• BIST 100

    17113,65%2,49
  • DOLAR

    43,65% 0,03
  • EURO

    51,90% 0,17
  • GRAM ALTIN

    6937,14% -2,78
  • Ç. ALTIN

    11731,12% -0,15

MEB'den talimat: İlkokul ortaokul ve liselerde yeni yasak

İlkokul ortaokul ve liselerde yeni yasak MEB okullara talimat gönderdi. Öğretmenleri, okul idarelerini ve öğrencileri ilgilendiren yeni yasak ile ilgili ilgili detaylar haberimizde

Eğitim 27.08.2024 00:37:00 0
MEB

Milli Eğitim Bakanlığı MEB, ilkokullarda, ortaokullarda ve liselerde yeni düzenlemeler yaptı. Okullara, milli eğitim müdürlüklerine ve valiliklere gönderilen yazıda yeni yasaklar duyuruldu. Bakanlık tarafından alınan yasak kararı okullarda öğretmenler tarafından uygulanacak. Karar Öğretmenleri ve öğrencileri yakından ilgilendirecek. İşte detaylar:

Milli Eğitim Bakanlığı, 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı için Türkiye genelinde köklü bir değişikliğe imza atarak, liselere kadar uzanan deneme sınavlarının yapılmasını yasakladı. Bu karar, öğrencilerin erken yaşta sınav stresi yaşamalarının önüne geçmeyi hedeflerken, aynı zamanda eğitim sürecinin daha verimli ve öğrenci odaklı bir yaklaşımla yürütülmesini sağlama amacını taşıyor. Bakanlık, bu adımı atarken Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ni uygulamaya koyarak, öğrencilere zihinsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve ahlaki gelişimlerini destekleyecek kapsamlı bir eğitim modeli sunmayı planlıyor.

Yeni Eğitim Yılına Yönelik Kararlar

Milli Eğitim Bakanlığının yayımladığı yeni genelge ile Türkiye genelinde eğitim-öğretim faaliyetleri, öğrenci gelişimini merkez alan bir yaklaşımla yeniden yapılandırılıyor. Özellikle sınav odaklı eğitimin yerini süreç odaklı ve gelişimsel değerlendirmelerin alması hedefleniyor. Öğrencilerin sadece akademik başarılarına göre değil, tüm gelişim alanlarında değerlendirilmesi amaçlanırken, il, ilçe ve okul genelinde yapılan deneme sınavları tamamen kaldırılıyor. Bakanlık, bu yeni modelin uygulanması için öğretmenlere yönelik eğitim programlarını da yeniden düzenledi. Öğretmenlerin, 2-6 Eylül 2024 tarihleri arasında il milli eğitim müdürlükleri koordinesinde alacakları eğitimlerle, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ni etkin bir şekilde sınıflarına yansıtması planlanıyor.

Öğretmen Eğitimleri ve Uygulama Detayları

Öğretmen eğitimleri, sadece teorik bilgilerle sınırlı kalmayıp, uygulamalı olarak da gerçekleştirilecek. Bu kapsamda, modelin uygulanacağı sınıf düzeylerinde görev yapan öğretmenler, yeni yaklaşımlar ve değerlendirme yöntemleri hakkında bilgilendirilecek. Ayrıca, farklı sınıf düzeylerinde görev yapan öğretmenler için ise ara tatil döneminde branş temelli eğitimler düzenlenecek. Eğitimlerin verimli bir şekilde yürütülmesi amacıyla, en fazla 50 kişilik gruplar halinde planlanan bu programlar, öğretmenlerin mesleki gelişimlerine katkıda bulunmayı hedefliyor.

Deneme Sınavları Tarih Oldu

Milli Eğitim Bakanlığı, geçtiğimiz yıl ilkokul düzeyinde sınavları kaldırarak önemli bir adım atmıştı. Ancak, bu kararın ardından velilerin sınav yarışından geri kalmak istememesi sebebiyle, deneme sınavları ilkokuldan itibaren yapılmaya devam ediyordu. Bakanlık, yeni aldığı karar doğrultusunda, 1. sınıftan liseye kadar olan dönemde deneme sınavlarının yapılmasını tamamen yasakladı. Bu sayede, öğrencilerin erken yaşta sınav stresine maruz kalmaları engellenecek ve eğitim sürecine daha sağlıklı bir ortamda devam etmeleri sağlanacak.

Sınav Stresinin Önüne Geçilecek

Bakanlığın aldığı bu karar, öğrencilerin sınav stresi ile erken yaşlarda tanışmasının önüne geçmeyi hedefliyor. Deneme sınavlarının kaldırılmasıyla birlikte, sınıf içi ölçme ve değerlendirme faaliyetleri de yeniden yapılandırılacak. Bu faaliyetler, öğrencilerin bilgi ve beceri düzeylerini ölçmenin yanı sıra, öğrenme eksikliklerini belirleme ve eğilimlerine dair veri oluşturma amacı taşıyacak şekilde planlanacak. Böylece, öğrencilerin yarışa dahil olmadan, kendi gelişim süreçlerini takip etmeleri ve bu süreçte desteklenmeleri sağlanacak.

