• BIST 100

    9948,51%5,78
  • DOLAR

    39,81% -0,20
  • EURO

    46,93% 0,13
  • GRAM ALTIN

    4235,56% 0,84
  • Ç. ALTIN

    6644,83% -1,42

Ekonomist Uğur Civelek'ten Korkutan Uyarı Bir Çok Kişi İşsiz Kalacak

Türkiye'deki ekonomik dar boğaz git gide büyürken ünlü ekonomist Uğur Civelek Türkiye'yi bekleyen yeni tehlikeyi 'iflas dalgası kapıda. Milyonlarca kişi işsiz kalacak' diyerek duyurdu.

Genel 20.05.2022 21:52:28 0
Ekonomist Uğur Civelek

Birgün'den Rıfat Kırıcı'nın haberine göre, ekonomist Uğur Civelek iktidarın günü kurtarma politikalarının sonucu olarak krizin kalıcılaştığını belirtti. Civelek, 2018 yılındakinden çok daha ağır bir konkordato ve iflas sürecinin kapıda olduğunu söyledi. Durumu kurtarmanın mevcut sistem içerisinde mümkün olmadığını çöküşün kaçınılmaz olduğunu aktardı.

 

CDS değerlerindeki hızlı artışı değerlendiren Civelek şöyle konuştu: “Türkiye’ye bakmadan önce genel bir değerlendirme yapmak lazım. Enflasyon tüm dünyada yükselişe geçiyor ve 6 ay önce enflasyon için geçici denirken artık kalıcı olduğu anlaşıldı. Tüm dünya faiz artırıyor. Enerji ve gıda fiyatlarındaki tırmanış büyük sıkıntılar yaratacak. Enflasyonist baskı kalıcı ve güçlü. Yaratmaya çalıştıkları sakinleşme havası sahte. Bu durumda Türkiye’nin kırılganlığı da riski de artıyor. Ancak Türkiye’deki siyasi irade küresel değişimi anlayamayacak kadar kapasitesiz olduğu için risk ve kırılganlık katlanıyor.”

 

Birkaç ay sonrasında dahi ne olacağını kestirmenin güç olduğunu aktaran Civelek günü kurtarma politikalarının ülkeyi çöküşe sürüklediğine belirtti. İktidarın dünyayı okuyamadığını aktaran Civelek “Yanlışı gören bir siyasi irade yok, kafasının dikine gidiyor.

ENFLASYON ‘KUDURACAK’ İŞSİZLİK FIRLAYACAK

 

Türkiye’deki kırılganlığın ve riskin daha da yükseleceğini belirten Civelek “Cumhuriyet tarihinin en ağır krizi yaşanıyor. Krizi derinleştirmek için uğraşıyorlar sanki” yorumunda bulundu. Civelek şunları söyledi: “Kurun yükselişi, faiz yükseltmemekte direnmek, CDS’deki yükseliş bir şey anlatıyor. Türkiye’de enflasyon da işsizlik de yükselecek. CDS, risk ölçer. Bu iflas riskidir yani batma riskiniz artıyor demektir. Bunu gören arkasına bakmadan kaçar, paranızın değeri de çöker, enflasyon da kudurur.”

İFLAS DALGASI KAPIDA SİSTEM ÇÖKECEK

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan konkordato ve iflas sürecini hatırlatan Civelek sözlerini şöyle noktaladı: “Günü kurtarmak pahasına sorunları ağırlaştırdık. Yeni bir iflas süreci kapıda. Ortalığa para saçarak, konkordato süreçleriyle bu engellenemez. Enflasyon, işsizlik kaçınılmaz. Türkiye’de siyaset artık çözüm merci değil. Mevcut ekonomik sistem içerisinde bilinen yöntemlerle hiçbir çözüm yok. Tüm ekonomik sistemin çöktüğü bir sürece giriyoruz. Toplumsal hareketler kaçınılmaz. Yeni bir dönem başlayacak.”

Cari Açık: Merkez Bankası (TCMB) Mart ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerine göre Mart’ta cari açığın 5,55 milyar dolar oldu. 12 aylık cari açık ise 24,2 milyar dolar.

