• BIST 100

    13970,96%-0,27
  • DOLAR

    42,94% 0,04
  • EURO

    50,54% -0,03
  • GRAM ALTIN

    6066,55% 1,40
  • Ç. ALTIN

    9914,33% 0,76

MOBBİNGLE MÜCADELE VE MEYAD AKADEMİ DERGİSİ

Mobbing, çalışma hayatı için kullanılan yabancı kökenli kavramlardandır. İşyerinde yapılan baskı, psikolojik taciz ya da yıldırma olarak tanımlanmaktadır. Türk Dil Kurumu ise “bezdiri” diye adlandırmaktadır.

Gündem 20.10.2020 18:56:08 0
MOBBİNGLE MÜCADELE VE MEYAD AKADEMİ DERGİSİ
2009 yılında Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde kendi isteğimle ayrılıp Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi’nde (ÇASGEM) uzman olarak göreve başladım. 2010 yılında bir projede görevli iken mobbing kavramı ile tanıştım. İnceledikçe ben ve birçok çalışanın maruz kaldığı sorunları anlatmaktaydı. Diğer uzmanlıklarımı bir kenara bırakıp bu konuyu odağıma almaya karar verdim. 2011 yılında kurumum adına ulusal düzeyde 23 Mayıs 2012 tarihinde “1. Çalışma Hayatında Psikolojik Taciz/Mobbing Paneli ve Çalıştayı” projesini gerçekleştirdik. Bu çalışmanın verilerini “bildiriler kitabı” ile kalıcı hale getirdik. Kurumadına ve organizasyonumda 31 Aralık 2014 tarihinde ise 2. Çalıştayı gerçekleştirdik.
Çalışma hayatı ve özellikle mobbing alanına gönül veren bir avuç gönüllü ile dernek kurma fikrini yaklaşık bir yıl boyunca tartıştık. Tüzük çalışması ve gerekli müracaatlardan sonra 12 Mayıs 2015 tarihinde Mobbing Eğitim Yardım Araştırma Derneği (MEYAD) resmen kurulmuş oldu. Kuruluşu ile birlikte kamu ve özel sektör kuruluşlarına birçok eğitimler vermeye başladık. Bugüne geldiğimizde 70 binden fazla her kademedeki çalışan, yönetici ve işverene yüz yüze eğitimler verdik. Talep eden binlerce kişiye yüz yüze veya dijital ortamlarda danışmanlık desteği verdik. Bu desteklerle yaşama sevincini yitiren birçok kişiye umut olarak adeta yeniden hayata döndürmeye vesile olduk.
Bu çalışmalarla yetinemiyorduk. Çünkü sorun bir veba gibi işletmeleri sarmalıyordu. 2017 yılında MEYAD Akademi’yikurarak yüz yüze ve dijital platformlar üzerinde farklı konu ve konuklarla herkese ve her kesime açık sloganıyla ücretsiz bilinçlendirme eğitimlerini yürüttük, devam ediyoruz. Bir yandan da ulusal ve yerel çok sayıda basın ve medya kuruluşu aracılığıyla daha büyük kitlelere ulaşmaya çalıştık, çalışıyoruz. Her yöneticimiz, temsilcimiz, üyemiz ve gönüllülerimiz de önemli destekler verdiler, veriyorlar.
Yapılan her bir çalışma çok büyük özveri ve emek isteyen işlerdi. Bu çalışmalar ile mobbing kavramının tüm Türkiye’de duyulmasını sağladık. Sorunun doğru teşhisini/tanısınıkoymak ve buna uygun çözümler üretmek üzere, 2019 yılında bilimsel ve hakemli bir dergi çıkartma kararı aldık. Dergiye isim olarak da “MEYAD AKADEMİ DERGİSİ” adını verdik. Nisan ve Ekim aylarında olmak üzere yılda 2 sayı çıkartmak üzere yasal başvuruların tamamlanmasının ardından Nisan 2020 tarihinde ilk sayımızı elektronik olarak yayınlamayı başardık. Ekim 2020’de ise 2. sayının mutluluğunu yaşıyoruz.
MEYAD Akademi ikinci sayımızdaki (Ekim 2020) makale isimleri ve yazarları şunlardır;  • Hemşirelerin Yaşadıkları Çatışmalarda Kullandıkları Çatışma Çözüm Yöntemleri İle Duygusal ZekâArasındaki İlişki /Naci Yıldırım ve Özlem Şahin Altun(s.91-110) • Üniversitelerdeki Mobbing Davranışının Önlenmesinde İşyerinde Sosyal Hizmetin Rolü / Abdurrahman Sefa Ulu ve Burak Küsmez (s.111-134) • Mobbing’te Şahitlik ve İspat Sorunu / İsmail Akgün(s.135-164) • Duygusal Zekâ ve Şiddet / Tülay Yılmaz Bingöl ve Zümrüt Yılar Erkek  (s.165-181) • Hz. Peygamber Dönemi Çalışma Hayatı ve İş Ahlakı / Mehmet Çakırtaş (s.182-200) MEYAD Akademi Dergimizin kuruluşundan bugüne ve yarınlar için büyük emek sahiplerini anmadan geçmek olmazdı. Karar vericiler ve uygulayıcılara katkı amacıyla emek verdiğimiz dergimizin editörü, MEYAD Genel Sekreteri Sn. Fatih Seyran, Yazı işleri Müdürü ise MEYAD Genel Başkan Yardımcısı Sn. Prof. Dr. Nermin Gürhan’dır. Derginin yayınlanmasını sağlayan MEYAD üyemiz ve bilişim sorumlusu Sn. Mustafa Sarıkaya sayesinde başarılmaktadır. Perde gerisinde duran nice kahramanlara, basın ve medya kuruluşlarına iş barışı, insana yaraşır iş ortamları ve çalışma hayatı adına şükranlarımı sunuyorum.
MEYAD Akademi Dergisine, http://dergi.mobbingdernegi.org.tr/ adresinden dileyen herkes ulaşıp makaleleri okuyabilir veya bilgisayarına, cep telefonu veya tabletlerine indirerek dilediği zaman ulaşabilme imkanına sahip olmaktadırlar. Çalışma hayatı ile ilgili bilimsel makale göndermek isteyen akademisyen, alan uzmanları ve araştırmacılar akademi@mobbingdernegi.org.tr kurumsal e-posta adresine her zaman gönderebilirler. Bir sonraki sayımız 'Nisan 2021' tarihinde yayınlanacaktır.
Daha güzel iş ortamları ile mutlu çalışan ve daha güçlü Türkiye dileğiyle, “Toplumsal uzlaşma, bilinçlenme ve çalışma hayatına katkı için çalışıyoruz” sloganımız ile bitirmiş olalım. Saygılarımızla.
 

