• BIST 100

    17218,55%-0,18
  • DOLAR

    43,75% 0,08
  • EURO

    51,72% -0,26
  • GRAM ALTIN

    7040,80% 2,68
  • Ç. ALTIN

    11636,31% 0,68

MOBBİNGLE MÜCADELE VE MEYAD AKADEMİ DERGİSİ

Mobbing, çalışma hayatı için kullanılan yabancı kökenli kavramlardandır. İşyerinde yapılan baskı, psikolojik taciz ya da yıldırma olarak tanımlanmaktadır. Türk Dil Kurumu ise “bezdiri” diye adlandırmaktadır.

Gündem 20.10.2020 18:56:08 0
MOBBİNGLE MÜCADELE VE MEYAD AKADEMİ DERGİSİ
2009 yılında Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde kendi isteğimle ayrılıp Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi’nde (ÇASGEM) uzman olarak göreve başladım. 2010 yılında bir projede görevli iken mobbing kavramı ile tanıştım. İnceledikçe ben ve birçok çalışanın maruz kaldığı sorunları anlatmaktaydı. Diğer uzmanlıklarımı bir kenara bırakıp bu konuyu odağıma almaya karar verdim. 2011 yılında kurumum adına ulusal düzeyde 23 Mayıs 2012 tarihinde “1. Çalışma Hayatında Psikolojik Taciz/Mobbing Paneli ve Çalıştayı” projesini gerçekleştirdik. Bu çalışmanın verilerini “bildiriler kitabı” ile kalıcı hale getirdik. Kurumadına ve organizasyonumda 31 Aralık 2014 tarihinde ise 2. Çalıştayı gerçekleştirdik.
Çalışma hayatı ve özellikle mobbing alanına gönül veren bir avuç gönüllü ile dernek kurma fikrini yaklaşık bir yıl boyunca tartıştık. Tüzük çalışması ve gerekli müracaatlardan sonra 12 Mayıs 2015 tarihinde Mobbing Eğitim Yardım Araştırma Derneği (MEYAD) resmen kurulmuş oldu. Kuruluşu ile birlikte kamu ve özel sektör kuruluşlarına birçok eğitimler vermeye başladık. Bugüne geldiğimizde 70 binden fazla her kademedeki çalışan, yönetici ve işverene yüz yüze eğitimler verdik. Talep eden binlerce kişiye yüz yüze veya dijital ortamlarda danışmanlık desteği verdik. Bu desteklerle yaşama sevincini yitiren birçok kişiye umut olarak adeta yeniden hayata döndürmeye vesile olduk.
Bu çalışmalarla yetinemiyorduk. Çünkü sorun bir veba gibi işletmeleri sarmalıyordu. 2017 yılında MEYAD Akademi’yikurarak yüz yüze ve dijital platformlar üzerinde farklı konu ve konuklarla herkese ve her kesime açık sloganıyla ücretsiz bilinçlendirme eğitimlerini yürüttük, devam ediyoruz. Bir yandan da ulusal ve yerel çok sayıda basın ve medya kuruluşu aracılığıyla daha büyük kitlelere ulaşmaya çalıştık, çalışıyoruz. Her yöneticimiz, temsilcimiz, üyemiz ve gönüllülerimiz de önemli destekler verdiler, veriyorlar.
Yapılan her bir çalışma çok büyük özveri ve emek isteyen işlerdi. Bu çalışmalar ile mobbing kavramının tüm Türkiye’de duyulmasını sağladık. Sorunun doğru teşhisini/tanısınıkoymak ve buna uygun çözümler üretmek üzere, 2019 yılında bilimsel ve hakemli bir dergi çıkartma kararı aldık. Dergiye isim olarak da “MEYAD AKADEMİ DERGİSİ” adını verdik. Nisan ve Ekim aylarında olmak üzere yılda 2 sayı çıkartmak üzere yasal başvuruların tamamlanmasının ardından Nisan 2020 tarihinde ilk sayımızı elektronik olarak yayınlamayı başardık. Ekim 2020’de ise 2. sayının mutluluğunu yaşıyoruz.
MEYAD Akademi ikinci sayımızdaki (Ekim 2020) makale isimleri ve yazarları şunlardır;  • Hemşirelerin Yaşadıkları Çatışmalarda Kullandıkları Çatışma Çözüm Yöntemleri İle Duygusal ZekâArasındaki İlişki /Naci Yıldırım ve Özlem Şahin Altun(s.91-110) • Üniversitelerdeki Mobbing Davranışının Önlenmesinde İşyerinde Sosyal Hizmetin Rolü / Abdurrahman Sefa Ulu ve Burak Küsmez (s.111-134) • Mobbing’te Şahitlik ve İspat Sorunu / İsmail Akgün(s.135-164) • Duygusal Zekâ ve Şiddet / Tülay Yılmaz Bingöl ve Zümrüt Yılar Erkek  (s.165-181) • Hz. Peygamber Dönemi Çalışma Hayatı ve İş Ahlakı / Mehmet Çakırtaş (s.182-200) MEYAD Akademi Dergimizin kuruluşundan bugüne ve yarınlar için büyük emek sahiplerini anmadan geçmek olmazdı. Karar vericiler ve uygulayıcılara katkı amacıyla emek verdiğimiz dergimizin editörü, MEYAD Genel Sekreteri Sn. Fatih Seyran, Yazı işleri Müdürü ise MEYAD Genel Başkan Yardımcısı Sn. Prof. Dr. Nermin Gürhan’dır. Derginin yayınlanmasını sağlayan MEYAD üyemiz ve bilişim sorumlusu Sn. Mustafa Sarıkaya sayesinde başarılmaktadır. Perde gerisinde duran nice kahramanlara, basın ve medya kuruluşlarına iş barışı, insana yaraşır iş ortamları ve çalışma hayatı adına şükranlarımı sunuyorum.
MEYAD Akademi Dergisine, http://dergi.mobbingdernegi.org.tr/ adresinden dileyen herkes ulaşıp makaleleri okuyabilir veya bilgisayarına, cep telefonu veya tabletlerine indirerek dilediği zaman ulaşabilme imkanına sahip olmaktadırlar. Çalışma hayatı ile ilgili bilimsel makale göndermek isteyen akademisyen, alan uzmanları ve araştırmacılar akademi@mobbingdernegi.org.tr kurumsal e-posta adresine her zaman gönderebilirler. Bir sonraki sayımız 'Nisan 2021' tarihinde yayınlanacaktır.
Daha güzel iş ortamları ile mutlu çalışan ve daha güçlü Türkiye dileğiyle, “Toplumsal uzlaşma, bilinçlenme ve çalışma hayatına katkı için çalışıyoruz” sloganımız ile bitirmiş olalım. Saygılarımızla.
 

