• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

EBS’li başkandan Öğretmen atamalarında mülakat açıklaması

Eğitim Bir Sen’li başkandan MEB tarafından yapılan öğretmen atamalarında uygulanan mülakat ile ilgili açıklama geldi.

Eğitim 26.01.2024 13:43:00 0
EBS’li başkandan Öğretmen atamalarında mülakat açıklaması

Milli Eğitim Bakanlığı MEB, Öğretmen atamalarında uygulanan mülakat sisteminin de değişikliğe gitti ancak mülakatı kaldırmadı. Atama bekleyen öğretmenler ise mülakatın kaldırılmasını talep ediyor. Konu ile ilgili bir açıklama eğitim sendikası başkan yardımcısı tarafından yapıldı.
Memur Sen'e bağlı Eğitim Bir Sen (EBS) Van Şube Başkan Yardımcısı Harun Yeşilova Öğretmen atamalarında Mülakat konusuna değinerek '' Mülakat yerine her zaman ve daima Liyakat'' dedi.

EBS'li şube başkanı Yeşilova açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Idare, kanunları ve buna bağlı mevzuatların tarafından kendisine verilen görevleri ifa etmek için her zaman insan kaynağına ihtiyaç duymaktadır.

İhtiyaç duyulan insan kaynağı ne kadar yetenekli ve başarılı olurlarsa yerine getireceği görev de en üst düzeyde yapılacaktır.

En iyinin kim olacağı sorusu kamu personel alımı yönteminin en iyinin ne olacağı sorusuna verilen cevap ile orantılı olacaktır. Bunu ölçmenin en iyi yolu tabii ki sınavlardır.

Bu sınavlar yazılı ve sözlü olarak uygulanmaktadır. Şu gerçeği ifade etmekte fayda var; nesnel ölçütlere göre yazılı sınavlar her zaman sözlü sınavlardan daha güvenilir bir ölçme aracıdır. Bilindiği üzere kamuda mülakat uygulanması iki şekilde yapılmaktadır birincisi kamu hizmetine ilk girişte ikincisi ise görevde yükselme ve ünvan değişikliği sınavlarında ölçme yöntemi olarak kullanılmaktadır.

Bizim burada ele alacağımız konu kamu hizmetine ilk girişte yapılan sınavlarda ölçme aracı olarak kullanılan mülakat sistemidir. 3 Mayıs 2002'de yürürlüğe sokulan kamu görevlerine ilk defa atanacaklar için yapılacak sınavlar hakkında genel yönetmelikle memurluğa girişte merkezi sınavla personel alınması sistemi daha da merkezi hale getirilerek liyakat ön planda tutulmuştur. Ancak son yıllarda birçok kamu kuruluşu memur alımlarında ya KPSS puanı şartı olmadığı ya da KPSS puan şartının olduğu ama düşük puana yüksek sözlü puanı verilerek personel alındığı gözlemlenmektedir.

Oysa 1982 Anayasası'nda kamu hizmetine girişte görevin gerektirdiği niteliklerden başka ayrımın gözetilmeyeceği madde 70'te açık bir şekilde yer almaktadır. Bundan anlayacağımız üzere kamu hizmetine girişte liyakat ve eşitlik ilkeleri temel unsur olarak ele alınmıştır. İdareye kamu hizmetine talip olanlar arasında en iyi ve en yeterli olanı seçmek durumundadır. Kamu kaynaklarının verimli ve etkin kullanılması için bu çok gerekli bir şarttır. Yapılan KPSS larında görevin gerektirdiği bilgiler genel kültür gibi birçok yönden adaylar ölçülmektedir.

Bu yapılan seçme sınavı ile kamu hizmetini alınacak personeli istihdamında iltimasın azalması motivasyonun arttırılması amaçlanmaktadır. Geldiğimiz noktada idarenin kayırma ve liyakat sistemleri arasında tercih yapması doğru değildir. Hedef liyakat temelli bir sistemi uygulamaya yansıtmak olmalıdır. Son zamanlarda özellikle atama bekleyen öğretmenler sosyal medyada mülakat konusunda duydukları rahatsızlığı sürekli gündeme taşıma görevini ve sorumluluğunu üstlenmiş durumdalar. Çünkü geçmişte yapılan bazı yanlış uygulamalar onların gözünde bir kaygı ve korkuya yol açmıştır.

Aldıkları yüksek puanların mülakat ile boşa gitmesinden kaygılanıyorlar. ve bu kaygılarını belli bir kaç başlıkta gruplandırıyorlar.

