• BIST 100

    9612,84%-0,38
  • DOLAR

    37,92% -0,06
  • EURO

    40,92% 0,54
  • GRAM ALTIN

    3733,20% 1,23
  • Ç. ALTIN

    5982,04% 0,38

MEB şube müdürlerinin ve müfettişlerin 139.000TL’lik ÖMK mağduriyeti

Milli Eğitim Bakanlığı MEB bünyesinde görev yapan şube müdürlerinin ve müfettişlerin 139.000TL’lik ÖMK mağduriyeti

Eğitim 29.12.2024 01:06:00 0
MEB şube müdürlerinin ve müfettişlerin 139.000TL’lik ÖMK mağduriyeti

Milli Eğitim Bakanlığında görev yapan öğretmenlerin kariyerlerinde yükselerek yöneticilik pozisyonlarına gelmeleri, beklenenin aksine ciddi bir gelir kaybına yol açıyor. Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik gibi unvanlara sahip olan eğitimciler, bu sayede elde ettikleri yüksek ek ödemeler sayesinde önemli bir gelir artışı sağlarken, şube müdürleri ve müfettişler gibi yönetici pozisyonlarındaki meslektaşları aynı imkandan yoksun kalıyor.

Son yıllarda öğretmenlerin maaşlarına yapılan düzenlemelerle birlikte, başöğretmenlik tazminatı yaklaşık 11.600 TL'ye, uzman öğretmenlik tazminatı ise 5.800 TL'ye kadar yükselecek. Bu durum, söz konusu unvanlara sahip öğretmenlerin aylık gelirlerini önemli ölçüde artırarak, onları sistemdeki en yüksek gelirli eğitim çalışanları arasına taşıdı. Ancak yöneticilik görevlerinde bulunan şube müdürleri ve müfettişler, eğitim öğretim sınıfında yer almadıkları gerekçesiyle bu ek ödemelerden yararlanamıyor.

20 Yıllık Tecrübeye Rağmen Eşitsizlik

20 yıllık deneyime sahip bir başöğretmen, aylık yaklaşık 11.600 TL civarında bir ek ödeme alırken, aynı deneyime sahip bir şube müdürü veya müfettiş, bu ek ödemeden mahrum kalıyor. Bu durum, yıllık bazda yaklaşık 139.000 TL'lik bir gelir farkına denk geliyor. Yani, uzun yıllarını eğitime adamış bir yönetici, sadece yöneticilik yaptığı için önemli bir gelir kaybına uğruyor.

Kılavuzlarda Netlik Yok

Konuyla ilgili yapılan araştırmalarda, mevcut kılavuzlarda şube müdürleri ve müfettişlerin uzman öğretmenlik veya başöğretmenlik unvanlarını almalarına dair herhangi bir düzenlemeye rastlanmadı. Bu durum, söz konusu yöneticilerin haklı olarak bu ek ödemeleri talep etmelerine neden oluyor.

Eğitim Sisteminde Adaletsizlik

Yaşanan bu durum, eğitim sistemindeki adaletsizliği bir kez daha gözler önüne seriyor. Uzun yıllarını eğitime adamış, öğrencilerin yetişmesi için büyük çaba sarf eden yöneticilerin, sadece yöneticilik yaptıkları için maddi olarak cezalandırılmaları kabul edilebilir bir durum değil.

Öğretmen ve Yöneticiler Arasında Artan Maaş Farkı

Öğretmenler ve yöneticiler arasındaki maaş farkının giderek artması, eğitim sisteminde moral bozukluğuna ve motivasyon kaybına yol açabilir. Bu durum, hem eğitim kalitesini olumsuz etkileyebilir hem de nitelikli öğretmenlerin yöneticilik görevlerinden kaçınmasına neden olabilir.

Çözüm Önerileri

  • Kılavuzların Güncellenmesi: Mevcut yasal düzenlemeler ve kılavuzlar, şube müdürleri ve müfettişlerin de uzman öğretmenlik veya başöğretmenlik unvanlarını almalarına olanak tanıyacak şekilde güncellenmelidir.
  • Adaletli Bir Maaş Sistemi: Tüm eğitim çalışanlarının deneyim, eğitim düzeyi ve üstlendikleri sorumluluklar göz önünde bulundurularak daha adil bir maaş sistemi oluşturulmalıdır.
  • Sosyal Diyalog: Eğitim sendikaları ve yetkili makamlar arasında düzenli olarak görüşmeler yapılarak, bu sorunun çözümüne yönelik ortak bir yol haritası belirlenmelidir.

