• BIST 100

    16374,97%-0,20
  • DOLAR

    43,61% 0,19
  • EURO

    51,46% 0,13
  • GRAM ALTIN

    6811,68% 1,19
  • Ç. ALTIN

    11644,36% 0,00

EĞİTİM ÇALIŞANLARININ MOBBİNGE YOL AÇAN TEMEL SORUNLARI

Albert Einstein; “Bizi ilgilendiren konu yalnız barışı kurmanın ve korumanın teknik çareleri değil, aynı zamanda kafaları eğitmenin, aydınlatmanın yoludur” , Hz Ali ise; “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” deyip eği

Eğitim 2.04.2021 11:30:58 0
EĞİTİM ÇALIŞANLARININ MOBBİNGE YOL AÇAN TEMEL SORUNLARI

Eğitimciler,eğitim yoluyla toplumları dünden bugüne, bugünden de geleceğe taşıyan usta sanatçılardır. Bir sanatçı olarak eğitimcilerin yetiştirilme biçimi, devlet ve toplumun onlara verdiği maddi ve manevi değer, yenilikçi olarak gelişimlere açık olup olmamaları gibi etkenler, bugünü ve daha önemlisi gelecek inşaası için kendilerine teslim edilen nesli şekillendirmelerinde belirleyici olmaktadır!

Nesli sağlıklı yetiştirebilmeleri için her çalışan için gerekli olduğu gibi eğitimcilerin de “insana yaraşır iş ortamı”ile huzurlu ve güven içinde çalışabilmeleri gerekmektedir. Atama biçimleri ile liyakat durumu ve iletişimsizlik, önemli sorunlara yol açmaktadır. Bir eğitimci olarak derlediğim başlıca sorunlarısizlerle paylaşıp, tartışmak istiyorum. O halde başlayalım;

Eğitim yöneticisinin;sınıf ya da ders dağıtımları, ders programlarının dağıtım şekli (koz olarak kullanılması), uygunsuz ve cezalandırıcı nöbet görevleri, tutanaklarla korkutma veya cezalandırma, zümre toplantılarında öğretmenlerin görüş ve önerilerini dikkate almama ya da alınan kararları uygulamama. Her dönem başı ve sonunda olmak üzere yılda 4 kez yapılan “Öğretmenler Kurulu Toplantılarının” işlevsellik sorunları nedeniyle (fikirlerin dikkate alınmaması nedeniyle görüş ve öneride bulunulmayarak şekli olarak yapılması) verimsizliği. Siyasi görüş ya da sendikal ayrımcılıklar. Bölgesel, mezhepsel, cinsiyet ya da etnik ayrımcılık yapılması.

Yönetişim(Ortak Akıl) kültürünü benimsememe nedeniyle katılımcılığın sağlanamaması ve bunun sonucunda oluşan huzursuzluk ve güvensizliklerin başarısızlığa yol açması. Enerjisini eğitim ve öğretimin kalitesini arttırmak yerine öğretmen ya da çalışanın açığını armaya harcayarak verimsizliğe yol açma.

Peşin hükümlü ya da adalet ilkesini gözetmeyen muhakkik veya müfettiş soruşturmalarının güven zedelenmesine yol açtığı iddiaları. Ders programlarının ilgili tüm tarafların genel isteği ve öğrenci yararı gözetilerek hazırlanması gerekirken kamu yararı için verilen yasal yetkiyi keyfi uygulamalar nedeniyle birlik, beraberlik ile güven duygusunda tahribatlar oluşturması. Okulda herhangi bir sorun yaşayan öğrencinin velisini harekete geçirmesi sonucu, velinin öfkeyle okula gelmesine rağmen okul yönetiminin yaşanan sorunu çözmek iddiasıyla veli ve öğretmeni karşı karşıya getirmesi ya da yüzleştirmesi sonucu yaşanan ciddi sorunların olması.

Eğitimcilerin;mobbing arkasına sığınarak yöneticinin verdiği yasal görev ve sorumlulukları tam ve zamanında yerine getirmeme ya da “bu benim işim değil” gibi söylemlerle sorumluluktan kaçınma. Dedikodu ile yönetici veya okulun marka değerine zarar verme. Yönetici, öğretmen ve diğer çalışanların eleştiriye açık olmaması.

Haksız ithamlara maruz kalan yönetici, öğretmen ya da çalışanların savunma mekanizmalarının devreye girmesiyle (kendilerini kollama) boşa harcanan enerji, sağlıklarının bozulması ve kaçınılmaz verimsizliklere yol açmaktadır.

