekteki eğitim süreçlerinde daha başarılı olma şansı elde edecekler.

Uyum sınıflarının açılması, sadece dil becerilerini geliştirmekle kalmayıp, aynı zamanda öğrencilerin topluma uyum sağlamalarına ve kültürel farklılıklara rağmen eğitimde eşit fırsatlara sahip olmalarına da katkı sağlayacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, uyum sınıfları ile yabancı uyruklu öğrencilerin Türk eğitim sisteminde daha sağlam bir temel kazanmalarını hedefliyor. Bu doğrultuda, okulların ve il milli eğitim müdürlüklerinin uyum sınıflarının açılması sürecinde etkin bir rol oynaması bekleniyor. Öğrencilerin Türkçe dil becerilerinin geliştirilmesi ve eğitim hayatlarına sorunsuz devam edebilmeleri için gereken önlemler hızla hayata geçirilecek.

Bakanlık tarafından gönderilen resmi yazı şöyle

T.C.
Millî Eğitim Bakanlığı
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü
Sayı: E-95894547-235-113152637
Konu: Uyum Sınıfları
03.09.2024

DAĞITIM YERLERİNE

İlgi:
a) 22.10.2020 tarihli ve 32782069-10.06.01-E.15393273 sayılı Genelge (Genelge No: 2020/7).
b) 08.09.2023 tarihli ve E-95894547-235-83342680 sayılı Makam Oluru.

Yabancı uyruklu öğrencilerin Türkçe dil beceri düzeylerinin artırılması amacıyla, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında İlgi (a) Genelge kapsamında yer alan iller ile İlgi (b) Makam Oluru ile Türk Eğitim Sisteminde Çocuklar İçin Kapsayıcı Eğitimin Desteklenmesi Projesi (PIKTES+) uygulama illerine dâhil edilen illerde ilkokul üçüncü sınıf düzeyinde uyum sınıfları açılacaktır. Açılacak uyum sınıflarında öncelikle PIKTES+ Projesi kapsamında çalışan Türkçe öğreticileri görevlendirilecektir. Türkçe öğreticisinin bulunmaması durumunda, İlgi (a) Genelgenin 4. Maddesinin (a) fıkrasında yer alan hüküm doğrultusunda öğretmen görevlendirmesi yapılacaktır.

Uyum sınıflarına alınacak öğrencilerin belirlenmesi amacıyla İlgi (a) Genelgenin 2. Maddesinin hükümleri doğrultusunda; Ek-1’deki 'Değerlendirme Yönergesi'nde belirtilen hususlara uygun olarak değerlendirme komisyonlarının oluşturulması ve bu komisyonlar aracılığıyla Ek-2’de yer alan 'Değerlendirme Ölçütleri' ve Ek-3’te yer alan 'Değerlendirme Formu'ndaki yeterliklere göre yabancı öğrencilerin mevcut Türkçe becerilerinin belirlenmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda, Uyum Sınıfları Değerlendirme Yönergesi’nde yer alan hususlar çerçevesinde değerlendirme formlarının her öğrenci için ayrı ayrı doldurulması ve öğrenci puanlarının en geç 20.09.2024 tarihine kadar piktes.gov.tr adresindeki Sınav Modülü'ne işlenmesi gerekmektedir. Yapılan değerlendirme sonrasında, değerlendirmeye alınan yabancı uyruklu öğrencilerden puanı 0-115 (115 dahil) arasında olanların uyum sınıflarına alınması, İlgi (a) Genelgenin 2. Maddesinin hükümleri doğrultusunda e-Okul sistemine veri girişlerinin okullar tarafından yapılması ve uyum sınıflarının en geç 23.09.2024 tarihine kadar açılmasına ilişkin gerekli tedbirlerin İl Müdürlüğünüzce alınması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Cengiz METE
Bakan a.
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü



KUANTUM BİLGİSAYAR GELİYOR: TÜM ŞİFRELER RİSK ALTINDA

Dijital Varoluşunuz Siber Güvenlik Becerinize Bağlı

İlk 1994 Yılında Başlayan Türksat Serisinin Son Halkası TÜRKSAT 5B Uzaya Fırlatıldı, Erdoğan Açıklama Yaptı

ALFA KUŞAGI, TERCİHİNİ INSTAGRAM'DAN YANA KULLANDI

BİP Üyeleri 24 Saatte 1 Milyon 124 Bin Yeni Kullanıcı

En Çok Kullanıcıya Sahip Uygulama 2,7 Milyar İle Facebook Oldu

Google, Gmail ve Youtube Çöktü mü?

MHP'li Karadağ: Öğretmenin ücretlisi, sözleşmelisi olmaz; öğretmen kadrolu olmalıdır

Facebook'un Bünyesinde Bulunan Mesajlaşma Uygulaması Whatsapp Güncelleme Kararı

Son 3 Yıldır En Büyük Patlama

Başarıya Ödül: MEB Öğretmenler İçin İkramiye Kriterlerini Açıkladı!

MEB’den öğretmenlere uyarı! Yanlış dolduranlara yasal işlem uygulanacak

Okullara yeni sistem yolda öğrencilerin ve öğretmenlerin kullanımına sunulacak imzalar atıldı

MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik

Bir millət, iki dövlət, bir yumruq!

Nisan savaşları, Zafer tarihimizin başlangıcıdır!