Döviz Kuru: Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artırımı ve cari açığın açıklanması gibi etkenlerle döviz kuru yukarı doğru hız kazandı. Dolar 16 liranın üzerine çıktı Euro 17’ye dayandı.

Enflasyon: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tüketici enflasyonu nisanda yıllık yüzde 70 oldu. Üretici enflasyonu çok daha vahim bir hal alarak yüzde 122 gerçekleşti. Aradaki fark tehlikeyi gösteriyor.

CDS verileri: Kredi risk primi (CDS) faiz indiriminin başladığı geçen eylül ayından bu yana 2 katına çıktı. CDS eylül ayında 357, nisan ayında ise 580 puandı. Son olarak 12 Mayıs’ta 709 puana fırladı.

Uzman öğretmen ve başöğretmen olmak artık daha zor

Öğretmenlere ödenecek seminer ücreti belli oldu! Haziran mesleki çalışma için kaç TL ek ders ücreti ödenecek?

Öğretmenlerin rekor kıran haziran ayı maaş promosyonu kaç TL oldu?

Akran İletişimi ve Kendini İfade Etme Becerileri Seminer Raporu

Müfredat Güncelleniyor! Bakan Tekin’den Yeni Müfredat Açıklaması

MEB’den Dev Adım: Okullara Güvenlik ve Temizlik Görevlisi Alımı Yapılacak

UzmanÖğretmenlik ve Başöğretmenlik Tazminatı ile Seyyanen Zamlar Emeklilikte Maaşlara Yansısın!

Memur Maaşına ve Emekliye Yeni Zam Geliyor? Maaşlar Ne Kadar Artacak?

Okullarda uyum eğitimi erken başlayacak! MEB yeni eğitim yılı takvimini açıkladı

Öğretmenlere 300.000 TL ödenek talebi EBS‘den geldi

MEB haziran öğretmen seminerlerini esnetti

Öğretmenlere Haftada Birden Fazla Nöbet Görevi

Memur maaşına yeni zam ve kıdem tazminatında artış! Zam oranları netleşti

15 Temmuz Resmî Tatilinde Öğretmenlere Zorunlu Görevlendirme! Hangi Branşlar Etkinliklerde Yer Alacak?

Oğuz ÖZAT: Balıkesir Milli Eğitim’de tuz kokuyor.

YKS'de Görev Alan Öğretmenlerin Ücretine Kesinti Sürprizi

MEB’den Müdür ve Müdür Yardımcılığı Atamalarında Köklü Değişiklik

MEB’den öğretmenlere %50 oranında çifte indirim

Öğretmenlere 50 Bin TL’ye Kadar Ek Ders Ödemesi Yapılacak

YKS'ye Kimliksiz Öğrenci Alındı İddası! Oğuz Özat’ Okul ve Kişi İsmi Verdi

Öğretmenlere Temmuz Zammı: Kademe Kademe Güncel Maaş Tablosu

İl dışı semineri yapacak öğretmenlerin kayıt yaptırması gerekecek

MEB’den öğretmenlere yaz tatili müjdesi! Ağustos’ta yeni hak geliyor

LGS’de öğretmenlere ve yöneticilere soruşturma geliyor! MEB müfettiş görevlendirmesi için düğmeye bastı

2026 ve 2027 Memur Zamları İçin İlk Sinyaller Geldi: İşte Beklenen Oranlar

Öğretmenlerin Tazminat Zammı Beklentisi Değişti! İşte Yeni Rakamlar!

MEB’den öğretmenlere %50 indirim kampanyası

Öğretmenlerin Ek Ders ve Nöbet Ücretleri Riskte mi? Sendikadan MEB'e Acil Başvuru!

MESEM Skandalı Türkiye'yi Sarstı: 3 İlde Milyonlarca Liralık Vurgun, 6 Tutuklama!

YKS Sınav Görev Ücretleri Belli Oldu! Öğretmenlere Ne Kadar Ödenecek?

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2