İLKÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİNDE NELER DEĞİŞTİ?

İLKÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİNDE NELER DEĞİŞTİ?

Milli Eğitim Bakanlığımız 14 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan mevzuatla MEB’e bağlı ilköğretim ve okul öncesi okul, kurumlar olan Anaokulu, İlkokul, Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokullarında yapılan eğitim faaliyetlerinde uyul

Okullar açıldıktan sonra yapılan bu tür kural değişiklikleri öğretim planlamasını zorlaştırmakta. ‘Dereyi geçerken at değiştirdik’ diyebilirim. 

MEB, eğitimde otorite olmalı ve birliği sağlamalıdır. Farklı kurumların farklı kurallarla aynı öğretim hizmetini vermesi söz konusu. Bir örnek; MEB’e bağlı olmayıp okul öncesi öğretim hizmeti veren kurumlar etkinliklerindeki öğrenci fotoğraflarını veli veya (Rehberlik Öğretmeni gözetiminde) öğrencinin onayı olmadan paylaşabilecekken MEB’e bağlı olan kurumlar paylaşamayacak. Buna benzer örnekler çoğaltılabilir. Halbuki bu mevzuatın bazı maddeleri; özel çocuk kulüplerini, gündüz bakım evlerini, 4-6 yaş Kuran kurslarını, belediye anaokullarını da kapsamalıydı.  

Peki neler değişti;

Engel durumu olan, üç yaş altı çocuğu bulunan ve bakmakla yükümlü engelli yakını olan öğretmenlere haftalık ders programı hazırlanırken kolaylık sağlanacak.

Daha önce 45 olan sınıf geçme puanı Türkçe dersi için 70'e, diğer dersler için 50'ye çıkarıldı. Bu puanların altında puan alan öğrencilerin sınıf geçme ya da kalmalarına şube öğretmenler kurulunda (ŞÖK) karar verilecek. Türkçe ders puanı 70’in altında olan öğrencilerin sınıfta kalacağı algısı gerçeği yansıtmıyor. 

Türkçe ders puanı 70’in altında olan ortaokul öğrencilerine Takdir Belgesi ,Teşekkür Belgesi ve Onur Belgesi verilmeyecek.

İkili öğretim yapan okullarda teneffüslerin biri 20 dakikaya çıkarıldı.

“Sınıfta cep telefonu kullanmak.” yaptırım uygulanacak davranışlara eklendi.

“Okul personeli ve öğrencileriyle ilgili dijital araçlar ya da sosyal medya kanalıyla kişilik haklarını ihlal edecek şekilde ses ya da görüntü kaydetmek veya yayımlamak.” yaptırım uygulanacak davranışlara eklendi. Ufak bir imla hatası gözden kaçmış. ‘yayınlamak’ olmalıydı. Bu tür hataların gözden kaçmaması için bir önerim olacak: MEB, yasal metinleri yayınlamadan önce taslak metinleri eğitim sendikalarının görüşüne açabilir.

Öğrencilerin görüntülerinin sanal ortamda veya başka mecralarda paylaşılması yasaklandı. Veliden ve rehberlik öğretmeni gözetiminde öğrenciden yazılı izin alınması kaydıyla yayınlanabilecek.

Doğum yapan öğretmenler, bebeği iki yaşını aşana kadar istemeleri halinde nöbet tutmayacak.

İlkokul velilerin öğretmen ve şube seçme talepleri son bulacak. Artık ilkokul ve ortaokullara kayıt olan öğrenciler e-Okul sistemi üzerinden otomatik olarak şubelere dağıtılacak. Sınıf değişikliği yapmak veli talebine ve rehberlik servisinin kararına bağlandı. Bu kural, nakil gelen öğrenciler için de uygulanmalıydı. Nakil yoluyla öğretmen seçtirmeme kuralı delinebilir. Örneğin: Her ikisi de çalışan ebeveynler çocuklarını ev adresi, annenin iş adresi ve babanın iş adresine bağlı okul olmak üzere üç farklı okula kaydettirebiliyor. Örneğin; veli çocuğunu ev adresinin bağlı olduğu okula kaydettirmeyi amaçlıyor ancak istediği bir öğretmenin sınıfına düşmesini istiyor. Bunun için çocuğunu önce iş adresindeki okula kayıt yaptırır. Öğretmenler belli olduktan sonra nakil hakkını kullanarak istediği öğretmenin sınıfına çocuğunu kaydettirir. Önerim: “Mevzuatta açık kapı bırakılmasın, eğitim sendikalarının görüşü alınsın.”

Yatılı ortaokullarda öğrencilere tutturulan ‘yatakhane nöbeti’ kaldırıldı. Ayrıca ilkokul, ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında her sınıfta günlük ‘sınıf sorumlusu öğrenci’ uygulaması başlatıldı.

MEB’e bağlı ilköğretim ve okul öncesi okul, kurumlara ilk yardım dolabı bulundurma zorunluluğu getirildi.

