11313,9%1,61
40,94% 0,01
47,63% -0,16
4396,20% -0,23
7069,08% -0,09
8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde maaş artışları konusunda uzlaşı sağlanamazken, öğretmenler için önemli bir kazanım karara bağlandı. Özellikle okul öncesi öğretmenleri için getirilen ilave ek ders ödemesi, öğretmenlerin yüzünü güldürecek.Milyonlarca kamu çalışanını ilgilendiren 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri devam ederken, öğretmenler için sevindirici bir haber geldi. Özellikle okul öncesi öğretmenlerini kapsayan bir ek ders ücreti kararı alındığı duyuruldu.
Toplu Sözleşmede Flaş Gelişme: Okul Öncesi Öğretmenlerine 766 TL Ek Ders Ücreti Kararı!
Kamu görevlileri ile hükümet arasındaki 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde, maaş zammı konusunda anlaşma sağlanamamış olsa da, eğitimciler için önemli bir kazanım elde edildi. Görüşmelerin ardından yapılan açıklamaya göre, okul öncesi öğretmenlerini yakından ilgilendiren ve maaşlarına doğrudan yansıyacak olan bir ek ödeme kararı alındı.
Bu yeni düzenlemeyle, okul öncesi öğretmenlerinin ders saatleri arasındaki teneffüslerden faydalanamaması durumu göz önünde bulundurularak, haftada ilave bir saat ek ders ücreti ödenmesine karar verildi. Bu ek ödemenin, 2026 Ocak ayı için belirlenen muhtemel katsayılara göre aylık 766 TL'yi bulması bekleniyor.
Bu önemli kazanım, sadece kadrolu öğretmenleri değil, MEB'e bağlı resmi okullarda görev yapan tüm sözleşmeli ve ücretli okul öncesi öğretmenlerini de kapsayacak. Bu sayede, Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitimcileri, bu yeni mali haktan faydalanabilecek.
Bu karar, toplu sözleşme masasında eğitim sendikalarının elde ettiği önemli bir başarı olarak görülüyor. Maaş zammı konusunda ise Hakem Kurulu'nun kararı beklenmeye devam ediyor.
Okul Öncesi Öğretmenlerine Müjde: Maaşlara 766 TL Ek Ödeme Geliyor!
Milyonlarca memur ve eğitimcinin gözü kulağı, 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerindeydi. Genel maaş zammı oranlarında uzlaşma sağlanamamış olsa da, eğitim hizmetleri kolunda çalışanlar için sevindirici bir haber geldi. Özellikle okul öncesi öğretmenlerinin çalışma koşullarına yönelik yapılan düzenlemeyle önemli bir mali kazanım elde edildi.
Toplu sözleşme mutabakatıyla, okul öncesi eğitimcilerine, teneffüs haklarından yararlanamadıkları için haftalık bir saat ilave ek ders ücreti ödenmesi kararlaştırıldı. Bu düzenleme, öğretmenlerin yıllardır dile getirdiği bir soruna çözüm getiriyor ve mesleki durumlarını iyileştirmeyi amaçlıyor.
Yeni hesaplamalara göre, 2026 yılı Ocak ayından itibaren bu ek ders ödemesi, öğretmenlerin maaşlarına aylık 766 TL'lik bir artış olarak yansıyacak. Bu haktan, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi okullarda görev yapan tüm kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmenler faydalanabilecek. Karar, Türkiye'deki tüm okul öncesi öğretmenleri için geçerli olacak.
Öğretmenler İçin Toplu Sözleşme Kazanımları: Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
Toplu sözleşme görüşmelerinde, okul öncesi öğretmenlerinin dersler arasında teneffüs yapma hakkından tam olarak faydalanamaması durumu ele alındı. Bu durumun telafisi amacıyla, haftalık ders saatlerine ilave bir saat ek ders ücreti ödenmesi kararlaştırıldı.
2026 yılı Ocak ayı için belirlenecek olan katsayılar esas alınarak, okul öncesi öğretmenlerine aylık yaklaşık 766 TL ek ödeme yapılması bekleniyor.
Karar, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi okullarda görev yapan tüm okul öncesi öğretmenlerini kapsıyor. Bu haktan kadrolu, sözleşmeli ve ücretli statüsündeki tüm okul öncesi öğretmenleri faydalanabilecek.
Hayır, bu ek ödeme maaş zammından ayrı bir kazanımdır. Maaş zammı oranları konusunda hükümet ile sendikalar arasında anlaşma sağlanamadığı için konu Hakem Kurulu'na taşınmıştır. Bu ek ders ücreti ise, zammın dışında kalan, üzerinde uzlaşılan diğer haklardan biridir.