• BIST 100

    16119,15%-0,25
  • DOLAR

    44,29% 0,03
  • EURO

    51,14% -0,14
  • GRAM ALTIN

    6721,98% 1,51
  • Ç. ALTIN

    11186,94% 0,00

EĞİTİM ÇALIŞANLARININ MOBBİNGE YOL AÇAN TEMEL SORUNLARI

Albert Einstein; “Bizi ilgilendiren konu yalnız barışı kurmanın ve korumanın teknik çareleri değil, aynı zamanda kafaları eğitmenin, aydınlatmanın yoludur” , Hz Ali ise; “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” deyip eği

Eğitim 2.04.2021 11:30:58 0
EĞİTİM ÇALIŞANLARININ MOBBİNGE YOL AÇAN TEMEL SORUNLARI

Eğitimciler,eğitim yoluyla toplumları dünden bugüne, bugünden de geleceğe taşıyan usta sanatçılardır. Bir sanatçı olarak eğitimcilerin yetiştirilme biçimi, devlet ve toplumun onlara verdiği maddi ve manevi değer, yenilikçi olarak gelişimlere açık olup olmamaları gibi etkenler, bugünü ve daha önemlisi gelecek inşaası için kendilerine teslim edilen nesli şekillendirmelerinde belirleyici olmaktadır!

Nesli sağlıklı yetiştirebilmeleri için her çalışan için gerekli olduğu gibi eğitimcilerin de “insana yaraşır iş ortamı”ile huzurlu ve güven içinde çalışabilmeleri gerekmektedir. Atama biçimleri ile liyakat durumu ve iletişimsizlik, önemli sorunlara yol açmaktadır. Bir eğitimci olarak derlediğim başlıca sorunlarısizlerle paylaşıp, tartışmak istiyorum. O halde başlayalım;

Eğitim yöneticisinin;sınıf ya da ders dağıtımları, ders programlarının dağıtım şekli (koz olarak kullanılması), uygunsuz ve cezalandırıcı nöbet görevleri, tutanaklarla korkutma veya cezalandırma, zümre toplantılarında öğretmenlerin görüş ve önerilerini dikkate almama ya da alınan kararları uygulamama. Her dönem başı ve sonunda olmak üzere yılda 4 kez yapılan “Öğretmenler Kurulu Toplantılarının” işlevsellik sorunları nedeniyle (fikirlerin dikkate alınmaması nedeniyle görüş ve öneride bulunulmayarak şekli olarak yapılması) verimsizliği. Siyasi görüş ya da sendikal ayrımcılıklar. Bölgesel, mezhepsel, cinsiyet ya da etnik ayrımcılık yapılması.

Yönetişim(Ortak Akıl) kültürünü benimsememe nedeniyle katılımcılığın sağlanamaması ve bunun sonucunda oluşan huzursuzluk ve güvensizliklerin başarısızlığa yol açması. Enerjisini eğitim ve öğretimin kalitesini arttırmak yerine öğretmen ya da çalışanın açığını armaya harcayarak verimsizliğe yol açma.

Peşin hükümlü ya da adalet ilkesini gözetmeyen muhakkik veya müfettiş soruşturmalarının güven zedelenmesine yol açtığı iddiaları. Ders programlarının ilgili tüm tarafların genel isteği ve öğrenci yararı gözetilerek hazırlanması gerekirken kamu yararı için verilen yasal yetkiyi keyfi uygulamalar nedeniyle birlik, beraberlik ile güven duygusunda tahribatlar oluşturması. Okulda herhangi bir sorun yaşayan öğrencinin velisini harekete geçirmesi sonucu, velinin öfkeyle okula gelmesine rağmen okul yönetiminin yaşanan sorunu çözmek iddiasıyla veli ve öğretmeni karşı karşıya getirmesi ya da yüzleştirmesi sonucu yaşanan ciddi sorunların olması.

Eğitimcilerin;mobbing arkasına sığınarak yöneticinin verdiği yasal görev ve sorumlulukları tam ve zamanında yerine getirmeme ya da “bu benim işim değil” gibi söylemlerle sorumluluktan kaçınma. Dedikodu ile yönetici veya okulun marka değerine zarar verme. Yönetici, öğretmen ve diğer çalışanların eleştiriye açık olmaması.

