• BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,60% 0,16
  • EURO

    51,57% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6942,61% 3,13
  • Ç. ALTIN

    11654,37% 0,11

MEB’den "Fenomen Öğretmen" Operasyonu 81 İle Disiplin Talimatı Gitti!

Milli Eğitim Bakanlığı, sosyal medyada sınıf içi görüntü paylaşan öğretmenlerle ilgili 81 ile resmi yazı gönderdi. Mahremiyet ihlali nedeniyle disiplin işlemleri gündeme geldi.

Eğitim 28.01.2026 23:55:00 0
MEB’den

Sınıfın mahremiyetini sosyal medya ekranlarına taşıyan "fenomen öğretmenler" için Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) tarihi bir hamle geldi! Özellikle genç öğretmenler arasında bir akım haline gelen sınıf içi video ve fotoğraf paylaşımları, pedagojik güvenlik ve etik tartışmalarını beraberinde getirince Bakanlık 81 il valiliğine "gereğini yapın" talimatı gönderdi. Velilerden gelen şikayet yağmuru ve bazı öğretmenlerin sosyal medya üzerinden reklam geliri elde ettiği iddiaları, sürecin seyrini değiştirdi. Sadece uyarı değil, "memurluktan çıkarma"ya kadar uzanan o ağır yaptırım listesinde neler var? Öğrencilerin mahremiyeti mi, öğretmenin görünürlük hakkı mı? MEB’in radarındaki binlerce öğretmeni yakından ilgilendiren disiplin sürecinin tüm ayrıntıları haberimizde...

Sınıfın Mahremiyeti Dijitale Kurban Edilemez: MEB’den Fenomen Öğretmenlere Disiplin Kalkanı

Milli Eğitim Bakanlığı, son yıllarda giderek artan ve okulların eğitim iklimini zedelediği düşünülen "fenomen öğretmen" akımına karşı denetimlerini en üst seviyeye çıkardı. Sınıf içerisinde çekilen içeriklerin etik, pedagojik ve hukuki boyutlarını masaya yatıran Bakanlık, bu durumun sürdürülebilir olmadığını belirterek valilikler aracılığıyla disiplin mekanizmalarını tetikledi.

Pedagojik Güvenlik ve Velilerin İsyanı

Sınıf ortamının bir mahrem alan olduğu ilkesinden yola çıkan MEB, öğrencilerin rızası olsa dahi (ki reşit olmayan bireylerde veli rızası esastır) bu tür paylaşımların okul kültürüne zarar verdiğine dikkat çekiyor. Özellikle genç eğitimcilerin sınıf içi diyalogları, öğrencilerin tepkilerini veya çalışma düzenini "içerik" haline getirmesi, öğrenci psikolojisi üzerinde riskler barındırıyor. Velilerin "Çocuğumun görüntüsü üzerinden takipçi kasılıyor" tepkileri, Bakanlığın bu kararlı duruşunda en büyük etken oldu.

Sosyal Medya Üzerinden "Ticari" Gelir İddiası

Bakanlığın radarındaki asıl büyük kriz ise "ticari faaliyet" boyutu. Binlerce takipçiye ulaşan bazı öğretmenlerin, sınıf ortamını bir dekor gibi kullanarak markalarla iş birliği yapması veya gizli reklam içerikleri üretmesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun "kazanç getirici faaliyet yasakları" ile doğrudan çelişiyor. MEB kaynakları, bir devlet memurunun kamu gücünü ve ortamını kişisel menfaat devşirmek için kullanmasının kabul edilemez olduğunun altını çiziyor.

Fenomen Öğretmenleri Bekleyen "Ağır" Yaptırım Listesi

657 sayılı Kanun'un 125. maddesi, bu tür ihlaller için kademeli bir ceza cetveli sunuyor. İşte o kritik maddeler:

Uyarı ve Kınama: Memuriyet vakarına yakışmayan, kurumun huzur ve çalışma barışını bozan davranışlar için ilk basamak cezalar.

Aylıktan Kesme: Devletin sunduğu araç ve gereçleri (sınıf, tahta, materyal) özel menfaat sağlamak amacıyla kullananlara yönelik maddi yaptırım.

