9223,72%-1,30
39,01% 0,14
44,23% -0,39
4132,56% -1,26
6634,28% -0,82
Anayasa Mahkemesi, kamu çalışanlarını yakından ilgilendiren 3600 ek gösterge düzenlemesi hakkında önemli bir karar aldı. 15 Ocak 2023 tarihinden önce atanmış olma şartını Anayasa’ya aykırı bulan mahkeme, bu düzenlemeyi oy birliğiyle iptal etti. Kararın yürürlüğe girmesiyle birlikte, daha önce ek göstergeden faydalanamayan Genel İdare Hizmetleri (GİH) sınıfındaki memurlar, maaşlarında ve emeklilik haklarında önemli iyileştirmeler görecek.
Anayasa Mahkemesi’nden 3600 Ek Gösterge İçin Kritik Karar! Binlerce Memurun Maaşında Değişiklik Kapıda
Türkiye’de kamu çalışanlarının maaş ve emeklilik haklarını yakından ilgilendiren 3600 ek gösterge düzenlemesi, Anayasa Mahkemesi’nin aldığı iptal kararıyla yeniden şekilleniyor. Genel İdare Hizmetleri (GİH) sınıfındaki memurların ek göstergeden faydalanması için aranan “15 Ocak 2023’ten önce atanmış olma” şartı Anayasa’ya aykırı bulunarak iptal edildi. Bu değişiklik, kamu görevlilerinin maaşlarını ve emeklilik haklarını doğrudan iyileştirecek kritik bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Ek gösterge, memurların maaş ve emekli ikramiyelerini belirleyen önemli bir unsur olarak öne çıkıyor. Özellikle kamu çalışanları, ek gösterge oranlarındaki artışın doğrudan maaşlarına, emekli aylıklarına ve tazminatlarına yansıdığını belirtiyor.
3600 ek gösterge, GİH sınıfındaki memurların uzun süredir talepleri arasında yer alıyordu. Daha önce sadece belirli unvanlardaki devlet görevlilerine verilen bu hak, kapsamın genişletilmesiyle çok daha fazla memurun mali koşullarını iyileştirecek bir dönüşüme uğruyor.
Bir GİH sınıfı memurunun açtığı bireysel dava, Ankara 18. İdare Mahkemesi aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Mahkeme, yapılan incelemede 7417 sayılı Kanun’un geçici 47. maddesinde yer alan “bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce atanmış olmak” şartının eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesini talep etti.
Mahkeme, aynı statüde bulunan memurların yalnızca farklı tarihlerde atandıkları gerekçesiyle farklı haklara sahip olmalarının hukuki bir temele dayanmadığını belirtti. Bu gerekçeyle oy birliğiyle iptal kararı verildi ve Anayasa Mahkemesi, düzenlemenin Anayasa’nın eşitlik ilkesini ihlal ettiğine hükmetti.
İptal kararı, Resmî Gazete’de yayımlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Böylece 15 Ocak 2023 sonrası atanmış olan ancak diğer kriterleri taşıyan memurlar da 3600 ek gösterge avantajından faydalanabilecek.
Bu değişiklik, maaş artışı ve emeklilik haklarında doğrudan iyileştirme anlamına geliyor. Ek göstergenin yükseltilmesi, emekli maaşı ve ikramiye hesaplamalarını etkileyerek, birçok kamu görevlisinin gelecekteki ekonomik koşullarını daha avantajlı hale getirecek.
Yeni düzenleme ile birlikte, özellikle Genel İdare Hizmetleri sınıfında çalışan şu meslek grupları ek gösterge avantajından faydalanacak:
✔ Vergi uzmanları
✔ Sosyal güvenlik denetmenleri
✔ İl istihdam uzmanları
✔ Gümrük denetmenleri
✔ Gelir uzmanları
✔ İçişleri uzmanları
✔ Defterdarlık uzmanları
Bu meslek grupları, 3600 ek gösterge ile emeklilik maaşlarında ve tazminatlarında önemli bir artış görecek.
Bu karar, memurlar arasında uzun süredir beklenen bir adaletin sağlanmasını amaçlıyor. Daha önce 3600 ek göstergenin belirli tarihler öncesinde atanmış olanlara verilmesi, kamu görevlileri arasında haksızlık olarak değerlendiriliyordu.
Anayasa Mahkemesi’nin verdiği iptal kararıyla, tüm GİH sınıfı memurların eşit haklara sahip olması sağlanacak ve bu gelişme, memur maaşları ve emeklilik hakları açısından olumlu bir dönüşüm yaratacak.