• BIST 100

    14275,66%0,85
  • DOLAR

    42,70% 0,02
  • EURO

    50,17% 0,04
  • GRAM ALTIN

    5967,61% 1,12
  • Ç. ALTIN

    9485,02% 0,00

EĞİTİMDE BAŞARISIZLIĞIN NEDENLERİ - 1 SAYIŞTAY RAPORUNDA MEB YÖNETİCİ ATAMALARI SORUNU

Sayıştay’ın MEB için düzenlediği 2019 Denetim Raporu’nda göze çarpan bulgulardan bir tanesi de yönetici atamalarında tespit edilen usulsüzlükler. Raporda, özellikle “İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü kadrolarına meri mevzuatın liya

Eğitim 20.10.2020 15:55:49 0
EĞİTİMDE BAŞARISIZLIĞIN NEDENLERİ - 1 SAYIŞTAY RAPORUNDA MEB YÖNETİCİ ATAMALARI SORUNU
Aslında Türk Eğitim Sen’in yıllardır gündeme getirdiği gerçekler, bu kez bizzat Sayıştay tarafından ortaya konuluyor.
Raporda, 2018-2019 yıllarında ilçe milli eğitim müdürlüğü kadrosuna asaleten atanan ve Ekim 2019 itibarıyla halen görevde bulunan 127 ilçe müdürünün sadece 38’inin (%30’unun) bahse konu kadroya atanabilmek için gerekli şartları taşıdığı tespit edilmiş. Yani iki yılda asaleten atanan ilçe milli eğitim müdürlerinin %70’i gerekli şartları taşımayanlardan oluşuyor. Ki, aslında bu sorun son iki yılın değil yıllardır devam eden bir sürecin devamıdır. 2018 öncesi atananların da hemen hemen aynı nitelikte olduğunu söylemek de kehanet ve abartı olmasa gerektir.
Bu gerçekler, aslında, önceki gün Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın dile getirdiği “18 yılda her alanda tarihi eserlere ve hizmetlere imza attığımızı ama eğitim ve öğretimde arzu ettiğimiz ilerlemeyi sağlayamadığımızı düşünüyorum.' tespitinin temel nedenlerini oluşturuyor. Nitekim Sayıştay’ın sözkonusu raporunda dile getirilen “İdarenin yasallığı ilkesine aykırı düşen bu uygulama, eğitim sisteminin verimli, etkin ve sürdürülebilir yönetimini de güçleştirmektedir.” ifadeleri, liyakatsiz yöneticilerle başarının sağlanamayacağını açık şekilde vurgulamaktadır.
Okul müdürlüğünden MEB üst düzey bürokrasisine kadar tüm eğitim yönetiminin, sadece liyakat esasına göre ve adalet üzere kurgulanmış bir sistemle tayin edilmesi elzem bir durumdur.
Aksi taktirde, 18 yıldır tek başına iktidar olunmasına ve eğitim sistemine kayda değer yatırımlar yapılmış olmasına rağmen, yalnızca mensubiyetler üzerinden yönetici kadrosu oluşturulmuş olması Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın dile getirdiği istenilmeyen sonucu kaçınılmaz kılmaktadır.
Siz eğitim yönetimini sendika/vakıf/cemiyet görünümlü paralel yapılara mahkum bırakırsanız, eğitimi yönetemezsiniz. Kamu yöneticisinin sadakat göstereceği yer sadece devlettir. Ancak paralel yapıların yönettiği süreçlerle görev başına gelen yöneticiler ise devlete değil, biat ettiği mahfillere sadakat gösterecektir.
Sayıştay’ın tespit ettiği ilçe milli eğitim müdürlerinin sendikal aidiyeti incelensin bakalım, nasıl bir tablo ile karşılaşacağız. Eminim ki, sürprizle karşılaşmayacağız. 
Sendikamızın geride bıraktığımız yıl itibariye yaptığı tespitlere göre; ülke genelinde vekaleten görev yapan 185 ilçe milli eğitim müdürünün 148 tanesi bir sendika üyesidir. Geçici görevli 534 şube müdürünün 434’ü, 940 proje okulu müdürünün 829’u yine aynı sendikanın üyesidir. Şu son iki yıl içerisinde Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’un eğitim kurumu yöneticileri için yazılı sınav uygulaması getirmesinden önce Türkiye genelindeki okul yöneticilerinin  %75’inden fazlası da yine aynı sendikanın üyesi idi. 
Özellikle 2014 yılında MEB teşkilat kanununun değiştirilmesiyle birlikte başlatılan mülakatla yönetici atama sürecinde, binlerce eğitim yöneticisi mülakatlar marifetiyle alaşağı edilmiş ve yerlerine yine mülakatlar marifetiyle ve çoğunluğu yalnızca mensubiyetleri üzerinden yöneticiler göreve getirilmiş idi.
Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı süresince yedi kez Milli Eğitim Bakanı değişmiş ancak ne hikmettir ki, MEB teşkilatını tahakküm altına almış olan malum yapıların etkinliği her dönem değişmeden devam etmiştir. 
Her zaman dediğimiz gibi, siz masa başında en güzel programları hazırlayabilirsiniz, sisteminizi en kamil şekilde kurgulayabilirsiniz, en gelişmiş imkanlarla projelerinizi hayata geçirebilirsiniz; fakat nihayetinde tüm bunların başarısını tayin edecek temel unsur uygulayıcılardır. Okul yöneticisinden üst düzey bürokrasiye kadar bir milyonluk eğitim camiasını yönetecek olan kadronuz yetkin değilse Sayın Cumhurbaşkanı’nın samimiyetle dile getirdiği başarısızlık kaçınılmaz bir sonuç olur.
Aynı nedenlerin, her daim benzer sonuçları doğuracağı temel bir fizik kaidesidir. 
Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın özlediği ve ülkemizin hak ettiği eğitimde başarıyı yakalayabilmek için ilk düğmeyi doğru ilikleyeceğiz. İlk düğme ise liyakat esasına göre ve adaletle tanzim edilmiş yönetici atama sisteminin ihdas edilmesi ve eğitim yönetiminin paralel yapıların tahakkümünden kurtarılmasıdır.
Yani “REFORM”, ehil yöneticileri işbaşına getirerek başlamalıdır.
Türkiye bunu hak ediyor…
Talip Geylan
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı

