• BIST 100

    10565,74%-0,59
  • DOLAR

    42,17% -0,01
  • EURO

    49,02% -0,28
  • GRAM ALTIN

    5558,99% -1,71
  • Ç. ALTIN

    9196,59% -3,17

Bakan Vedat Bilgin'den maaş zammı emekli asgari ücret EYT açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Vedat Bilgin, maaş zammı, asgari ücrette artış, EYT, emeklilerin maaş zammı gibi konulardaki soruları yanıtladı

Gündem 3.05.2023 00:04:00 0
Bakan Vedat Bilgin

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar olarak yapılan (EYT) düzenlemesinden bu yıl faydalanabilecek 2 milyon 200 bin kişiden 1 milyon 800 bininin başvuru yaptığını, yaklaşık bir milyon kişinin işlemlerinin tamamlandığını bildirdi.

AK Parti Ankara milletvekili adayı Bilgin, 24 TV canlı yayınında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Maaşı 7 bin 500 liranın üzerinde olan emeklilerin durumuyla ilgili soru üzerine Bilgin,

'Aslında biz, bu çalışmayı tamamlamıştık. Dosya dosya Meclis'e intikal ettirdiğimiz konular vardı fakat depremden sonra bunların bazıları yarım kaldı. Son hazırlıklarımızdan biri de 7 bin 500 liranın üzerinde maaş alan, 7 bin 500-10 bin, 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin üzeri. Bunlara kademeli bir zam planlamıştık. Bunları inşallah temmuz ayında uygulamaya sokacağız.' yanıtını verdi.

Bilgin, düzenlemeyi kapsamlı bir şekilde hazırladıklarını belirterek,

'Prim gün sayısı çok az olan yaklaşık 450 bin insan var. Onlara sosyal devlet anlayışıyla 'Sizin de bir geliriniz olsun' diye maaş bağlanmış. Biz en düşük emekli aylığını 7 bin 500 lira yapınca onların da maaşı 7 bin 500 lira oldu ama 6 bin-7 bin maaşı olanlar da var. Kademeli olarak farklılaşmış yansıtma oranlarıyla onları dikkate alan bir değerlendirmeyi temmuz ayında yapacağız.' diye konuştu.

- 'EYT düzenlemesinde bir milyona yakın kişinin işlemleri gerçekleştirildi'

EYT düzenlemesindeki son duruma ilişkin soruyu Bilgin,

'Yaklaşık 4 milyon 700 bin kişiyi kapsıyor ama bu yıl EYT kapsamında emeklilik yıl süresini, sigorta prim gün sayısını dolduranların sayısı 2 milyon 200 bin kişiydi. Bunların yaklaşık 1 milyon 800 bini müracaat etti. Gerisi müracaat etmedi. Bir milyona yakın kişinin de işlemleri gerçekleştirildi.' şeklinde yanıtladı.

Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) normal zamanda yılda ortalama 350-400 bin kişinin emeklilik işlemlerini gerçekleştirdiği bilgisini veren Bilgin, EYT düzenlemesi kapsamında kısa sürede yaklaşık 1 milyon kişinin işlemlerinin yapıldığına ve bu nedenle yoğunluk oluştuğuna dikkati çekti.

Bakan Bilgin, EYT kapsamında başvuru yapanların yüzde 7'sinin gerekli şartları taşımadığından emekli olamadığını söyledi.

- 'Hayat pahalılığı ücretleri aşındırıyor'

Asgari ücretle ilgili soru üzerine Bilgin, asgari ücreti 8 bin 500 lira yaptıklarını ancak hayat pahalılığının ücretleri aşındırdığını belirterek, temmuzda asgari ücretle ilgili yeni bir düzenleme yapacaklarını bildirdi.

Bilgin, asgari ücretin 5 haneye çıkıp çıkmayacağıyla ilgili soruya

'Şimdi rakamla ilgili bir şey söylemeyeyim. Fiyat artışlarını, fiyatların genel seviyesini ve ücretlerin reel alım gücünü ölçen birtakım parametrelerimiz var, ona göre değerlendiriyoruz.' cevabını verdi.

Ev hanımlarının emeklilik hakkına kavuşturulacağı düzenleme hakkında konuşan Bilgin, ev hanımlarının emekli olabilmek için SGK'ye müracaat etmeleri gerektiğini ve bu müracaat ile primlerinin önemli bir kısmının devlet tarafından karşılanacağını ifade etti.

