• BIST 100

    16507,56%-1,27
  • DOLAR

    43,53% 0,05
  • EURO

    51,50% 0,20
  • GRAM ALTIN

    6758,40% -2,18
  • Ç. ALTIN

    11665,37% -2,85

Anayasa Mahkemesi'nden zorunlu din dersi hakkında flaş karar

Anayasa Mahkemesi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulmak isteyen bir öğrencinin başvurusunun kabul edilmemesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna karar verdi.

Genel 28.07.2022 15:02:51 0
Anayasa Mahkemesi

Resmi Gazete'de yer alan Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu kararına göre, Eskişehir'de bir kişi, 1 Ekim 2009'da Eskişehir Havacılar İlköğretim Okulu Müdürlüğü'ne başvurarak, 4. sınıf öğrencisi kızının din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf tutulmasını istedi.

Dilekçeye cevap olarak Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğünün yazısı tebliğ edildi ve 'T.C uyruklu Hristiyanlık veya Musevilik dinlerine mensup öğrencilerin bu dinlerden birine mensup olduklarını belgelendirilmeleri kaydıyla din dersine girmelerinin zorunlu olmadığı bildirilerek' başvurucunun talebi reddedildi.

NÜFUS CÜZDANINDAN 'İSLAM' İBARESİ KALDIRILDI

Bunun üzerine başvurucu, 16 Kasım 2009'da Nüfus Müdürlüğü'ne başvurarak kendisiyle kızının nüfus cüzdanındaki İslam ibaresinin kaldırılmasını istedi. Bu talep üzerine başvurucu ve kızının nüfus cüzdanının din hanesindeki ibare kaldırıldı.

Başvurucu, 18 Kasım 2009 tarihli dilekçeyle kızının din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf tutulması talebinin reddine yönelik işleme karşı, kızının nüfus cüzdanının din hanesindeki İslam ibaresinin kaldırıldığını da belirterek, Eskişehir 2. İdare Mahkemesine yürütmenin durdurulması talepli iptal davası açtı.

Eskişehir 2. İdare Mahkemesi, davanın yetki yönünden reddine, dava dosyasının yetkili mahkeme olan Ankara İdare Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetti.

DANIŞTAY KARARI BOZUNCA AYM'YE BAŞVURULDU

Ankara 1. İdare Mahkemesi, 29 Nisan 2011'de, 'bu içeriği ile dersin zorunlu tutulmasında hukuka uyarlık bulunmadığı' gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verdi.

Bu karar, temyiz aşamasında Danıştay 8. Dairenin 29 Kasım 2011 tarihli kararıyla bozuldu. Bozma kararına karşı yapılan karar düzeltme başvurusu, 23 Mayıs 2012'de reddedildi. Temyiz üzerine karar, Danıştay 8. Dairesi tarafından 13 Kasım 2013'te onandı.

Bunun üzerine başvurucular, 12 Eylül 2014'te Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yaptı.

BAŞVURUCULARA 20 BİN LİRA TAZMİNAT

Başvuruyu değerlendiren yüksek mahkeme, anayasanın 24. maddesinin dördüncü fıkrasında güvence altına alınan 'ebeveynlerin eğitim ve öğretimde dini ve felsefi inançlarına saygı gösterilmesini isteme hakkının ihlal edildiğine' oy çokluğuyla karar verdi.

Mahkeme, bu kapsamda başvuruculara 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Yüksek mahkeme, ayrıca makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez olduğuna hükmetti.

''UYGUN ALTERNATİFLER SUNULMAMASI...''

Kararda, şu ifadelere yer verildi:

'Sonuç olarak 2018-2019 eğitim ve öğretim yılına kadar olan dönemdeki din kültürü ve ahlak bilgisi dersi müfredatı, içerik olarak dinler hakkında yansız ve tanıtıcı bilgiler vermek amacıyla zorunlu olması öngörülen din kültürü öğretimi kapsamında değil din kültürü öğretimini aşan, İslam dininin ve onun belirli bir yorumunun eğitim ve öğretimi kapsamında değerlendirilmiştir. Dolayısıyla anılan din kültürü ve ahlak bilgisi dersini kızına aldırmak istemeyen başvurucu için uygun alternatifler sunulmaması, başvurucunun ebeveynlerin eğitim ve öğretimde dini ve felsefi inançlarına saygı gösterilmesini isteme hakkını ihlal etmiştir.


