• BIST 100

    16585,73%-1,05
  • DOLAR

    43,92% 0,12
  • EURO

    51,91% 0,09
  • GRAM ALTIN

    7434,92% 1,41
  • Ç. ALTIN

    11883,52% 0,57

MEB ŞUBE MÜDÜRLERİ VE ÜSTÜ KADRODA GÖREV YAPANLARIN 'ÜCRETTE ADALET' VURGUSU

Bilindiği üzere öğretmen meslek kanunu (ÖMK) ile birlikte öğretmenlere, Öğretmenlik kariyer basamağı olarak Uzman öğretmen ve Başöğretmen olma yolu açılmış ve bu sebeple 19 Kasım 2022 tarihinde bir sınav gerçekleştirilmiştir. Öğ

Eğitim 6.12.2022 15:59:10 0
MEB ŞUBE MÜDÜRLERİ VE ÜSTÜ KADRODA GÖREV YAPANLARIN

Öğretmen Meslek Kanunu’nun Öğretmenlik kariyer basamakları adlı 6.maddesinde; “Yazılı sınavda başarılı olan öğretmenlere sertifika düzenlenir” diye ifade edilerek sadece öğretmenler Uzman öğretmenlik veya Başöğretmenlik unvanı için yapılan sınava başvuruda bulunabilir denmektedir. Sorun tam da burada başlamaktadır. Yıllarca öğretmenlik yaptıktan sonra görevde yükselme kapsamında Şube Müdürü, İlçe Milli Eğitim Müdürü, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı, İl Milli Eğitim Müdürü olan yöneticilere Uzman Öğretmen veya Başöğretmen olma yolu kapatılmıştır. Daha önce kendilerine ödenen fakat Genel İdare Hizmetleri sınıfına geçtikleri için “ek ders, eğitime hazırlık ödeneği gibi mali hakları ellerinden alınan bu yöneticilerin mağduriyetlerine ek olarak yeni bir mağduriyet daha eklenmiştir.

 

Nitekim Anayasamızın “Ücrette adalet sağlanması” başlıklı 55.Maddesi şu şekildedir;

“Ücret emeğin karşılığıdır. Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır.”

 

Şimdi buradan yola çıkılarak duruma bakıldığında; okullarda görev yapan ve amiri konumunda oldukları okul yöneticilerive öğretmenler karşısında Özlük ve Mali Hakları zamanla eriyen bu yöneticilerin bir süre sonra çalışma barışları bozulacak, etki güçleri azalacak, ilk kamu görevine atandıkları Öğretmenlik mesleğine dönüş yapmanın yolunu aramaları kaçınılmaz olacaktır. 

 

Birçoğu alanlarında uzman olan, bir diğer çoğunluğu ise bu uzmanlıklarını sahada yaptıkları görevler sayesinde kat ve kat pekiştiren bu yöneticilerin özellikle “Şube Müdürü” kadrolarında görev yapanlar için ayrı bir parantez açılması da zaruridir. Çünkü Şube Müdürleri; bu kadrolar arasında zorlu bir yazılı ve sözlü sınav aşamalarını geçen, Ülkenin 5 ayrı bölgesinde belirli sürelerde Rotasyona tabi tutularak görev yerleri değiştirilen, üstelik bu rotasyonun sistemli şekilde uygulandığı ender kadrolardandırlar. Yani kısaca Milli Eğitim Bakanlığının bal üretmekten başka dertleri olmayan çalışkan arılarıdır da diyebiliriz.

 

Öğretmenler, Ülkemizin geleceğinin teminatı olan yavrularımızın en önemli rehberleri ve istikamet çizenleridir. Buradan yapılan açıklamaların öğretmenlerimizin aldıkları ücretlerle ilgili bir farklı algıya sebebiyet vermesi en çok ta Şube Müdürü ve üstü kadrolarda görev yapan arkadaşlarımızıüzecektir. Bu Ülkenin Öğretmenlerinin alacakları ücretten daha fazla ücreti hak ettikleri su götürmez bir gerçektir. 

 

Ancak, gerek destekleme ve yetiştirme kurslarındaki yüzde yüz artırımlı ödemeler, gerek tam gün eğitim uygulamalarında ki ek ders farklılıkları vb. kalemler uzmanlık ve başöğretmenlik farkları da eklendiğinde, öğretmenlerimiz ve okul yöneticileri için Ülkemiz şartlarına göre yeterli olamasa bile, üstleri konumunda görev yapan idarecilerin aldıkları ücretlerle aradaki uçuruma bakıldığında daha da adaletsiz bir tablo ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca yukarıda paylaşılan Anayasamızın 55.Maddesine de çok zıt bir durumun da ortaya çıktığı açıktır. Bu durum Milli Eğitim Bakanlığı camiasındaçalışma barışına büyük zarar verecek bir sorun olarak önümüzde durmakta ve yetkilileri harekete geçirme ihtiyacı doğurmaktadır.

 

Bu nedenle Görevde Yükselmenin anlamlı olarak kalabilmesi için Şube Müdürü, İlçe Milli Eğitim Müdürü, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve İl Milli Eğitim Müdürü vb. kadrolardagörev yapan Genel idare Hizmetleri sınıfındaki yöneticilerinÖzlük ve Mali Haklarında düzenleme yapılması kaçınılmaz hale gelmiştir. Amirlerin maiyetindeki personelden daha az ücret aldığı bir hiyerarşik yapının, çalışma hayatına zarar verdiği gibi daha farklı sorunlara neden olması da muhtemeldir.

