• BIST 100

    10919,72%0,56
  • DOLAR

    41,69% 0,02
  • EURO

    48,68% -0,60
  • GRAM ALTIN

    5272,23% 1,21
  • Ç. ALTIN

    8586,43% 0,00

Okul müdürlerinin derse girme yükümlülüğünün kaldırılması için MEB’e resmi yazı

Okul müdürlerinin girdikleri ders nedeniyle yaşanan sıkıntıların bertaraf edilmesi için okul müdürlerinin ders yükümlülüğü kaldırılması yönünde Milli Eğitim Bakanlığına Hürriyetçi Eğitim Sen tarafından resmi yazı gönderildi.

Eğitim 5.10.2025 14:09:00 0
Okul müdürlerinin derse girme yükümlülüğünün kaldırılması için MEB’e resmi yazı

Eğitim alanının etkin sendikalarından Hürriyetçi Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) yaptığı resmi başvuruyla, okul yönetim kadrosunun asli görevlerine tam yoğunlaşabilmesi amacıyla çığır açacak bir düzenleme talep etti: Aylık karşılığı ders okutma yükümlülüğünün tamamen ortadan kaldırılması. Sendika, bu adımın eğitim kurumlarındaki yönetsel performansı maksimize edeceğini vurguluyor.

Yasal Çerçeve ve Toplu Sözleşme Detayları

Sendikanın MEB'e sunduğu detaylı yazıda, okul yöneticilerinin mevcut ders görevi yükümlülüğüne dayanak teşkil eden hukuki zemin inceleniyor.

Mevcut Yükümlülük: İlgili yasal düzenlemeler, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarına haftalık 6 saat ders okutma zorunluluğu getirmiştir. Bu görevin öncelikle yöneticilerin kendi branşlarında, boşluk olması halinde ise talep üzerine alan dışı derslerle yerine getirildiği biliniyor.

Esneklik Düzenlemesi: 2024 ve 2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme ile bu yükümlülükte kısmi bir esneklik sağlanmış durumda. Müdür ve müdür başyardımcıları için "6 saat" olan ibare, "2 saatten az olmamak üzere 6 saate kadar" şeklinde revize edilmiştir.

Talepteki Temel Gerekçe: Odaklanma ve Verimlilik

Hürriyetçi Eğitim Sen, okul müdürleri, müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının üstlendiği sorumlulukların kapsamına dikkat çekiyor. Yöneticilerin öncelikli rolleri; eğitim-öğretim süreçlerini organize etmek, kurumun mali ve idari operasyonlarını yönetmek, öğrenci başarısını artırma stratejileri geliştirmek ve tüm okul paydaşları (öğretmenler, öğrenciler, veliler) arasındaki koordinasyonu kusursuzca yürütmektir.

Sendika, böylesine kapsamlı ve yoğun bir mesai gerektiren liderlik pozisyonlarında bulunan yöneticilere ek bir ders okutma zorunluluğu getirilmesinin, yönetsel etkinliği ciddi şekilde düşürdüğünü ve okulların genel işleyişinde istem dışı aksaklıklara yol açtığını ileri sürüyor.

Dilekçe Kısmı (Muhafaza Edilen Bölüm):

Bu nedenlerle, okul yöneticilerinin asli görevlerine odaklanabilmeleri ve eğitim kurumlarının daha sağlıklı şekilde yönetilebilmesi için; müdür, müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının aylık karşılığı ders okutma yükümlülüğünün kaldırılması hususunda gerekli yasal ve idari düzenlemelerin yapılması ve yapılacak çalışmalar hakkında 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde tarafımıza bilgi verilmesi hususunda; Gereğini bilgilerinize arz ederiz.

Bu talep, modern okul yönetiminin gerektirdiği stratejik liderlik modeline geçişi hızlandırmayı hedefliyor. Eğitim camiası, okul yöneticilerinin idari kapasitesini tam olarak kullanmasını sağlayacak bu düzenleme talebine MEB'in vereceği yanıtı merakla bekliyor.


