• BIST 100

    14008,87%-1,23
  • DOLAR

    42,92% 0,06
  • EURO

    50,52% -0,01
  • GRAM ALTIN

    5991,01% -4,14
  • Ç. ALTIN

    9839,57% -2,66

Doğum yapan öğretmene 2 yıl nöbet tutmama hakkı geldi

MEB yeni düzenleme ile doğum yapan öğretmene 2 yıl süre ile nöbet görevi verilmemesi imkanı getirdi. İsteyen öğretmen 2 yıllık nöbet tutmama hakkını kullanacak.

Eğitim 15.10.2023 00:30:00 0
Doğum yapan öğretmene 2 yıl nöbet tutmama hakkı geldi

Milli Eğitim Bakanlığı MEB, öğretmenlere yönelik önemli bir değişiklik yaparaı, 1 yıl olan doğum sonrası nöbet tutmama hakkını 2 yıla çıkardı. İşte bakanlığın yaptığı yeni düzenlemeler:

- Doğum yapan öğretmenlerin nöbet tutmama hakkı 2 yıla çıkarıldı

Doğum yapan öğretmenlerin 1 yıl olan nöbet tutmama hakkı, anne ile çocuğun daha fazla bir arada kalabilmelerini sağlamak amacıyla 2 yıla çıkarıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yönetmelikte yapılan düzenlemeye göre, daha önce ortaokul, lise, BİLSEM ve benzeri eğitim kurumlarında ana sınıfı açılabiliyorken artık okul öncesi çocuklarının, yaş ve gelişim olarak kendilerine en yakın olan ilkokul öğrencileriyle birlikte eğitim almaları için sadece ilkokul bünyesinde ana sınıfı açılması sağlanacak.

Mevzuatta birlik sağlamak amacıyla tekli eğitim, ikili eğitim tanımları ile okulların ve kayıt alanlarının dijital olarak kaydedilmelerini sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemi (MEBCBS) ile ilgili hükümler yönetmeliğe eklendi.

Öğretmenlerin haftalık ders programları yapılırken engelli öğretmenlerin, bakmakla yükümlü olduğu engelli yakını olan öğretmenlerin ve 36 ayını doldurmamış çocuğu olan öğretmenlerin durumlarının dikkate alınması sağlandı.

- Nakil konusunda kolaylık getirildi

Öğrencilerin beslenmelerini rahat yapabilmeleri için okullarda teneffüslerden birinin en az 20 dakika olması sağlandı.

2024-2025 eğitim ve öğretim yılından itibaren öğrencilerin şubelere dağılımının dengeli olması için bu işlemler e-Okul sistemi üzerinden otomatik yapılacak. Ayrıca şubeleri okutacak öğretmenlerin belirlenmesi de bu sistem üzerinden gerçekleştirilecek.

Düzenleme öncesinde sadece anne ve babası çalışan çocuklara nakil konusunda kolaylık sağlanıyorken yapılan değişiklik ile yetim ve öksüz çocuklar, ailesinde ağır engelli bulunan çocuklar için de nakil konusunda kolaylık getirildi.

- Okula devamsızlık

Yapılan düzenlemeyle okula gelmeyen, bir derse girdiği halde bir veya daha fazla derse özürsüz olarak girmeyen öğrencinin durumu velisine bildirilecek. Devamsızlığın 5'inci, 10'uncu ve 15'inci günlerinde bildirim yapılacak.

Kontrol kayıtlı sürekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlar, tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve sosyal hizmet, emniyet ve asayiş birimlerinin resmi raporları doğrultusunda koruma ve bakım altına alınan öğrenciler için devamsızlığın 30'uncu gününde de bildirim sağlanacak.

- Eğitime erişim için mevsimlik tarım işçilerine sorumluluk

Öğrencinin üstün yararı doğrultusunda eğitime erişiminin sağlanması için mevsimlik tarım işçileri ile göçer ve yarı göçer ailelere, çalışmak üzere gidecekleri yerleri çocuklarının kayıtlı olduğu okullarına bildirmesi, çocuklarını gittikleri yerlerdeki okullara kaydettirmesi ve çocuklarının okula devamını sağlamaları konusunda sorumluluk verildi.