İsmail AKGÜN

MEYAD Genel Başkanı

bilgi@mobbingdernegi.org.tr

 


Müdür Yardımcısı Halil Can Günay Hayatını Kaybetti: Cenaze Programı Belli Oldu

Afyonkarahisar’da Öğrenci Servisi ve Otomobil Çarpıştı: 18 Yaralı!

İstanbul’da Dev Terör Operasyonu: DEAŞ’a Ağır Darbe, 110 Gözaltı!

MEB'den "Hayalet Sınıf" Operasyonu: 48 Okulun Kapısına Kilit Vuruldu, 300 Milyon TL Ceza!

Hizmet Puanı ve Lisansüstü Eğitim Yok Sayılamaz! İşte Binlerce Öğretmeni İlgilendiren İptal Kararı

Öfke Duygu, Saldırganlık Eylemdir! Uzmanlardan Ailelere Kritik "Zorbalık" Uyarısı

CTE'den Denetimli Serbestlik Çıkışı: "Af Değil, Toplum İçinde Sıkı İnfaz

Kadınlara askerlik, cumartesi tatili için TBMM’ye dilek

2026 Ek Ders Ücretleri Hesaplandı! Özel Eğitimde Aylık Gelir Ne Kadar Artacak?

Eğitimi Yarıda Kalanlara İkinci Şans! MEB ve YÖK’ten "Etki Analizi" Talimatı

1 Ocak’ta Başlıyor! Çipsiz ve Denetimsiz Evcil Hayvan Sahiplerine Ağır Yaptırım

2026 trafik cezası listesi

Öğretmen alan değişikliği ve pedagojik formasyon için yeni karar

Açık Lise Sınav Görevlileri Dikkat! MEB'den 3 Günlük Kritik Süre Uyarısı

Emekli Şube Müdürü Sait Temeş Hayatını Kaybetti: İl Milli Eğitim'den Taziye Mesajı

MEB'den Kritik Adım: Akademiye Girenleri Neler Bekliyor?

MEB’den Disiplinde "Kırmızı Hat" Kararı: Akran Zorbalığı Yapan Liseliye Açık Lise Yolu Göründü!

Öğretmenlere THY'den Yarıyıl Hediyesi: %25’e Varan İndirimli Bilet Dönemi Başladı!

YÖK’ten Tarihi Karar: 2026’da Üniversite Eğitimi 3 Yıla mı Düşüyor? İşte Yeni Takvim.

Sivas’ta Kar ve Buz Dehşeti: Lise Öğrencilerini Taşıyan Servis Devrildi!

2026 KYK Bursları Kaç TL Olacak? Hazine ve Gençlik Bakanlığı Arasında "Zam" Mesaisi

Eğitim Camiasının Acı Günü: Samsun ve Afyonkarahisar’dan İki Acı Haber Geldi!

Toplu Sözleşme Sevinci: İşçilerin Maaşı 95 Bin TL’ye Yükseldi

Emekli Maaşlarına "Aralık" Ayarı: En Düşük Aylık İçin Masadaki 3 Kritik İhtimal!

Açık Lise Sınav Görevi Ücretleri Ne Zaman Yatacak? MEB'den Ödeme Takvimi Açıklaması.

Yıllık İzinleri Hazırlayın! 2026'da Kaç Gün Tatil Var? İşte Bayram Tarihleri

MEB’den Sınav Görevlilerine Sıkı Denetim: Öğretmenler de Polis Kontrolünden Geçecek!

Özel Eğitim Öğretmenliğinde Yeni Dönem: Atamalara Alan Sınavı Şartı Geldi

MEB 1416 Bursları Duyurdu: Stratejik Alanlara 811 Kişilik Kontenjan

Birleşik Kamu-İş’ten Ülke Genelinde İş Bırakma Kararı: “Bu Sefalet Düzenine Yeter”

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9