KARİYER BASAMAKLARI SINAVI VE ÖĞRETMENLERİN SENDİKA AÇMAZI

KARİYER BASAMAKLARI SINAVI VE ÖĞRETMENLERİN SENDİKA AÇMAZI

Öğretmenler bir yandan kariyer basamakları sınavıyla bir yandan da öğretmenleri temsil ettiklerini iddia eden sendikalarla sınanıyor ve sendikalar da kendi sebep oldukları durum itibarıyla samimiyet ve sendikal kariyer sınavıyla sınanıyor.?

Ve ne yazık ki kariyer basamakları sınavı öğretmenlerin kucağında kaldı.

Sınav cephesine baktığımızda gelinen noktada eğitimin tüm paydaşlarının savunması hazır! Kimi paydaşlar; 614 Bin öğretmen uzman öğretmenlik ve başöğretmenliğe başvuru yaptı, öğretmenlerin %95’i sınav istiyor, diyor. Kimi paydaşlar; biz yapmadık ama yapılmasına engel olacağız diye diye aylardır oyalıyor. Kimi paydaşlar; sessiz olun öğretmenler ders çalışıyor diye, öğretmenlerin aklıyla alay ediyor, Kimi paydaşlar, öğretmenler sınava başvurmasaydı, sınav olmazdı diyerek sorumluluğu öğretmenlere yüklüyor. Öğretmenler de maaşımız az, geçinemiyoruz, kariyer için değil, kariyer tazminatı adı altında yapılacak ücret artışına ihtiyacımız var, sınava başvurmak zorunda kaldık, diyorlar. 

Öğretmenler doğru da diyorlar, çünkü öğretmenler mevcut maaş miktarıyla geçinemiyorlar.

Kim ne derse desin, kariyer basamakları sınavı açmazına baktığımızda tek masum var, tek mağdur var, onlar da öğretmenler!

Peki öğretmenler mağdur edilirken büyük büyük sendikalar neredeydi?

Öğretmenleri basamak olarak kullanan sendikalar, ÖMK hazırlanırken ve mecliste onaylanırken neredeydiler? Yetkililerle hiç görüşmediler mi? Görüşmedilerse, neden görüşmediler? Görüşmeleri gerekmez miydi? Öğretmenlerden yetkiyi bunun için almıyorlar mı, yetkiliyle öğretmen arasından aracı görevi yapmıyorlar mı?

Soruyorum, öğretmenler kariyer basamakları sınavı ile kariyersizleştirilirken, öğretmenleri basamak görüp,öğretmenlerin haklarının üstüne basarak yukarılara tırmanmaya çalışan sendikalar kanun çıkarılmadan önce hangi gerçek icraatı gerçekleştirdiler?

ÖMK hazırlanırken öğretmenleri temsil eden büyük büyük sendikalar kendi kariyer basamaklarını tırmanmak için mi, öğretmenlerin sınava mecbur bırakılmasına ortak oldu? Ortak oldu diyorum, çünkü Sayın Bakan ÖMK’nınpaydaşların görüşü alınarak hazırlandığını dile getirdi. 

Bu durumda, ÖMK ve Kariyer Basamakları konusunda büyük bir sendika açmazı söz konusu.

Sendikaların Kariyer sınavı karşısındaki tutumu öğretmenlerin safında olan ve olmayan sendikaları da belirginleştirmiştir. Asıl olan tüm sendikaların öğretmenlerin tarafında olmasıdır. Çünkü sendika;çalışanların sosyal, ekonomik hak ve çıkarlarını korumak, sorunlarını çözme amacı ile kurulmuş ekonomik öğeler taşıyan, devlet, siyasi parti ve iktidar örgütlenmelerinden bağımsız örgütlerdir.

Bu durumda öğretmenlerin de öğretmenlik mesleğinin safında olması ve sendikaları gözlemlemesi, sorgulaması ve icraatlarını değerlendirmesi önemlidir.

Hak ve itibar mücadelesinin başarıya ulaşması için örgütlü mücadelenin daha etkin olduğunu her zaman savunurum ve örgütlü mücadeleyi desteklerim. Ancak, temsil ettiği grubun hak ve itibarı için mücadele vermeyen, üyelerini merkeze koymayan, farklı amaçlar için üyeleri araç edinen örgütler sendika tanımından kopmuştur. Hak mücadelesi veren bir yapı olmaktan çıkıp, sendikacılığın amaç ve ilkelerinden uzaklaştığı için artık örgütlü mücadele yeteneğini de zaten kaybetmiştir.