Haksız ithamlara maruz kalan yönetici, öğretmen ya da çalışanların savunma mekanizmalarının devreye girmesiyle (kendilerini kollama) boşa harcanan enerji, sağlıklarının bozulması ve kaçınılmaz verimsizliklere yol açmaktadır.

MEB, İl ya da ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerince okul yöneticilerinden ivedilikle istenen bilgi, belge veya yerine getirilmesi istenen emir ve talimatların (bilgi istenmesi, proje yapılmasını isteme gibi) idarece personele iletilip yerine getirilmesi için yapılan baskılara iş yoğunlukları ve görev tanımlarının dışında ya da bilgileri ile ilgisi olmayan işler nedeniyle yapılmamakta, kimi zaman da yöneticiyi başarısız göstermek veya zor durumda bırakmak amacıyla yerine getirilmemesi durumunda çatışmalar yaşanmakta, yaşanan çatışmalar fiziksel şiddet ya da mobbinge doğru bir sürecin meydana gelmesine neden olabilmektedir.

Öğrenci kayıtlarında sınıf ya da öğretmen tercihleri nedeniyle okul yöneticilerine farklı güç odaklarından gelen baskılar, tercih edilmeyen öğretmenlerin başarısızmış gibi algı oluşmasına yol açmakta olduğundan öğretmen ve yöneticileri karşı karşıya getirebilmekte ve yıpranmalarına yol açabilmektedir.

Asli görevi eğitim-öğretim olan yönetici veya öğretmenin hata yapan öğrenciye rehabilite çalışması yerine cezalandırma yolunu seçmesi nedeniyle kaybedilmesi muhtemel öğrenciler olması (Cep telefonu örneği: Arkadaşının cep telefonunu çalan/alan öğrenciyi herkesin içinde döverek ya da aşağılayarak cezalandırma. Bu durum öğrencinin kötü yola sürüklenmesine ve ebediyen kaybedilmesine neden olabilecektir.)

Kimi çevrelerce eğitimcilerin iş yapmadıkları ve yatarak yüksek maaş (!) aldığı algısı ile Ocak-Temmuz dönemlerindeki memur maaş artış haberleri verilirken; diğer meslekler için yeni göreve başlama, öğretmenler için ise 25 yıllık öğretmenin artış oranlarının verilmesi, toplumsal olumsuz algı oluşturmaya yönelik olduğu ve bunların da eğitimciler üzerinde manevi çöküntüye yol açması.

Yardımcı hizmetlerde görev yapan;memur, teknisyen, hizmetli, işçi, güvenlik görevlisi gibi çalışanların görev tanımlarında belirsizlikler ile onlara karşı davranış şekillerinin olumsuzluğu ya da eğitimde paydaş olarak görülmemesi.

Teknolojik araçlarla uzaktan yapılan eğitim (!) ve öğretim faaliyetlerinde öğrenci ve velilerin duyarsızlıkları nedeniyle katılımın düşük olması, öğretmen ve yöneticilerin üzülmelerine yol açmaktadır. Velilerin öğretmen ya da okul idarelerinin üzerinde siyasi, psikolojik ve ekonomik baskı uygulaması (Çocuğumla yeterince ilgilenmiyorsunuz, çocuğuma bağıramazsınız, seni sürdürürüm vb. davranışlar) eğitim paydaşları (okul, yönetici, eğitimci, veli, öğrenci, sosyal çevre) arasında derin yaralara yol açmaktadır.

Okul aile birliklerince belirlenerek toplanan aidatlar nedeniyle “bu kadar parayı ne yapıyorlar” gibi algılar, eğitim yöneticilerinin şeref ve haysiyetlerinin yara almasına ve yıpranmalarına yol açabilmektedir. Okul aile birliklerince belirlenen ve toplanması yasal olarak zorunlu olmayan aidatların tahsili için öğretmen ve velilere baskı kurulması da önemli sorunlara yol açabilmektedir.

Eğitimcilerin mutsuzluğu domino etkisiyle toplumların geleceğini de olumsuz etkileyeceği unutulmamalıdır. Bize bir harf öğretenlerin kölesi mi oluyoruz, kölemiz mi görüyoruz takdiri sizlerdedir. Bir sonraki yazımda ise; iyi uygulama örneklerini ele almaya çalışacağım. Güçlü ve donanımlı bir gelecek inşaası için mutlu, huzurlu ve mobbing’ siz eğitim ortamları dileğiyle.
 

