• BIST 100

    10979,73%0,70
  • DOLAR

    42,36% 0,03
  • EURO

    48,96% 0,25
  • GRAM ALTIN

    5563,60% 0,24
  • Ç. ALTIN

    9236,33% -0,70

1709 Şube Müdürlüğü Atamasında SON SÖZ

Yazı dizisi şeklinde kaleme aldığımız 1709 şube müdürlüğü ataması konusuna bu yazımızla son vereceğiz. Bu yazımızda önerilerimizi ve mağdurların hatta konuyla alakası bulunmayan öğretmen camiamızın ilerde neler yapabilecekleri

Eğitim 8.11.2020 12:28:12 0
1709 Şube Müdürlüğü Atamasında SON SÖZ

Öncelikle şunu bir daha belirtelim; Danıştay İDDK’nın 17/02/2020 tarihli ve E: 2020/4, K: 2020/14 sayılı kararı son ve kesin karardır. 1709 şube müdürlüğü kadrosuna yapılan atamalar hukuken yok hükmündedir ve mahkemelerce tümü iptal edilmiştir. İdare bu iptali uygulamak zorundadır uygulamadığı sürece personeline başka ve daha ağır sonuçlar yaşatacaktır. Hatırlatmak isteriz ki;İŞKUR Genel Müdürlüğü, 2013 yılında yapılan ve sınavla atanan 200 şube müdürünün atamasını mahkeme kararlarının kesinleşmesi sonrasında, 21/08/2020 tarihinde iptal etmiştir. Görüldüğü gibi İŞKUR dolayısıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aradan geçen 7 yılın sonunda hukuka saygılı davranarak yapılan atamaları iptal etmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı mahkeme kararını uygulamadığı sürece bu sorunlu süreç devam edecek hukuksuz atanan 1709 şube müdürünün gerçekleştirdiği birçok işlem geçersiz olacaktır.

 

Mağdurlar ve öğretmenlerimiz neler yapabilir:

 

1) Her ne kadar idare şimdilik iptali uygulamasa dayapılan 1709 şube müdürlüğü ataması hukuken geçerli değildir. Bu yüzden bu kişilerin hukuken “amir” yetkisi de bulunmamaktadır. Öğretmenlerimize 1709 şube müdürlüğü atamasının içinde bulunan kişiler tarafından açılan soruşturma,verilen ceza gibi işlemlerde geçerli değildir. Bu ve benzeri durumlarla karşılaşan öğretmenlerimiz konuyu mahkemeye taşıdıklarında yazılarımızda belirttiğimiz kararı da mahkemeye sunmalı ve kişinin ceza vermeye, soruşturma açmaya vb. yetkisinin bulunmadığını çünkü hukuken şube müdürlüğü yetkisine sahip olmadığını belirtmelidirler. Mahkemelerin bu durumu dikkate alacağını düşünüyoruz. 

 

2) Şube müdürlüğü mülakatında 70 ve üzeri puan alanların dava açma süresi kesilmemiştir ve bu kişilerin dava açma hakkı devam etmektedir. Bu kişiler idare aleyhine dava açabilirler.

 

3) İdare Yargılama Usulü Kanunu

Kararların sonuçları: 

Madde 28 – 3. Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemeleri kararlarına göre işlem tesis edilmeyen veya eylemde bulunulmayan hallerde idare aleyhine Danıştay ve ilgili idari mahkemede maddi ve manevi tazminat davası açılabilir.

 

denmektedir. Bu hükme göre mağduriyet yaşadığına inanan herkes idare aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Unutulmamalıdır ki; hukuk devletlerinde mahkeme kararlarının uygulanmaması düşünülemez. Bu durum her şeyden önce Anayasamıza aykırıdır.

 

Sonuç olarak; şube müdürlüğü kadrosuna 2014 yılında yapılan 1709 hukuksuz atamanın iptali geciktiği sürece onarılması güç ve imkânsız zararların oluşacağı kesindir. İdare vakit geçirmeden hukuksuz atamaları iptal ederek tıkanmak üzere olan yapıyı işler hale getirmelidir. İptal gerçekleşmediği sürece bu sorunun katlanarak artacağı muhakkaktır. Kesin çözümün ise mülakatların tekrarlanarak yeni mülakat puanlarıyla yazılı sınavların aritmetik ortalamasının alınarak atamaların yapılması olduğunu düşünüyoruz.

