• BIST 100

    15675,15%1,00
  • DOLAR

    43,25% -0,09
  • EURO

    50,90% 0,55
  • GRAM ALTIN

    6845,79% 1,90
  • Ç. ALTIN

    10946,16% -0,68

Branş öğretmenlerinin derse girdiği saatler için sınıf öğretmenlerine ek ders ücreti ödenir mi, MEB görüş yazısı

Branş öğretmenleri ilkokul dersine girdiğinde, sınıf öğretmenine ek ders ücreti ödenir mi? 2. sınıftan itibaren Yabancı dil, beden eğitimi, din kültürü gibi derslere branş öğretmeni girerek ders yapabiliyor. Branş öğretmenlerinin de

Eğitim 19.09.2022 09:06:01 0
Branş öğretmenlerinin derse girdiği saatler için sınıf öğretmenlerine ek ders ücreti ödenir mi, MEB görüş yazısı

Branş öğretmenleri derse girdiğinde, sınıf öğretmenlerine bu saatler için ek ders ücreti ödenir mi? yönündeki sorulara Milli Eğitim Bakanlığı görüş yazısı göndermişti. Yazıya göre yerine branş öğretmeni giren sınıf öğretmenlerine ek ders ücretleri tam ödenecek.
Milli Eğitim Bakanlığı, Personal Genel Müdürlüğü tereddüt edilen konulara yönelik olarak gönderdiği ek ders ücretleri konulu resmi yazıda öğretmenlerin ek ders ücretlerinin kesilmemesi gerektiğine vurgu yaptı.

Yüzbinlerce öğretmeni ilgilendiren karar öğretmenlerde büyük memnuniyet yarattı. İşte haberin detayları:

MEB Personel Genel Müdürlüğünün ''Ek Ders Ücreti'' konulu ve 27.11.2020 tarihli yazısı

MEB Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin kararın 18. maddesinde,

“İlkokullarda yöneticilerin veya hizmetiçi eğitim yoluyla yetiştirilen resim-iş, müzik, beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri ile alan öğretmenlerinin derse girdiği saatlerde sınıf öğretmenlerinin okulda bulunmaları ve bu saatlerde okul müdürünün vereceği eğitim ve öğretimle ilgili işleri yapmaları halinde, verilen bu görevler ek ders görevinden sayılır.” hükmüne göre yüz yüze eğitim döneminde ödenen ücretler uzaktan eğitim döneminde Bakanlığın uzaktan eğitime ilişkin genelgesinde yer alan “…öğretmenler haftada en az 1 (bir) gün okula gelerek değerlendirme yapacak ve sınıf defterlerini işleyecektir.”  hükmü esas alınarak ödenecektir.

Bu durumda sınıf öğretmenlerinin derslerine branş öğretmeni girdiği saatlerde ek ders ücreti kesilmeyecektir.

Bakanlık tarafından Çankırı Valiliğine gönderilen yazıda, bir okul müdürü tarafından İl müdürlüğüne, oradan da bakanlığa intikal ettirilen soruya cevap verilmişti.
Bakanlığa intikal ettirilen soruda, dersine branş öğretmeni giren sınıf öğretmenlerine branş dersleri saatlerinde ek ders ücreti ödenip ödenemeyeceği soruldu. Milli Eğitim Bakanlığı, 27.11.2020 tarihinde aynı soruya yanıt olarak gönderdiği yazıya ek olarak bir yazı daha gönderdi. Önce 1. yazıyı, ardından 2. yazıyı yayımlayarak MEB'in 2 cevabı şöyle olmuştu.