Öğretmenler, sendikaları değerlendirirken sendikaları söylemleriyle değil, mücadele yetenekleriyle, icraatlarıyla ele almalıdır. Üyesi olduğu sendikası, bir üye olarak kendisine değer veriyor mu, hakkını koruyor mu, bir sorunla karşılaştığında sendikasını yanında görebiliyor mu, gözden geçirmeli. Sendikasının çalışmalarını takip etmeli,  sorgulamalı, kendisini temsil ettiğini görmeli, taleplerini sendikasına iletebilmeli, süreci ve sonucu tahlil etmeli, sendikasına geri dönütler vermeli. Geri dönütlere rağmen harekete geçmeyen sendikasını uyarabilmeli. 

Çünkü sendikaların varoluş nedeni üyeleridir, sendikalar üyeler için vardır. Varlık sebebini unutan sendikaları harekete geçirmek, varoluş nedenlerini hatırlatmak da yine üyelerin görevidir.

ÖMK ve Kariyer Basamakları Sınavı ile karşı karşıya bırakıldığımız bu süreç, sendikaları da sorgulama sürecidir. 

Evet, hak ve itibar kaybı yaşadığımız bu süreçtesendikamızı ve üyeliğimizi gözden geçirmek ve değerlendirmek sorunumuzun çözümü için attığımız ilk adımımız olabilir. Çünkü 2005’te atılan temelle başlayan 17 yıllık bir mağduriyetten sonra ÖMK ve Kariyer Basamakları Sınavı ile de perçinleştirilen, eşit işe eşit ücret ilkesinin yok sayıldığı durumdan kurtulmak içinimzamızla yetkilendirdiklerimizi harekete geçirmek lazım. Değerlendirmemek, durağan kalmak memnuniyetimizi ifade eder çünkü.

Öğretmenler olarak artık ”Bir insanın kendisini zora sokan, üzen koşulları kabullenmesi, benimsemesi hatta savunması, sıkıntıya sokan koşulları oluşturan nedenleri görmemesi, ezilmesine rağmen ezenin yanında yer alması olarak da tanımlanabilen Stockholm Sendromundan kurtulmalıyız.

İçinde  bulunduğumuz koşullar eğer istediğimiz gibiyse, bize değer verildiğini düşünüyorsak, hakkımızın ve itibarımızın korunduğuna inanıyorsak yetkilendirdiklerimizle yolumuza devam edelim. Çünkü sonuçlarını biz yaşayacağız.

Kadriye DEMİREL

Eğitimci Yazar



KUANTUM BİLGİSAYAR GELİYOR: TÜM ŞİFRELER RİSK ALTINDA

Dijital Varoluşunuz Siber Güvenlik Becerinize Bağlı

İlk 1994 Yılında Başlayan Türksat Serisinin Son Halkası TÜRKSAT 5B Uzaya Fırlatıldı, Erdoğan Açıklama Yaptı

ALFA KUŞAGI, TERCİHİNİ INSTAGRAM'DAN YANA KULLANDI

BİP Üyeleri 24 Saatte 1 Milyon 124 Bin Yeni Kullanıcı

En Çok Kullanıcıya Sahip Uygulama 2,7 Milyar İle Facebook Oldu

Google, Gmail ve Youtube Çöktü mü?

MHP'li Karadağ: Öğretmenin ücretlisi, sözleşmelisi olmaz; öğretmen kadrolu olmalıdır

Facebook'un Bünyesinde Bulunan Mesajlaşma Uygulaması Whatsapp Güncelleme Kararı

Son 3 Yıldır En Büyük Patlama

Başarıya Ödül: MEB Öğretmenler İçin İkramiye Kriterlerini Açıkladı!

MEB’den öğretmenlere uyarı! Yanlış dolduranlara yasal işlem uygulanacak

Okullara yeni sistem yolda öğrencilerin ve öğretmenlerin kullanımına sunulacak imzalar atıldı

MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik

Bir millət, iki dövlət, bir yumruq!

Nisan savaşları, Zafer tarihimizin başlangıcıdır!

ABD Çin Casus Balonunu neden vurmadı

Dünya Medya Kongresi BAE'nin başkenti Abu Dhabi'de başladı

Anayasa Mahkemesinin Milli Eğitim Bakanlığı ve 3 Sendikayı Dinleyeceği Tarih Belli oldu

ABD'nin New York eyaletinde çocuk felci alarmı,New York'ta bir ay süreyle olağanüstü hal ilan edildi

Ortaokullarda Ana Sınıfı Dönemi Başlıyor!

Öğretmenlere Uzman ve Başöğretmenlik Engeli! Hangi Öğretmenler Ünvan Alamayacak?

Zamlı Başöğretmen Maaşı Netleşti, İşte Yeni Rakam!

öğretmenlere yaz tatilinde müdür ve müdür yardımcısı olma fırsatı

Öğretmenlere %20 Zam, 3.000 TL Ek Ödenek ve Yeni Sosyal Haklar Geliyor

MEB'den Önemli Duyuru: Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Eğitimleri İçin Tarih Verildi!