MEB, İl ya da ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerince okul yöneticilerinden ivedilikle istenen bilgi, belge veya yerine getirilmesi istenen emir ve talimatların (bilgi istenmesi, proje yapılmasını isteme gibi) idarece personele iletilip yerine getirilmesi için yapılan baskılara iş yoğunlukları ve görev tanımlarının dışında ya da bilgileri ile ilgisi olmayan işler nedeniyle yapılmamakta, kimi zaman da yöneticiyi başarısız göstermek veya zor durumda bırakmak amacıyla yerine getirilmemesi durumunda çatışmalar yaşanmakta, yaşanan çatışmalar fiziksel şiddet ya da mobbinge doğru bir sürecin meydana gelmesine neden olabilmektedir.

Öğrenci kayıtlarında sınıf ya da öğretmen tercihleri nedeniyle okul yöneticilerine farklı güç odaklarından gelen baskılar, tercih edilmeyen öğretmenlerin başarısızmış gibi algı oluşmasına yol açmakta olduğundan öğretmen ve yöneticileri karşı karşıya getirebilmekte ve yıpranmalarına yol açabilmektedir.

Asli görevi eğitim-öğretim olan yönetici veya öğretmenin hata yapan öğrenciye rehabilite çalışması yerine cezalandırma yolunu seçmesi nedeniyle kaybedilmesi muhtemel öğrenciler olması (Cep telefonu örneği: Arkadaşının cep telefonunu çalan/alan öğrenciyi herkesin içinde döverek ya da aşağılayarak cezalandırma. Bu durum öğrencinin kötü yola sürüklenmesine ve ebediyen kaybedilmesine neden olabilecektir.)

Kimi çevrelerce eğitimcilerin iş yapmadıkları ve yatarak yüksek maaş (!) aldığı algısı ile Ocak-Temmuz dönemlerindeki memur maaş artış haberleri verilirken; diğer meslekler için yeni göreve başlama, öğretmenler için ise 25 yıllık öğretmenin artış oranlarının verilmesi, toplumsal olumsuz algı oluşturmaya yönelik olduğu ve bunların da eğitimciler üzerinde manevi çöküntüye yol açması.

Yardımcı hizmetlerde görev yapan;memur, teknisyen, hizmetli, işçi, güvenlik görevlisi gibi çalışanların görev tanımlarında belirsizlikler ile onlara karşı davranış şekillerinin olumsuzluğu ya da eğitimde paydaş olarak görülmemesi.

Teknolojik araçlarla uzaktan yapılan eğitim (!) ve öğretim faaliyetlerinde öğrenci ve velilerin duyarsızlıkları nedeniyle katılımın düşük olması, öğretmen ve yöneticilerin üzülmelerine yol açmaktadır. Velilerin öğretmen ya da okul idarelerinin üzerinde siyasi, psikolojik ve ekonomik baskı uygulaması (Çocuğumla yeterince ilgilenmiyorsunuz, çocuğuma bağıramazsınız, seni sürdürürüm vb. davranışlar) eğitim paydaşları (okul, yönetici, eğitimci, veli, öğrenci, sosyal çevre) arasında derin yaralara yol açmaktadır.

Okul aile birliklerince belirlenerek toplanan aidatlar nedeniyle “bu kadar parayı ne yapıyorlar” gibi algılar, eğitim yöneticilerinin şeref ve haysiyetlerinin yara almasına ve yıpranmalarına yol açabilmektedir. Okul aile birliklerince belirlenen ve toplanması yasal olarak zorunlu olmayan aidatların tahsili için öğretmen ve velilere baskı kurulması da önemli sorunlara yol açabilmektedir.

Eğitimcilerin mutsuzluğu domino etkisiyle toplumların geleceğini de olumsuz etkileyeceği unutulmamalıdır. Bize bir harf öğretenlerin kölesi mi oluyoruz, kölemiz mi görüyoruz takdiri sizlerdedir. Bir sonraki yazımda ise; iyi uygulama örneklerini ele almaya çalışacağım. Güçlü ve donanımlı bir gelecek inşaası için mutlu, huzurlu ve mobbing’ siz eğitim ortamları dileğiyle.
 