Tekin’den 4+4+4’e Veda Sinyali: Zorunlu Eğitim Süresi Kısalabilir, Yeni Modeller Masada

Okullarda Temizlik Personeli Sorunu Bitiyor! Bakan Tekin Detayları Açıkladı

Öğretmenlerin Ek Ders Ücretleri Ne Zaman Yatacak? İşte İl İl ve Okul Bazlı Ödeme Takvimi

Okul müdürlerinin derse girme yükümlülüğünün kaldırılması için MEB’e resmi yazı

Öğretmenlerin Ek Geliri Yükseliyor: Başöğretmenlik Tazminatı 15.447 TL'ye Yükseldi!

Öğretmenlere 14.042 TL ücretle kitap inceleme görevi

Öğretmenlerin memurların sürekli görev yolluğu ödemesi kurumları tarafından yapılacak

Mülakat mağduru atanamayan öğretmenler MEB önünde eylem yaptı

Zümre başkanlarına öğretmenlere denetleme yetkisi geliyor!

MEB’den Kritik Yazı: YEĞİTEK Görevlendirmelerinde Ek Ders Sınırı Getirildi

Memur maaş zammında %13,64 lük oran kesinleşti

ATM’den para çekecekler dikkat! ATM den para çekenler için önemli duyuru ve açıklama geldi

Öğretmenler Dikkat! Ek Ders Ücretleri Ne Zaman Yatacak? Bakanlıktan Gecikme .

Yüz Yüze Eğitim İptal! Öğretmenlere İlk Yardım Kursu İçin Resen Atama Yapılacak.

Mil Sen sendikasından 3 Ekim’de iş bırakma kararı!

MEB'den Unvan İptali Kararı: 'Kademe İlerlemesi Durdurulan' Öğretmenlerin Uzmanlık/Başöğretmenlikleri Gidiyor!

Norm Fazlası Öğretmenlere Tatilde Atama! İşte Yeni Takvim ve Usuller.

3 Yılda Mezuniyet ve TOBB İşbirliğiyle Dev Staj İmkânları Geliyor!.

Doğum izni artırılıyor! %50 izin zammı geliyor

MEBBİS’te Yeni Dönem: Ek Ders Ücreti Hesaplamaları Tek Ekranda

Memur maaş promosyonunda 100.000-157.000 TL çekişmesi

2.753 Personel Alımı Duyuruldu! Aşçıdan Güvenlik Görevlisine İşte Kadro Dağılımı

MEB'de Tarihi Değişim: KPSS Dönemi Bitiyor, Öğretmen Adaylarını En Az 2 Yıllık Bekleyiş Başladı!

Öğretmen Nöbet Ücretlerine Neşter Vuruldu: Hürriyetçi Eğitim Sen'den MEB'e 3 Maddelik Kritik Talep Listesi!

EGM personeli maaş promosyonunda 270.000 TL ve 60.000 TL’lik talep masada

MEB'den Milyonları İlgilendiren Karar: Ara Tatil Sonrası Okulda Her Şey Değişiyor!

Heybeliada Ruhban Okulu´nun Yeniden Açılmasına Liyakat Sen’den Açıklama

Sendikalar Masada 157.500 TL Talep Ediyor, Memurların Gözü Kulağı O Görüşmede

Sağlık Bakanlığı 15.247 personel alımı yapacak! Lise, önlisans ve lisans branş dağılımı belli oldu

Ocak 2026 Uzman Öğretmen Maaşları Ne Kadar Olacak? İşte Beklenen Zam Oranları

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 8 7 0 1 17 22
2.TRABZONSPOR A.Ş. 8 5 1 2 7 17
3.GÖZTEPE A.Ş. 8 4 0 4 9 16
4.FENERBAHÇE A.Ş. 8 4 0 4 7 16
5.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 8 4 2 2 0 14
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 7 4 2 1 3 13
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 8 3 1 4 2 13
8.TÜMOSAN KONYASPOR 7 3 2 2 4 11
9.CORENDON ALANYASPOR 8 2 2 4 1 10
10.HESAP.COM ANTALYASPOR 8 3 4 1 -4 10
11.KASIMPAŞA A.Ş. 8 2 3 3 -1 9
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 7 2 3 2 -2 8
13.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 7 1 3 3 -1 6
14.GENÇLERBİRLİĞİ 8 1 5 2 -5 5
15.KOCAELİSPOR 8 1 5 2 -7 5
16.İKAS EYÜPSPOR 8 1 5 2 -7 5
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 8 0 3 5 -12 5
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 8 1 7 0 -11 3