• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7134,90% -0,98
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

Ekonomist Uğur Civelek'ten Korkutan Uyarı Bir Çok Kişi İşsiz Kalacak

Türkiye'deki ekonomik dar boğaz git gide büyürken ünlü ekonomist Uğur Civelek Türkiye'yi bekleyen yeni tehlikeyi 'iflas dalgası kapıda. Milyonlarca kişi işsiz kalacak' diyerek duyurdu.

Genel 20.05.2022 21:52:28 0
Ekonomist Uğur Civelek

Birgün'den Rıfat Kırıcı'nın haberine göre, ekonomist Uğur Civelek iktidarın günü kurtarma politikalarının sonucu olarak krizin kalıcılaştığını belirtti. Civelek, 2018 yılındakinden çok daha ağır bir konkordato ve iflas sürecinin kapıda olduğunu söyledi. Durumu kurtarmanın mevcut sistem içerisinde mümkün olmadığını çöküşün kaçınılmaz olduğunu aktardı.

 

CDS değerlerindeki hızlı artışı değerlendiren Civelek şöyle konuştu: “Türkiye’ye bakmadan önce genel bir değerlendirme yapmak lazım. Enflasyon tüm dünyada yükselişe geçiyor ve 6 ay önce enflasyon için geçici denirken artık kalıcı olduğu anlaşıldı. Tüm dünya faiz artırıyor. Enerji ve gıda fiyatlarındaki tırmanış büyük sıkıntılar yaratacak. Enflasyonist baskı kalıcı ve güçlü. Yaratmaya çalıştıkları sakinleşme havası sahte. Bu durumda Türkiye’nin kırılganlığı da riski de artıyor. Ancak Türkiye’deki siyasi irade küresel değişimi anlayamayacak kadar kapasitesiz olduğu için risk ve kırılganlık katlanıyor.”

 

Birkaç ay sonrasında dahi ne olacağını kestirmenin güç olduğunu aktaran Civelek günü kurtarma politikalarının ülkeyi çöküşe sürüklediğine belirtti. İktidarın dünyayı okuyamadığını aktaran Civelek “Yanlışı gören bir siyasi irade yok, kafasının dikine gidiyor.

ENFLASYON ‘KUDURACAK’ İŞSİZLİK FIRLAYACAK

 

Türkiye’deki kırılganlığın ve riskin daha da yükseleceğini belirten Civelek “Cumhuriyet tarihinin en ağır krizi yaşanıyor. Krizi derinleştirmek için uğraşıyorlar sanki” yorumunda bulundu. Civelek şunları söyledi: “Kurun yükselişi, faiz yükseltmemekte direnmek, CDS’deki yükseliş bir şey anlatıyor. Türkiye’de enflasyon da işsizlik de yükselecek. CDS, risk ölçer. Bu iflas riskidir yani batma riskiniz artıyor demektir. Bunu gören arkasına bakmadan kaçar, paranızın değeri de çöker, enflasyon da kudurur.”

İFLAS DALGASI KAPIDA SİSTEM ÇÖKECEK

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan konkordato ve iflas sürecini hatırlatan Civelek sözlerini şöyle noktaladı: “Günü kurtarmak pahasına sorunları ağırlaştırdık. Yeni bir iflas süreci kapıda. Ortalığa para saçarak, konkordato süreçleriyle bu engellenemez. Enflasyon, işsizlik kaçınılmaz. Türkiye’de siyaset artık çözüm merci değil. Mevcut ekonomik sistem içerisinde bilinen yöntemlerle hiçbir çözüm yok. Tüm ekonomik sistemin çöktüğü bir sürece giriyoruz. Toplumsal hareketler kaçınılmaz. Yeni bir dönem başlayacak.”

Cari Açık: Merkez Bankası (TCMB) Mart ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerine göre Mart’ta cari açığın 5,55 milyar dolar oldu. 12 aylık cari açık ise 24,2 milyar dolar.

Döviz Kuru: Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artırımı ve cari açığın açıklanması gibi etkenlerle döviz kuru yukarı doğru hız kazandı. Dolar 16 liranın üzerine çıktı Euro 17’ye dayandı.

Enflasyon: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tüketici enflasyonu nisanda yıllık yüzde 70 oldu. Üretici enflasyonu çok daha vahim bir hal alarak yüzde 122 gerçekleşti. Aradaki fark tehlikeyi gösteriyor.

