• BIST 100

    10556,18%-1,53
  • DOLAR

    41,76% -0,01
  • EURO

    48,32% 0,00
  • GRAM ALTIN

    5526,63% 2,28
  • Ç. ALTIN

    9057,79% 0,47

Öğretmenlerin iş güvencesini tehlikeye düşüren yeni düzenleme

Milli Eğitim Bakanlığı Yeni Düzenlemesi: Öğretmenlerin İş Güvencesi Tehlikede

Eğitim 23.07.2024 23:49:00 0
Öğretmenlerin iş güvencesini tehlikeye düşüren yeni düzenleme

Milli Eğitim Bakanlığı MEB, öğretmenlerin performansını artırmayı amaçlayan yeni bir düzenlemeye gidiyor. Ancak bu düzenleme, öğretmenlerin iş güvencesini tehlikeye atabilecek unsurlar barındırıyor. Maarif müfettişlerine verilen yetki ile öğretmenlerin geri hizmete çekilmesi ve meslekten alınması süreci, eğitim camiasında büyük endişelere yol açıyor. İşte bu tartışmalı düzenlemenin detayları ve öğretmenler üzerindeki olası etkileri:

Performans Denetimleri ve İş Güvencesi

Maarif müfettişleri, öğretmenlerin performansını değerlendirerek verimsiz bulunan öğretmenleri geri hizmete çekme yetkisine sahip olacaklar. Bu süreçte, verimsiz olarak değerlendirilen öğretmenler, Milli Eğitim Akademisinde eğitime alınacak ve sonrasında yeniden denetime tabi tutulacaklar. Ancak bu denetim süreci, öğretmenlerin iş güvencesini ciddi şekilde tehlikeye atabilir. Çünkü ikinci değerlendirme sonucunda da yetersiz bulunan öğretmenler, öğretmenlik mesleğinden alınarak memurluk kadrolarına atanacak.

Eğitim Süreci ve Baskılar

Maarif müfettişlerinin denetimleri sonucunda yetersiz bulunduğu tespit edilen öğretmenler, Milli Eğitim Akademisi tarafından düzenlenen eğitim programına katılacaklar. Bu eğitim programı, öğretmenlerin mesleki yeterliliklerini artırmayı hedeflese de, öğretmenler üzerinde büyük bir baskı yaratabilir. Eğitim sürecinin ardından yapılacak ikinci değerlendirme, öğretmenlerin mesleklerini sürdürüp sürdüremeyeceklerine karar verecek. Bu durum, öğretmenlerin sürekli bir stres ve belirsizlik içinde çalışmalarına neden olabilir.

İkinci Değerlendirme ve Meslekten Ayrılma Süreci

Eğitim programını tamamlayan öğretmenler, takip eden eğitim öğretim dönemi içerisinde yeniden değerlendirilecekler. İkinci değerlendirme sonucunda da yetersiz bulunan öğretmenler, öğretmenlik mesleğinden alınarak genel idare hizmetleri sınıfında durumlarına uygun kadrolara atanacaklar. Bu süreç, öğretmenlerin iş güvencesini tamamen ortadan kaldırabilir. Eğitim camiasında, bu denetim ve değerlendirme süreçlerinin objektif olmayabileceği ve öğretmenlerin haksız yere mesleklerinden olabilecekleri endişesi hakim.

İlgili Yasa Maddesi

Yeni düzenleme kapsamında yapılan değişiklik, Milli Eğitim Bakanlığının ilgili yönetmeliklerinde yer almaktadır. Düzenlemeye göre, maarif müfettişleri tarafından haklarında yapılan denetim ve inceleme sonucunda öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde görevini yerine getirmede yetersizliği tespit edilen kadrolu öğretmenler, Milli Eğitim Akademisi tarafından eğitime alınacaklar. Söz konusu öğretmenler, eğitimin ardından takip eden eğitim öğretim dönemi içerisinde yeniden değerlendirmeye alınacak ve ikinci değerlendirme sonucunda da yetersizliği tespit edilenler, genel idare hizmetleri sınıfında durumlarına uygun kadrolara atanacaklardır.

Eleştirel Bakış ve Eğitim Camiasındaki Endişeler

Milli Eğitim Bakanlığının bu yeni düzenlemesi, öğretmenlerin iş güvencesini ciddi şekilde tehlikeye atıyor. Öğretmenler, mesleklerini kaybetme korkusu ile karşı karşıya kalabilirler. Denetim ve değerlendirme süreçlerinin objektifliği konusunda ciddi soru işaretleri bulunuyor. Eğitim camiasında, bu düzenlemenin öğretmenler üzerinde büyük bir baskı oluşturacağı ve eğitim kalitesini artırmak yerine düşürebileceği yönünde eleştiriler var.

Öğretmenler, performans değerlendirmeleri ve eğitim programları ile sürekli olarak denetim altında tutulacaklar. Bu durum, öğretmenlerin mesleki motivasyonunu olumsuz etkileyebilir ve eğitimde sürdürülebilir bir kalite artışı sağlanamayabilir. Eğitim sendikaları ve öğretmenler, bu düzenlemenin geri çekilmesi ve öğretmenlerin iş güvencesinin korunması için harekete geçmeyi planlıyorlar.