İsmail AKGÜN

MEYAD Genel Başkanı, Eğitimci-Yazar

akgismail@gmail.com


MEB Akademisi'nde Kimler Kalacak? Performans Notu Düşük Olan Eski Görevine Dönecek!

MEB'den Öğretmenlere 3 Bin TL'lik Sürpriz! E-Sınav Görev Başvuruları Başladı.

Öğretmen, Polis ve Hemşire Dikkat! Temmuz Maaşları 100 Bin Lira Sınırında.

Okul Müdürlerine 'Ek Tedbir' Talimatı! Bayram Sonrası Sınav Maratonu Başlıyor

Resmi Gazete'de Bugün: Memur Atama ve Kadro Sistemi 43 Yıl Sonra Sil Baştan!

Erdoğan’dan Külliye’de Sert Uyarı: Öğretmene Kalkan El İstikbalimize İner!

Memurun 'Vergi' İsyanı: Zam Vergiye mi Gidiyor? Mart Ayı Maaşlarında Büyük Düşüş.

Geleceğin Dili Sınıflarda Şekilleniyor: Bakan Tekin’den Tarihi Bayram Mesajı.

Resmi Gazete’de Dev Atama Dalgası: Adalet Bakanlığı Vitrini Sil Baştan!

"Kamuya İşçi Alımında Tarihi Değişiklik: Meslek Lisesi Mezunlarına Öncelik Geldi!"

Genç Öğretmene Sokakta Hain Pusu: Sırtından Bıçaklandı, Telefonu Gasp Edildi!

Öğretmenlere Nisan Başında Dev Ödeme! e-Sınav ve Açık Lise Mesaisinin Bedeli Belli Oldu

Mahkemeden Öğretmenlere Aile Birliği Kalkanı: Re'sen Atama Kararı Durduruldu!

TCMB Mart Ayı Enflasyon Beklentisini Duyurdu: Memur, Emekli ve Kiracı Hesapları Şaştı!

MEB Akademi'de Devamsızlık Yapanın Hakkı Yanacak: İşte Sert Kurallar.

"Okul Müdürlerine Kötü Haber: MEB Norm Fazlası Yöneticiler İçin Yazın Düğmeye Basıyor!"

Cumhurbaşkanı Kararıyla Bayramda Toplu Taşıma ve Köprü Geçişleri Ücretsiz Oldu.

Resmi Gazete’de Yayımlandı: Öğretmen Adaylarına Her Ay 32 Bin TL Ödeme Yapılacak!

"Öğretmenlikte Akademi Devri Resmen Başladı: 4 Dönem Eğitim ve Maaş Şartı Geldi!"

MEB’den Ek Ders Kararı: Boş Derse Giren Her Öğretmene Ücret Ödenmeyecek!

MEB’den Kırmızı Alarm! 6, 8 ve 10. Sınıflar Dikkat: Bunu Yaparsanız Sınavınız Yanacak!

Kadıköy'de Promosyon Depremi: 100 Bin TL Barajı Yıkıldı, İmzalar Atıldı!

Bandırma'da Emekli Öğretmenin Sır Ölümü Çözülüyor mu?

MEB Akademisi İçin Tarih Verildi: İlk Ders Zili 13 Nisan'da Çalıyor, Kayıt Maratonu Başlıyor!

O Tarihe Dikkat! Sağlık Bakanlığı Atama Takvimini Duyurdu: Kimler Başvurabilir?

Öğretmenlikte Akademi Dönemi Başlıyor: Yeni Hazırlık Eğitimi Yönetmeliği ile Tüm Kurallar Değişti!

15 Mayıs Öncesi Sendikalarda Tansiyon Yükseldi: Talat Yavuz'dan Çok Sert "Performans" Çıkışı!

Talip Geylan'dan Memur Paketine Sert Çıkış: Ek Zam, Vergi Reformu ve Bayram İkramiyesi Masada!

Ücretli Öğretmenlerin Mart Ayı Maaş Hesabı Değişti: Tam 6.345 TL Kesinti Yapılacak!

Sabah Saatlerinde Sürpriz Gelişme: MEB Ara Tatil Seminerlerinde Bir İlki Başardı!

Yükleniyor

loading

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 27 18 3 6 24 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
6.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.CORENDON ALANYASPOR 27 6 8 13 1 31
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 27 6 14 7 -9 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
15.KASIMPAŞA A.Ş. 27 5 13 9 -15 24
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 27 4 12 11 -27 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17