• BIST 100

    16119,15%-0,25
  • DOLAR

    44,29% 0,04
  • EURO

    51,37% 0,15
  • GRAM ALTIN

    6653,48% 0,48
  • Ç. ALTIN

    11186,94% 0,00

Ekonomist Uğur Civelek'ten Korkutan Uyarı Bir Çok Kişi İşsiz Kalacak

Türkiye'deki ekonomik dar boğaz git gide büyürken ünlü ekonomist Uğur Civelek Türkiye'yi bekleyen yeni tehlikeyi 'iflas dalgası kapıda. Milyonlarca kişi işsiz kalacak' diyerek duyurdu.

Genel 20.05.2022 21:52:28 0
Ekonomist Uğur Civelek

Birgün'den Rıfat Kırıcı'nın haberine göre, ekonomist Uğur Civelek iktidarın günü kurtarma politikalarının sonucu olarak krizin kalıcılaştığını belirtti. Civelek, 2018 yılındakinden çok daha ağır bir konkordato ve iflas sürecinin kapıda olduğunu söyledi. Durumu kurtarmanın mevcut sistem içerisinde mümkün olmadığını çöküşün kaçınılmaz olduğunu aktardı.

 

CDS değerlerindeki hızlı artışı değerlendiren Civelek şöyle konuştu: “Türkiye’ye bakmadan önce genel bir değerlendirme yapmak lazım. Enflasyon tüm dünyada yükselişe geçiyor ve 6 ay önce enflasyon için geçici denirken artık kalıcı olduğu anlaşıldı. Tüm dünya faiz artırıyor. Enerji ve gıda fiyatlarındaki tırmanış büyük sıkıntılar yaratacak. Enflasyonist baskı kalıcı ve güçlü. Yaratmaya çalıştıkları sakinleşme havası sahte. Bu durumda Türkiye’nin kırılganlığı da riski de artıyor. Ancak Türkiye’deki siyasi irade küresel değişimi anlayamayacak kadar kapasitesiz olduğu için risk ve kırılganlık katlanıyor.”

 

Birkaç ay sonrasında dahi ne olacağını kestirmenin güç olduğunu aktaran Civelek günü kurtarma politikalarının ülkeyi çöküşe sürüklediğine belirtti. İktidarın dünyayı okuyamadığını aktaran Civelek “Yanlışı gören bir siyasi irade yok, kafasının dikine gidiyor.

ENFLASYON ‘KUDURACAK’ İŞSİZLİK FIRLAYACAK

 

Türkiye’deki kırılganlığın ve riskin daha da yükseleceğini belirten Civelek “Cumhuriyet tarihinin en ağır krizi yaşanıyor. Krizi derinleştirmek için uğraşıyorlar sanki” yorumunda bulundu. Civelek şunları söyledi: “Kurun yükselişi, faiz yükseltmemekte direnmek, CDS’deki yükseliş bir şey anlatıyor. Türkiye’de enflasyon da işsizlik de yükselecek. CDS, risk ölçer. Bu iflas riskidir yani batma riskiniz artıyor demektir. Bunu gören arkasına bakmadan kaçar, paranızın değeri de çöker, enflasyon da kudurur.”

İFLAS DALGASI KAPIDA SİSTEM ÇÖKECEK

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan konkordato ve iflas sürecini hatırlatan Civelek sözlerini şöyle noktaladı: “Günü kurtarmak pahasına sorunları ağırlaştırdık. Yeni bir iflas süreci kapıda. Ortalığa para saçarak, konkordato süreçleriyle bu engellenemez. Enflasyon, işsizlik kaçınılmaz. Türkiye’de siyaset artık çözüm merci değil. Mevcut ekonomik sistem içerisinde bilinen yöntemlerle hiçbir çözüm yok. Tüm ekonomik sistemin çöktüğü bir sürece giriyoruz. Toplumsal hareketler kaçınılmaz. Yeni bir dönem başlayacak.”

Cari Açık: Merkez Bankası (TCMB) Mart ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerine göre Mart’ta cari açığın 5,55 milyar dolar oldu. 12 aylık cari açık ise 24,2 milyar dolar.

Döviz Kuru: Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artırımı ve cari açığın açıklanması gibi etkenlerle döviz kuru yukarı doğru hız kazandı. Dolar 16 liranın üzerine çıktı Euro 17’ye dayandı.

Enflasyon: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tüketici enflasyonu nisanda yıllık yüzde 70 oldu. Üretici enflasyonu çok daha vahim bir hal alarak yüzde 122 gerçekleşti. Aradaki fark tehlikeyi gösteriyor.

