• BIST 100

    11073,27%0,94
  • DOLAR

    42,10% 0,04
  • EURO

    48,71% 0,69
  • GRAM ALTIN

    5400,36% 0,17
  • Ç. ALTIN

    8953,99% 1,15

Öğretmenler için güzel bir hamle daha, sözleşmeli öğretmenler ve okul müdürlerini de içeriyor

Türk Eğitim Derneğinin (TED)'e bağlı olarak faaliyet gösteren düşünce kuruluşu TEDMEM, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'e çeşitli öneriler barındıran çalışmalarının bakanlığa ileterek 2023 Eğitim Vizyonu'nda 'Öğretmenlik Meslek Ka

Eğitim 16.12.2018 15:03:15 0
Öğretmenler için güzel bir hamle daha, sözleşmeli öğretmenler ve okul müdürlerini de içeriyor
Türk Eğitim Derneğinin (TED)'e bağlı olarak faaliyet gösteren düşünce kuruluşu TEDMEM, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'e çeşitli öneriler barındıran çalışmalarının bakanlığa ileterek 2023 Eğitim Vizyonu'nda 'Öğretmenlik Meslek Kanunu' kapsamında değerlendirilmesi için bakanlığa sundu. TEDMEM'in, Milli Eğitim Bakanlığı'na sunduğu raporda, 2023 Eğitim Vizyonu'nun en fazla önem arz eden içeriklerinden biri olan Öğretmenlik Meslek Kanunu'na katkıda bulunarak eğitim camiasının konuya ilişkin görüşlerini yansıtmak amaçlanırken, çalışmalarda İngiltere, Almanya, Kanada, Çin ve Avustralya'nın da yer aldığı 30 ülkeden 73 yasal metin incelendi. İncelemer neticesinde bir rapor hazırlanarak MEB'e sunuldu.
'Öğretmenlik Meslek Kanunu' öneri metninde öğretmenler için etik ilkeler ve standartlara ilişkin tanımlamalar yapılırken, bakanlığa ve TBMM'ye iletilmek üzere çalışmaların sonuçları ilgili makamlara gönderildi.
Öğretmenlerin yetiştirilme aşaması olan eğitim fakültelerini de kapsayan çalışmada, 'Öğretmen yetiştiren programların kontenjanları Türkiye'deki öğretmen ihtiyacı ile uyumlu bir şekilde sınırlandırılmalı. Öğretmenler sadece eğitim fakültelerinde yetiştirilmelidir.' önerisi de yer aldı.
Tüm bu detaylara ek olarak eğitim fakültelerine ilişkin olarak,  'gemi yapımı' gibi eğitim fakültelerinde programı bulunmayan alanlarda 'Öğretmenlik Sertifika Programı'nı gibi çözüm önerileri de sunularak  bahse konu alanlara ilişkin öğretmenlerin de yetiştirilmesinin doğru olacağına vurgu yapıldı.
- 'En az bir yıl tam zamanlı uygulama zorunlu hale getirilmeli'
TEDMEM tarafından hazırlanarak ilgili birimlere sunulan raporda önemli başlıklardan birisi de, önerilen düzenlemenin yapıldıktan sonra yasa koyucular tarafından kabulü ve yasallaşmasının akabinde bir yıl içerisinde MEB ve YÖK iş birliğinde öğretmen yetiştirme programları için bağımsız bir akreditasyon sistemi oluşturulması gerektiği vurgulandı.
Sunulan önerilerde dikkat çeken hususlardan biri de eğitim fakültelerinde görev yapan akademisyenlerin de okullarda deneyim sahibi olmaları şartının konulması oldu.
'Öğretmen yetiştiren yükseköğretim programlarına bağlı olarak Ar-Ge uygulama okulları açılması teşvik edilmelidir. Öğretmen yetiştirmede öğrenciler için en az bir yıl tam zamanlı uygulama zorunlu hale getirilmelidir. Öğretmen yetiştiren programlara öğrenci kabulü, üniversiteye öğrenci seçme ve kabulünden farklılaştırılmalıdır. Eğitim fakültelerine girişte seçme işlemi, öğretmenliğe uygunluk, mesleğe yatkınlık gibi hususlar dikkate alınarak yetenek, yetkinlik, beceri ile insana ve öğrenmeye yönelik tutumların çoklu yöntem ve araçlarla değerlendirilmesine dayalı şekilde gerçekleştirilmelidir.'