 

    Av. Ece Rukiye KALAY

Erkalay Hukuk & Danışmanlık


MHP, Atama Bekleyen Öğretmenler İçin 'Ek Atama Müjdesi' İstedi!

Genç İngilizce Öğretmeni Saim Akan Görev Başında Hayatını Kaybetti!

MEB Bütçe Görüşmelerinde Gerilim! Bakan Tekin’den Vekillere “Sıfır” Tepkisi

Uzman İsimden Ücret Dağılımı ve Orta Sınıfın Erimesine Dair Kritik Uyarı!

BİLSEM 2025-2026 Tanılama Takvimi Yayınlandı: 1., 2. ve 3. Sınıf Öğrencileri İçin Kayıt Süreci Başlıyor!

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'nde İki Yeni Daire Başkanı Göreve Başladı!

Kocaeli’de eğitim camiasının acı kaybı! Okul müdürü hayatını kaybetti

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni ve Yazar Emel Zehra Tunçinan Kalp Krizine Yenik Düştü!

61 Yaşındaki Okul Müdürü Dursun Gülseren Kalp Krizi Sonucu Hayatını Kaybetti!

MEB’den 24 Kasım’a Özel Büyük Jest: Öğretmenlere Teknoloji, Giyim ve Gıda İndirimleri!

Biyoloji Öğretmeni Musa Bağcı ve Matematik Öğretmeni Ramazan Cerit Vefat Etti

Emekli Öğretmen Abdullah Coşkun’u Öldüren Trafik Şiddeti Gündemde

İlkadım'da Görevli Öğretmen Turgay Erol Hayatını Kaybetti

Meclis’ten Milyonları Etkileyecek Yeni Vergi Paketi: Araç, Gayrimenkul ve SGK Düzenlemeleri Yolda

Sanayi ve Teknoloji Bakanı'ndan Kritik Açıklama: Teknogirişimlere 900 Bin TL'ye Kadar Finansal Destek!

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Turgay Erol Hayatını Kaybetti

MEB Fotoğraf Yarışmasının Şampiyonları Kimler?

İmam Hatip Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Selim Keklik, Şube Müdürlüğü'ne Atandı!

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi’nde İstifa Düzeni Değişti! Yeni Tazminat Şartı Resmen Yürürlükte

Azerbaycan Sınırında Şehit Olan 20 Kahraman Asker Ankara'da Yürek Yakan Törenle Uğurlandı!

Buca Sultan Alparslan Lisesi Öğretmeni Kurtuluş Ünver Vefat Etti!

Öğretmenlerin Mesleki Gelişimine Yeni Soluk: Eski Sistemi Tartışılan MEB, Online Eğitimi Kökten Değiştirdi!

Gazi Anadolu Lisesi'nin Sevilen Öğretmeni Hüseyin Özdemir Hayatını Kaybetti

BİLSEM 2025-2026 Takvimi Resmen Yayımlandı! İlkokul 1, 2 ve 3. Sınıflar İçin Ön Değerlendirme Ne Zaman?

TSK Uçağı Kazasının Sır Perdesi Aralanıyor! Kara Kutuya Ulaşıldı, İnceleme Başladı!

Sınav Zorunluluğu Getirildi, Sadece 90 Bin Öğretmen Başarılı Oldu! MEB'den ÖBA İçin Acil Ek Süre Kararı!

Bursa Nilüfer Belediyesi'nden Engelli Adaylara Kritik Destek

Hem Okul Hem İş Deneyimi: İŞKUR’un Yeni Gençlik Programı Detayları Açıklandı!

Bahçelievler Anadolu Lisesi Öğretmeni Hayatını Kaybetti!

Balıkesir Sındırgı'da Korkutan Deprem! Can ve Mal Kaybı Var mı?

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7