 

Şube Müdürü, İlçe Milli Eğitim Müdürü, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı, İl Milli Eğitim Müdürü vb. gibi Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici sınıfının başlıca talepleri şunlardır. 

1-Uzman ve Başöğretmen unvanlarının verilmesi ya da tazminat oranı ile bile olsa maaşlara yansıtılması (Ki budüzenleme sorunu tek başına kesinlikle çözmemektedir) 

2-Daha önce aldıkları ek derslerinin tekrar tanımlanması. 

3-Özel Hizmet Tazminatlarının arttırılması. 

 

Aşağıda mevcut hali ile Ocak 2023’teki beklenen maaşlar ve diğer kalemlerle tahmini toplam gelirler paylaşılmıştır. Aşağıda ki tabloya bakıldığı zaman mağduriyet açıkça görülmektedir. Bu durumda yetkili kurum, kuruluş ve görevlilerin biran önce adım atması, çok geç olmadan yani kangrene dönüşmeden bu konunun ivedi olarak çözme kavuşturulması gerekmektedir. Yarın çok ama çok geç olabilir.

MEB Şube Müdürleri ve Üstü Kadrolar Platformu


Emekli Bayram İkramiyesine Zam Gelecek mi? İşte Masadaki Yeni Rakam ve Ödeme Takvimi!

MEB Akademi Sözlü Sınav Giriş Belgeleri Yayınlandı: 70 Puanı Alan Göreve Başlıyor!..

Erdek’te Emekli Öğretmen Refik Güner’den Acı Haber: Evinde Cansız Bedeni Bulundu!

Sınav Görevlisi Maaşlarına TUS Güncellemesi: Bina Sorumlusu ve Gözetmen Ne Kadar Alacak?

Bakan Tekin'den PİKTES Öğretmenleri ve Alan Değişikliği İçin Çok Kritik Mesajlar!

Düziçi Eğitiminde Elif Aksay Dönemi: Cuma Sağır Görevini Devretti!

Öğretmenlerin Beklediği Alan Değişikliği İçin MEB’den Yeni Açıklama

MEB 903 Sözleşmeli Personel Alacak: Maaş Listesi ve Başvuru Şartları Açıklandı!

YKS Adayları Dikkat! OBP Puanını Etkileyen Eğitim Bilgisi Güncelleme Takvimi Açıklandı

MEB Akademiye 127 Güvenlik Görevlisi Alıyor! Ön Lisans Mezunları İçin Yeni Fırsat.

Yaz Tatili İki Hafta Erken mi Başlayacak? Bakan Tekin Ara Tatil Kararını Duyurdu!

Atama Sevinci Yarım Kaldı: Özel Okul Öğretmenlerine 6 Maaş Tazminat Darbesi!

MEB 4 ve 8 Yıllık Yönetici Listeleri Yayımlanıyor: YYP Süreci ve Atama Takvimi Belli Oldu!

Genç Öğretmen Semih Hasançebi Hayata Gözlerini Yumdu

Rize'de MEB Bünyesine 610 TYP Personeli Alınacak: İşte Başvuru Şartları!

Okullarda 9 Günlük Temizlik Arası! TYP Krizi Eğitim Camiasını Ayağa Kaldırdı.

SAYIN YUSUF TEKİN, OKULLARI KİM TEMİZLEYECEK?

Özel Çocuklara "Bağımsızlık" Rehberi: MEB Yaşam Becerileri Kitabını Yayınladı!

BİLSEM'de İkinci Aşama Heyecanı Başlıyor! Sonuçlar Saat Kaçta Açıklanacak?

Bakan Tekin Açıkladı: Ek Ders Ücretlerinde Artış İçin Kritik Görüşmeler Başladı!

E-Sınavda Yeni Dönem: Salon Başkanı ve Gözetmen Ücretleri Belli Oldu, İşte Takvim.

Lüleburgaz'da Eğitimcilere Bayram Havası: 92.500 TL'lik Dev Promosyon İmzalandı!

Müdürden Branş Öğretmenine Tam Liste! 2026 Şubat Ek Ders Ücretleri MEBBİS'te

Kamuda İkramiye Düğümü: "Memur Hariç Herkese Var" Dönemi Bitiyor mu?

27 Şubat Cuma Günü Kar Tatili İlan Edilen İller: Okullar Tatil mi, Kimler İdari İzinli?

Öğretmenlere 54 Bin TL Ek Gelir Kapısı: E-Sınav Görevlerinde Yeni Dönem!

İstifa Edenler Dikkat: Kıdem Tazminatını Alsanız Bile BES Hakkınız Yanabilir!

2026 Sınav Görevi Ücretleri Açıklandı: Zamlı MEB ve ÖSYM Tarifesi Belli Oldu!

Aydın'da Dev Eğitim Kararnamesi: 17 İlçe Milli Eğitim Müdürü Değişti, İşte Tam Liste!

5 Mart’ta Tüm Türkiye’de İlk Ders Yeşilay! Milyonlarca Öğrenci Aynı Anda Eğitime Alınıyor

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 23 15 0 8 31 53
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 23 7 6 10 -2 31
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 23 7 9 7 -10 28
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 23 6 12 5 -6 23
13.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 23 6 12 5 -14 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 23 3 10 10 -25 19
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13