1.Değerlendirici konumunda olanların öznel değerlendirme yapma olasılığı

2. Nepotizm akraba ve hemşehri kayırmacılığı

3. adayların gergin mülakat ortamının oluşturduğu etki yüzünden kendilerini ifade edilmemeleri

4. Mülakat sistemine güven duyulmaması. Bunları incelediğimizde şu sonuca çok kolay ulaşabiliriz boşuna kaygılanmıyorlar son olarak şunu da ifade etmekte fayda var:

14 Mayıs 2023 te yapılan genel seçim öncesinde AK Parti seçim beyannemesi ve milletvekili aday tanıtım toplantısında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuya işe alımları görevin getirdiği gerektirdiği zorunluluk dışında mülakatı kaldırarak gençlerimizin sınavlardaki başarı sıralamasına göre yapacağız şeklinde açıklamada bulundu. Atama bekleyen arkadaşlarımız en fazla temel aldıkları dayanak Cumhurbaşkanımız tarafından yapılan bu açıklamadır.

Son söz olarak mülakat yerine her zaman ve daima Liyakat


Okullarda İftar Sofraları Kuruluyor: MEB’den 81 İle “Ramazan” Talimatı!

Memura Yılda İki Kez İkramiye Mi Geliyor, CHP’den İkramiye Atılımı!

2026 Merkezi Sınav Görev Ücretleri ve Başvuru Sürecine İlişkin Kritik Detaylar Açıklandı

Rize’de 10. Kattan Düşen Doçent Hayatını Kaybetti

Yeni Atanan Öğretmenlere Şubat Piyangosu: Tek Seferde 120 Bin TL Ödeme!

Muğla’daki Okullara 600 Personel Alımı Başlıyor: Başvuru Takvimi Açıklandı!

Temmuz 2026 Öğretmen Maaş Hesaplaması Değişti Derece Derece Yeni Maaş Tablosu Yayınlandı

2026 Ramazan Bayramı Tatili Kaç Gün? Memur ve Öğretmenler İçin Farklı Takvim!

Ücretli Öğretmenlere Şubat Sürprizi: Ek Ders Ücretlerinde 30 Bin TL Dönemi Başladı!

ÖSYM Sınav Ücretleri Tamamen Kalkıyor mu, Meclis'e Sunulan Dev Kanun Teklifi!

Maaş Bordrolarında Derece ve Kademe Karışıklığı Binlerce Memurun Geliri Yanlış Hesaplandı

MEB’de Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüne Yeni Atama

Bursa Nilüfer’de Okul Çıkışında Öğretmene Silahlı Saldırı

Danıştay’dan Meslek Liselerinde İSG Eğitimi Zorunluluğuna İptal Kararı

Hastane Giriş Belgesi İzin Yerine Geçsin: Öğretmenlerden Kritik Talep

İçişleri Bakanlığı’nda Bayrak Değişimi: Mustafa Gök Özel Kalem Müdürü Oldu

Öğretmen Adaylarına Akademi Kayıt Takvimi Duyuruldu

Emeklilikte Çifte Maaş Dönemi Başlıyor, TES ile Kim, Ne Kadar Biriktirecek?

Bakan Tekin'den Belediye Anaokulları İçin "Standart" Şartı

MEB Personeline Özel %10 Ek İndirim Kampanyası Başladı

Öğretmenlere 3 Oturumluk Sınav Görevi İçin 10 Bin TL’yi Aşan Ödeme!

Sözleşmeli Personel İçin Kadro Devrimi: Kim Hangi Kadroya Geçecek? Liste Yayınlandı!

Kırmızı Işık ve Hız Sınırı İhlalinde "Kademeli" Ceza Devri: Ehliyetler İptal Edilebilir

MEB’den Özel Eğitim İçin Kritik Eğitim Programı

MEB Akademi Personel Alımında Kritik Gelişme

Ek Ders Ücretlerinde Evrak Teslim Şartı Geldi Eksik Belge Veren Öğretmen 1544 TL’den Olacak

Okul Öncesinden Liseye Ramazan Programı Netleşti

MEB’den 81 İle Ramazan Talimatı: Okullarda “Maarif Modeli” Rüzgarı Esecek!

Trabzon'da "Doçentlik" Hazırlığı Yapan Öğretmene KDK’dan Emsal Karar!

Sınıf ve Okul Öncesi Öğretmenleri Dikkat! Uzman Öğretici Olma Şansı Geldi

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 22 13 3 6 17 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 22 5 6 11 -1 26
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 22 6 11 5 -5 23
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 22 4 9 9 -9 21
14.TÜMOSAN KONYASPOR 22 4 10 8 -10 20
15.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12