2014 yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığında okul idareciliği ikinci görev kapsamına alınmış ve idareciler görevlendirme olarak çalışmaktadır. Bir idarecinin(okul müdürü ve müdür yardımcısı) görevlendirme süresi 4 yıldır ve toplamda bir okul/kurumda müdür ve müdür yardımcısı olarak 8 yıl çalışılabilmektedir. Görevlendirme süresi biten müdür/müdür yardımcıları yeniden idareci olarak görevlendirilmezse ne yapılacaktır? Maalesef bazı Milli Eğitim Müdürlükleri bu konuda yanlış yapmaktadır…
Bu konuda bakılacak tek yasal düzenleme 21 Haziran 2018 tarihli ve 30455 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği”dir. Bu yönetmelikte ilgili madde şu şekilde düzenlenmiştir;
Yöneticilik görevinin sona ereceği ve devam edeceği durumlar
MADDE 33 – (1) Yöneticilik görevi;
a) Görevlendirildikleri tarihe göre dört yıllık hizmet süresinin dolduğu tarihin içinde bulunduğu ders yılının, dört yıllık sürenin dolduğu tarihin ders yılının dışında olması halinde ise dört yıllık sürenin dolduğu tarihi takip eden ders yılının bittiği,
b) Aynı eğitim kurumunda aynı unvanla sekiz yıllık hizmet süresinin dolduğu tarihin içinde bulunduğu ders yılının, sekiz yıllık sürenin dolduğu tarihin ders yılının dışında olması halinde ise sekiz yıllık sürenin dolduğu tarihi takip eden ders yılının bittiği, tarihten itibaren sona erer.
(2) Yöneticilikleri bu maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerine göre sona erenler, kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda alanlarında açık norm kadro olması ve istemeleri hâlinde bu eğitim kurumuna; aksi durumda ise öncelikli olarak kadrolarının bulunduğu ilçe içerisinde durumlarına uygun bir eğitim kurumuna, ilçe içerisinde durumlarına uygun norm kadro bulunmaması halinde ise il içerisinde istekleri de dikkate alınarak alanlarında açık norm kadro bulunan eğitim kurumuna öğretmen olarak atanır.
demektedir. İlgili düzenlemeye göre bu durumdaki müdür/müdür yardımcıları öğretmen olarak atanacaklardır. Fakat bu uygulamada bazı il müdürlükleri yanlış yapmaktadır. İlgili düzenlemenin uygulamasını açıklamaya çalışalım;
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul/kurum müdür/müdür yardımcısı olan eğitimcilerimiz 4 ya da 8 yıllık görevlendirme süresinin bitimiyle tekrar idareci olarak görevlendirilmedikleri takdirde
1) Eğer müdür/müdür yardımcısı olarak çalıştıkları okul ya da kurumda alanlarında norm kadro boşluğu varsa ve isterlerse bu boş norma atanacaklardır. Burada önemli olan husus alanlarında o okul/kurumda boş norm olması ve kişinin isteğinin bulunmasıdır. Kısacası iki şart birlikte sağlanmalıdır.
Örneklendirecek olursak: Sınıf Öğretmeni Ahmet Bey A okulunda müdürken görev süresi dolmuş ve idareci olarak bir daha görevlendirilmemiştir. A okulunda sınıf öğretmeni normunda boşlukta bulunmaktadır fakat Ahmet Bey bu norma dâhil edilmek istemiyorsa A okuluna öğretmen olarak ataması yapılamaz.
2) Ahmet Bey A okulunda boş norm yoksa zaten A okulundaki norma istese dahi dâhil edilemeyecektir. Diyelim ki A okulunda Ahmet Bey’in atanabileceği norm var fakat Ahmet Bey bu norma dâhil edilmek istemedi böyle bir durumda il müdürlüğü öncelikli olarak Ahmet Bey’i kadrosunun bulunduğu ilçe içerisinde durumuna uygun bir eğitim kurumuna, ilçe içerisinde Ahmet Bey’in durumuna uygun norm kadro bulunmaması halinde ise il içerisinde Ahmet Bey’in isteğini de dikkate alarak alanında açık norm kadro bulunan eğitim kurumuna öğretmen olarak atayacaktır. Görüldüğü gibi burada da istek dikkate alınacaktır.
Bu kadar açık ve amir hükümlere rağmen il Milli Eğitim Müdürlüklerinin yanlış yapmaması gerekmektedir. Temennimiz eğitimcilerimizin mağdur edilmemesidir…
Lider Eğitimci Yazarlar Derneği