• BIST 100

    14264,61%1,67
  • DOLAR

    43,02% 0,16
  • EURO

    50,44% -0,24
  • GRAM ALTIN

    5984,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    10051,88% 1,21

Eğitim-İş Sendikasından Okul Öncesi Öğretmenlerin “E-Portfolyo Angaryasına Hayır” İmza Kampanyası

Eğitim-İş Sendikasından Okul Öncesi Öğretmenlerin “E-Portfolyo Angaryasına Hayır” İmza Kampanyası

Eğitim 28.12.2024 09:35:00 0
Eğitim-İş Sendikasından Okul Öncesi Öğretmenlerin “E-Portfolyo Angaryasına Hayır” İmza Kampanyası

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş), okul öncesi öğretmenlerin karşı karşıya kaldığı sorunları gündeme taşıyarak, e-portfolyo uygulamasına karşı bir imza kampanyası başlattı. Sendika, yaptığı açıklamada, okul öncesi eğitimin niteliğinin artırılması ve öğretmenlerin yükünün hafifletilmesi gerektiğini vurguladı. Kampanya metninde, “E-portfolyo angaryasına hayır” sloganı ön plana çıkarılırken, okul öncesi eğitimin zorunlu eğitim kapsamına alınması talep edildi.

Okul Öncesi Eğitimin Önemi

Eğitim-İş, okul öncesi eğitimin, nitelikli kamusal eğitimin temeli olduğunu belirterek, bu eğitimin çocukların akademik başarıları ve toplumsal yaşama katılımları üzerinde hayati bir rol oynadığını vurguladı. Açıklamada, her çocuğun bu eğitimden eşit şekilde yararlanmasının sağlanması gerektiği ifade edilerek, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) bu konuda asli bir sorumluluk taşıdığına dikkat çekildi.

Ancak Eğitim-İş, MEB’in yeterli sayıda okul öncesi kurumu açma ve öğretmen atama konusundaki eksikliklerine işaret etti. Sendika, mevcut kurumlarda çalışan öğretmenlerin ağır şartlarda görev yaptığını ve bu şartların, kalabalık sınıflar, yardımcı personel eksikliği, etkinliklerin yoğunluğu gibi nedenlerle daha da zorlaştığını belirtti.

300 Dakika Kesintisiz Çalışma ve Artan İş Yükü

Okul öncesi öğretmenlerinin günde 300 dakika kesintisiz çalıştığına dikkat çeken Eğitim-İş, bu sürecin öğretmenleri fiziksel ve zihinsel olarak yıprattığını ifade etti. Öğrencilerin kişisel gözlemlerini yapmak ve bu gözlemlere ilişkin belgeleri hazırlamak zorunda olan öğretmenlerin, bu iş yüküne ek olarak getirilen e-portfolyo uygulamasının da mesai dışı çalışmayı zorunlu kıldığına vurgu yapıldı.

Sendika, e-portfolyo uygulamasının öğretmenler için büyük bir angarya haline geldiğini belirterek, bu uygulamanın devam edebilmesi için gerekli koşulların sağlanması gerektiğini söyledi. Bu koşullar arasında derslik sayısının artırılması, öğrenci sayısının pedagojik standartlara uygun hale getirilmesi, yardımcı personel desteği ve teknik altyapının oluşturulması yer aldı.

E-Portfolyo Yerine Daha Acil Çözüm Bekleyen Sorunlar

Eğitim-İş, e-portfolyo uygulamasından önce okul öncesi eğitimin daha acil çözüm bekleyen sorunları olduğuna dikkat çekti. Bu sorunların çözümü için şu talepler dile getirildi:

  • Okul öncesi eğitimin zorunlu eğitim kapsamına alınması,
  • Çocuk gelişimi alanından mezun liyakatli kadro ile yardımcı personel ihtiyacının giderilmesi,
  • Öğretmenlere insani ihtiyaçlarını karşılayabilecek dinlenme hakkının sağlanması,
  • E-portfolyo gibi mesai dışı çalışmalara yol açan uygulamalardan vazgeçilmesi,
  • 300 dakika kesintisiz çalışmanın getirdiği sorunlara dikkat çekilmesi.