- 'Sözleşmeli öğretmenlik kaldırılmalı'
 Siyaset ve bürokrasi için kadrolu öğretmen atamasının dışında uygulamaların yarattığı sıkıntılara vurgu yapılan çalışmada, 'Her öğretim yılı başında norm kadro esasına göre açık bulunan tüm kadrolara atama yapılmalıdır. Kadro yetersizliği gibi bir nedenle sözleşmeli, ücretli veya vekil öğretmen uygulaması ile ihtiyacın karşılanması eğitimsel açıdan kabul edilemez.' değerlendirmesinde bulunuldu.
Çalışmada ayrıca KPSS konusunda da değişikliğe gidilerek il bazında boş kadro ilanı, il bazında tercih ve il bazında değerlendirme yapılması gerektiği aktarıldı.

Okul müdürlerinin 24 kredilik okul yöneticiliği sertifika programını tamamlayanlar arasından atanması, müfettişlik sisteminin yeniden inşa edilerek okullarda etkili bir teftiş yapısının oluşturulması, öğretmenlerin yer değiştirme ve nakil işlemlerinin okulların eğitim öğretime ara verdiği yaz dönemi içinde yapılması da öneriler içerisinde sıralandı.

- 'Uzman öğretmenlik' ve 'Başöğretmenlik' önerisi
TEDMEM'in çalışmasında öğretmenlerin devamlı olarak kendilerini yetiştirmeleri ve geliştirmelerinin önemine de vurgu yapıldı. Bu kapsamda öğretmenin üç yıllık süreçte kendisinden beklenen gelişmeleri gösterememesi durumunda kurulacak bir komisyon aracılığıyla değerlendirmeye alınması ve gelişme kaydedilemediğinin saptanması halinde bu öğretmenle yolların ayrılması önerisi getirildi.
Çalışmada, bazı fakültelerin sadece yüksek lisans sürecine odaklanması, 'öğretmenlik', 'uzman öğretmenlik' ve 'başöğretmenliği' kapsayan bir kariyer basamakları sistemi oluşturulması gerektiği belirtildi.
Ayrıca ek ders ücretlerinin tamamen kaldırılması, bunun yerine maaşlarda iyileştirmeye gidilmesi ve özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin brüt aylık ücretlerinin dengi resmi kurumlardan az olmayacak şekilde yeniden düzenlenmesi önerisinde bulunuldu.

Çalışmada, dezavantajlı yerleşim birimlerinde görev yapanlar için de konut temini/desteği, yıpranma payı verilmesi gibi teşviklerin sağlanmasının önemli olduğu ifade edildi.

- 'Öğretmenlerin öğrencilerini utandıracak, onurunu kıracak söz ve davranışlardan kaçınması...'
Etik tanımlamaların da yer aldığı çalışmada, şu öneriler paylaşıldı:

'Bu öneri metniyle ilk kez öğretmenler için diğer öğretmenlere, öğrencilere, ailelere ve topluma karşı davranışlarında uyması gereken etik standartlar tanımlanmaktadır. Bu etik davranış standartları eğitim öğretim ortamlarında hakim olmadıkça, diğer düzenlemelerin hiçbiri öğretmenlik mesleğinin statüsünün ve itibarının yükseltilmesi için yeterli olmayacaktır. Örneğin, öğretmenlerin öğrencilerini utandıracak, onurunu kıracak söz ve davranışlardan kaçınması, mesleğini sevmediğine dair söylemlerden uzak durması, öğrencilerinin farklılıklarını gözetmeksizin onlara hoşgörü ile yaklaşması başlıca etik davranışlardandır.'

- 'Tüm meslekleri yetiştiren öğretmenlerin kanunu yok'
Öneri metninin hazırlayıcılarından TEDMEM Direktörü Prof. Dr. Emin Karip, çalışmaya ilişkin yaptığı değerlendirmede, halihazırda öğretmenlerle ilgili düzenlemelerin çeşitli kanunlarda, dağınık ve ihtiyacı karşılamaktan uzak kaldığına işaret etti.
Karip, 'Sayısı 1 milyona ulaşan muazzam büyüklükte bir öğretmen nüfusunun bir meslek kanunu olmalıdır. Hakimler ve savcılar, mühendisler, mimarlar, Türk Silahlı Kuvvetleri personeli, yükseköğretim personeli, avukatlar, diş hekimleri, tabipler bir meslek veya birlik kanununa sahip. Fakat bu kanunlarda adı geçen meslekleri icra edenlerin tamamını ve tüm bireyleri yetiştiren öğretmenlerin bir meslek kanunu yok.' ifadelerini kullandı.

Öğretmenliğin bir meslek olmanın da ötesinde nitelikler barındırdığına dikkati çeken Karip, 'Bugünün yetişkinleri olarak çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakabilmenin yolu, onları öğretmen olmaktan gurur duyan ve mesleğinin gerektirdiği yeterlik ve yetkinliklere sahip öğretmenlere emanet etmekten geçer.' açıklamasında bulundu.

Öğretmenlerin Yüzü Güldü: Bir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden Tarihin En Yüksek Maaş Promosyonu Anlaşması!