Bilgin, kamu işçilerini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerine ilişkin, bu hafta perşembe ya da cuma günü TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetleriyle bir araya geleceklerini belirterek bu toplantıda zam oranlarını açıklayacakları tarihi belirleyeceklerini ve bu tarihin de seçimden önce olacağını söyledi.

Akademisyen maaşlarıyla ilgili soru üzerine Bilgin, akademisyenlere daha fazla değer verecek ücret politikasıyla hazırladıkları çalışmanın gelecek dönemde uygulamaya koyulacağını söyledi.


Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi’nde İstifa Düzeni Değişti! Yeni Tazminat Şartı Resmen Yürürlükte

Azerbaycan Sınırında Şehit Olan 20 Kahraman Asker Ankara'da Yürek Yakan Törenle Uğurlandı!

Buca Sultan Alparslan Lisesi Öğretmeni Kurtuluş Ünver Vefat Etti!

Öğretmenlerin Mesleki Gelişimine Yeni Soluk: Eski Sistemi Tartışılan MEB, Online Eğitimi Kökten Değiştirdi!

Gazi Anadolu Lisesi'nin Sevilen Öğretmeni Hüseyin Özdemir Hayatını Kaybetti

BİLSEM 2025-2026 Takvimi Resmen Yayımlandı! İlkokul 1, 2 ve 3. Sınıflar İçin Ön Değerlendirme Ne Zaman?

TSK Uçağı Kazasının Sır Perdesi Aralanıyor! Kara Kutuya Ulaşıldı, İnceleme Başladı!

Sınav Zorunluluğu Getirildi, Sadece 90 Bin Öğretmen Başarılı Oldu! MEB'den ÖBA İçin Acil Ek Süre Kararı!

Bursa Nilüfer Belediyesi'nden Engelli Adaylara Kritik Destek

Hem Okul Hem İş Deneyimi: İŞKUR’un Yeni Gençlik Programı Detayları Açıklandı!

Bahçelievler Anadolu Lisesi Öğretmeni Hayatını Kaybetti!

Balıkesir Sındırgı'da Korkutan Deprem! Can ve Mal Kaybı Var mı?

Rehber Öğretmen Mücahit Özyurt Kalp Krizine Yenik Düştü

Öğretmenlere Özel İndirimli Biletle Yurt İçi Seyahat İmkanı!...

Nedret İlhan Keten Ortaokulu Matematik Öğretmeni Zeliha Bolkent Hayatını Kaybetti!

Öğretmenlerin Ek Ders Ücretine %19,39’luk Kritik Zam! Saatlik Ücret 194 TL’ye Yükseliyor!

MEB’den Ortak Sınav Sonrası Öğretmenlere Kritik KVKK Uyarısı! Sosyal Medyada Not Paylaşımı Kesinlikle Yasak!

8 Kasım Zafer Bayramı: Tarihin Altın Sayfası

Ağrı'daki Öğretmen Davası, Erzurum Bölge İdare Mahkemesi Kararıyla Emsal Oldu!

'İnce Hastalık' Teşhisi Konulan Deneyimli Öğretmen Hayatını Kaybetti!

Öğretmenlerin Yüzü Güldü: Bir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden Tarihin En Yüksek Maaş Promosyonu Anlaşması!

40 Yaşındaki İngilizce Öğretmeni, Yaşam Mücadelesini Kaybetti!

MSB'den Suriyeli Askeri Öğrenci İddialarına Sert Yanıt!

Adalet Bakanlığı Yönetmeliği Yayımlandı: Hafta Sonu Noterlik Mesaisi Standartlaştı!

Norm Fazlası Öğretmenlerin Re'sen Ataması İptal Edildi!

Staj Başlangıcı Sigortalılık Başlangıcı Sayılacak mı? İşte Kanun Teklifinin Getirdikleri!

MEB’den Okul Öncesi Öğretmenlerine Dev Destek! Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Uygulama Videoları Yayında!

11. Yargı Paketi Meclis’e Ne Zaman Geliyor? Af Beklentisi Yerine İnfaz Düzenlemesi Öne Çıkıyor

Arnavutköy Korkmaz Yiğit AL Öğretmeni Ayşe Bumedien Hayatını Kaybetti!

Marmara Depremi Sonrası İstanbul Okulları Kapsamlı Denetimde! MEB'den 'Güvenli Okul' Açıklaması!

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7