CDS verileri: Kredi risk primi (CDS) faiz indiriminin başladığı geçen eylül ayından bu yana 2 katına çıktı. CDS eylül ayında 357, nisan ayında ise 580 puandı. Son olarak 12 Mayıs’ta 709 puana fırladı.


Emekli Bayram İkramiyesi ve Maaş Ödemeleri Başladı! İşte Gün Gün Tam Liste.

Müdür Atamalarında Kritik Gelişme! 5 Mart Tarihli Yönetmelik Davalık Oldu.

MEB'den 'Maarifin Kalbinde Ramazan' Talimatı: Veri Girişleri Başlıyor

Öğretmenler Dikkat! Sınav Ücretiniz Yanabilir: Yeni Sistem Devreye Girdi

Yusuf Tekin'den Hem Öğrencilere Hem Öğretmenlere Özel Mesaj

Milli Eğitim’den Sınav Devrimi: SRC Sınavları e-Sınav Oluyor, Öğretmenlerin Görev Kazancı Artıyor

Öğretmenlerin Ara Tatil Seminer Maratonu Başlıyor: Bayram Günü Eğitim Olacak mı, Ek Dersler Ne Kadar Yatacak?

Balıkesir’de Günlerdir Aranan Emekli Öğretmenden Acı Haber

MEB’den Milyonlarca Öğrenciye Ara Tatil Sürprizi: Etkinlik Kitapları Ücretsiz Erişime Açıldı!

ÖSYM'den Hafta Sonu Çıkartması: 15 Mart'ta 3 Dev Sınav İçin Nefesler Tutuldu, Kritik Detaylar Belli Oldu!

Usta Öğreticilere TBMM’den Sevindirici Haber Gelecek mi? Özlük Haklarında Kritik Dönemeç!

İstiklal Marşı'nın 105. Yılında Bakan Tekin’den Kritik "Milli Şuur" Mesajı.

Öğrencilere 9 Günlük Bayram Tadında Tatil: Ara Tatil Başlıyor, Sınav Takvimi Netleşti!

Dışişleri’nden Tarihi İmza: Memura 125 Bin TL Nakit + 5 Bin TL Para Puan.

Eksik Mesai, Tam Hak! Yarım Zamanlı Memurun Yıllık ve Hastalık İzni Dosyası.

Bakan Tekin’den Eğitimde "Edep" Vurgusu: "Başarı Tek Başına Yeterli Değil!"

Diyarbakır Eğitiminde Rotasyon Rüzgarı: 4 İlçede Müdürler Değişti!

MEB Yönetici Eğitimleri ve Hac Çakışması: İdareciler İçin Kritik Mağduriyet Riski.

Yargıdan Resen Atamalara Fren: Mahkemeler "Hukuka Aykırı" Dedi!

MEB 2025 Ek Atama Sonuçlarını Açıkladı: 144 Öğretmen İçin Görev Vakti Başlıyor!

Ara Dönem Seminerleri Okulda mı Olacak? Bakan Tekin Net Konuştu!

Ara Tatiller Tarih mi Oluyor? Sahadan Gelen Son Dakika Raporu Ezber Bozdu!

12 Yıllık Zorunlu Eğitim Değişiyor mu? Milli Eğitim'de "Erken Mezuniyet" Masada!

Emekli Bayram İkramiyesi Ödemeleri İçin Geri Sayım: Mart Ayı Takvimi Netleşiyor mu?

Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdür Yardımcısı Hayatını Kaybetti

Promosyonda 100 Bin TL Rekoru: İzmit ve Kandıra'da Eğitimcilere Dev Ödeme Başlıyor!

Bakan Yusuf Tekin'den Maarifin Kalbinde Anlamlı İftar: Eğitim Camiası Bir Araya Geldi

MEB Akademisi Hazırlık Eğitimi Detayları Belli Oldu: İşte Yeni Sınav ve Atama Şartları

Promosyonda Devrim Teklifi: MEB Tek Merkezden Anlaşırsa Rakamlar Rekor Kıracak!

Yozgat'ta Okul Müdürüne Makamında Şiddet: Saldırgan Yakalandı, Tepkiler Çığ Gibi!

Yükleniyor

loading

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14