• BIST 100

    9649,53%-0,68
  • DOLAR

    38,01% 0,08
  • EURO

    41,04% 0,08
  • GRAM ALTIN

    3689,67% 0,06
  • Ç. ALTIN

    5959,44% -0,10

Öğretmenlik meslek kanunu detayları uzman öğretmen başöğretmen şartları

Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik düzenlemesini içeren Öğretmenlik Meslek Kanunu ÖMK detayları, şartları

Eğitim 31.05.2023 21:45:00 0
Öğretmenlik meslek kanunu detayları uzman öğretmen başöğretmen şartları

Öğretmenlik meslek kanunu, Türkiye'de öğretmenlik mesleği ile ilgili düzenlemeleri içeren bir yasadır. Kanun, öğretmenlerin atanma, görev, hak ve sorumluluklarını belirlemekte ve mesleki gelişimlerini desteklemeyi amaçlamaktadır. İşte öğretmenlik meslek kanunuyla ilgili bazı detaylar:

  1. Atama ve Görevlendirme: Öğretmenlik meslek kanunu, öğretmenlerin atanma ve görevlendirme süreçlerini düzenler. Atamalar genellikle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılır ve öğretmen adaylarının nitelikleri, mezuniyetleri ve sınav sonuçlarına göre belirlenir.

  2. Görev, Hak ve Sorumluluklar: Kanun, öğretmenlerin görev, hak ve sorumluluklarını belirler. Öğretmenler, öğrencilere eğitim ve öğretim sağlamak, disiplin kurallarını uygulamak ve mesleki etik standartlara uymakla yükümlüdürler. Aynı zamanda öğrencilerin gelişimlerini takip etmek, velilerle iletişim kurmak ve okul yönetimiyle işbirliği yapmak da öğretmenin sorumlulukları arasındadır.

  3. Mesleki Gelişim: Kanun, öğretmenlerin mesleki gelişimini desteklemeyi hedefler. Öğretmenlere, mesleki eğitim ve seminerlere katılma imkanı sağlanır. Ayrıca öğretmenlere yüksek lisans veya doktora yapma gibi akademik çalışmaları için destek verilir.

  4. Özlük Hakları: Öğretmenlik meslek kanunu, öğretmenlerin özlük haklarını düzenler. Bu haklar arasında maaş, emeklilik koşulları, izinler, sağlık hizmetleri ve diğer sosyal haklar yer alır.

  5. Disiplin ve Soruşturma: Kanun, öğretmenlerin disiplin kurallarına uymalarını ve mesleki etik standartlara uygun davranmalarını sağlamayı amaçlar. Disiplin ihlalleri durumunda öğretmenlere disiplin cezaları verilebilir ve disiplin soruşturmaları yapılabilir.

KANUN

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU

Kanun No. 7354

Kabul Tarihi: 3/2/2022

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç ve Kapsam

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı, eğitim ve öğretim hizmetlerini yürütmekle görevli öğretmenlerin atamaları ve mesleki gelişimleri ile kariyer basamaklarında ilerlemelerini düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Kanun, eğitim ve öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenleri kapsar.

İKİNCİ BÖLÜM

Öğretmenlik Mesleği

Öğretmenlik

MADDE 3 – (1) Öğretmenlik, eğitim ve öğretim ile bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir. Öğretmenler bu görevlerini, Türk Millî Eğitiminin amaçları ve temel ilkeleri ile öğretmenlik mesleği etik ilkelerine uygun olarak ifa etmekle yükümlüdür.

(2) Öğretmenlerin çalışma şartları, eğitimde kalitenin yükseltilmesi için belirlenen amaçları gerçekleştirmek üzere düzenlenir.

(3) Öğretmenlik mesleğine hazırlık; genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon/öğretmenlik meslek bilgisi ile sağlanır.

(4) Öğretmenlik mesleği; aday öğretmenlik döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılır.

Öğretmenlerin nitelikleri ve seçimi

MADDE 4 – (1) Öğretmen adaylarında genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon/öğretmenlik meslek bilgisi bakımından aranacak nitelikler Millî Eğitim Bakanlığınca tespit olunur.

(2) Öğretmenler, öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarından ve bunlara denkliği kabul edilen yurt dışı yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar arasından seçilir.

Aday öğretmenlik

MADDE 5 – (1) Özel mevzuatında yer alan hükümler saklı kalmak üzere, aday öğretmenliğe atanabilmek için 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde sayılan şartlara ek olarak, yönetmelikle belirlenen yükseköğretim kurumlarından mezun olma, 7/4/2021 tarihli ve 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanununa göre güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmış olma ve Millî Eğitim Bakanlığınca ve/veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılacak sınavlarda başarılı olma şartları aranır.

