• BIST 100

    14814,96%0,31
  • DOLAR

    43,04% 0,05
  • EURO

    50,34% 0,04
  • GRAM ALTIN

    6150,72% -1,06
  • Ç. ALTIN

    10131,50% -0,25

17 YIL ÖNCE, 10 YIL SONRA ADALET BUNUN NERESİNDE?

17 yıl boyunca benimle aynı işi yapan meslektaşlarımdan daha az ücet aldım.  Bunun adı Uzman Öğretmenlik'ti.

Eğitim 10.07.2022 07:22:05 0
17 YIL ÖNCE, 10 YIL SONRA ADALET BUNUN NERESİNDE?
Bu adaletsizliğin giderilmesini beklerken, mutfaktan, özrü kabahatinden büyük KARİYER BASAMAKLARI YÖNETMELİĞİ servis edildi.Ben ve benim durumumda olanlar 17 yıl kayıp yaşamışken, 17 yıldan beri Uzman Öğretmenlik haklarından faydalananlara şu an açılan Başöğretmenlik kapısı, bana ve benim durumumda olanlara en iyi bir ihtimalle 10 yıl  sonra açılacak.
Bu mudur adil çözüm?
Bir 17 yılın üzerine, bir 10 yıl daha kayıp. Bir uygulamada eksikler ya da yanlışlar olabilir. Ama  bunu 17 yıl  bekletmek doğru muydu?
17 yılın sonunda eksikleri gidermek, yanlışları düzeltmek gerekmez miydi?
Yaratılan mağduriyeti en az zararla çözmek gerekmez miydi?
Eğitimin öznesi öğretmenlerin emeklerini eşit değerlendirmek adil olanı değil midir?
Adil derken, yeni yönetmelikte, MEB Kariyer Basamakları Uygulamasını başlattığı 2005 tarihi itibarı ile o dönem görevde olan tüm öğretmenlere şimdi Başöğretmenliğe başvuru hakkını tanımış olsaydı belki kısmen de olsa 17 yıldan beri mağdur ettiği öğretmenlere adaletin ucunu göstermiş olacaktı.
Ne yazık şu durumda 17 yıllık mağduriyetin telafisi öte dursun, bundan sonraki  mağduriyete önlem bile alınmadı, yeni bir mağduriyetin önü açıldı.
1997'de göreve başladım. Aday öğretmenliğim ve doğum izinlerim sayılmadığı için 23 günlük hizmet eksikliği nedeniyle uzman öğretmenliğe başvuramadım o günlerde ve 17 yıldır benimle aynı işi yapan meslektaşlarıma nazaran  ekonomik kayıp yaşıyorum. 
Bu mudur adalet?
Erkek meslektaşlarım hele...O dönemde askerde olduklarından asker öğretmenlik dönemleri hizmette sayılmadığı için  2005'te Uzman Öğretmenlik başvurusu yapamadılar.
Vatani görevlerini yapmak erkek meslektaşlarımıza böyle bir mağduriyete  sebep olmalı mıydı?
Öğretmenler olarak, yetkililer kabul etmek istemese de, öğretmenlik mesleğinin zaten bir ihtisas mesleği olduğunu biz biliyoruz ve  biz kendimizi uzman kabul ediyoruz, belgelerimiz de üniversitelerimizden aldığımız kapı gibi diplomalarımızdır.
4 yıl boyunca üniversitede aldığımız alan bilgisi, eğitim bilimleri ve genel kültür eğitimlerimizle gerekli bilgi birikimine sahibiz. Bu bağlamda uzman öğretmenlik için meslekte 10 yıllık tecrübe şartı aramak yetmez miydi? 
Ayrıca Kariyer basamakları uygulamasının öğretmenlere katacağı tek unsursa ekonomik getirisidir. Çünkü öğretmenlerin bu ekonomik getiriye fazlasıyla ihtiyacı vardır. 
Öğretmen maaşları  aldığımız eğitim,  üzerimizde bulunan  iş yükü ve aldığımız sorumlulukla örtüşemeyecek kadar yetersizdir.
 Kariyer Basamaklarına gösterilen ilginin asıl sebebi Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlikle maaşlara  1000 tl ile 2000 tl artış yapılacak olmasıdır. Çünkü öğretmenler günümüz ekonomik koşulları arşısında bu hesapları yapmak zorunda bırakılmıştır.
Şu sıralar öğretmenlerimiz maaşlara yansıyacak bu artış için  mebbise belge yüklemek, video izlemek, sınava hazırlanmak gibi uğraşlarla yaz tatilini dolduruyorlar.
Keşke yönetmelik hazırlayanlar hak ve hukuk biraz da vicdan katkılı bir yönetmelik ortaya koysalardı ve yönetmeliği imzalayanlar da kabul edilebilir bir yönetmeliğe olur verselerdi...
Öğretmenler olarak bizi mutlu ederlerdi o zaman...
 Ama sanırım kimsenin öğretmenlerin hakkını vermek ve öğretmenleri mutlu etmek gibi bir kaygısı yok.
2005'te başlatılan bu adaletsiz uygulamanın ilk mimarları da, şu anki düzenlemeyi yapanlar da öğretmenlere verilen değeri somut olarak ortaya koymuşlardır. Değersizlik değerini biz öğretmene bir kez daha yaşatmışlardır. 
'Öğretmenlerin hakkı ödenmez' sözüne,Karıyer Basamakları Yönetmeliğiyle resmiyet kazandırılmış ve öğretmenlerin hakkı ödenmemiştir.
 Kariyer Basamakları Yönetmeliği adaletsizliğin yönetmeliğidir. 17 yıllık hak kaybının devam ettirildiği  bir yönetmeliktir. 
Soruyoruz! Adaletsizliği devam ettirerek, adalet sağlanmış oluyor mu? Biz öğretmenler adil bir çözüm bekliyorduk.
 17 yıldır çıkamadığımız kariyer  basamaklarını  konulan engellerle çıkılmaz hale getirilmesini beklemiyorduk.
Kadriye Demirel
Eğitimci Yazar