MEB’e bağlı ilköğretim ve okul öncesi okul, kurum Müdürleri, su depolarını ve su arıtma cihazlarını her sene yarı yıl ve  yaz tatillerinde temizleme, bakım yaptırma zorunlulu getirildi. Odun-kömürle ısıtılan okul binalarının yılda bir baca temizliği hususu unutulmuş görünüyor. Önerimi yineliyorum. Mevzuat değişikliklerinden önce eğitim sendikalarının görüşleri alınabilir.

Geçtiğimiz yıl ücretsiz yapılan anaokulları şimdi tekrar paralıya döndü. Anaokulları ve anasınıflarında çocuğunu okutan velilerden katkı payı adı altında ücret talep edilecek. İçinde olduğumuz öğretim yılın ilk iki aylık ücreti Ekim ayı sonuna kadar velilerden tahsil edilecek. Birden çok çocuğunu anaokuluna gönderen velilere herhangi bir indirim yapılmaması bir eksiklik olarak göze çarpıyor. Ara tatillerin denk geldiği aylarda katkı payı tam alınacakmış. Gelecek yıl ara tatil uygulamasının kaldırılacağı ifade edildiği için bu değişiklikle ilgili yorum yapmayacağım.

Geçtiğimiz yıl anaokulu öğrencilerine bir öğün ücretsiz sıcak yemek veriliyordu. Ancak bu yılın eylül ayında Okul öncesi öğrencilere verilen bir öğün ücretsiz sıcak yemek kaldırıldı. Bir öğün deyip geçmeyin etin kilosu üç yüz eli lira civarında. Kurbandan kurbana sofrasında et gören aileler var. Sosyal devletimizden, Yönetmelik değişikliğinde yavrularımıza verilecek ücretsiz yemeğe dair maddeler olmasını beklerdim.

Çocuğunu okula gönderen veliler, eğitim kurumlarımızda öğrenim gören öğrenciler, seçim öncesinde yapılan güzel işleri alkışladı. Hele mülakatın kaldırılacak olması çok büyük beğeni toplamıştı. Vatandaş inandı, güvendi, rey verdi. Ancak geldiğimiz yerde vaatler unutuldu. Eğitim özelinde bir değerlendirme yapıyorum. Yoksa; beş ay öncesinde bir litre benzinin fiyatının 19 lira iken şimdi 40 liraya dayandığını, ekonomi uzmanlarının iş başına getirilerek enflasyonun düşürüleceği vaatlerini görmezden geliyor değilim. Vaatler orada, enflasyon burada... İğneden ipliğe zam gelmeye devam ediyor.

Anadolu’da “Pazara kadar değil; mezara kadar.” diye söz vardır. Ücretsiz anaokulu ve ücretsiz yemek gibi yapılan güzel işlerin bir bir geri alınmasını: “Mezara kadar değil; dereyi geçene, 14 Mayıs Pazara kadar.” şeklinde yorumluyorum.

Serdar GÜNDÜZ

Liyakat-Sen Genel Sekreteri



KUANTUM BİLGİSAYAR GELİYOR: TÜM ŞİFRELER RİSK ALTINDA

Dijital Varoluşunuz Siber Güvenlik Becerinize Bağlı

İlk 1994 Yılında Başlayan Türksat Serisinin Son Halkası TÜRKSAT 5B Uzaya Fırlatıldı, Erdoğan Açıklama Yaptı

ALFA KUŞAGI, TERCİHİNİ INSTAGRAM'DAN YANA KULLANDI

BİP Üyeleri 24 Saatte 1 Milyon 124 Bin Yeni Kullanıcı

En Çok Kullanıcıya Sahip Uygulama 2,7 Milyar İle Facebook Oldu

Google, Gmail ve Youtube Çöktü mü?

MHP'li Karadağ: Öğretmenin ücretlisi, sözleşmelisi olmaz; öğretmen kadrolu olmalıdır

Facebook'un Bünyesinde Bulunan Mesajlaşma Uygulaması Whatsapp Güncelleme Kararı

Son 3 Yıldır En Büyük Patlama

Başarıya Ödül: MEB Öğretmenler İçin İkramiye Kriterlerini Açıkladı!

MEB’den öğretmenlere uyarı! Yanlış dolduranlara yasal işlem uygulanacak

Okullara yeni sistem yolda öğrencilerin ve öğretmenlerin kullanımına sunulacak imzalar atıldı

MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik

Bir millət, iki dövlət, bir yumruq!

Nisan savaşları, Zafer tarihimizin başlangıcıdır!

ABD Çin Casus Balonunu neden vurmadı

Dünya Medya Kongresi BAE'nin başkenti Abu Dhabi'de başladı

Anayasa Mahkemesinin Milli Eğitim Bakanlığı ve 3 Sendikayı Dinleyeceği Tarih Belli oldu

ABD'nin New York eyaletinde çocuk felci alarmı,New York'ta bir ay süreyle olağanüstü hal ilan edildi

Sivas Ulaş’ta Yeni Dönem: Bünyamin Karacalar Göreve Başladı

MEB’den Öğretmenlere Ortak Sınav Görevi: Kritik Tarihler Açıklandı!