MEB Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin kararın 18. maddesinde, “İlkokullarda yöneticilerin veya hizmetiçi eğitim yoluyla yetiştirilen resim-iş, müzik, beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri ile alan öğretmenlerinin derse girdiği saatlerde sınıf öğretmenlerinin okulda bulunmaları ve bu saatlerde okul müdürünün vereceği eğitim ve öğretimle ilgili işleri yapmaları halinde, verilen bu görevler ek ders görevinden sayılır.” hükmüne göre yüz yüze eğitim döneminde ödenen ücretler uzaktan eğitim döneminde Bakanlığın uzaktan eğitime ilişkin genelgesinde yer alan “…öğretmenler haftada en az 1 (bir) gün okula gelerek değerlendirme yapacak ve sınıf defterlerini işleyecektir.”  hükmü esas alınarak ödenecektir.
Bu durumda sınıf öğretmenlerinin derslerine branş öğretmeni girdiği saatlerde ek ders ücreti kesilmeyecektir.

MEB'in 04.01.2021 tarihli yazısı ise şöyle:
Öte yandan daha önce bir örneği de Valiliğinize gönderilen Ortaöğretim Genel

Müdürlüğünün 19.11.2020 tarihli ve 83203306-10.03-E.16964289 sayılı yazısında;
 Çankırı Valiliğine
(İl Milli Eğitim Müdürlüğü)

Eğitim öğretim faaliyetlerinin komit 19 salgını nedeniyle alınan tedbirler doğrultusunda uzaktan eğitim yoluyla yürütüldüğü süreçte; ilimiz merkez ilçesinde bulunan Şehit yüksel kaptan ilkokulunda görev yapan sınıf öğretmenlerinin, derslerine diğer alan öğretmenlerinin girdiği saatler için Ek ders ücretinden yararlandırılıp yararlandırılamayacaklarına ilişkin ilgi (a) yazı ve eki incelenmiştir.
Bilindiği gibi milli eğitim bakanlığı yönetici ve öğretmenlerin ders ve ek ders saatlerine ilişkin kararın “Okulda bulunma Zorunluluğu” başlıklı 18. maddesinde “(1) ilkokullarda yöneticilerin veya hizmet içi eğitim yoluyla yetiştirilen resim-iş, müzik, beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri ile alan öğretmenlerinin derse girdiği saatlerde Sınıf öğretmenlerinin ne şekilde görevlendirilecekleri düzenlenmiştir. Sınıf öğretmenlerinin bu madde kapsamında ek ders ücretinden yararlandıra bilmeleri için derslerini diğer branş öğretmenlerinin girdiği saatlerde mutlaka okulda bulunmaları ve okul müdürünün eğitim ve öğretimle ilgili vereceği görevleri yapmaları gerekmektedir…”Denilmektedir.
Öte yandan daha önce bir örneği de valiliğinize gönderilen ilgi (b) yazıda, “8-uzaktan eğitim sürecinin etkili ve verimli bir şekilde yürütmesi Amacıyla okul yönetimleri tarafından zümre öğretmenleri ve rehberlik servisinde görevli öğretmenlerle birlikte yapılacak planlama doğrultusunda öğretmenler haftada en az bir gün okula gelerek değerlendirme yapacak ve sınıf defterlerini işleyecektir. Öğretmenler uzaktan eğitim sürdürmek için okulda bulunan bilgisayar ve kamera gibi araçlardan yararlanabilecektir.“ Açıklamasına yer verilmiştir. Bu çerçevede haftada en az bir gün okulda bulunacak olan sınıf öğretmenlerinin bugünlerde derslerine diğer alan öğretmenlerinin girdiği saatlerde okul müdürlüğünün eğitim öğretimle ilgili vereceği görevleri yapmaları halinde, verilen görevlerin ek ders görevinden sayılmasına mümkün olabileceği değerlendirilmektedir.
Bilgilerini rica ederim. 
Ahmet Aytaç
Bakan a.
Daire Başkanı
 


33. Dönem POMEM Ön Başvuru Sonuçları Açıklandı! 10 Bin Polis Alımı Sorgulama Ekranı

MEB'den Branş Değişikliği Kararı: Yeni Yönetmelik Tebliğler Dergisi'nde Yayımlandı

Yeni Emekli Zammı ve Asgari Ücret Desteği TBMM Gündeminde: Kim Ne Dedi?