Kampanyaya Destek Çağrısı

Eğitim-İş, okul öncesi öğretmenlerin sorunlarının çözülmesi ve e-portfolyo uygulamasının kaldırılması için başlattıkları imza kampanyasına destek çağrısında bulundu. Kampanya metninde, “Birlikte aydınlık bir gelecek için mücadele edelim” ifadelerine yer verilerek, toplumun her kesiminin bu sorunlara duyarlı olması gerektiği vurgulandı.

Kampanyaya destek vermek isteyenler, change.org üzerindeki imza kampanyası adresine yönlendiriliyor. Eğitim-İş, kampanyanın yalnızca öğretmenlerin değil, aynı zamanda çocukların nitelikli eğitim hakkını savunan herkes için önemli olduğunu belirtti.

Eğitim-İş’in bu girişimi, okul öncesi öğretmenlerin yaşadığı sorunları bir kez daha gündeme taşırken, kamuoyunun bu konuda farkındalık kazanmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

Eğitim İş tarafından yapılan açıklama şöyle:

Okul Öncesi Öğretmenlerinin Sorunlarına Çözüm İstiyoruz, E-Portfolyo Angaryasına Hayır!
Okul öncesi eğitim nitelikli kamusal eğitimin temelidir ve ulusun her çocuğunun okul öncesi eğitimden yararlanmasını sağlamak onların gelecekteki akademik başarıları kadar toplumsal yaşama katılımları üzerinde de hayati rol oynamaktadır.

Okul öncesi eğitim,  Milli Eğitim Bakanlığı'nın asli görevleri arasında yer almaktadır ve zorunlu eğitim kapsamına alınmalıdır. Ancak MEB yeterli sayıda okul öncesi kurumu açıp öğretmen atayarak bu sorumluluğu yeterince yerine getirmediği gibi mevcut okul öncesi eğitim kurumlarında zor koşullarda çalışmakta olan öğretmenlere yeni angaryalar yükleyerek işleri içinden çıkılmaz hale getirmektedir. Kalabalık sınıflar ve yardımcı personelin olmaması, etkinliklerin yüklenmesi ve diğer işlemlerin yapılabilmesini olanaksız kılmaktadır.

Günde 300 dakika kesintisiz çalışan okul öncesi öğretmenleri hâlihazırda yoğun ve yıpratıcı olan çalışmalarının yanında, öğrencilerin kişisel gözlemini yapmakta ve bu konuda gerekli belgeleri de hazırlamaktadırlar. Bunun üstüne E-portfolyo uygulaması okul öncesi öğretmenlerinin iş yükünü artırmakta ve mesai saatlerinin dışında da çalışmaya mecbur bırakmaktadır.

Bu nedenle e-portfolyo uygulamasının devam edebilmesi için okul öncesi derslik sayısı artırılmalı,  öğrenci sayısı, sınıf ortamı pedagojik açıdan uygun niteliklere sahip olmalı, yardımcı personel desteği sağlanmalı ve öğretmenlerin bu uygulamayı yapabileceği teknik destekle birlikte hayata geçirilmelidir. Bu olanaklardan yoksun sınıf ortamında e-portfolyo uygulaması mümkün değildir. Okul öncesi öğretmenleri için angarya niteliğindedir.

Okul öncesi eğitimin E- portfolyo uygulamasından önce ve çok daha acil çözüm bekleyen sorunları bulunmaktadır.

Bizler Eğitim-İş olarak her çocuğun nitelikli eğitim hakkına erişimi ve okul öncesi öğretmenlerimizin sorunlarının çözümü için;

Okul öncesi eğitimin zorunlu eğitim kapsamına alınması,
Okul öncesi öğretmenlerinin;
- Çocuk gelişimi alanından mezun olan liyakatli kadro ile yardımcı personel ihtiyacının giderilmesini,

- İnsani ihtiyaçlarını karşılayabileceği dinlenme hakkının sağlanması,

- E-Portfolyonun EBA’ya yüklenmesi gibi mesai dışı çalışmalara sebep olabilecek uygulamalardan vazgeçilmesi,

- 300 dakika kesintisiz çalışmadan doğan sorunlar konusunda farkındalık yaratılması amacıyla düzenlediğimiz imza kampanyasına desteklerinizi bekliyoruz.