Zorunlu ilköğretim çağı dışına çıkan ilkokul öğrencilerinin takiplerinin yapılabilmesi, eğitim öğretime devamları ve okuma yazma seviye tespit sınavlarına girmeleri için halk eğitimi merkezine yönlendirilmesi sağlandı.

Okul öncesi eğitim ve ilkokullarda öğrencilerin gelişim düzeyleri, öğretmen rehberliğinde gerçekleştirilen bireysel ve grupla yapılan etkinliklere katılım gözlem formları, oyun temelli değerlendirmeler ve verilen görevleri yerine getirme amaçlı ölçme değerlendirme araçları ile yapılacağından ilkokul 4'üncü sınıflarda puanla değerlendirme kaldırıldı.

Ayrıca, ilkokullarda öğrenci gelişim düzeylerinin ayrıntılı değerlendirilebilmesi için ölçüt sayısı arttırılarak 'yeterli' ölçütü eklendi.

- Sınıf geçme puanı Türkçe dersi için 70 diğer dersler için 50'ye yükseltildi

Daha önce 45 olan sınıf geçme puanı Türkçe dersi için 70'e, diğer dersler için 50'ye yükseltildi. Bu puanların altında puan alan öğrencilerin sınıf geçme ya da kalmalarına şube öğretmenler kurulunda karar verilecek.

Ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında ödül alınmasına ilişkin ölçütler, Türkçe dersi için 70 ve diğer dersler için 50 puan ortalaması göz önüne alınarak güncellendi.

Ölçme ve değerlendirmeye ilişkin yeni bir yaklaşım oluşturularak hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği yürürlüğe girdiğinden sınavların bu yönetmelikle uyumlu olarak gerçekleştirilebilmesi amacıyla gerekli düzenlemeler yapıldı.

- Bilişim araçlarının kullanımına ilişkin tedbirler

Teknoloji bağımlılığını ve bilişim araçlarının amaç dışı kullanımını engellemek için okullarda cep telefonu, kamera, görüntü ve ses kaydı yapma özelliği olan bilişim araçlarının okul ve eklentilerinde bulundurulma ve kullanımına ilişkin okul müdürlerince tedbirler alınacak.

Bu tedbirlere aykırı davranışlara ilişkin yaptırım uygulanabilecek.

- Doğum yapan öğretmenlerin nöbet tutmama hakkı 2 yıla çıkarıldı

Doğum yapan öğretmenlerin 1 yıl olan nöbet tutmama hakkı, anne ile çocuğun daha fazla bir arada kalabilmelerini sağlamak amacıyla 2 yıla çıkarıldı.

- Kişisel verilerin korunması için öğrenciden yazılı izin şartı

Öğrencilerin 6698 sayılı Kanun çerçevesinde kişisel verilerini korumak amacıyla fotoğraf, görüntü ve seslerinin izinsiz olarak sosyal medyada paylaşılması yasaklanarak veliden ve rehberlik öğretmeni gözetiminde öğrenciden yazılı izin alınması şartı getirildi.

Okul öncesi eğitim kurumlarında çocukların temel ihtiyaçlarını, öz bakım süreçlerini ve eğitim programının uygulanmasını desteklemek amacıyla katkı payı alınabilmesi sağlanacak.

- Öğrencilere 'günlük sınıf sorumlusu' uygulaması

Öğrencilerde sorumluluk bilincini geliştirerek okulda aktif görev almalarına yardımcı olmak için 'günlük sınıf sorumlusu' uygulaması getirildi.

Yatılı bölge ortaokullarında nöbet tutan öğrencilerin güvenliği ve eğitim saatleri düşünülerek öğrencilerin tuttuğu yatakhane nöbeti kaldırıldı.

Okullarda ilk yardım dolabında ilk yardım malzemeleri haricinde ilaç bulundurulmaması ve ilk yardım dolabının ihtiyaç duyulması halinde görevli personeller tarafından kullanılması hükmü getirildi.

- Depremden etkilenen illerde katkı payı alınmaması

Diyabet, tansiyon, kanser, çölyak ve benzeri süreğen hastalıkları bulunan öğrencilerin takibi amacıyla eğitim kurumlarında kendi cep telefonlarına kolaylıkla ulaşabilmeleri sağlanacak.

