-
BIST 100
16124,69%0,46
-
DOLAR
44,36% 0,06
-
EURO
51,44% 0,35
-
GRAM ALTIN
6448,24% 0,39
-
Ç. ALTIN
10945,35% 0,00
ÖĞRETMENLER YENİ MESLEK KANUNUNDAN NE BEKLİYOR?
Mevcut Öğretmenlik Meslek Kanunu, daha mürekkebi kurumadan kadük kaldı ve ihtiyacı karşılayamaz hale geldi.
Çünkü o dönemde aceleye getirilmiş, iyi çalışılmamış, ben yaptım oldu mantığı ile hazırlanmıştı. Bütün önerilerimize, uyarılarımıza ve yüksek kamuoyu desteğine rağmen, yıllar sonra gelen şans ne yazık ki iyi değerlendirilememişti.
Şimdi yeniden meslek kanununu konuşuyoruz. Yeni meslek kanunundan beklenti bu sefer çok daha yüksek. Eğitimciler, şiddet konusunda yaptırımları düzenleyecek, bozulan maaş düzenini dengeleyecek, ek ders birim ücretlerini artıracak, uzman ve başöğretmenlikte süreleri kısaltacak ve kapsamı genişletecek, cimer mobbingini azaltacak, özetle mesleğe saygınlık kazandıracak bir kanun hayal ediyorlar.
Yüksek beklentinin yanında çeşitli dönemlerde gündeme gelen rotasyon ve son dönem gündemdeki sıcak yerini koruyan öğretmen alımındaki mülakat eğitimcileri tedirgin ediyor. Kamuoyu daha çok kariyer ve mesleğe alım kısmına odaklanmış olsa da taslak kamuoyuyla paylaşıldığında, mülakat tartışmaları yerini akademi tartışmalarına bırakacak ve özellikle rotasyon öğretmenler odasında çok konuşulacaktır.
Kanunun beklentiyi karşılayacak şekilde çıkmasının önündeki engel, geçen sefer meseleyi tam kavrayamayan bakanlık yaklaşımıyken bugün tasarruf tedbirleri olarak görülüyor. Tam da burada çeşitli çözümler üretmeye ihtiyaç var. Kanunun bazı maddeleri olması gerektiği gibi çıkarılır, yürürlüğü üç beş ay sonrasına bırakılabilir, mali haklar kanunda yer alır, oranlar, süreler şimdi verilecek yetki ile zaman içinde bakanlıkça düzeltilebilir.
Ancak bu sefer de kalan eksikleri tamamlamak yakın bir zamanda mümkün olmayabilir.
Müfredat, mülakat, atanacak öğretmen kontenjanları, tasarruf tedbirleri derken meslek kanununun ayrıntılarını konuşacağımız bu haftanın daha ilk gününde bir hususa dikkat çekmek istiyorum. Tartışamıyoruz. Etiketleme, yaftalama, çarpıtma, iftiralar öyle bir hal alıyor ki bazen neyi tartıştığımızı, konunun ne olduğunu bile kimse hatırlamıyor. Bir kör döğüşü ve kargaşa içinde sonunda olan oluyor.
Bir televizyon programında konunun bütün hassasiyetinin de farkında olarak, bugün mülakat değil sistem konuşmalıyız; geçen yıllara göre öğretmen alımının daha az olacağı, mezun sayısından norm fazlası öğretmenlere, giderek daralan bir alanda büyüyen ve gençlerimizin geleceğini, ülkemizin insan ve maddi kaynağını heba eden bir problemi çözecek sistem kurmalıyız, sözümün arkasındayım. Her yıl aynı tartışmayı yapıp hiç önlem almamak nasıl bir akıl tutulmasıdır? YÖK, MEB, maliye, tarafları kimse herkes üzerine düşeni yapmalı, bu problem marjinal grupların istismar alanı olmaktan çıkarılmalıdır.
Aynı kör döğüşünü bu hafta öğretmen rotasyonu konusunda yaşayabiliriz. “Biz öğretmen rotasyonuna karşıyız, geçmişte de karşıydık, gelecekte de karşı olacağız.” Demekle, rotasyondan beklenen fayda ne ise onu sağlayacak ve kimseyi mağdur etmeyecek başka önerilerde bulunmak arasında, meseleyi nasıl bir yere bağlayacağız yaşayıp göreceğiz. Eleştirmenin dayanılmaz rahatlığı ile çalışıp önerilerde bulunmanın farkını anladığımız gün hep beraber kazanacağız.
Yeni meslek kanununun beklentileri karşılayacak şekilde çıkabilmesi için elimizden gelen katkıyı sunarak her defasında olduğu gibi çözüm odaklı önerilerimiz ve çok önceden hazırlanmış raporlarımızla tartışmaya ve geliştirmeye hazırız. Çünkü biz problemlerden beslenen değil çözümlerle güçlenen bir sendikayız.
Talat YAVUZ
Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri
Öğretmenlere Yeni Sınav Görevi: Başvurular Başlıyor, Ücretler Belli Oldu..
TBMM'de Öğretmen Dosyası Açıldı: 3600 Ek Gösterge ve Seyyanen Zamda Yeni Perde!