(2) Adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz. Bu süre içinde, zorunlu hâller dışında aday öğretmenlerin görev yeri değiştirilemez.

(3) Aday öğretmenler, eğitim ve uygulamadan oluşan Aday Öğretmen Yetiştirme Programına tabi tutulur. Aday öğretmenlerden adaylık süreci sonunda Adaylık Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda başarılı olanlar öğretmenliğe atanır.

(4) Aday öğretmenlerden;

a) Atanma niteliklerinden herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılanların,

b) Adaylık süresi içinde atanma şartlarından herhangi birini kaybedenlerin,

c) Adaylık sürecinde aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanların,

ç) Aday öğretmenler için öngörülen Aday Öğretmen Yetiştirme Programına mazeretsiz olarak katılmayanlar ile bu program sonunda Adaylık Değerlendirme Komisyonunca yapılan değerlendirmede başarısız olanların,

görevine son verilir ve bunlar üç yıl süreyle öğretmenlik mesleğine alınmaz.

(5) Dördüncü fıkranın (ç) bendi kapsamında görevlerine son verilmesi gerekenlerden aday öğretmenliğe başlamadan önce 657 sayılı Kanuna göre memurlukta adaylığı kaldırılarak asıl memurluğa atanmış olanlar, kazanılmış hak aylık derecelerine uygun memur unvanlı kadroya atanır.

(6) Aday öğretmenlerin adaylık sürecinde yetiştirilmelerine esas Aday Öğretmen Yetiştirme Programı ve Adaylık Değerlendirme Komisyonunun oluşumu ile aday öğretmenlik sürecine ilişkin diğer usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.

Öğretmenlik kariyer basamakları

MADDE 6 – (1) Aday öğretmenlik dâhil öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunanlardan;

a) Mesleki gelişime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan,

b) Mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış olan,

c) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan,

öğretmenler uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilir. Uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı sınavda başarılı olanlara uzman öğretmen sertifikası düzenlenir.

(2) Uzman öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan uzman öğretmenlerden mesleki gelişime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen Başöğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan ve mesleki gelişim alanlarında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar başöğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilir. Yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı sınavda başarılı olanlara başöğretmen sertifikası düzenlenir.

(3) Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar uzman öğretmen unvanı için öngörülen, doktora eğitimini tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulur.

(4) Eğitim kurumu yöneticiliği ve sözleşmeli öğretmenlikte geçen süreler öğretmenlik süresinin hesabında dikkate alınır.

(5) Öğretmen unvanından, bu göreve atanmanın atamaya yetkili amir tarafından onaylandığı tarihten, uzman öğretmen veya başöğretmen unvanından ise uzman öğretmen/başöğretmen sertifikasının düzenlendiği tarihten itibaren yararlanılır. Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanını kazandıktan sonra alan değiştiren ya da ilgili düzenlemelerle alanı kaldırılan veya alanının adı değiştirilen öğretmenler kazandıkları unvanları kullanmaya devam eder.

(6) Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alanlara her unvan için ayrı ayrı olmak üzere bir derece verilir.

(7) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanlar, cezaları özlük dosyasından silindikten sonra uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı için başvuruda bulunabilir.

(8) Öğretmenlik mesleği kariyer basamaklarında ilerlemeye ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan hâller

MADDE 7 – (1) Bu Kanunda hüküm bulunmayan hâllerde; 5/1/1961 tarihli ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 657 sayılı Kanun, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ile diğer kanunların bu Kanun ile çelişmeyen hükümleri uygulanır.

MADDE 8 – (1) 657 sayılı Kanunun 152 nci maddesinin “II – Tazminatlar” kısmının “B – Eğitim, Öğretim Tazminatı” bölümünde yer alan “% 40’ına” ibaresi “% 120’sine” şeklinde, “% 20’sine” ibaresi “% 60’ına” şeklinde değiştirilmiştir.

(2) 657 sayılı Kanuna ekli (I) sayılı Cetvelin “IV – Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı” bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 9 – 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının birinci cümlesine “sözleşmeli öğretmenler” ibaresinden sonra gelmek üzere “, can güvenliği ve sağlık mazeretleri hariç olmak üzere” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 10 – 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanununun 43 üncü ve 45 inci maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.

Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanına sahip olanlar

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte uzman öğretmen veya başöğretmen unvanına sahip olanlar, bu Kanunun sağladığı haklardan yararlanır.

