• BIST 100

    14765,59%0,37
  • DOLAR

    43,03% 0,02
  • EURO

    50,26% -0,04
  • GRAM ALTIN

    6169,12% 0,17
  • Ç. ALTIN

    10070,24% -0,93

Branş öğretmenlerinin derse girdiği saatler için sınıf öğretmenlerine ek ders ücreti ödenir mi, MEB görüş yazısı

Branş öğretmenleri ilkokul dersine girdiğinde, sınıf öğretmenine ek ders ücreti ödenir mi? 2. sınıftan itibaren Yabancı dil, beden eğitimi, din kültürü gibi derslere branş öğretmeni girerek ders yapabiliyor. Branş öğretmenlerinin de

Eğitim 19.09.2022 09:06:01 0
Branş öğretmenlerinin derse girdiği saatler için sınıf öğretmenlerine ek ders ücreti ödenir mi, MEB görüş yazısı

Branş öğretmenleri derse girdiğinde, sınıf öğretmenlerine bu saatler için ek ders ücreti ödenir mi? yönündeki sorulara Milli Eğitim Bakanlığı görüş yazısı göndermişti. Yazıya göre yerine branş öğretmeni giren sınıf öğretmenlerine ek ders ücretleri tam ödenecek.
Milli Eğitim Bakanlığı, Personal Genel Müdürlüğü tereddüt edilen konulara yönelik olarak gönderdiği ek ders ücretleri konulu resmi yazıda öğretmenlerin ek ders ücretlerinin kesilmemesi gerektiğine vurgu yaptı.

Yüzbinlerce öğretmeni ilgilendiren karar öğretmenlerde büyük memnuniyet yarattı. İşte haberin detayları:

MEB Personel Genel Müdürlüğünün ''Ek Ders Ücreti'' konulu ve 27.11.2020 tarihli yazısı

MEB Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin kararın 18. maddesinde,

“İlkokullarda yöneticilerin veya hizmetiçi eğitim yoluyla yetiştirilen resim-iş, müzik, beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri ile alan öğretmenlerinin derse girdiği saatlerde sınıf öğretmenlerinin okulda bulunmaları ve bu saatlerde okul müdürünün vereceği eğitim ve öğretimle ilgili işleri yapmaları halinde, verilen bu görevler ek ders görevinden sayılır.” hükmüne göre yüz yüze eğitim döneminde ödenen ücretler uzaktan eğitim döneminde Bakanlığın uzaktan eğitime ilişkin genelgesinde yer alan “…öğretmenler haftada en az 1 (bir) gün okula gelerek değerlendirme yapacak ve sınıf defterlerini işleyecektir.”  hükmü esas alınarak ödenecektir.

Bu durumda sınıf öğretmenlerinin derslerine branş öğretmeni girdiği saatlerde ek ders ücreti kesilmeyecektir.

Bakanlık tarafından Çankırı Valiliğine gönderilen yazıda, bir okul müdürü tarafından İl müdürlüğüne, oradan da bakanlığa intikal ettirilen soruya cevap verilmişti.
Bakanlığa intikal ettirilen soruda, dersine branş öğretmeni giren sınıf öğretmenlerine branş dersleri saatlerinde ek ders ücreti ödenip ödenemeyeceği soruldu. Milli Eğitim Bakanlığı, 27.11.2020 tarihinde aynı soruya yanıt olarak gönderdiği yazıya ek olarak bir yazı daha gönderdi. Önce 1. yazıyı, ardından 2. yazıyı yayımlayarak MEB'in 2 cevabı şöyle olmuştu.

MEB Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin kararın 18. maddesinde, “İlkokullarda yöneticilerin veya hizmetiçi eğitim yoluyla yetiştirilen resim-iş, müzik, beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri ile alan öğretmenlerinin derse girdiği saatlerde sınıf öğretmenlerinin okulda bulunmaları ve bu saatlerde okul müdürünün vereceği eğitim ve öğretimle ilgili işleri yapmaları halinde, verilen bu görevler ek ders görevinden sayılır.” hükmüne göre yüz yüze eğitim döneminde ödenen ücretler uzaktan eğitim döneminde Bakanlığın uzaktan eğitime ilişkin genelgesinde yer alan “…öğretmenler haftada en az 1 (bir) gün okula gelerek değerlendirme yapacak ve sınıf defterlerini işleyecektir.”  hükmü esas alınarak ödenecektir.
Bu durumda sınıf öğretmenlerinin derslerine branş öğretmeni girdiği saatlerde ek ders ücreti kesilmeyecektir.

MEB'in 04.01.2021 tarihli yazısı ise şöyle:
Öte yandan daha önce bir örneği de Valiliğinize gönderilen Ortaöğretim Genel

Müdürlüğünün 19.11.2020 tarihli ve 83203306-10.03-E.16964289 sayılı yazısında;
 Çankırı Valiliğine
(İl Milli Eğitim Müdürlüğü)