CDS verileri: Kredi risk primi (CDS) faiz indiriminin başladığı geçen eylül ayından bu yana 2 katına çıktı. CDS eylül ayında 357, nisan ayında ise 580 puandı. Son olarak 12 Mayıs’ta 709 puana fırladı.


MEB Akademisi'nde Kimler Kalacak? Performans Notu Düşük Olan Eski Görevine Dönecek!

MEB'den Öğretmenlere 3 Bin TL'lik Sürpriz! E-Sınav Görev Başvuruları Başladı.

Öğretmen, Polis ve Hemşire Dikkat! Temmuz Maaşları 100 Bin Lira Sınırında.

Okul Müdürlerine 'Ek Tedbir' Talimatı! Bayram Sonrası Sınav Maratonu Başlıyor

Resmi Gazete'de Bugün: Memur Atama ve Kadro Sistemi 43 Yıl Sonra Sil Baştan!

Erdoğan’dan Külliye’de Sert Uyarı: Öğretmene Kalkan El İstikbalimize İner!

Memurun 'Vergi' İsyanı: Zam Vergiye mi Gidiyor? Mart Ayı Maaşlarında Büyük Düşüş.

Geleceğin Dili Sınıflarda Şekilleniyor: Bakan Tekin’den Tarihi Bayram Mesajı.

Resmi Gazete’de Dev Atama Dalgası: Adalet Bakanlığı Vitrini Sil Baştan!

"Kamuya İşçi Alımında Tarihi Değişiklik: Meslek Lisesi Mezunlarına Öncelik Geldi!"

Genç Öğretmene Sokakta Hain Pusu: Sırtından Bıçaklandı, Telefonu Gasp Edildi!

Öğretmenlere Nisan Başında Dev Ödeme! e-Sınav ve Açık Lise Mesaisinin Bedeli Belli Oldu

Mahkemeden Öğretmenlere Aile Birliği Kalkanı: Re'sen Atama Kararı Durduruldu!

TCMB Mart Ayı Enflasyon Beklentisini Duyurdu: Memur, Emekli ve Kiracı Hesapları Şaştı!

MEB Akademi'de Devamsızlık Yapanın Hakkı Yanacak: İşte Sert Kurallar.

"Okul Müdürlerine Kötü Haber: MEB Norm Fazlası Yöneticiler İçin Yazın Düğmeye Basıyor!"

Cumhurbaşkanı Kararıyla Bayramda Toplu Taşıma ve Köprü Geçişleri Ücretsiz Oldu.

Resmi Gazete’de Yayımlandı: Öğretmen Adaylarına Her Ay 32 Bin TL Ödeme Yapılacak!

"Öğretmenlikte Akademi Devri Resmen Başladı: 4 Dönem Eğitim ve Maaş Şartı Geldi!"

MEB’den Ek Ders Kararı: Boş Derse Giren Her Öğretmene Ücret Ödenmeyecek!

MEB’den Kırmızı Alarm! 6, 8 ve 10. Sınıflar Dikkat: Bunu Yaparsanız Sınavınız Yanacak!

Kadıköy'de Promosyon Depremi: 100 Bin TL Barajı Yıkıldı, İmzalar Atıldı!

Bandırma'da Emekli Öğretmenin Sır Ölümü Çözülüyor mu?

MEB Akademisi İçin Tarih Verildi: İlk Ders Zili 13 Nisan'da Çalıyor, Kayıt Maratonu Başlıyor!

O Tarihe Dikkat! Sağlık Bakanlığı Atama Takvimini Duyurdu: Kimler Başvurabilir?

Öğretmenlikte Akademi Dönemi Başlıyor: Yeni Hazırlık Eğitimi Yönetmeliği ile Tüm Kurallar Değişti!

15 Mayıs Öncesi Sendikalarda Tansiyon Yükseldi: Talat Yavuz'dan Çok Sert "Performans" Çıkışı!

Talip Geylan'dan Memur Paketine Sert Çıkış: Ek Zam, Vergi Reformu ve Bayram İkramiyesi Masada!

Ücretli Öğretmenlerin Mart Ayı Maaş Hesabı Değişti: Tam 6.345 TL Kesinti Yapılacak!

Sabah Saatlerinde Sürpriz Gelişme: MEB Ara Tatil Seminerlerinde Bir İlki Başardı!

Yükleniyor

loading

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 27 18 3 6 24 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
6.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.CORENDON ALANYASPOR 27 6 8 13 1 31
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 27 6 14 7 -9 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
15.KASIMPAŞA A.Ş. 27 5 13 9 -15 24
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 27 4 12 11 -27 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17