Yürürlük

MADDE 11 – (1) Bu Kanunun 8 inci maddesi 15/1/2023 tarihinde, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 12 – (1) Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

13/2/2022

X'ten Kritik Hamle: Engellenen 126 Hesap İçin Anayasa Mahkemesi'nde Hukuk Mücadelesi!

Öğretmenlere Tatil Gibi Hizmet İçi Eğitim!

MEB'den Öğretmenlere Kritik Çağrı: Yasa Dışı Eylemlere Katılmayın!

Açık Lise Sınavlarında Görev Alan Öğretmenlere Özel: Sınav Ücretleri Açıklandı!

Bayramdan Sonra Resmi Gazete’de: Öğretmen Atama Yönetmeliğinde Devrim

MEB'den Açık Lise Sınav Ücretleri Açıklaması: Ödemeler Ne Zaman Yapılacak?

12 Yıllık Zorunlu Eğitim Kalkıyor mu? Bakanlık Tartışmalara Son Noktayı Koydu!

Ek Ders Ücretleri Yeniden Belirlendi: Öğretmenlere Bayram Öncesi Güzel Haber

Öğretmenlere Bayram Hediyesi: İndirimli Araç Kiralama!

Erdoğan'dan Tarihi Teklif: 21 Mart Artık Milli Bayram!

Resmi Gazete’de Yayınlandı: MEB Ek Ders Kararında Devrim Niteliğinde Değişiklik

5 valilikten pes peşe kar tatili açıklaması, hangi illerde okullar tatil edildi

Okullarda Müdür Yardımcılarının Yöneticiliği Masabaşı Memurluğa Mı Dönüştü!

LGS'de Sağlık Raporu Olan Öğrencilerin Ek Süre ve Destek Hakları Neler

Öğretmenlerin Başvurabileceği 3 Yeni Sınav Görevi: Salon Başkanı ve Gözetmen Ücretleri Kaç TL

Ekrem İmamoğlu gözaltında elyazısı ile yazdığı mesajı yayınladı

4+4+4 Eğitim Sisteminde Değişiklik: Lise Öğretmenleri İçin Kontenjan Alarmı!

Millî Eğitim Akademisi Resmen Kuruldu: Yeni Yönetmelik Yayımlandı!

MEB Ödül Kriterleri Yenilendi: Hangi Çalışmalar Artık Puan Getirmiyor?

MEB'den Öğretmenlere Önemli Uyarı: Bu Kurallara Uymayan Sınavlar Geçersiz Sayılacak!

Norm Fazlası Öğretmenler İçin Yeni Dönem: İl İçi Atama Takvimi Açıklandı

22-23 Mart Tarihlerinde Görev Alacak Öğretmenlere Duyuru

Tayin Olan Öğretmenlere Promosyon İadesi Şartı: İşte Detaylar

MEB’den Öğretmenlere Teşvik: Yeni Ödül Yönetmeliği Resmi Olarak Yürürlükte!

Başarıya Ödül: MEB Öğretmenler İçin İkramiye Kriterlerini Açıkladı!

MEB'den Denetim Talimatı: Öğretmenler Hangi Kriterlere Göre Değerlendirilecek?

Öğretmenlere Yasak, Doktorlara Serbest Mi? İş Bırakma Tartışması

Öğretmenlere %25 Fazla Ek Ders Ücreti: MEB’den Yeni Kurs Duyurusu

Zümre Başkanlarına Yeni Görev: Öğretmen Denetiminde Yeni Dönem

17-28 Mart Ortak Sınavlarında Gözetmenlik Görevleri Açıklandı!

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 27 22 0 5 41 71
2.Fenerbahçe 26 19 2 5 40 62
3.Samsunspor 27 15 6 6 14 51
4.Beşiktaş 26 12 6 8 13 44
5.Eyüpspor 27 12 7 8 11 44
6.Gazişehir Gaziantep 26 11 10 5 1 38
7.Göztepe 26 10 9 7 10 37
8.İstanbul Başakşehir 26 10 10 6 4 36
9.Trabzonspor 26 9 9 8 12 35
10.Kasımpaşa 27 8 8 11 -5 35
11.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
12.Antalyaspor 27 9 12 6 -21 33
13.Konyaspor 27 8 12 7 -7 31
14.Alanyaspor 27 8 12 7 -9 31
15.Bodrum FK 27 8 13 6 -9 30
16.Sivasspor 27 7 14 6 -12 27
17.Kayserispor 26 6 11 9 -19 27
18.Hatayspor 26 4 15 7 -17 19
19.Adana Demirspor 26 2 20 4 -35