Manisa’nın İlk Kadın Belediye Başkanı Gülşah Durbay, Çoklu Organ Yetmezliği Nedeniyle Hayatını Kaybetti

2026 ramazan ne zaman başlıyor, Ramazan bayramı ne zaman, bayram tatili kaç gün?

Öğretmen Atamalarında Kritik Viraj: 10 Bin Kontenjan Artacak mı?

LÖSEV, YERLİ MALINA SAHİP ÇIKIYOR: “TEMİZ VE SAĞLIKLI BESLENME KANSER RİSKİNİ AZALTIR”

Eğitimde “Kural Bazlı Fiyatlama” Modeli Devrede Giriş ve Odak Noktası:

Avustralya’da Yahudilere yönelik saldırı: 12 ölü çok sayıda yaralı var

Memur maaşına yeni zam geliyor! 2026 Ocak‘ta maaşlar ve emekli maaşları artacak

Yeni Haftada Hava Durumu Nasıl Olacak? Karla Karışık Yağmurlu Bölgeler

Hazine ve Maliye Bakanlığı 250 Vergi Müfettiş Yardımcısı Alıyor!

10 Bin Öğretmen Adayı Alımı Takvimi ve Branş Dağılımı

Borç kapatma kredisi geliyor! TBMM’den güzel haber, borçlar silinecek

Eğitim Neferlerine Minnet Projesi Kapsamında Yeni Ayrıcalık..!

Talip Geylan’dan MEB Bütçesi İçin Net Talepler...

Tarih Öğretmeni Ömriye Erdoğan Karataş Vefat Etti

Öğretmenlerden Sonra Mühendisler: Diplomaya Rağmen Asgari Ücret Teklifleri

Hatice Gani Erverdi Ortaokulu Öğretmeni Ayşegül Koşar Vefat Etti

Staj ve Çıraklık Mağdurluğunda Tarihi Adım: Milyonlara Emeklilik Yolunu Açacak Teklif Mecliste

Kadrolu Öğretmenlerin Hangi Ek Dersleri Kesilecek? Nöbet, DYK ve Halk Eğitim Kurs Ücreti Risk Altında

Tuzla İhsan Hayriye Hürdoğan İlkokulu Müdürü Aziz Şayan Kalp Krizi Sonucu Hayatını Kaybetti

Van’da Önemli Atama: Elif Yörük Gürpınar İlçe Milli Eğitim Müdürü Oldu

Öğretmen Yetiştirmede Yeni Dönem: MEA’nın Eğitimi Başlıyor, Merkezler Resmen Açıklandı

EBA Çöktü, Sistem Tıkandı: Okul Öncesi Eğitimde Acil Reform Çağrısı

Ali Karasu İlkokulu Müdürü Yusuf Gözütok Vefat Etti....

Ocak 2026 Bedelli Askerlik Fiyatı Ne Kadar Olacak? İşte %18,73 Kümülatif Zam İle Yeni Ücret Tahmini

Doğum İzni 24 Haftaya Çıkıyor: Tüm Çalışan Kadınlar İçin Yeni Dönem Başlıyor

Doğum İzni 24 Haftaya Çıkıyor: Tüm Çalışan Kadınlar İçin Yeni Dönem Başlıyor

Hastanede Girdiği Sınavdan Zaferle Çıktı: Cemal Göztak Kırşehir Sıddık Demir Anadolu Lisesi'ne Yerleşti

Öğretmen Ensari Kala Vefat Etti, Cenazesi Bugün Kaldırıldı

Sivas-Erzincan yolunda ring aracı devrildi: Valilikten kritik açıklama

Eş Durumu Tayininde Kritik Soru: Ocak Atamalarında İl ve İlçe Emri Uygulanacak mı?

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9