40 Yaşındaki İngilizce Öğretmeni, Yaşam Mücadelesini Kaybetti!

MSB'den Suriyeli Askeri Öğrenci İddialarına Sert Yanıt!

Adalet Bakanlığı Yönetmeliği Yayımlandı: Hafta Sonu Noterlik Mesaisi Standartlaştı!

Norm Fazlası Öğretmenlerin Re'sen Ataması İptal Edildi!

Staj Başlangıcı Sigortalılık Başlangıcı Sayılacak mı? İşte Kanun Teklifinin Getirdikleri!

MEB’den Okul Öncesi Öğretmenlerine Dev Destek! Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Uygulama Videoları Yayında!

11. Yargı Paketi Meclis’e Ne Zaman Geliyor? Af Beklentisi Yerine İnfaz Düzenlemesi Öne Çıkıyor

Arnavutköy Korkmaz Yiğit AL Öğretmeni Ayşe Bumedien Hayatını Kaybetti!

Marmara Depremi Sonrası İstanbul Okulları Kapsamlı Denetimde! MEB'den 'Güvenli Okul' Açıklaması!

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi Resmî Gazete'de Yayımlandı!

Yeni Jandarma Kıyafet Yönetmeliği Resmen Yürürlükte: Dövme Yasağı Netleşti!

Milli Eğitim Akademileri Geliyor! Yönetici Ek Dersleri Artacak mıydı? Beklenti Boşa Çıktı!

Bedelli Askerlik Ücretine Rekor Zam Geliyor! Ocak 2026'da 330 Bin TL Eşiği Aşılabilir!

Öğrenci Servisi Metrelerce Yükseklikten Devrildi! Olay Yerine Çok Sayıda Jandarma ve Sağlık Ekibi Sevk Edildi!

Bakan Şimşek'in Açıklaması Sonrası Tüm Harçlar Netleşti: Pasaport, Ehliyet ve Harçlara %25,49 Zam Geliyor!

Öğretmenlerin En Büyük Sorunları Neler? Bürokratik Yük, Proje Yorgunluğu ve Maarif Modeli Sahadaki Etkileri Gündemde!

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN 17 BİN PERSONEL MÜJDESİ! Hemşire ve Ebe Alımları Hangi Tarihlerde Yapılacak?

ÖMK Sonrası İlk Büyük Düzenleme: Yönetici Sınav Konuları Güncellendi!

Yenipazar'da Görev Yapan Özel Eğitim Öğretmeni Merve Kaplan Vefat Etti!

Öğretmenlere Yeni Ölçme ve Değerlendirme Eğitimleri Başlıyor!

Enkaz Altında Dram: “İyi ki doğdun ortancamız” Notu Yürekleri Dağladı

Urla İlçe MEB'de Görevli Bekir İnan Hayatını Kaybetti!

MEB Şartlarını Taşıyan Rehber Öğretmen Aranıyor! Başvurular Nereye ve Nasıl Yapılacak? İşte Tüm Detaylar!

MEB Öğretmenlerine ÖSYM’den Yeni Sınav Görevi Duyurusu

Ayvalık Altınova Okulu Öğretmeni Zehra Güneş Vefat Etti!

MEB'de Liyakat Dönemi! Milli Eğitim Akademisi, Yönetici Standartlarını Şeffaflıkla Belirleyecek!

Memur Maaş Zammı Krizi: KESK, 2026-2027 Kararını Mahkemeye Taşıdı

Dokuz Eylül Üniversitesi’ne Tarihi Teklif: 106 Bin TL Promosyon mu, 300 Bin TL Faizsiz Kredi mi?

Dokuz Eylül Üniversitesi’ne Tarihi Teklif: 106 Bin TL Promosyon mu, 300 Bin TL Faizsiz Kredi mi?

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 11 9 0 2 20 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 11 7 0 4 13 25
3.TRABZONSPOR A.Ş. 11 7 1 3 10 24
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 11 5 1 5 6 20
5.GÖZTEPE A.Ş. 11 5 2 4 7 19
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 11 5 3 3 -3 18
7.BEŞİKTAŞ A.Ş. 11 5 4 2 3 17
8.TÜMOSAN KONYASPOR 11 4 5 2 0 14
9.CORENDON ALANYASPOR 11 3 3 5 0 14
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 11 3 4 4 3 13
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 11 3 4 4 -2 13
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 11 4 6 1 -8 13
13.KOCAELİSPOR 11 3 6 2 -5 11
14.KASIMPAŞA A.Ş. 11 2 5 4 -4 10
15.ZECORNER KAYSERİSPOR 11 1 4 6 -13 9
16.GENÇLERBİRLİĞİ 11 2 7 2 -6 8
17.İKAS EYÜPSPOR 11 2 7 2 -8 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 11 1 9 1 -13 4