Süreç Odaklı Değerlendirme Modeli

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgede, yeni eğitim öğretim yılında uygulanacak müfredatın, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne uygun olarak süreç odaklı ve geliştirici bir yaklaşımla yürütüleceği vurgulandı. Bu kapsamda, okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, lise hazırlık ve 9. sınıf düzeylerinde yeni müfredat uygulamaya konulacak. Eğitim öğretim yılı boyunca, öğrencilerin akademik başarılarına göre sıralanması yerine, bireysel gelişimlerinin desteklenmesi hedefleniyor. İl, ilçe ve okul genelinde yapılan sınavlar yerine, öğrencilerin kendi öğrenme süreçlerine odaklanacakları ve bu süreçte desteklenecekleri bir eğitim modeli benimsenecek.

Bu yeni modelin hayata geçirilmesi ile birlikte, Türkiye genelinde eğitim sisteminin daha verimli ve öğrenci odaklı bir yapıya kavuşturulması amaçlanıyor. Öğrencilerin, sınav kaygısı ve stresinden uzak, sağlıklı bir eğitim ortamında yetişmeleri için atılan bu adım, aynı zamanda eğitimde fırsat eşitliğini de destekleyici bir rol üstlenecek.


MEB’den 81 İle Ramazan Talimatı: Okullarda “Maarif Modeli” Rüzgarı Esecek!

Trabzon'da "Doçentlik" Hazırlığı Yapan Öğretmene KDK’dan Emsal Karar!

Sınıf ve Okul Öncesi Öğretmenleri Dikkat! Uzman Öğretici Olma Şansı Geldi

Rehber Öğretmen Müdür Yardımcısına Sıcak Çayla Saldırdı!

Tekirdağ Çerkezköy’de Okulda Facia Pencereden Düşen 14 Yaşındaki Çocuk Kurtarılamadı

Meteoroloji Uyardı, Eğitime Bir Günlük Ara Verildi, İşte Kapsamdaki Kurumlar

2026 Bursluluk Sınavında Kaç Net Gerekli, işte Sınıf Sınıf Başarı Tablosu!

Öğretmenlerin Norm Kadrosunu Seçmeli Dersler Belirleyecek

Kuyumculuk Teknolojisi Öğretmeni Şahin İpek Hayatını Kaybetti

Sinop'ta Öğretmen Promosyonu 95.000 TL Oldu Türkiye Rekoru Kırıldı

Türk Eğitim-Sen'den MEB'e 965 TL'lik Ek Ders Başvurusu

Teknoloji Yetmez, Değer Şart: Bakan Tekin’den Kritik Siber Zorbalık Açıklaması

Özel Eğitim Öğretmenlerine İlave Ek Ders Talebi: MEB’e Resmi Başvuru Yapıldı!

Şubatta Öğretmenlere Ek Gelir Sürprizi Sınav ve Ek Derslerle 47.000 TL Ödeme Dönemi Başladı

Eğitimde Yönetici Atama Kriterleri Değişti

MEB'den Okul Kameraları Hakkında Kritik Yazı: Müdür Odası İzlenebilir Mi?

Yetim ve Kursiyer Öğrenciler İçin YKS Ücreti Desteği

Anadolu İmam Hatip Liselerinde Ders Programları Baştan Yazılıyor

Sevilen Okul Öncesi Öğretmeni Özgür Gümüş Hayatını Kaybetti

İçişleri Bakanı ve adalet Bakanı görevden alındı, yeni bakanlar belli oldu

Eğitim Devam Ederken Atama Olur mu? Norm Fazlası Tartışması Büyüyor

MEB 2025 yılı ödül alan 22 bin 941 öğretmenin isim listesini resmen ilan etti

Milli Eğitim Bakanlığı duyurdu öğretmenlerin ders programları hafta başında değişiyor

Devlet Korumasında Yetişen Gençlere Sınavsız Öğretmenlik Hakkı Verildi!

Norm Fazlası Öğretmenler İçin Tarihi Karar: Ankara 8. İdare Mahkemesi Emsali Belirledi

Şanlıurfa Öğretmen Akademileri’nden Kısas’a Kültürel İnceleme Gezisi

Müdür ve Müdür Yardımcısı Adayları Dikkat: 8 Deneme Sınavı İçin Tarihler Belli Oldu

MEB’den 81 İle "Kaçak Eğitim" Genelgesi: Kitap Kafelerden Danışmanlık Merkezlerine Kıskaç!

12 Yıl Aynı Okulda Görev Yapan Öğretmenler İçin Yeni Dönem mi Başlıyor?

MEB Şubat Ayı Ek Ders Ücretlerini Güncelledi: İşte Branş Branş Yeni Maaş Ek Ödemeleri!

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 21 16 1 4 36 52
2.FENERBAHÇE A.Ş. 21 14 0 7 30 49
3.TRABZONSPOR A.Ş. 21 13 2 6 18 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 21 7 5 9 0 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 21 4 6 11 -2 23
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 21 6 11 4 -5 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 21 4 9 8 -9 20
13.TÜMOSAN KONYASPOR 21 4 9 8 -9 20
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 21 5 11 5 -15 20
15.İKAS EYÜPSPOR 21 4 11 6 -13 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12