Milli Eğitim Akademisi'nde Aday Öğretmenlerin Eğitim Ücretlerine Zam Yapıldı

Öğretmenlerin ek ders ücreti ve maaş tabloları belli oldu! Hangi öğretmen kaç TL maaş alacaksın?

Ortaokul Ders Saatleri Değişti, Lise Son Sınıflara Özel "Hedef Temelli Destek Eğitimi" Geliyor!

Okulların açılış tarihi güncellendi! Öğrenciler ve öğretmenler ne zaman ders başı yapacak?

Temmuz zamlı memur maaş tablosu, emekli aylıkları ve yeni zamlar

TÜİK 2025 Mart Ayı Enflasyon Verilerini Açıkladı: Aylık %2,46

Memur maaşına ek zam kesinleşti, 2025 temmuzda maaş zammı %10’a yaklaştı

Memur maaş zammı TÜİK verileri ile yok oldu

Memur Maaşlarına Ocak Ayı İtibarıyla Enflasyon Zam Farkı Oluştu

LiyakatSen-ArGe: Türkiye'de açlık ve yoksulluk sınır raporu

2025 Ocak Memur Maaşına Ek Zam ve Refah Payı: Ocak Ayında Memurlar Ne Kadar Zam Alacak?

Emekli Maaşına Zammı Müjdesi mi, Tartışma mı? Büyükşehir Zammı Gündemde!

Asgari ücretin 40.000-50.000 TL arası olması ve maaşlara refah payı için Liyakat Sen’den açıklama

Memur maaşlarına yüzde 10 zam + refah payı için sendikadan ilk açıklama

Ortaokullarda Ana Sınıfı Dönemi Başlıyor!

Öğretmenlere Uzman ve Başöğretmenlik Engeli! Hangi Öğretmenler Ünvan Alamayacak?

Zamlı Başöğretmen Maaşı Netleşti, İşte Yeni Rakam!

öğretmenlere yaz tatilinde müdür ve müdür yardımcısı olma fırsatı

Öğretmenlere %20 Zam, 3.000 TL Ek Ödenek ve Yeni Sosyal Haklar Geliyor

MEB'den Önemli Duyuru: Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Eğitimleri İçin Tarih Verildi!

Milli Eğitim Akademisi'nde Aday Öğretmenlerin Eğitim Ücretlerine Zam Yapıldı

Öğretmenlerin ek ders ücreti ve maaş tabloları belli oldu! Hangi öğretmen kaç TL maaş alacaksın?

Memur maaşına %15,57’lik zammına Levent Kuruoğlu’ndan tepki

Emeklilere Şok Zam!

Ortaokul Ders Saatleri Değişti, Lise Son Sınıflara Özel "Hedef Temelli Destek Eğitimi" Geliyor!

Okulların açılış tarihi güncellendi! Öğrenciler ve öğretmenler ne zaman ders başı yapacak?

Öğretmenlere Özel Yurt İçi- Yurt Dışı İndirimli Otomobil Kampanyası

Öğretmenlerin Kariyer Basamakları Yeniden Şekilleniyor: Online Eğitim Devri Bitti, Aktif Katılım Şartı Geldi!

Memur ve Emekli Zammı İçin Gözler 3 Temmuz'da: İşte Beklentiye Göre Maaş Hesaplamaları!

2025 Temmuz zamlı Öğretmen maaşları kademe ve dereceye göre hangi öğretmen kaç TL maaş alacak?

MEB'den Öğretmenlere Yurtdışı Türkçe Ders Fırsatı: Başvurular Başladı!

Esnek Mesai Dönemi Başlıyor! Bakanlık Esnek Mesaiye Geçti

Memur maaşına 6 aylık zam farkı geliyor! Mesleklere göre temmuz zamlı memur ve emekli maaşları kaç TL olacak

Açık Lise Sınavlarında Görev Alan Öğretmenlere 4.221 TL’ye Kadar Ücret!

MEB'den Branş Öğretmenlerine Ek Görevlendirme Geliyor!

Zamlı ek ders ücretleri 162 TL-324TL bandına yükseliyor!

Öğretmenlere ödenen ücret milli eğitim tarafından geri istendi

Öğretmenlere ödenen ücret milli eğitim tarafından geri istendi

Öğretmenlere Yaz Tatilinde Dev Ek Gelir Fırsatı: İki Ayda 26.160 TL Ek Ders Ödemesi Yolda!

Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik öğretmenleri memnun etmiyor

Haftada 30 Saat Derse Giren Öğretmen Ne Kadar Ek Ders Ücreti Alacak? İşte Yeni Hesaplama

Bankadan tam %63 mevduat faizi kampanyası! 400.000 TL’nin aylık getirisi kaç TL?

MEB'den Öğretmenlere 3 Yeni Sınav Görevi

Öğretmenlere ödenen ücret MEB tarafından geri istendi! Öğretmenler neye dikkat etmeli

Yükleniyor