Mart 2026 Seminer Ödemeleri: Hangi Branşa Kaç Saat Ek Ders Yazılacak?
81 İlden Öğrenciler Karar Verdi, Bakan Onayladı! 23 Nisan Hazırlıklarında Yeni Dönem
Milli Eğitim Akademisi Yedek Alım Duyurusu: Öğretmen Adayları İçin Kayıt Süreci Başladı!.
Dilovası İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nde Bayrak Değişimi: Vedat Çelik Göreve Başladı
Ek Dersler Gelecek Haftaya mı Kaldı? İşte Ödeme Takvimindeki O Kritik Değişiklik
Milli Eğitim’den Kariyer Fırsatı! Hangi Branş Öğretmenleri Genel Müdürlükte Görev Alabilir?
İŞKUR’un 2025 İstihdam Bilançosu: Lise Mezunları Yarışı Kazandı, Cinsiyet Farkı Kapandı!
MEB’den Okul Müdürlerine LGS Talimatı: 13 Nisan’a Kadar Bu 5 İşlemi Tamamlayın!
100 Bin TL'lik Trafik Cezalarında Yeni Dönem: 'Mağduriyet Oluşmasın' Talimatı Geldi.
Eğitim Bir-Sen'den Manisa Çıkışı: Ramazan Avuşmak Olayı Bir Linç Kampanyası mı?
2026 Alan Değişikliği Takvimi Belli Oldu: İşte Başvuru Yapamayacak Öğretmen Grubu!
"Çiçekdağı Milli Eğitim Müdürü Değişti: Serdal Bora Görevi Devraldı!"
Millî Eğitim Akademisi Sonuçları Açıklandı: İşte 2026 Kayıt Takvimi ve Gereken Belgeler!
Mart Ayı Ek Dersinde Kim Ne Kadar Alacak? 15 Saatlik Ödeme ve Kesinti Listesi.
MEB’den Tarihi Karar: Yarın Türkiye Genelindeki Tüm Okullarda İlk Ders Finansal Okuryazarlık!
Bakan Tekin’den MEB Personeline Bayram Sürprizi: "Ramazan Genelgesi Hedefine Ulaştı!
Manavgat’ta Rümeysa Güven’den Acı Haber: Sabah Yürüyüşü Facia İle Noktalandı!
MEB Alan Değişikliği Takvimini Duyurdu: Öğretmenler İçin Nisan Ayı Atama Ayı Olacak!
Yeşil Vatan Sınıflara Giriyor! MEB’den Aile Katılımlı Orman Haftası Programı.
"Okullarda Ara Tatil Sona Erdi: 19 Milyon Öğrenci İçin İlk Zil Çalıyor!"
Öğrenci Affı Geliyor mu? Yeni Şartlar İlk Kez Netleşti
Yöneticilere Var, Öğretmene Şartlı! Mart Ayı Ek Ders Ödeme Listesi Yayınlandı.
"Valilikten Son Dakika Duyurusu: Sel Nedeniyle 23 Mart'ta Okullara Tatil Arası!"
ÖBA Videoları Bitti mi? MEB’in 'Etkileşimli İçerik' Uyarısı Hayati Önem Taşıyor!
Pazartesi Günü Okul Var mı? İşte MEB'in 23 Mart Pazartesi Takvimi!
Asgari Ücrette Temmuz Operasyonu mu Geliyor? Kulislerde 'Ara Zam' Heyecanı!
Milli Eğitim Akademisi'nden Dev Adım: Öğretmen Adayları İçin 1200 Saatlik Maraton Başlıyor!
Adana Yüreğir'de Matematik Öğretmeni Rıfat Yağmur Vefat Etti!
Yükleniyor
LİG TABLOSU
-
1
100 Bin TL'lik Trafik Cezalarında Yeni Dönem: 'Mağduriyet Oluşmasın' Talimatı Geldi.
-
2
Eğitim Bir-Sen'den Manisa Çıkışı: Ramazan Avuşmak Olayı Bir Linç Kampanyası mı?
-
3
2026 Alan Değişikliği Takvimi Belli Oldu: İşte Başvuru Yapamayacak Öğretmen Grubu!
-
4
"Çiçekdağı Milli Eğitim Müdürü Değişti: Serdal Bora Görevi Devraldı!"
-
5
Millî Eğitim Akademisi Sonuçları Açıklandı: İşte 2026 Kayıt Takvimi ve Gereken Belgeler!
-
6
Mart Ayı Ek Dersinde Kim Ne Kadar Alacak? 15 Saatlik Ödeme ve Kesinti Listesi.
-
7
MEB’den Tarihi Karar: Yarın Türkiye Genelindeki Tüm Okullarda İlk Ders Finansal Okuryazarlık!
-
8
Bakan Tekin’den MEB Personeline Bayram Sürprizi: "Ramazan Genelgesi Hedefine Ulaştı!
-
9
Manavgat’ta Rümeysa Güven’den Acı Haber: Sabah Yürüyüşü Facia İle Noktalandı!
-
10
MEB Alan Değişikliği Takvimini Duyurdu: Öğretmenler İçin Nisan Ayı Atama Ayı Olacak!



