• BIST 100

    10358,46%0,26
  • DOLAR

    40,15% 0,22
  • EURO

    47,03% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4336,36% 1,24
  • Ç. ALTIN

    6897,23% 0,94

“BİZİM SENDİKAYA ÜYE OLMAZSANIZ…” ALÇAKLIĞI YAPANLARA!

Bilindiği gibi kamuda görev yapan tüm kamu görevlileri 4688 sayılı yasa kapsamında sendikalı olma hakkına sahiptir.

Eğitim 28.08.2020 13:44:23 0
“BİZİM SENDİKAYA ÜYE OLMAZSANIZ…” ALÇAKLIĞI  YAPANLARA!
Kamu çalışanlarının bu hakkını kullanması yasa ile güvence altına alınmıştır.
4688 sayılı yasa ile güvence altına alınan sendikalı olma hakkı, bu hakkın kullanımı sırasında çeşitli engellemelerle karşılaşmakta, kamu çalışanlarının bu hakkı kullanması baskılarla yönlendirilmektedir. Yani insanların hür iradeleriyle sendikalarını tercih etme hakları ellerinden alınmakta ve gönlündeki sendikaya değil de baskılarla yönlendirildikleri sözde sendikalara üye olmaya zorlanmaktadırlar. Bu durum gerçek sendikal tercihlerin ortaya çıkmasına engel olmakta, sendikacılık adına hiçbir gayret göstermeyen bazı yapıların-hak etmedikleri halde-öne çıkmalarına ,hak etmedikleri yetkileri kullanmalarına yol açmaktadır. İşveren konumundaki siyasi iradenin değirmenine su taşımayı asli görevi bilen yapıların kamu çalışanlarını toplu sözleşme masasında temsil etmesi gibi garabet manzaralar ortaya çıkarmaktadır.
Bir sözde sendikanın varlığını borçlu olduğu erk karşısında çalışanların hakkını arayıp koruyamayacağı ayan beyan ortada iken hala kamu çalışanları adına toplu sözleşme masasına oturarak kamu çalışanları aleyhine çeşitli hükümlerin altına imza atabilmesi üzüntü vericidir.
Kurumlarda sendikal faaliyetler yapılırken normal olarak sendikaların yaptıkları faaliyetleri anlatarak yeni üyeler yapması gerekirken ve pek çok sendika da böyle yaparken ,bu besleme tosuncuklar ve onların yandaşı bir kısım yöneticiler, öğretmenler odasına bile girmeden, yönetici odalarında, o yöneticilerin katkı ve desteği ile üye yapmaktadırlar. Bu üye yapma faaliyeti bazen ”bize üye olursanız yönetici olabilirsiniz”, “bize üye olursanız şunu yaparız “ şeklinde vaatlerle olmakta, çoğu zaman da “eğer bize üye olmazsanız tayininiz çıkmaz” ya da stajyer öğretmenlere “bize üye olmazsanız stajyerlik mülakatını kazanamazsınız, stajyerliğiniz kalkmaz” şeklinde  alçakça korkutmalarla yapılmaktadır. Daha meslek hayatının başında bulunan bir eğitimciyi baskı ile üye yapmak, inanmadığı bir camianın parçası haline getirmek, ezerek, iradesini baskılayarak meslek hayatına girişine neden olmaktan daha büyük bir alçaklık, daha büyük bir şerefsizlik olabilir mi? Bunu yaparak üye kaydeden yapılara sendika, bu adamlara da sendikacı denebilir mi? Elbette denemez. Hatta insan da, adam da denemez. Biz böyle bir sendikacılık anlayışını Türk Eğitin Sen olarak reddediyor ve ayaklarımızın altına alıyoruz.
Bu tür sendikacılık faaliyetleri ve sendikaya üye yapma yöntemlerinin hepsi, hem yasalarımızda, hem de taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerde suç olarak tanımlanmıştır.
Sendikalar, demokratik toplumun olmazsa olmaz koşulu olan sivil toplum kuruluşları olup, aynı zamanda muhalefet ve baskı unsurudur. Sendikalar yetkilerini Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinden ve onunla bağlantılı İLO sözleşmelerinden almaktadırlar. Bu husus Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. ve 11. maddelerinde açıkça yer almaktadır. 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu ve 2821 Sayılı Sendikalar Kanunu, 87 Nolu Sendika Özgürlüğüne ve Örgütlenme Hakkının Korunmasına İlişkin İLO Sözleşmesi, 151 Nolu Kamu Hizmetinde Örgütlenme Hakkının Korunması Ve İstihdam Koşullarının Belirlenmesi Yöntemlerine İlişkin İLO Sözleşmesi, 2003/37 ve 2005/14 Sayılı Başbakanlık Genelgesi ile yargı kararları ile de bu ilke sabittir.