İsmail AKGÜN

MEYAD Genel Başkanı

bilgi@mobbingdernegi.org.tr

 


Bir Akşam Yemeği, Bir Domuz Eti Sahnesi ve Bitmek Bilmeyen Önyargılarımız

Üniversitelerde 20 Günlük Staj Devri Bitti: YÖK'ten "İş Yerinde Eğitim" Hamlesi!.

Dul, Yetim ve Emekli İçin Yeni Hesaplama: Bayram İkramiyesi Ödeme Takvimi Netleşti!

Öğretmenlerin Şubat Ayı Ek Ders Ödemeleri Netleşti: Hangi Branş Kaç TL Alacak?

Öğretmenlere Aylık 15.440 TL Ek Ders İmkanı: MEB'in Yeni Kurs Modeli 6 İlde Başlıyor!

Megakentte "Karla Karışık" Mesai, Okullar Tatil mi? İşte 18 Şubat Detayları!

TBMM'ye Sunuldu: 90 Bin Ücretli Öğretmene Kadro Yolu Açılıyor mu?

Okul Müdürlüğü Şartlarında Kritik Değişiklik: Hangi Okula Sadece Kadın Yönetici Atanacak?

Atama Yolunda "Akademi" Bariyeri: Yatılı Kontenjanlar ve Başarı Şartları Netleşti!

Okullarda Güvenlik Alarmı: Öğretmenlerin Görev Yerleri Kamuya Kapatılıyor mu?

Kınama Cezası Alan Öğretmen Hukuk Mücadelesini Kazandı

Eğirdir’de Promosyon Depremi: Rekor Rakam 87 Bin TL Olarak Açıklandı!

Devamsızlık Yapan Her Öğrenci İçin "Destek Alarmı" Çalacak!

Okullarda TYP Personeli İçin Çıkış ve Başlama Takvimi Netleşti: 11 Mart'a Kadar Kritik Süreç!

Yönetici Atamada Büyük Yol Ayrımı: Sınıf Öğretmenlerinin Anaokulu Müdürlüğü Hakkı İptal mi Ediliyor?

Matematik Öğretmeni Vedat Sarıçam Halı Sahada Vefat Etti!

Trabzon'da 13 Yaşındaki Eymen'in Sır Ölümü: Dijital Oyunlar mı Hayattan Kopardı?

Öğretmen, Polis ve Doktor Maaşlarında Yeni Dönem: İşte Yüzde 13,75'lik Zam Senaryosu!

Memurlar İçin Ramazan Mesaisi Talebi, İftar Öncesi Zaman Sorununa Cumhurbaşkanlığı Çözümü Mü Geliyor?

YÖK Branşlarda Kesintiye Gitti, Atama Dengeleri Değişiyor!

Eğitim Gücü Sen'den MEB'e "Bayram" Çağrısı: Mart Seminerleri Online mı Olacak?

YÖKDİL Görevli Ücretleri 3.500 TL'yi Aştı! İşte 2026 Güncel Sınav Görevi Listesi

Tablet Dönemi Sona mı Eriyor? Okullarda Kara Tahta Yeniden Sahada

Yüksekova'da Öğretmenlerin Maaş Çilesi,Banka Hesapları Boş Kaldı!

MEB'den İkinci Dönem Planlaması: Veli Toplantıları ve Ortak Sınav Takvimi Yenilendi!

Öğretmenlerin Mart Mesaisi: 9 Günlük Tatilde Seminer Ücretleri Kaç TL Oldu?

Milyonlarca Memur Gözünü Cumhurbaşkanlığına Dikti: Ramazan’da Mesai Saatleri Değişiyor mu?

Kalp Krizi Sonrası 6 Hafta Direnen Mehmet Ali Öğretmen Vefat Etti!

MEB Şube Müdürlüğü Sınavı Sonrası Büyük Bekleyiş: Sonuçlar İçin O Tarih İşaret Edildi!

MEB'den Sertifika Atağı: 4 Branşa Özel Eğitimde Uzmanlık Yolu Açıldı!

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 22 13 3 6 17 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 22 11 3 8 15 41
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 22 11 4 7 11 40
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 22 9 7 6 13 33
7.KOCAELİSPOR 22 8 8 6 -1 30
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 22 7 8 7 -9 28
10.CORENDON ALANYASPOR 22 5 6 11 -1 26
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 22 6 11 5 -5 23
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 22 4 9 9 -9 21
14.TÜMOSAN KONYASPOR 22 4 10 8 -10 20
15.KASIMPAŞA A.Ş. 22 4 11 7 -12 19
16.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 22 2 10 10 -26 16
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 22 3 16 3 -22 12