ABD Çin Casus Balonunu neden vurmadı

Dünya Medya Kongresi BAE'nin başkenti Abu Dhabi'de başladı

Anayasa Mahkemesinin Milli Eğitim Bakanlığı ve 3 Sendikayı Dinleyeceği Tarih Belli oldu

ABD'nin New York eyaletinde çocuk felci alarmı,New York'ta bir ay süreyle olağanüstü hal ilan edildi

Sivas Ulaş’ta Yeni Dönem: Bünyamin Karacalar Göreve Başladı

MEB’den Öğretmenlere Ortak Sınav Görevi: Kritik Tarihler Açıklandı!

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Şaşırtan Karar! İl İçi Atama Takvimi İptal Edildi

Ek Ders Modülü Alarmı: Öğretmenlerin Ücretlerinde Kesinti Tehlikesi!

MEB'den Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerine Sıkı Ayar!

İl milli eğitim müdürü görevden alındı

Öğretmen ve Okul Yöneticileri Dikkat! Mezuniyet Törenlerinde Bu Kurallara Uymazsanız Soruşturma Açılacak

İOKBS Ücretleri de Ek Derslerle Birlikte Yatacak! Öğretmenlerin Beklediği Ödeme Takvimi!

Öğretmen Atamalarında Mülakatlar Artık Daha Az Komisyonla Yapılacak

Uzman ve Başöğretmen Maaşları Yükseldi! Ek Ders Ücretleri Ne Olacak?

Temmuz zamlı memur maaş tablosu, emekli aylıkları ve yeni zamlar

TÜİK 2025 Mart Ayı Enflasyon Verilerini Açıkladı: Aylık %2,46

Memur maaşına ek zam kesinleşti, 2025 temmuzda maaş zammı %10’a yaklaştı

Memur maaş zammı TÜİK verileri ile yok oldu

Memur Maaşlarına Ocak Ayı İtibarıyla Enflasyon Zam Farkı Oluştu

LiyakatSen-ArGe: Türkiye'de açlık ve yoksulluk sınır raporu

2025 Ocak Memur Maaşına Ek Zam ve Refah Payı: Ocak Ayında Memurlar Ne Kadar Zam Alacak?

Emekli Maaşına Zammı Müjdesi mi, Tartışma mı? Büyükşehir Zammı Gündemde!

Asgari ücretin 40.000-50.000 TL arası olması ve maaşlara refah payı için Liyakat Sen’den açıklama

Memur maaşlarına yüzde 10 zam + refah payı için sendikadan ilk açıklama

MEB'den Öğretmenlere İl İçi Tayin Müjdesi: Başvurular Başlıyor!

Sivas Ulaş’ta Yeni Dönem: Bünyamin Karacalar Göreve Başladı

MEB’den Öğretmenlere Ortak Sınav Görevi: Kritik Tarihler Açıklandı!

Devlet Memurları Kanunu’nda Önemli Değişiklikler TBMM’de

Sağlık Bakanlığı’ndan Büyük Alım: Lise Mezunu Hemşirelere de Şans Tanınıyor!

Ek Ders Krizi: Öğretmenler Ödeme Alamayacak mı?

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Şaşırtan Karar! İl İçi Atama Takvimi İptal Edildi

Ek Ders Modülü Alarmı: Öğretmenlerin Ücretlerinde Kesinti Tehlikesi!

MEB'den Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerine Sıkı Ayar!

İl milli eğitim müdürü görevden alındı

Öğretmen ve Okul Yöneticileri Dikkat! Mezuniyet Törenlerinde Bu Kurallara Uymazsanız Soruşturma Açılacak

İOKBS Ücretleri de Ek Derslerle Birlikte Yatacak! Öğretmenlerin Beklediği Ödeme Takvimi!

Öğretmen Atamalarında Mülakatlar Artık Daha Az Komisyonla Yapılacak

Uzman ve Başöğretmen Maaşları Yükseldi! Ek Ders Ücretleri Ne Olacak?

Öğretmen Ek Ders Ücreti Hesaplamasında Yeni Sistem

MEB'in Yeni Ek Ders Modülü Çöktü Mü? Öğretmenlerin Ek Dersleri Yanlış Hesaplandı!

2025 YKS'de Görev Alacak Salon Başkanı Gözetmen ve Personel Listesi Yayınlandı!

Skandal Paylaşım! Fenomen Öğretmen Öğrencilerin Beslenme Çantalarını İfşa Etti!

MEB’den Öğretmenlere Ortak Sınav Görevi: Kritik Tarihler Açıklandı!

Son Dakika! 1 Mayıs'ta Hangi Kurumlar Hizmet Verecek, Hangileri Kapalı? İşte Detaylar!

Uzman ve Başöğretmen Tazminatları Artıyor, Emekliliğe Yansıyor mu?

YKS Görev Ücretleri Açıklandı! Öğretmenler İçin Başvuru Süreci Başladı

Tatil Yok Görev Var: 1 Mayıs'ta Nöbet Tutan Öğretmenlere Ek Ders Ücreti

Erzincan’dan Rekor Promosyon Anlaşması: Öğretmenler Kazandı!

BİLSEM Öğretmenlerinin Zamlı Maaşları ve Ek Ders Ücretleri Açıklandı

Öğretmenlere Yeni Denetimler Başlıyor!

Ali Yalçın’dan memur maaşına seyyanen zam açıklaması

Memur Maaşlarına %13,5 Zam mı Geliyor? İşte Detaylar

Bursluluk Sınavı Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak MEB Tarihi Duyurdu

Memur Maaş Zammı İçin Bakan Işıkhan'dan Ağustos Sinyali!

Yükleniyor