10 Mayıs 2024 Cuma günü sendikaların aldığı karar doğrultusunda on binlerce öğretmen iş bırakma eylemi yaptı. İstanbul Eyüpsultan'da özel bir okulda İbrahim Oktugan adlı okul müdürünün katledilmesinin ardından öğretmene ve eğitimcilere şiddetin durdurulması için hükumete çağrı yapmak amacıyla eylem yapan öğretmenler, Türkiye genelinde 81 ilde bir araya geldi. Sendikaların aldığı kararla eyleme katılan öğretmenler bir gün işe gitmedi. Yapılan eylem Türkiye'de ve dünyada büyük ses getirdi. Eylemin ardından Millî Eğitim Bakanı ve Cumhurbaşkanı konuyla ilgili açıklama yaptı.

Sendikalar tarafından alınan eylem kararına uyan öğretmenlere idari bir işlem yapılmayacak. Öğretmenler ceza almayacak. Ancak eyleme katılan ve derse girmeyen öğretmenlerin ek ders ücretleri kesilecek.

10 Mayıs 2024 cuma günü bir gün okula gitmeyerek derse girmeyen öğretmenler, o gün üzerinde bulunan bütün ders görevlerini yapmamış sayılacak. Bir sınıf öğretmenini düşündüğümüzde; sınıf öğretmeni 6 saat derse girmektedir. 6 saat derse girmeyen bir öğretmenden 10 saate karşılık olarak ödenen bir saatlik ek ders ücreti de kesilecek ve toplamda yedi saatlik bir kesinti yapılacaktır.

Haftalık bazda ek ders ücreti planlaması yapıldığından dolayı öğretmenler 10 Mayıs eyleminin bulunduğu haftada toplam 7 Saatlik ek ders ücreti kesintisi yaşayacak. Ek ders ücretleri kabaca 90 TL olarak hesaplandığında öğretmenlerden 630 TL'lik ek ders ücreti kesilmiş olacak.

Ancak Türk Eğitim Sen üyeleri 9 Mayıs 2024 Perşembe günü ilk derse girmeme kararı almıştı. Bu eyleme uyan öğretmenlerden ise toplamda 8 saat ek ders ücreti kesintisi yapılacak. Bu kesinti de yaklaşık 720 TL'ye tekabül ediyor.

Ücretli öğretmenlere DYK ve ara tatilde ek ders ücreti Ücretli öğretmenlere DYK ve ara tatilde ek ders ücreti

Öğretmenlerin yaptığı bu büyük eylem ses getirdi ve eylem sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklama yaparak öğretmene şiddet konusunun yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yer alacağını ve caydırıcı içerikler barındıracağını açıkladı. Buna göre öğretmene şiddet uygulayanlara verilen cezalar %50 oranında artırıyor, zanlılara tutuklu yargılama getiriliyor, ceza ertelemesi iptal ediliyor ve özel okullarda görev yapan öğretmenler de şiddete uğramaları durumunda kamu görevlisi olarak kabul ediliyor. Bu tasarı önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisine sunularak yasallaşacak.