Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmen atama süreçlerinde köklü bir değişikliğe giderek, uzun süredir tartışılan pedagojik formasyon zorunluluğunu belirli branşlar için kaldırdı. Bunun yerine tamamen başarıya dayalı yeni bir model getiren bu kararla, 15'ten fazla bölüm mezununa doğrudan öğretmenlik kapısı aralanıyor. Bu çığır açan uygulama, Temmuz 2025 itibarıyla hayata geçiyor.
MEB'in attığı bu radikal adımla birlikte, 2025 yılı öğretmen atamalarında önemli bir dönüşüm yaşanacak. Daha önce bazı lisans programlarından mezun olan adayların öğretmen olabilmek için edinmek zorunda olduğu pedagojik formasyon belgesi şartı artık bulunmuyor. Bunun yerine, ilgili sınavlarda başarılı olan adaylar, doğrudan Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde uygulamalı ve teorik bir hazırlık eğitimi alacaklar. Bu sayede, öğretmen kadrolarına giriş koşulları tamamen yeniden şekillenmiş oldu.
Yeni atama modelinin merkezinde yer alacak olan Milli Eğitim Akademisi, Temmuz 2025 itibarıyla kapılarını açacak. MEB, Öğretmenlik Alan Bilgisi Sınavı (ÖABT) ve Akademik Genel Yetenek Sınavı (AGS) gibi merkezi sınavlarda yeterli başarıyı gösteren adayları doğrudan Akademi'ye kabul edecek.
Akademi'deki eğitim süreci boyunca öğretmen adaylarına; alan bilgisi, etkili sınıf yönetimi teknikleri, öğrenciyle doğru iletişim becerileri ve eğitim etiği gibi temel başlıklar altında kapsamlı ve nitelikli bir eğitim sunulacak. MEB'in bu hamledeki temel amacı, yeni öğretmenleri eğitim sistemine daha hızlı, verimli ve donanımlı bir şekilde entegre etmek olarak belirtiliyor.
Bu yeni formasyonsuz öğretmenlik sistemi sayesinde, çok sayıda lisans bölümü mezunu öğretmen adaylığı sürecine doğrudan dahil edilebilecek. Başlıca bu alanlar arasında şunlar yer alıyor:
Coğrafya
Beden Eğitimi
Fizik
Biyoloji
Bilgisayar Mühendisliği
Felsefe
İlahiyat
Görsel Sanatlar
İngiliz Dili ve Edebiyatı
Kimya
Matematik
Okul Öncesi
Psikoloji
Tarih
Türk Dili ve Edebiyatı
Bu bölümlerden mezun olan adaylar, artık formasyon aşamasıyla zaman kaybetmeden, gerekli sınavlarda başarı gösterdikleri takdirde doğrudan öğretmen adaylığına başlayabilecekler. MEB'in bu stratejik hamlesi, hem öğretmen açığının daha hızlı ve nitelikli bir şekilde kapatılmasına katkı sağlayacak hem de eğitim sistemine yeni bir dinamizm getirecek.