Kademe İlerlemesinin Durdurulması: Göreviyle bağlantılı olarak çıkar sağlayan veya memura yasaklanan ticaret faaliyetlerinde bulunanlar için uygulanan ağır disiplin suçu.

Devlet Memurluğundan Çıkarma: Paylaşımların niteliği "yüz kızartıcı" veya meslek onuruyla bağdaşmayacak boyuta ulaşmışsa, öğretmenlik mesleğine tamamen veda etme riskini doğuruyor.

Ceza Cetveli: Hangi Davranış Hangi Cezayı Getirir?

Müfettişlerin inceleyeceği dosyalarda 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesi adeta bir kalkan gibi kullanılacak. İşte o "insani" ve "hukuki" sınırların ihlali durumunda öğretmenleri bekleyenler:

İhlal TürüUygulanacak Muhtemel CezaDetaylı Açıklama
Sıradan Özçekim / Hafif İhlalUyarı / KınamaMemuriyet vakarına uymayan, okul düzenini hafif sarsan durumlar.
Sınıfı Dekor Yapıp Reklam AlmakAylıktan KesmeDevletin kurumunu şahsi maddi menfaat için kullanma suçu.
Ticari Faaliyet ve KazançKademe İlerlemesi DurdurmaMemura yasaklanan kazanç getirici faaliyetlerin tespiti.
Ağır Mahremiyet ve Etik İhlaliMemuriyetten ÇıkarmaÖğrenciyi rencide eden, yüz kızartıcı veya meslek onurunu bitiren fiiller.


MEB’in Tavrı Net: Okul Bir Stüdyo Değildir

Bakanlık yetkilileri, bu sürecin bir "teknoloji düşmanlığı" değil, bir "mahremiyet koruması" olduğunu savunuyor. 81 ile gönderilen talimatla birlikte, okul idareleri artık kendi bünyelerindeki paylaşımları daha sıkı takip edecek ve raporlayacak. Eğitimcilerin dijital yetkinliklerini ders materyali üretmek için kullanmaları teşvik edilirken, öğrenci üzerinden popülarite kazanma çabası kesin bir dille yasaklanıyor.

"Öğretmenim, Telefonu Kapatır mısın?"

Bu haberin kalbinde, teknolojiyi reddeden bir anlayış değil, teknolojiyi "doğru yerde ve doğru amaçla" kullanma çağrısı var. Eğitimciler artık birer dijital içerik üreticisi gibi değil, o sınıfın ruhunu koruyan birer rehber gibi hareket etmek zorunda. 81 ilde başlayacak olan bu denetim süreci, belki de dijital obeziteye dönüşen okul hayatında bir "detoks" dönemini de beraberinde başlatacak.

Fenomen Öğretmen Denetimi SSS

1. Öğretmenin kendi fotoğrafını sınıfta paylaşması da yasak mı? Eğer paylaşım eğitim ortamının ciddiyetini bozmuyorsa ve öğrenci mahremiyetini ihlal etmiyorsa genellikle tolere edilebilir. Ancak videolarda öğrencilerin yüzlerinin veya seslerinin yer alması doğrudan ihlal kapsamına giriyor.

2. Reklam yapmayan öğretmenler de ceza alacak mı? Evet. Reklam yapmasa bile, öğrenciyi içerik unsuru olarak kullanmak "pedagojik güvenlik" ve "mahremiyet ihlali" gerekçesiyle disiplin soruşturmasına tabi tutulabilir.

3. Süreç nasıl işleyecek? İhbar veya denetim yoluyla tespit edilen hesaplar incelenecek, içerikler delil olarak dosyaya eklenecek ve ilgili öğretmen hakkında müfettiş görevlendirilerek savunma istenecek.


GİB’de Maaş Uçurumu: Aynı Masada Oturan İki Personel Arasında 15 Bin TL Fark!

MEB Yurt Dışı Görevinde Rekor Ödemeler İşte Ülke Ülke Yeni Maaş ve Tazminat Tablosu

Ceketten Elbiseye Her Şeyde İndirim: Eğitim Neferlerine Minnet Kampanyası

MEB’den Yeni Karar: Hangi Öğretmenler 772 TL Fazladan Ödeme Alacak?