87 Nolu Sendika Özgürlüğüne ve Örgütlenme Hakkının Korunmasına İlişkin İLO Sözleşmesinin 3. maddesi “Çalışanların ve işverenlerin örgütleri tüzük ve iç yönetmeliklerini düzenlemek, temsilcilerini serbestçe seçmek, yönetim ve etkinliklerini düzenlemek ve iş programlarını belirlemek hakkına sahiptirler.
Kamu makamları bu hakkı sınırlayacak veya bu hakkın yasaya uygun şekilde kullanılmasına engel olacak nitelikte her türlü müdahaleden sakınmalıdırlar.”
4. maddesi “Çalışanların ve işverenlerin örgütleri yönetsel yoldan feshedilme veya faaliyetten menedilmeye tabi tutulamazlar.
Kamu makamları bu hakkı sınırlayacak veya bu hakkın yasaya uygun şekilde kullanılmasına engel olacak nitelikte her türlü müdahaleden sakınmalıdırlar.”
 8. maddesi “Yasalar, bu sözleşme ile öngörülen güvencelere zarar verecek şekilde uygulanamaz.” Hükümlerini içermektedir.
151 Nolu Kamu Hizmetinde Örgütlenme Hakkının Korunması ve İstihdam Koşullarının Belirlenmesi Yöntemlerine İlişkin İLO Sözleşmesinin 4. maddesi “Kamu görevlileri, çalıştırılmaları konusunda sendikalaşma özgürlüğüne halel getirecek her türlü ayrımcılığa karşı yeterli korumadan yararlanacaklardır.
Böyle bir koruma, özellikle aşağıdaki amaçlara yönelik tasarruflara karşı uygulanacaktır:
Kamu görevlilerinin çalıştırılmalarını, bir kamu görevlileri örgütüne katılmama veya üyelikten ayrılma koşuluna bağlamak,
Bir kamu görevlisini, bir kamu görevlileri örgütüne üyeliği veya böyle bir örgütün normal faaliyetlerine katılması nedenleriyle işten çıkarmak veya ona zarar vermek.”
 5. maddesi “Kamu görevlileri örgütleri, kamu makamlarından tamamen bağımsız olacaklardır.
Kamu görevlileri örgütleri kuruluş, işleyiş veya yönetimlerinde kamu makamlarının her türlü müdahalesine karşı yeterli korumadan yararlanacaklardır.
Bir kamu makamının tahakkümü altında kamu görevlileri örgütlerinin kuruluşunu geliştirmeye veya kamu görevlileri örgütlerini bir kamu makamının kontrolü altında tutmak amacıyla mali veya diğer biçimlerde desteklemeye yönelik önlemler bu madde bakımından müdahaleci faaliyetler olarak kabul edilecektir.” Hükümlerini içermektedir.
Hukuk sistemimizde “sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi”, cezai anlamda bir suç olarak kabul edilmekte olup, Türk Ceza Kanunu’nun “Hürriyete karşı İşlenen Suçlar” başlıklı 7. Bölümünde yer alan 118. Maddesinde düzenlenmiştir.
Türk Ceza Kanunu’nun “Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi” başlıklı;
Madde 118- (1) “Bir kimseye karşı bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya, sendikanın faaliyetlerine katılmaya veya katılmamaya, sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrılmaya zorlamak amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir sendikanın faaliyetlerinin engellenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.” şeklinde düzenlenmiştir.
Açıkça suç işleyen sözde(!) sendikacılar ve onların yandaşı yöneticiler bilmelidirler ki yaptıkları insanlık dışı, etik dışı ve yasa dışı bu işler için hesap vereceklerdir. Yaptıkları hiçbir suç yanlarına kalmayacak ve Türk Eğitim Sen tarafından hesabı sorulacaktır.
Bu insanlık dışı baskı yöntemlerine boyun eğmeyip ,dik ve onurlu durmayı tercih eden “Yezit ile su içmektense Hüseyin’le ölmek güzeldir” anlayışındaki tüm cesur yüreklere selam olsun.
Mehmet Yaşar Şahindoğan 
Türk Eğitim Sen Genel Başkan Yardımcısı