Sonuç olarak, Milli Eğitim Bakanlığının bu yeni düzenlemesi, öğretmenlerin iş güvencesini tehlikeye atmakta ve eğitim camiasında büyük endişelere yol açmaktadır. Öğretmenlerin mesleklerini kaybetme korkusu ile çalışmalarına neden olabilecek bu düzenlemenin, eğitim kalitesini artırmak yerine düşürebileceği eleştirileri giderek artmaktadır.


3600 Ek Gösterge Tüm Memurlara Yayılıyor! Yeni Torba Yasada Neler Var?

0-3 Yaş Bebeklere Ücretsiz Sağlık Hizmeti Zorunluluğu! Özel Hastaneler Reddedemeyecek

Resmî Gazete'de Yayımlandı, Tepki Çekti: Kişiye Özel Akademik Kadro Koşulları!

MEB, Atama Şartlarını Kökten Değiştiriyor: Adaylar 14 Aylık Zorunlu Akademi Eğitimi Alacak!

Memur maaşına ek ödemeye Danıştay‘dan müjdeli karar

Öğretmenlere kılık kıyafet denetimi! Erkek öğretmenler de kapsama alındı

Staj ve Çıraklık Sigortaları İçin Düzenleme Teklifi Meclis'te!

Sınıf Tekrarı Yapan Öğrenci İçin KDK Emsal Karar Verdi!

Şube Müdürlüğü Sınavı Heyecanı Gölgede Kaldı: Müdür Maaşı, Öğretmen Maaşının Gerisinde Kaldı!

MEB’den Norm Fazlası Öğretmenler İçin Yeni Kapı

Mahkeme resen öğretmen ataması iptal etti

Hakim, Savcı, Öğretmen ve Doktorlar Dikkat: Hyundai'den Ekim Ayına Özel Fırsat!

MEB Şube Müdürlüğü Sınavı Ne Zaman Yapılacak? İşte Resmi Takvim!

“MEB’ten Eğitim Camiasına Jesti: Yolcu360’ta %15’e Varan İndirim Fırsatı”

MEB'in Yeni Norm Güncellemesiyle Binlerce Yönetici ve Öğretmen Yer Değiştirebilir

Geleneksel Öğrenme Tarih Oluyor! Animasyon ve Simülasyonlarla Zenginleştirilmiş Etkileşimli Ders Kitapları Devrede!

Tarihi Maaş Promosyonu Rekoru: 120 Bin TL Teklifte Son Viraj

Kamuya KPSS’siz İşçi Alımı Duyurusu: Hangi İllerde Kaç Kişi Alınacak?

Siirt'te Öğretmen Servisi Kazası: Minibüsle Hafif Ticari Araç Çarpıştı, 12 Kişi Yaralı!

Okula başlama yaşı düşüyor! Bakan Yusuf Tekin’den açıklama

MEB'den Norm Fazlası Öğretmenlere Resen Atama Kararı! Eş Durumu Tayinleri de İhtiyaç Duyulan Okullarda!

MEB'den Sınıf Değişikliği Kararı: Artık Veliler Değil, Rehber Öğretmenler Belirleyecek! İşte Yeni Prosedür!

MEB Personeline Çifte Kazanç: Ders Saati Ücreti 175 TL’ye Çıktı!

Öğretmenlerin 8 Saatlik Ek Ders Ücreti Tehlikede!

Yaşlı ve Engelli Aylıkları Hesaplara Yatmaya Başladı! Toplam 7,2 Milyar Liralık Ödeme!

Zorunlu Lise Eğitimi Kısalıyor, LGS’de Ek Puan Dönemi Başlıyor

Bakan Tekin'den Eğitim Yöneticilerine Kritik Çağrı: "Eğitim Ailesinde Uyum Şart! Ortak Hedef Maarif Modeli!"

Şanlıurfa’da Zülme Fırça Darbesi Sergisi Açıldı

MEB’in Kesinti Kararı İptal Edildi: Atölye Şeflerine Ek Ders Müjdesi!

Tekin'den Hem Atama Hem Müfredat Açıklaması: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin Odağında İnsan Onuru Var!

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 8 7 0 1 17 22
2.TRABZONSPOR A.Ş. 8 5 1 2 7 17
3.GÖZTEPE A.Ş. 8 4 0 4 9 16
4.FENERBAHÇE A.Ş. 8 4 0 4 7 16
5.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 8 4 2 2 0 14
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 7 4 2 1 3 13
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 8 3 1 4 2 13
8.TÜMOSAN KONYASPOR 7 3 2 2 4 11
9.CORENDON ALANYASPOR 8 2 2 4 1 10
10.HESAP.COM ANTALYASPOR 8 3 4 1 -4 10
11.KASIMPAŞA A.Ş. 8 2 3 3 -1 9
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 7 2 3 2 -2 8
13.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 7 1 3 3 -1 6
14.GENÇLERBİRLİĞİ 8 1 5 2 -5 5
15.KOCAELİSPOR 8 1 5 2 -7 5
16.İKAS EYÜPSPOR 8 1 5 2 -7 5
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 8 0 3 5 -12 5
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 8 1 7 0 -11 3