Atanan Öğretmene Mart Ayı Sürprizi: Yolluk ve Promosyon Ödemeleri İçin Tarih Verildi!

Lisans ve Ön Lisans Müfredatı Değişti, Staj Yapmayan Mezun Olamayacak!

Sözleşmeliye Kadro Şartları Netleşti 3 Yılını Dolduranlar İçin Kritik Süre Başladı

Cezası Olan Yandı! İOKBS Başvurularında "Gelir" ve "Disiplin" Engeli

MEB’ten Destek Eğitim Odası Kararı: 21 Saat Altı Derse Giren Öğretmenlere Zorunlu Görevlendirme

Gaziemir Kipa 100. Yıl Anadolu Lisesi Müdürü İrfan Uzar Vefat Etti

Van MEB 1200 Personel Alımı Başvuruları Başladı İşte İŞKUR TYP Kura Tarihi Ve Şartlar

Üniversite Öğrencilerine IBAN Tuzağı YÖK Ve Bankalardan Korkutan Suç Duyurusu Uyarısı

Bakan Tekin Sosyal Konut Projesine Kişisel Desteğini Açıkladı..

Bakan Tekin Ramazan Ayı Planını Duyurdu Okullarda Sınav Olacak Mı İşte Yeni Sınav Takvimi

Öğretmen Maaşları Şube Müdürünü Geçti Eğitimde Maaş Dengelerini Değiştiren Ek Ders Ve Kariyer Tazminatı

Okullarda Seçmeli Ders Tercihleri Başlıyor Branş Öğretmeni Olmayan Okullar İçin Kritik Karar

MEB’den Norm Fazlası Sözleşmeli Öğretmenler İçin Yeni Talimat

Öğretmen Ve Memur Çocukları Burs Alabilir Mi İOKBS Gelir Hesaplama Formülü Ve Başvuru Tarihleri

2026 MSÜ Sınav Görevli Başvuruları Başladı İşte Branş Branş Zamlı Ücret Listesi

MEB'den Okullara "Seçmeli Ders" Genelgesi! 3 Zorunlu Grup ve 10 Öğrenci Şartı

Akademi Bölgesinde Konaklama Fiyatları Değişti Pansiyonlara Yapılan İkinci Zam Cep Yakıyor

Sözleşmeliden Kadroya Geçişin "Anayasası" Yayımlandı! İşte 3 Yıl Şartı ve Başvuru Tarihleri

Ek Ders Ücretlerinde DYK ve Özel Eğitim Farkı! Hangi Öğretmen, Ne Kadar Ek Ödeme Alacak?

81 İlde İlk Ders Deprem Şehitleri İçin Bir Dakikalık Sessizlikle Başladı

Tuzla İlçe Millî Eğitim Müdürü Değişti! Akif Güner Göreve Başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı Rapor Sınırını Çizdi Başka İlden Rapor Alan Öğretmenleri Bekleyen Tehlike

MEB Akademi Personel Alımı Takvimi ve Başvuru Şartları Belli Oldu

Bakan Yusuf Tekin Öğretmen Hakları İçin Tarihi Kararı İmzaladı Sınav Baskısı Bitiyor

Öğretmen Atamalarında Akademi Dönemi Başlıyor İşte Müfredata Eklenen Sürpriz Yeni Ders

LGS, Bursluluk ve Açık Öğretim Görev Ücretleri Ne Kadar Oldu?

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 21 16 1 4 36 52
2.FENERBAHÇE A.Ş. 20 13 0 7 28 46
3.TRABZONSPOR A.Ş. 21 13 2 6 18 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 20 10 4 6 10 36
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 21 7 5 9 0 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 20 6 7 7 -7 25
9.KOCAELİSPOR 20 6 8 6 -5 24
10.CORENDON ALANYASPOR 20 4 6 10 -2 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 20 6 10 4 -3 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 21 4 9 8 -9 20
13.TÜMOSAN KONYASPOR 21 4 9 8 -9 20
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 21 5 11 5 -15 20
15.İKAS EYÜPSPOR 21 4 11 6 -13 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 20 2 9 9 -25 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12