Ortaokullarda Ana Sınıfı Dönemi Başlıyor!

Öğretmenlere Uzman ve Başöğretmenlik Engeli! Hangi Öğretmenler Ünvan Alamayacak?

Zamlı Başöğretmen Maaşı Netleşti, İşte Yeni Rakam!

öğretmenlere yaz tatilinde müdür ve müdür yardımcısı olma fırsatı

Öğretmenlere %20 Zam, 3.000 TL Ek Ödenek ve Yeni Sosyal Haklar Geliyor

MEB'den Önemli Duyuru: Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Eğitimleri İçin Tarih Verildi!

Milli Eğitim Akademisi'nde Aday Öğretmenlerin Eğitim Ücretlerine Zam Yapıldı

Öğretmenlerin ek ders ücreti ve maaş tabloları belli oldu! Hangi öğretmen kaç TL maaş alacaksın?

Memur maaşına %15,57’lik zammına Levent Kuruoğlu’ndan tepki

Emeklilere Şok Zam!

Ortaokul Ders Saatleri Değişti, Lise Son Sınıflara Özel "Hedef Temelli Destek Eğitimi" Geliyor!

Okulların açılış tarihi güncellendi! Öğrenciler ve öğretmenler ne zaman ders başı yapacak?

Öğretmenlere Özel Yurt İçi- Yurt Dışı İndirimli Otomobil Kampanyası

Öğretmenlerin Kariyer Basamakları Yeniden Şekilleniyor: Online Eğitim Devri Bitti, Aktif Katılım Şartı Geldi!

Memur ve Emekli Zammı İçin Gözler 3 Temmuz'da: İşte Beklentiye Göre Maaş Hesaplamaları!

2025 Temmuz zamlı Öğretmen maaşları kademe ve dereceye göre hangi öğretmen kaç TL maaş alacak?

MEB'den Öğretmenlere Yurtdışı Türkçe Ders Fırsatı: Başvurular Başladı!

Esnek Mesai Dönemi Başlıyor! Bakanlık Esnek Mesaiye Geçti

Memur maaşına 6 aylık zam farkı geliyor! Mesleklere göre temmuz zamlı memur ve emekli maaşları kaç TL olacak

Açık Lise Sınavlarında Görev Alan Öğretmenlere 4.221 TL’ye Kadar Ücret!

MEB'den Branş Öğretmenlerine Ek Görevlendirme Geliyor!

Zamlı ek ders ücretleri 162 TL-324TL bandına yükseliyor!

Öğretmenlere ödenen ücret milli eğitim tarafından geri istendi

Öğretmenlere ödenen ücret milli eğitim tarafından geri istendi

Öğretmenlere Yaz Tatilinde Dev Ek Gelir Fırsatı: İki Ayda 26.160 TL Ek Ders Ödemesi Yolda!

Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik öğretmenleri memnun etmiyor

Haftada 30 Saat Derse Giren Öğretmen Ne Kadar Ek Ders Ücreti Alacak? İşte Yeni Hesaplama

Bankadan tam %63 mevduat faizi kampanyası! 400.000 TL’nin aylık getirisi kaç TL?

MEB'den Öğretmenlere 3 Yeni Sınav Görevi

Öğretmenlere ödenen ücret MEB tarafından geri istendi! Öğretmenler neye dikkat etmeli

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2