Yusuf Tekin’e Yönelik Yorumlara Yusuf Kaplan’dan Sert Çıkış

Hizmet Puanı Yönetmeliği Güncellendi Puanı Düşen Öğretmenler Ve Yeni Puan Tablosu

6 Şubat Zümre Toplantıları Öğretmenlerin Ek Dersini Nasıl Etkileyecek?

6 Şubat’ta Türkiye Genelinde Okullarda Anma Programı Uygulanacak

Öğretmenlerin Merakla Beklediği Yolluk Ödemelerinde Takvim Netleşti

2026-EKPSS Başvuruları Resmen Başladı: İşte Kritik Takvim ve Başvuru Detayları

Sınıf ve Özel Eğitimde Ücretli Öğretmen Sayıları Rekor Kırdı

2026 İOKBS Başvuru Şartları ve Yeni Burs Tutarı Belli Oldu

MEB Akademisi Maaşları 216 Bin TL Oldu Kim Kaç Saat Derse Girecek İşte Branş Branş Tam Liste..

Dar Gelirliye Dev Destek Paketi Kira Gıda Ve Isınma Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır Kaç TL Yatacak

Memur ve Emekli İçin Ek Zam Çağrısı: Talip Geylan’dan Hükümete Net Mesaj

Zayıf Notu Olanlar Dikkat! Sorumluluk Sınavlarında "3 Ders" Kuralı Devrede

MEB Sınav Ücretleri Güncellendi İşte Gözetmen Ve Salon Başkanı Yeni Maaş Tablosu

Ramazan’da İftarın "Cüzdan" Karnesi: 500 TL’den 7 Bin TL’ye Dev Uçurum!

MEB Ulaştırma Kursu Kararı Yeni Eğitim Ve Denetim Modeli İle Sınav Şartları Değişti

12 Sınıf Öğrencisi Rabia Akyüz Okul Sırasında Hayatını Kaybetti

Sözleşmeli ve Kadrolu Öğretmenleri Kapsayan Norm Fazlası Atamaları Başlıyor

Temmuz 2026 Emekli Ve Memur Zammı İlk Rakamlar Belli Oldu Yeni Maaş Hesaplama Tablosu

Meclis'ten Fahiş Aidatlara "Kırmızı Kart": Yeni Tapu Kanunu Yolda!

Temmuz’da Öğretmen Maaşlarına "Enflasyon" Dokunuşu

Kipa 10. Yıl Anadolu Lisesi Müdürü İrfan Uzar Hayatını Kaybetti

Bakan Tekin LGS İddialarına Son Noktayı Koydu:

Sınavlarda Sürprize Yer Yok: MEB Örnek Soru Dağılım Tablolarını Yayımladı

Ocak Ayı Enflasyonu Sonrası Memur Maaş Tablosu Değişiyor Acil Ek Zam Talebi Açıklandı

MEB Personeline Dev Gelir Kapısı Maaş Farkları Ve Norm Kadro Sorunu Masaya Yatırıldı

6 Şubat Okullar Tatil Mi 3 İlde Eğitime Ara Verildi Valiliklerden Son Dakika Açıklaması

Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Cemal Turan Atandı!

Üniversite Eğitimi 3 Yıla mı Düşecek? Sendikadan Kritik Açıklama

Öğrencileri Taşıyan Servis Devrildi: Ekipler Seferber Oldu

MEB Devamsızlıkla Mücadelede Dijital Takip Sistemini Devreye Aldı

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 20 15 1 4 33 49
2.FENERBAHÇE A.Ş. 20 13 0 7 28 46
3.TRABZONSPOR A.Ş. 20 12 2 6 15 42
4.GÖZTEPE A.Ş. 20 11 3 6 15 39
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 20 10 4 6 10 36
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 20 8 6 6 13 30
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 20 7 4 9 3 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 20 6 7 7 -7 25
9.KOCAELİSPOR 20 6 8 6 -5 24
10.CORENDON ALANYASPOR 20 4 6 10 -2 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 20 6 10 4 -3 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 20 4 8 8 -6 20
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 20 5 10 5 -14 20
14.TÜMOSAN KONYASPOR 20 4 9 7 -9 19
15.İKAS EYÜPSPOR 20 4 10 6 -12 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 20 2 9 9 -25 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 20 2 15 3 -22 9