İmzanızla okul öncesi öğretmenlerinin sorunlarının çözümüne, E-portfolyo uygulamasının kaldırılmasına ve okul öncesi eğitimin zorunlu eğitim kapsamına alınmasına destek olduğunuzu gösterin.

Birlikte aydınlık bir gelecek için mücadele edelim!

​​​​​​​


Öğretmen ve MEB Personeline Özel Divarese Kampanyası Başladı

Gelişim raporlarının iptali için MEB’e resmi yazı

Şifresiz Ödemede Dev Artış: 15 Ocak’tan İtibaren Geçerli Olacak Yeni Sınır Belli Oldu

Eğitimde "Rapor" Krizi: 240 Öğrenci İçin Tek Tek Veri Girişi Öğretmenleri İsyan Ettirdi!

ÖSYM ve MEB 2026 Sınav Maratonunu Duyurdu: İşte Kritik Tarihler ve Başvuru Takvimi

14 günlük memur maaş zam farkı netleşti! İşte zam farkı tablosu ve ödeme tarihine ilişkin detaylar

Emekliler İçin Kritik Çağrı: En Düşük Maaş Asgari Ücrete Çıkarılsın!...

Yüksekten Düşen Okul Yöneticisi Kurtarılamadı! Samsun'u Yasa Boğan Trajedi

33. Dönem POMEM Başvuruları Başladı! 10 Bin Polis Alımı İçin Kontenjanlar Belli Oldu

2026 Yılı Zamlı Harç Listesi Yayınlandı: Pasaport, Ehliyet ve Çıkış Harcı Ne Kadar Oldu?

Öğretmenlerin Dikkatine! Uzun Süreli İzinlerde "Norm Fazlası" Olma Riski

Kamu Personeli Arasında "Derece" Krizi: 3600 Ek Gösterge Şartları Değişiyor mu?

Sınıflar 50 Kişi, Materyal Yok, Veri Girişi Çok! Gelişim Raporu Uygulanabilir mi?

Müdür Yardımcısı Halil Can Günay Hayatını Kaybetti: Cenaze Programı Belli Oldu

Afyonkarahisar’da Öğrenci Servisi ve Otomobil Çarpıştı: 18 Yaralı!

İstanbul’da Dev Terör Operasyonu: DEAŞ’a Ağır Darbe, 110 Gözaltı!

MEB'den "Hayalet Sınıf" Operasyonu: 48 Okulun Kapısına Kilit Vuruldu, 300 Milyon TL Ceza!

Hizmet Puanı ve Lisansüstü Eğitim Yok Sayılamaz! İşte Binlerce Öğretmeni İlgilendiren İptal Kararı

Öfke Duygu, Saldırganlık Eylemdir! Uzmanlardan Ailelere Kritik "Zorbalık" Uyarısı

CTE'den Denetimli Serbestlik Çıkışı: "Af Değil, Toplum İçinde Sıkı İnfaz

Kadınlara askerlik, cumartesi tatili için TBMM’ye dilek

2026 Ek Ders Ücretleri Hesaplandı! Özel Eğitimde Aylık Gelir Ne Kadar Artacak?

Eğitimi Yarıda Kalanlara İkinci Şans! MEB ve YÖK’ten "Etki Analizi" Talimatı

1 Ocak’ta Başlıyor! Çipsiz ve Denetimsiz Evcil Hayvan Sahiplerine Ağır Yaptırım

2026 trafik cezası listesi

Öğretmen alan değişikliği ve pedagojik formasyon için yeni karar

Açık Lise Sınav Görevlileri Dikkat! MEB'den 3 Günlük Kritik Süre Uyarısı

Emekli Şube Müdürü Sait Temeş Hayatını Kaybetti: İl Milli Eğitim'den Taziye Mesajı

MEB'den Kritik Adım: Akademiye Girenleri Neler Bekliyor?

MEB’den Disiplinde "Kırmızı Hat" Kararı: Akran Zorbalığı Yapan Liseliye Açık Lise Yolu Göründü!

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9