Eğitim öğretim faaliyetlerinin komit 19 salgını nedeniyle alınan tedbirler doğrultusunda uzaktan eğitim yoluyla yürütüldüğü süreçte; ilimiz merkez ilçesinde bulunan Şehit yüksel kaptan ilkokulunda görev yapan sınıf öğretmenlerinin, derslerine diğer alan öğretmenlerinin girdiği saatler için Ek ders ücretinden yararlandırılıp yararlandırılamayacaklarına ilişkin ilgi (a) yazı ve eki incelenmiştir.
Bilindiği gibi milli eğitim bakanlığı yönetici ve öğretmenlerin ders ve ek ders saatlerine ilişkin kararın “Okulda bulunma Zorunluluğu” başlıklı 18. maddesinde “(1) ilkokullarda yöneticilerin veya hizmet içi eğitim yoluyla yetiştirilen resim-iş, müzik, beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri ile alan öğretmenlerinin derse girdiği saatlerde Sınıf öğretmenlerinin ne şekilde görevlendirilecekleri düzenlenmiştir. Sınıf öğretmenlerinin bu madde kapsamında ek ders ücretinden yararlandıra bilmeleri için derslerini diğer branş öğretmenlerinin girdiği saatlerde mutlaka okulda bulunmaları ve okul müdürünün eğitim ve öğretimle ilgili vereceği görevleri yapmaları gerekmektedir…”Denilmektedir.
Öte yandan daha önce bir örneği de valiliğinize gönderilen ilgi (b) yazıda, “8-uzaktan eğitim sürecinin etkili ve verimli bir şekilde yürütmesi Amacıyla okul yönetimleri tarafından zümre öğretmenleri ve rehberlik servisinde görevli öğretmenlerle birlikte yapılacak planlama doğrultusunda öğretmenler haftada en az bir gün okula gelerek değerlendirme yapacak ve sınıf defterlerini işleyecektir. Öğretmenler uzaktan eğitim sürdürmek için okulda bulunan bilgisayar ve kamera gibi araçlardan yararlanabilecektir.“ Açıklamasına yer verilmiştir. Bu çerçevede haftada en az bir gün okulda bulunacak olan sınıf öğretmenlerinin bugünlerde derslerine diğer alan öğretmenlerinin girdiği saatlerde okul müdürlüğünün eğitim öğretimle ilgili vereceği görevleri yapmaları halinde, verilen görevlerin ek ders görevinden sayılmasına mümkün olabileceği değerlendirilmektedir.
Bilgilerini rica ederim. 
Ahmet Aytaç
Bakan a.
Daire Başkanı
 


Kayseri'de Korkutan Kaza: 5 Kadın Öğretmen Hastaneye Kaldırıldı!

MEB’de TYP Dönemi Bitiyor! Okullara "Sabit Personel" Alımı İçin Düğmeye Basıldı

Akademide "Puan Türü" Krizi: ALES Esnekliği Liyakate Engel mi?

Cezaevlerinde Tahliye Hareketliliği: 60 Bin Kişi İçin Özgürlük Kapısı Aralanıyor!

10 Günde Bir Ev, Bir Ömürde Bir Hayat Gitti: Kumar Batağının Yıktığı Genç Öğretmen

2026 Milletvekili Maaşları Belli Oldu: Hem Emekli Hem Vekil Olanlar Rekor Kırıyor!

Okulda Panik Yaratan Patlama! Valilik ve Adli Makamlar Siverek İçin Harekete Geçti

Erdoğan Duyurdu: KYK Burs ve Kredi Ödemeleri Yükseltildi

Zam Kararı Bedelli Askerliği de Etkiledi: Yeni Ücret 333 Bin TL’yi Aştı

2026 Ocak memur maaş zam oranı belli oldu! TÜİK enflasyon verilerini açıkladı

Ocak 2026 Zamlı Öğretmen, Memur Uzman Öğretmen ve Maaşları Belli Oldu! İşte Derece Derece Yeni Maaş Listesi

Ocak 2026 Zamlı Uzman Öğretmenlik Tazminatı ve Ek Ders Ücretleri Ne Kadar Oldu?

Kredi Kartı Aidat Tuzağına Düşmeyin! Tek Bir Telefonla Paranıızı Geri Alabilirsiniz

Isınmak İsterken Canından Oldu: Banyoda Elektrik Akımına Kapıldı

İçişleri'nden 13 İle "Turuncu ve Sarı" Alarm: Şiddetli Fırtına Kapıda!

Yarın Saat 10:00’da Ekonomi Duracak! 2026 Ocak Zammı İçin Kritik Eşik

Öğretmen ve MEB Personeline Özel Divarese Kampanyası Başladı

Gelişim raporlarının iptali için MEB’e resmi yazı

Şifresiz Ödemede Dev Artış: 15 Ocak’tan İtibaren Geçerli Olacak Yeni Sınır Belli Oldu

Eğitimde "Rapor" Krizi: 240 Öğrenci İçin Tek Tek Veri Girişi Öğretmenleri İsyan Ettirdi!

ÖSYM ve MEB 2026 Sınav Maratonunu Duyurdu: İşte Kritik Tarihler ve Başvuru Takvimi

14 günlük memur maaş zam farkı netleşti! İşte zam farkı tablosu ve ödeme tarihine ilişkin detaylar

Emekliler İçin Kritik Çağrı: En Düşük Maaş Asgari Ücrete Çıkarılsın!...

Yüksekten Düşen Okul Yöneticisi Kurtarılamadı! Samsun'u Yasa Boğan Trajedi

33. Dönem POMEM Başvuruları Başladı! 10 Bin Polis Alımı İçin Kontenjanlar Belli Oldu

2026 Yılı Zamlı Harç Listesi Yayınlandı: Pasaport, Ehliyet ve Çıkış Harcı Ne Kadar Oldu?

Öğretmenlerin Dikkatine! Uzun Süreli İzinlerde "Norm Fazlası" Olma Riski

Kamu Personeli Arasında "Derece" Krizi: 3600 Ek Gösterge Şartları Değişiyor mu?

Sınıflar 50 Kişi, Materyal Yok, Veri Girişi Çok! Gelişim Raporu Uygulanabilir mi?

Müdür Yardımcısı Halil Can Günay Hayatını Kaybetti: Cenaze Programı Belli Oldu

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9