Cezaevlerinde Tahliye Hareketliliği: 60 Bin Kişi İçin Özgürlük Kapısı Aralanıyor!

10 Günde Bir Ev, Bir Ömürde Bir Hayat Gitti: Kumar Batağının Yıktığı Genç Öğretmen

2026 Milletvekili Maaşları Belli Oldu: Hem Emekli Hem Vekil Olanlar Rekor Kırıyor!

Okulda Panik Yaratan Patlama! Valilik ve Adli Makamlar Siverek İçin Harekete Geçti

Erdoğan Duyurdu: KYK Burs ve Kredi Ödemeleri Yükseltildi

Zam Kararı Bedelli Askerliği de Etkiledi: Yeni Ücret 333 Bin TL’yi Aştı

2026 Ocak memur maaş zam oranı belli oldu! TÜİK enflasyon verilerini açıkladı

Ocak 2026 Zamlı Öğretmen, Memur Uzman Öğretmen ve Maaşları Belli Oldu! İşte Derece Derece Yeni Maaş Listesi

Ocak 2026 Zamlı Uzman Öğretmenlik Tazminatı ve Ek Ders Ücretleri Ne Kadar Oldu?

Kredi Kartı Aidat Tuzağına Düşmeyin! Tek Bir Telefonla Paranıızı Geri Alabilirsiniz

Isınmak İsterken Canından Oldu: Banyoda Elektrik Akımına Kapıldı

İçişleri'nden 13 İle "Turuncu ve Sarı" Alarm: Şiddetli Fırtına Kapıda!

Yarın Saat 10:00’da Ekonomi Duracak! 2026 Ocak Zammı İçin Kritik Eşik

Öğretmen ve MEB Personeline Özel Divarese Kampanyası Başladı

Gelişim raporlarının iptali için MEB’e resmi yazı

Şifresiz Ödemede Dev Artış: 15 Ocak’tan İtibaren Geçerli Olacak Yeni Sınır Belli Oldu

Eğitimde "Rapor" Krizi: 240 Öğrenci İçin Tek Tek Veri Girişi Öğretmenleri İsyan Ettirdi!

ÖSYM ve MEB 2026 Sınav Maratonunu Duyurdu: İşte Kritik Tarihler ve Başvuru Takvimi

14 günlük memur maaş zam farkı netleşti! İşte zam farkı tablosu ve ödeme tarihine ilişkin detaylar

Emekliler İçin Kritik Çağrı: En Düşük Maaş Asgari Ücrete Çıkarılsın!...

Yüksekten Düşen Okul Yöneticisi Kurtarılamadı! Samsun'u Yasa Boğan Trajedi

33. Dönem POMEM Başvuruları Başladı! 10 Bin Polis Alımı İçin Kontenjanlar Belli Oldu

2026 Yılı Zamlı Harç Listesi Yayınlandı: Pasaport, Ehliyet ve Çıkış Harcı Ne Kadar Oldu?

Öğretmenlerin Dikkatine! Uzun Süreli İzinlerde "Norm Fazlası" Olma Riski

Kamu Personeli Arasında "Derece" Krizi: 3600 Ek Gösterge Şartları Değişiyor mu?

Sınıflar 50 Kişi, Materyal Yok, Veri Girişi Çok! Gelişim Raporu Uygulanabilir mi?

Müdür Yardımcısı Halil Can Günay Hayatını Kaybetti: Cenaze Programı Belli Oldu

Afyonkarahisar’da Öğrenci Servisi ve Otomobil Çarpıştı: 18 Yaralı!

İstanbul’da Dev Terör Operasyonu: DEAŞ’a Ağır Darbe, 110 Gözaltı!

MEB'den "Hayalet Sınıf" Operasyonu: 48 Okulun Kapısına Kilit Vuruldu, 300 Milyon TL Ceza!

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9