9949,85%-7,89
37,90% 3,37
41,45% 3,23
3712,56% 3,72
5902,92% 2,73
Uzun yıllardır öğretmen adaylarının en büyük sınavı olan KPSS, tarihe karışıyor. Yerine, daha kapsamlı ve adalete dayalı bir sınav sistemi olarak görülen Akademi Giriş Sınavı (AGS) geliyor. 1 Eylül 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek olan yeni düzenlemeyle birlikte, öğretmen atamaları tamamen farklı bir boyut kazanacak.
Türkiye'de öğretmenlik mesleğine giriş sınavlarında köklü bir değişim yaşanıyor. Uzun yıllar boyunca öğretmen adaylarının kaderini belirleyen KPSS, 2025 yılından itibaren tarihe karışıyor. Yerini, daha kapsamlı ve adalete dayalı olduğu iddia edilen Akademi Giriş Sınavı (AGS) alıyor.
Neden KPSS Kaldırılıyor?
KPSS'nin kaldırılmasının başlıca nedenleri arasında, sınavın yeterince kapsamlı olmaması, öğretmenlik mesleği için gerekli olan tüm yetkinlikleri ölçememesi ve adaletsizlikler yaratması gösteriliyor. AGS ile birlikte, öğretmen adaylarının pedagojik bilgi, iletişim becerileri, problem çözme yeteneği gibi öğretmenlikte başarılı olmak için gerekli olan çok yönlü yetkinlikleri ölçmek amaçlanıyor.
AGS Nedir ve Ne Amaçlar?
Akademi Giriş Sınavı (AGS), ÖSYM tarafından düzenlenecek olan yeni bir sınav sistemi. Bu sınav, öğretmen adaylarının sadece genel kültür ve yeteneklerini değil, aynı zamanda pedagojik formasyon, alan bilgisi ve psikolojik uygunluk gibi öğretmenlikte başarılı olmak için gerekli olan diğer özelliklerini de değerlendirecek. AGS ile birlikte, öğretmen yetiştirme sürecinde daha nitelikli adayların seçilmesi hedefleniyor.
Türkiye'de öğretmenlik mesleğine giriş sınavlarında yaşanan köklü değişimle birlikte, öğretmen adayları için yeni bir dönem başlıyor. Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) olarak adlandırılan bu yeni sınav sistemi, öğretmen adaylarının hem genel yeteneklerini hem de alan bilgilerini kapsamlı bir şekilde değerlendirecek.
AGS ve ÖABT Nedir?
AGS ve ÖABT sınavları, adayların farklı yönlerini değerlendirmek amacıyla iki ayrı oturumda gerçekleştirilecektir. Sınav sonuçlarına göre, adayların MEB-AGS puanı belirlenirken;
Yeni öğretmen atama sisteminde, özellikle yabancı dil öğretmenliği alanında farklı bir puanlama yöntemi uygulanacak. Adayların sadece AGS puanları değil, aynı zamanda daha önceki yıllarda girdikleri YDS veya e-YDS sınavlarından aldıkları en yüksek puan da değerlendirmeye dahil edilecek. Bu sayede, adayların yabancı dil yeterlilikleri daha objektif bir şekilde ölçülecek.
AGS sınavı ise genel kültür, eğitim bilimleri ve mesleki bilgi gibi geniş bir yelpazede sorular içerecek. Toplam 80 sorudan oluşan sınavda, adayların sözel ve sayısal yetenekleri, tarih ve coğrafya bilgileri, eğitimin temel ilkeleri ve Türk eğitim sistemine dair bilgileri ölçülecek. ÖABT oturumunda ise adayların öğretmenlik yapacakları alanla ilgili özel bilgilerini ölçmek amacıyla 50 soru sorulacak. Bu iki sınavın sonuçları birleştirilerek adayların genel başarısı belirlenerek öğretmenlik kadrolarına yerleştirme yapılacak.
Bu sayede, hem adayların genel yetenekleri hem de alan bilgilerine göre daha adil bir değerlendirme yapılacaktır.