İsmail AKGÜN

MEYAD Genel Başkanı, Eğitimci-Yazar

akgismail@gmail.com


81 İlde İlk Ders Deprem Şehitleri İçin Bir Dakikalık Sessizlikle Başladı

Tuzla İlçe Millî Eğitim Müdürü Değişti! Akif Güner Göreve Başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı Rapor Sınırını Çizdi Başka İlden Rapor Alan Öğretmenleri Bekleyen Tehlike

MEB Akademi Personel Alımı Takvimi ve Başvuru Şartları Belli Oldu

Bakan Yusuf Tekin Öğretmen Hakları İçin Tarihi Kararı İmzaladı Sınav Baskısı Bitiyor

Öğretmen Atamalarında Akademi Dönemi Başlıyor İşte Müfredata Eklenen Sürpriz Yeni Ders

LGS, Bursluluk ve Açık Öğretim Görev Ücretleri Ne Kadar Oldu?

Maaş Farkı, Bayram İkramiyesi, Vatandaşlık Maaşı: Emekliler İçin Kritik Takvim

MEB Ek Ders Ödemeleri Gecikecek Mi Ödenek Bekleyen Öğretmenler İçin Kritik Tarih Açıklandı

Alan Değişikliği Bekleyen Öğretmenlere Umut Veren Açıklama

Yusuf Tekin’e Yönelik Yorumlara Yusuf Kaplan’dan Sert Çıkış

Hizmet Puanı Yönetmeliği Güncellendi Puanı Düşen Öğretmenler Ve Yeni Puan Tablosu

6 Şubat Zümre Toplantıları Öğretmenlerin Ek Dersini Nasıl Etkileyecek?

6 Şubat’ta Türkiye Genelinde Okullarda Anma Programı Uygulanacak

Öğretmenlerin Merakla Beklediği Yolluk Ödemelerinde Takvim Netleşti

2026-EKPSS Başvuruları Resmen Başladı: İşte Kritik Takvim ve Başvuru Detayları

Sınıf ve Özel Eğitimde Ücretli Öğretmen Sayıları Rekor Kırdı

2026 İOKBS Başvuru Şartları ve Yeni Burs Tutarı Belli Oldu

MEB Akademisi Maaşları 216 Bin TL Oldu Kim Kaç Saat Derse Girecek İşte Branş Branş Tam Liste..

Dar Gelirliye Dev Destek Paketi Kira Gıda Ve Isınma Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır Kaç TL Yatacak

Memur ve Emekli İçin Ek Zam Çağrısı: Talip Geylan’dan Hükümete Net Mesaj

Zayıf Notu Olanlar Dikkat! Sorumluluk Sınavlarında "3 Ders" Kuralı Devrede

MEB Sınav Ücretleri Güncellendi İşte Gözetmen Ve Salon Başkanı Yeni Maaş Tablosu

Ramazan’da İftarın "Cüzdan" Karnesi: 500 TL’den 7 Bin TL’ye Dev Uçurum!

MEB Ulaştırma Kursu Kararı Yeni Eğitim Ve Denetim Modeli İle Sınav Şartları Değişti

12 Sınıf Öğrencisi Rabia Akyüz Okul Sırasında Hayatını Kaybetti

Sözleşmeli ve Kadrolu Öğretmenleri Kapsayan Norm Fazlası Atamaları Başlıyor

Temmuz 2026 Emekli Ve Memur Zammı İlk Rakamlar Belli Oldu Yeni Maaş Hesaplama Tablosu

Meclis'ten Fahiş Aidatlara "Kırmızı Kart": Yeni Tapu Kanunu Yolda!

Temmuz’da Öğretmen Maaşlarına "Enflasyon" Dokunuşu

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 20 15 1 4 33 49
2.FENERBAHÇE A.Ş. 20 13 0 7 28 46
3.TRABZONSPOR A.Ş. 20 12 2 6 15 42
4.GÖZTEPE A.Ş. 20 11 3 6 15 39
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 20 10 4 6 10 36
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 20 8 6 6 13 30
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 20 7 4 9 3 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 20 6 7 7 -7 25
9.KOCAELİSPOR 20 6 8 6 -5 24
10.CORENDON ALANYASPOR 20 4 6 10 -2 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 20 6 10 4 -3 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 20 4 8 8 -6 20
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 20 5 10 5 -14 20
14.TÜMOSAN KONYASPOR 20 4 9 7 -9 19
15.İKAS EYÜPSPOR 20 4 10 6 -12 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 20 2 9 9 -25 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 20 2 15 3 -22 9