Okul öncesi eğitim kurumlarında eğitim etkinliklerinin güvenli ve nitelikli bir ortamda gerçekleştirilebilmesi için etkinlik/oyun odası, oyun alanları ve bahçe, çocukların gelişimsel ihtiyaçlarının karşılanabileceği araçlarla zenginleştirilecek.

Düzenlemeye göre ayrıca, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde bulunan okul öncesi eğitim kurumlarında, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında katkı payı alınmaması kararlaştırıldı.


Öfke Duygu, Saldırganlık Eylemdir! Uzmanlardan Ailelere Kritik "Zorbalık" Uyarısı

CTE'den Denetimli Serbestlik Çıkışı: "Af Değil, Toplum İçinde Sıkı İnfaz

Kadınlara askerlik, cumartesi tatili için TBMM’ye dilek

2026 Ek Ders Ücretleri Hesaplandı! Özel Eğitimde Aylık Gelir Ne Kadar Artacak?

Eğitimi Yarıda Kalanlara İkinci Şans! MEB ve YÖK’ten "Etki Analizi" Talimatı

1 Ocak’ta Başlıyor! Çipsiz ve Denetimsiz Evcil Hayvan Sahiplerine Ağır Yaptırım

2026 trafik cezası listesi

Öğretmen alan değişikliği ve pedagojik formasyon için yeni karar

Açık Lise Sınav Görevlileri Dikkat! MEB'den 3 Günlük Kritik Süre Uyarısı

Emekli Şube Müdürü Sait Temeş Hayatını Kaybetti: İl Milli Eğitim'den Taziye Mesajı

MEB'den Kritik Adım: Akademiye Girenleri Neler Bekliyor?

MEB’den Disiplinde "Kırmızı Hat" Kararı: Akran Zorbalığı Yapan Liseliye Açık Lise Yolu Göründü!

Öğretmenlere THY'den Yarıyıl Hediyesi: %25’e Varan İndirimli Bilet Dönemi Başladı!

YÖK’ten Tarihi Karar: 2026’da Üniversite Eğitimi 3 Yıla mı Düşüyor? İşte Yeni Takvim.

Sivas’ta Kar ve Buz Dehşeti: Lise Öğrencilerini Taşıyan Servis Devrildi!

2026 KYK Bursları Kaç TL Olacak? Hazine ve Gençlik Bakanlığı Arasında "Zam" Mesaisi

Eğitim Camiasının Acı Günü: Samsun ve Afyonkarahisar’dan İki Acı Haber Geldi!

Toplu Sözleşme Sevinci: İşçilerin Maaşı 95 Bin TL’ye Yükseldi

Emekli Maaşlarına "Aralık" Ayarı: En Düşük Aylık İçin Masadaki 3 Kritik İhtimal!

Açık Lise Sınav Görevi Ücretleri Ne Zaman Yatacak? MEB'den Ödeme Takvimi Açıklaması.

Yıllık İzinleri Hazırlayın! 2026'da Kaç Gün Tatil Var? İşte Bayram Tarihleri

MEB’den Sınav Görevlilerine Sıkı Denetim: Öğretmenler de Polis Kontrolünden Geçecek!

Özel Eğitim Öğretmenliğinde Yeni Dönem: Atamalara Alan Sınavı Şartı Geldi

MEB 1416 Bursları Duyurdu: Stratejik Alanlara 811 Kişilik Kontenjan

Birleşik Kamu-İş’ten Ülke Genelinde İş Bırakma Kararı: “Bu Sefalet Düzenine Yeter”

2025-2026 Eğitim Yılında Yeni Boykot: Öğretmenler Maaş Karşılığı Dışındaki Derslere Girmeyecek mi?

TBMM'de Kabul Edilen Uzmanlık ve Denetim Yasası Neden Yürürlüğe Girmiyor? Platformdan Sert Çıkış!

Yeni Varyant H3N2 Yayılıyor mu? İlk Vakalar Okullardan Bildirildi

Bakan Tekin, Togg T10F İle Okula Geldi: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin Temel Hedefini Açıkladı!

Manisa’nın İlk Kadın Belediye Başkanı Gülşah Durbay, Çoklu Organ Yetmezliği Nedeniyle Hayatını Kaybetti

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9