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Şaşırtan Karar! İl İçi Atama Takvimi İptal Edildi

Ek Ders Modülü Alarmı: Öğretmenlerin Ücretlerinde Kesinti Tehlikesi!

MEB'den Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerine Sıkı Ayar!

İl milli eğitim müdürü görevden alındı

Öğretmen ve Okul Yöneticileri Dikkat! Mezuniyet Törenlerinde Bu Kurallara Uymazsanız Soruşturma Açılacak

İOKBS Ücretleri de Ek Derslerle Birlikte Yatacak! Öğretmenlerin Beklediği Ödeme Takvimi!

Öğretmen Atamalarında Mülakatlar Artık Daha Az Komisyonla Yapılacak

Uzman ve Başöğretmen Maaşları Yükseldi! Ek Ders Ücretleri Ne Olacak?

Temmuz zamlı memur maaş tablosu, emekli aylıkları ve yeni zamlar

TÜİK 2025 Mart Ayı Enflasyon Verilerini Açıkladı: Aylık %2,46

Memur maaşına ek zam kesinleşti, 2025 temmuzda maaş zammı %10’a yaklaştı

Memur maaş zammı TÜİK verileri ile yok oldu

Memur Maaşlarına Ocak Ayı İtibarıyla Enflasyon Zam Farkı Oluştu

LiyakatSen-ArGe: Türkiye'de açlık ve yoksulluk sınır raporu

2025 Ocak Memur Maaşına Ek Zam ve Refah Payı: Ocak Ayında Memurlar Ne Kadar Zam Alacak?

Emekli Maaşına Zammı Müjdesi mi, Tartışma mı? Büyükşehir Zammı Gündemde!

Asgari ücretin 40.000-50.000 TL arası olması ve maaşlara refah payı için Liyakat Sen’den açıklama

Memur maaşlarına yüzde 10 zam + refah payı için sendikadan ilk açıklama

MEB'den Öğretmenlere İl İçi Tayin Müjdesi: Başvurular Başlıyor!

Sivas Ulaş’ta Yeni Dönem: Bünyamin Karacalar Göreve Başladı

MEB’den Öğretmenlere Ortak Sınav Görevi: Kritik Tarihler Açıklandı!

Devlet Memurları Kanunu’nda Önemli Değişiklikler TBMM’de

Sağlık Bakanlığı’ndan Büyük Alım: Lise Mezunu Hemşirelere de Şans Tanınıyor!

Ek Ders Krizi: Öğretmenler Ödeme Alamayacak mı?

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Şaşırtan Karar! İl İçi Atama Takvimi İptal Edildi

Ek Ders Modülü Alarmı: Öğretmenlerin Ücretlerinde Kesinti Tehlikesi!

MEB'den Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerine Sıkı Ayar!

İl milli eğitim müdürü görevden alındı

Öğretmen ve Okul Yöneticileri Dikkat! Mezuniyet Törenlerinde Bu Kurallara Uymazsanız Soruşturma Açılacak

İOKBS Ücretleri de Ek Derslerle Birlikte Yatacak! Öğretmenlerin Beklediği Ödeme Takvimi!

Öğretmen Atamalarında Mülakatlar Artık Daha Az Komisyonla Yapılacak

Uzman ve Başöğretmen Maaşları Yükseldi! Ek Ders Ücretleri Ne Olacak?

Öğretmen Ek Ders Ücreti Hesaplamasında Yeni Sistem

MEB'in Yeni Ek Ders Modülü Çöktü Mü? Öğretmenlerin Ek Dersleri Yanlış Hesaplandı!

2025 YKS'de Görev Alacak Salon Başkanı Gözetmen ve Personel Listesi Yayınlandı!

Skandal Paylaşım! Fenomen Öğretmen Öğrencilerin Beslenme Çantalarını İfşa Etti!

MEB’den Öğretmenlere Ortak Sınav Görevi: Kritik Tarihler Açıklandı!

Son Dakika! 1 Mayıs'ta Hangi Kurumlar Hizmet Verecek, Hangileri Kapalı? İşte Detaylar!

Uzman ve Başöğretmen Tazminatları Artıyor, Emekliliğe Yansıyor mu?

YKS Görev Ücretleri Açıklandı! Öğretmenler İçin Başvuru Süreci Başladı

Tatil Yok Görev Var: 1 Mayıs'ta Nöbet Tutan Öğretmenlere Ek Ders Ücreti

Erzincan’dan Rekor Promosyon Anlaşması: Öğretmenler Kazandı!

BİLSEM Öğretmenlerinin Zamlı Maaşları ve Ek Ders Ücretleri Açıklandı

Öğretmenlere Yeni Denetimler Başlıyor!

Ali Yalçın’dan memur maaşına seyyanen zam açıklaması

Memur Maaşlarına %13,5 Zam mı Geliyor? İşte Detaylar

Bursluluk Sınavı Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak MEB Tarihi Duyurdu

Memur Maaş Zammı İçin Bakan Işıkhan'dan Ağustos Sinyali!

Yükleniyor