Eğitim sisteminin temel taşlarından biri olan öğretmenler ve yöneticiler arasındaki bu adaletsizliğin giderilmesi, hem eğitim çalışanlarının motivasyonunu artıracak hem de eğitim kalitesinin yükselmesine katkı sağlayacaktır.

Adnan Uluğ, Gemlik İlçe Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

Açık Lise Sınav Ücretleri Mayıs’ta mı Ödenecek? Sınav Ücreti Ödeme Tarihi Ne Zaman

X'ten Kritik Hamle: Engellenen 126 Hesap İçin Anayasa Mahkemesi'nde Hukuk Mücadelesi!

Öğretmenlere Tatil Gibi Hizmet İçi Eğitim!

MEB'den Öğretmenlere Kritik Çağrı: Yasa Dışı Eylemlere Katılmayın!

Açık Lise Sınavlarında Görev Alan Öğretmenlere Özel: Sınav Ücretleri Açıklandı!

Bayramdan Sonra Resmi Gazete’de: Öğretmen Atama Yönetmeliğinde Devrim

MEB'den Açık Lise Sınav Ücretleri Açıklaması: Ödemeler Ne Zaman Yapılacak?

12 Yıllık Zorunlu Eğitim Kalkıyor mu? Bakanlık Tartışmalara Son Noktayı Koydu!

Ek Ders Ücretleri Yeniden Belirlendi: Öğretmenlere Bayram Öncesi Güzel Haber

Öğretmenlere Bayram Hediyesi: İndirimli Araç Kiralama!

Erdoğan'dan Tarihi Teklif: 21 Mart Artık Milli Bayram!

Resmi Gazete’de Yayınlandı: MEB Ek Ders Kararında Devrim Niteliğinde Değişiklik

5 valilikten pes peşe kar tatili açıklaması, hangi illerde okullar tatil edildi

Okullarda Müdür Yardımcılarının Yöneticiliği Masabaşı Memurluğa Mı Dönüştü!

LGS'de Sağlık Raporu Olan Öğrencilerin Ek Süre ve Destek Hakları Neler

Öğretmenlerin Başvurabileceği 3 Yeni Sınav Görevi: Salon Başkanı ve Gözetmen Ücretleri Kaç TL

Ekrem İmamoğlu gözaltında elyazısı ile yazdığı mesajı yayınladı

4+4+4 Eğitim Sisteminde Değişiklik: Lise Öğretmenleri İçin Kontenjan Alarmı!

Millî Eğitim Akademisi Resmen Kuruldu: Yeni Yönetmelik Yayımlandı!

MEB Ödül Kriterleri Yenilendi: Hangi Çalışmalar Artık Puan Getirmiyor?

MEB'den Öğretmenlere Önemli Uyarı: Bu Kurallara Uymayan Sınavlar Geçersiz Sayılacak!

Norm Fazlası Öğretmenler İçin Yeni Dönem: İl İçi Atama Takvimi Açıklandı

22-23 Mart Tarihlerinde Görev Alacak Öğretmenlere Duyuru

Tayin Olan Öğretmenlere Promosyon İadesi Şartı: İşte Detaylar

MEB’den Öğretmenlere Teşvik: Yeni Ödül Yönetmeliği Resmi Olarak Yürürlükte!

Başarıya Ödül: MEB Öğretmenler İçin İkramiye Kriterlerini Açıkladı!

MEB'den Denetim Talimatı: Öğretmenler Hangi Kriterlere Göre Değerlendirilecek?

Öğretmenlere Yasak, Doktorlara Serbest Mi? İş Bırakma Tartışması

Öğretmenlere %25 Fazla Ek Ders Ücreti: MEB’den Yeni Kurs Duyurusu

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 27 22 0 5 41 71
2.Fenerbahçe 26 19 2 5 40 62
3.Samsunspor 27 15 6 6 14 51
4.Beşiktaş 26 12 6 8 13 44
5.Eyüpspor 27 12 7 8 11 44
6.Gazişehir Gaziantep 26 11 10 5 1 38
7.Göztepe 26 10 9 7 10 37
8.İstanbul Başakşehir 26 10 10 6 4 36
9.Trabzonspor 26 9 9 8 12 35
10.Kasımpaşa 27 8 8 11 -5 35
11.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
12.Antalyaspor 27 9 12 6 -21 33
13.Konyaspor 27 8 12 7 -7 31
14.Alanyaspor 27 8 12 7 -9 31
15.Bodrum FK 27 8 13 6 -9 30
16.Sivasspor 27 7 14 6 -12 27
17.Kayserispor 26 6 11 9 -19 27
18.Hatayspor 26 4 15 7 -17 19
19.Adana Demirspor 26 2 20 4 -35