Öğretmenlere Araç Kiralamada %15 İndirim: MEB’den Yeni Sosyal Destek

Eğitim-İş’ten Güçlü Mesaj: Mücadele Hattı Yeniden Çizildi

Sözleşmeli Öğretmenlikte Yeni Dönem: 10 Bin Kontenjan Açıldı

Vergi Kaçakçısına Yapay Zeka Kıskacı: KAŞİF Her Adımı İzliyor!

Okullarda Ortak Yazılı Tarihleri Netleşti! 2026 Yılında Hangi Sınav Ne Zaman Yapılacak?

Özel Okullarda Fiyat Alarmı: Bakanlık Hem Denetledi Hem Rakamları Paylaştı

Türkiye’de Yeni Bir Dönem: "Yaşlılık Sigortası" Geliyor! Kimler Prim Ödeyecek?

MEB'den Özel Okullara Ceza Yağdı: 1931 Kuruma 83 Milyon TL Yaptırım!

DYK’larda Yeni Dönem Başlıyor: Kurs Kapsamı Genişledi, Ek Ders Ücreti Netleşti

Polis Bakım ve Yardım Sandığında Yeni Dönem: Tüzük Kaldırıldı, Yönetmelik Yürürlüğe Girdi

Bakan Tekin Son Noktayı Koydu: Karnelerden Atatürk Resmi Kaldırıldı mı?

Liseye Geçişte Kademeli Devrim: 2028’den İtibaren KGS Dönemi Başlıyor!

Emekli ve Çalışan Arasındaki Bağ Kopuyor mu? Memur-Sen’den Seyyanen Zam Uyarısı!

TBMM’den Emekli Paketine Onay: Yeni Maaşlar ve İkramiyeler Ne Zaman Yatacak?

YÖK Yeni Yönetmeliği Duyurdu: Farklı İsimli Programlar Nasıl Eşdeğer Sayılacak?

İşçi Emeklisi Üvey Evlat mı? TÜRK-İŞ'ten Gelir Adaletinde "Eşitlik" Çağrısı

Başkentte Su Krizi Uyarısı: Mansur Yavaş Barajlardaki Tehlikeye Dikkat Çekti

Yarıyıl Tatili Rehberi 2026: Karne Günü, Tatil Süresi ve Okulların Açılış Tarihi

YÖK’ten Üniversitelere "Cuma Namazı" Talimatı: Ders ve Sınav Saatleri Yeniden Düzenleniyor!

Öğretmen Tayinlerinde Yeni Engel mi, Düzenleme mi? İlçe Grupları Tüm Dengeleri Değiştirdi

Sağlık Bakanlığı'ndan Dev Hamle: Kapalı Alanlarda Sigara Yasağına Yeni Düzenleme Geliyor!

Nüfus Uyarısı Geldi: Destici’den Çalışan Anneler ve Kreş İçin Dikkat Çeken Teklif

Memur-Sen'den 81 İlde Dev Eylem Kararı: 15 Ocak'ta Meydanlar "Adalet" İçin Dolacak!

55 İlde Alarm Verildi: Okullarda 4 Günlük Kar Tatili Mi Geliyor?

16 Ocak’ta Okullar Kapanıyor, Turizm Rekora Koşuyor: 2,5 Milyon Kişi Yollarda!

Jandarma Komutanı Yalanıyla Büyük Vurgun: Öğretmenin Birikimi Gitti

34 İlde Dev FETÖ Operasyonu: 77 Şüpheli Yakalandı, 43 Tutuklama Kararı!

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 18 11 2 5 14 38
4.GÖZTEPE A.Ş. 18 10 3 5 14 35
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 18 9 4 5 9 32
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 18 6 4 8 2 26
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 18 6 7 5 -3 23
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 18 4 8 6 -6 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 18 4 8 6 -8 18
14.KASIMPAŞA A.Ş. 18 3 8 7 -10 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 18 2 7 9 -18 15
17.İKAS EYÜPSPOR 18 3 10 5 -14 14
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9