10556,18%-1,53
41,76% -0,01
48,32% 0,00
5526,63% 2,28
9057,79% 0,47
Emekliler, memurlar, ev hanımları ve kademeli emeklilik bekleyen milyonlarca vatandaşın gözü Meclis’te.
“Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı KHK’de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” başlığıyla hazırlanan 32 maddelik torba kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunuldu.
Yeni düzenleme; Bağ-Kur prim gün sayısının düşürülmesi, ev hanımlarına prim desteği, 3600 ek gösterge kapsamının genişletilmesi gibi kritik başlıkları içeriyor.
2025 yılı yasama döneminin en dikkat çekici gündemlerinden biri olan torba yasa teklifinin görüşmeleri Meclis Genel Kurulu’nda hız kesmeden devam ediyor.
Geçtiğimiz dönemde ele alınan 86 maddelik torba kanunun 55 maddesi kabul edilmişti.
Kalan maddelerin, önümüzdeki haftalarda yeniden gündeme alınması ve Meclis Genel Kurulu’nda karara bağlanması bekleniyor.
Yeni teklifin yasalaşmasıyla birlikte, hem sosyal güvenlik sisteminde köklü değişiklikler hem de kamu çalışanlarına yönelik yeni haklar yürürlüğe girecek.
Uzun süredir gündemde olan Bağ-Kur prim gün sayısının düşürülmesi düzenlemesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliğini sağlamak zorundayız.
Bağ-Kur’luların 9000 gün olan prim ödeme süresini 7200 güne düşürme çalışmalarımız devam ediyor.
Bu, seçim öncesi verilen bir sözdür ve mutlaka yerine getirilecektir.”
Bakan Işıkhan, düzenlemenin bütçe disiplini çerçevesinde ve kademeli olarak hayata geçirileceğini vurguladı.
Bu kapsamda, özellikle küçük esnaf ve kendi hesabına çalışan vatandaşlar için erken emeklilik kapısının aralanması hedefleniyor.
Torba yasa teklifinin dikkat çeken bir diğer başlığı ise ev hanımlarına yönelik emeklilik desteği.
Bakan Işıkhan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaştı:
“Ev kadınlarına yönelik üçte bir prim desteği için çalışmalarımızı başlattık.
İsteğe bağlı sigorta kapsamında, sistematik ve sürdürülebilir bir model kuruluyor.
Cumhurbaşkanımızın talimatı doğrultusunda bu söz mutlaka yerine getirilecektir.”
Bu düzenleme kapsamında, ev hanımlarının devlet destekli prim ödemeleriyle emeklilik hakkına kavuşması planlanıyor.
Uygulamanın, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın koordinasyonuyla orta vadede yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Milyonlarca memuru yakından ilgilendiren 3600 ek gösterge düzenlemesi de genişletiliyor.
Bakan Işıkhan, birinci dereceye yükselen tüm memurların bu haktan yararlanacağını duyurdu:
“15 Ocak 2023’te yürürlüğe giren 3600 Ek Gösterge Düzenlemesi ile 5,3 milyon kamu personeli ve emeklisinin göstergeleri yeniden düzenlendi.
Şimdi birinci dereceye yükselen tüm devlet memurlarımız için 3600 ek göstergeyi hayata geçireceğiz.”
Bu adım, hem aktif çalışan memurların maaşlarına hem de emekli ikramiyelerine olumlu yansıyacak.
Uzmanlar, yeni düzenlemeyle birlikte birçok memurun emeklilik planını erkene çekebileceğini değerlendiriyor.
Torba yasa gündeminde henüz yer almasa da, kademeli emeklilik konusu kamuoyunda gündem olmaya devam ediyor.
Özellikle 1999 sonrası sigorta girişi olan vatandaşlar, EYT düzenlemesinden yararlanamayan kesim olarak bu konuda adil bir geçiş sistemi talep ediyor.
Bakanlık kaynaklarına göre, bu konudaki teknik çalışmaların önümüzdeki aylarda hız kazanması bekleniyor.
📌 Bağ-Kur prim gün sayısı 9000’den 7200’e düşürülecek
📌 Ev hanımlarına üçte bir prim desteği verilecek
📌 3600 ek gösterge tüm birinci derece memurları kapsayacak
📌 Kamu personeline yönelik yeni mali ve sosyal haklar tanımlanacak
📌 Sosyal güvenlik sistemi kademeli olarak yeniden yapılandırılacak
Editör Yorumu |
Bu torba yasa, sadece maddi düzenlemeler değil; toplumun farklı kesimlerine umut taşıyan bir dönüşüm paketi niteliğinde.
Yıllardır “bir gün emekli olabilecek miyim?” diye düşünen esnafın, evde görünmeyen emeğini sürdüren kadınların ve alın teriyle hizmet eden memurların sesi bu kez biraz daha güçlü çıkıyor.
Ancak her vaadin ardından önemli olan uygulamanın samimiyeti ve adaletin sürekliliğidir.
Gerçek reform, vatandaşın cebinde değil; kalbinde güven duygusu oluşturduğunda tamamlanır.