9612,84%-0,38
37,92% -0,06
40,92% 0,54
3733,20% 1,23
5982,04% 0,38
Milli Eğitim Bakanlığında görev yapan okul müdürleri ve müdür yardımcıları, özellikle son yıllarda öğretmenliğe dönmek için büyük bir istek duyuyorlar. Bu durumun başlıca nedeni, müdür yardımcılarının yaşadığı aşırı iş yükü ve sorumlulukların artması.
Müdür yardımcıları, genellikle okul müdürlerinin kendilerine vermiş olduğu neredeyse tüm yönetim görevlerini üstleniyorlar. Bu durum, müdür yardımcılarının kendi branşlarına ait görevleri yerine getirmelerine olanak tanımadan, onları yoğun bir iş temposuna itiyor. Özellikle EBYS üzerinden gelen talepler, müdür yardımcılarının mesai saatlerini aşmasına neden oluyor.
Okul yönetimiyle ilgili tüm sorumlulukları neredeyse tek başlarına üstlenen müdür yardımcıları, bu süreçte yalnız kalıyorlar. Okul müdürlerinin de kendi üzerlerindeki yük nedeniyle müdür yardımcılarına yeterli desteği veremediği görülüyor. Bu durum, müdür yardımcılarının motivasyonlarını düşürüyor ve öğretmenliğe dönme kararlarını hızlandırıyor.
Okul müdürleri de, yönetimdeki yük, sorumluluklar ve yaşanan çeşitli sorunlar nedeniyle öğretmenliğe dönmek istiyorlar. Ancak müdür yardımcılarına göre daha az sayıda okul müdürü, bu isteğini gerçekleştirebiliyor.
Çözüm Önerileri
Bu durumun çözümü için bazı öneriler sunulabilir:
Bu sorun, sadece müdür ve müdür yardımcılarını değil, aynı zamanda öğrencilerin eğitim kalitesini de doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle, bu konuya acil çözüm bulunması gerekmektedir.