Sağlık

Erkekte ve Kadında HPV virüsü nedir, Nasıl bulaşır, Human HPV (Human papilloma virus) Tedavisi

Erkeklerde ve kadınlarda özellikle genital bölgelerde görülen Human papilloma virus (HPV), tedavi edilmezse önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Cinsel yolla bulaşan ve HPV siğilleri nedir, nasıl tedavi edilir, belirtileri nelerdir. İşte HPV ile ilgili detaylar.

Abone Ol
Erkekte ve Kadında HPV virüsü nedir, Nasıl bulaşır, Human HPV (Human papilloma virus) Tedavisi

Cinsel yolla bulaşan siğiller kapsamında olan genital siğil HPV virusü (Human papilloma virus) enfeksiyon sonucu oluşan hem kadında hemde erkekte genital bölgede sonucu gelişen karna bahar görünümünde, bazen tek bir bölgede, bezen bir kaç bölgede bazen topluiğne başı kadar ufak 1-2 tane, bazen çok sayıda, bazen de 3-4 çapına erişebilen ağrısız, kısmen sert kitlelerdir. HPV enfeksiyonu ülkemizdede giderek artan sıklıkla görünmekte. Hem erkekte hemde kadında ciddi ciddi sağlık problemleri yaratmaktadır.

HPV virüsü nedir?
"Human papillorna Virüs" daha çok hem erkek hemde kadın genital bölgede ve bu bölge mukozalarında enfeksiyon yapan ve kondilom(condyloma acuminatum) adı verilen siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olan bir çeşit virüstür.HPV bir kez vucuda girdiğinde hücreler içine yerleşir ve dönemsel olarak tekrarlıyan enfeksiyonlara yol açar.HPV virüsü ve buna bağlı genital siğil enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan hastalıklar gurubuna yer almasına rağmen çok nadiren de olsa cinsel ilişki dışında da bulaşabildiği bilinmektedir.


Nasıl bulaşır?
Virüsün bulaşması kişinin enfekte bölgesinin örneğin penis veya kadın dış genital organı gibi diyer bireyin genital bölgelerine veye ağız makat gibi bölgelerine deri- mukoza temesı ile bulaşır.

Erkekte HPV virüsü
Rahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsünün, erkeklerde de penis kanserine neden olduğu bilinmektedir.Genellikle erkeklerin taşıyıcı olduğu ve bu nedenle korunmasınında kadınlar kadar önemli olduğunu unutmamak gerekmektedir.Genital siğil erkek hastalar için de önemli riskler oluşturmakta olup tespit edildiğinde, zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir.

HPV Virüsü nasıl belirti verir?
Kuluçka süresi HPV tipi ne göre değişken olup bulaştıktan sonra 2 ay ile 6 yıl arasında bir bir kuluçka devresini takiben kadında veya erkekte genital bölgede, anüsde, ağıza sayıları ve büyüklükleri değişen siğiller (genital siğil, kondilom lezyonları)olüşturur.Yni bazı kişilerde virüsü aldıktan 2 ay sonra siğil çıkabildiği bazı kişilerde ise bu virüs yıllarca hiç brlirti vermeyip örneğin 5 yıl sonra genital siğil olarak ortaya çıkabilmektedir. Oral seks ile ağza bulaşabildiği gibi komşuluk yolu veya anal seks ile makata etrafına veya içine de kondilom genital siğil lozyonları çıkabilmektedir.Prezarvatif HPV' de tam koruma sağlamamaktadır.Bu nedenle sadece peniste değil tüm genital bölgede siğil görünebilmektedir.Hatta bu siğiller karına, kasıklara ve makat kısmına doğru yayılabilmektedir. Kısacası cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruyan prezarvatif, HPV'de tam koruycu olamamktadır.


Erkekte HPV' nin bulaşma riskini ne arttırır?
HPV'nin bulaşmasını kolaylaştıran sebeplerin başında çok eşlilik gelmektedir.Erken yaşta cinselliğe başlamak, güvenli olmayan cinsel ilşkiye girmek bu tür HPV virüsüna bağlı kanserlerin hazırlayıcı nedenlerinden bir tanesidir. Genital siğiller in tanısı deneyimli bir hekim tarafında göz ile kolaylıkla konulabilmektedir.Şüpeli siğillerde ve/veya tiplendirme yapmak için ise biyopsi veya sürüntü alınarak da tanı koymak mümkündür.

Erkekerde HPV hangi bölgelerde kansere sebep olabilmekte?
Erkeklerde penis kanserine yol açabilen HPV makat bölgesi civarına yerleştiğinde, makat ve kalın bağırsağın son kısmı olan rektum bölgesinde kansere rastlanabiliyor.Bunun dışında HPV, özellikle oral seks yoluyla erkeklerde geniz, bademcik, dil, gırtlak kanserive bazıdurumlarda yemek borusu kanserine de neden olabilmektedir.


Nasıl tedavi edilir?
Erkeklerde Hpv tedavisi mutlaka yapılmalıdır.Erkekte kondilom tedavisi için en iyi yöntem yakma yöntemidir.Erkekte kondilom tedavisi için seçenekler sırası ile koterizasyon, lrrp veya lazer ile doktorun seçeneğine göre yakma işlemi gerçrekleştirilir.Tedavide genital siğilleri yakmanın yanı sıra dondurmak, cerrahi olarak çıkarmak ve küçük siğillerde özel kremler sürerek tedavi etme seçeneğide bulunmaktadır.Erkekte HPV tedevisi seçenekleri arasında yakma yöntemi en kalıcı yöntem olup nüksler yani tekrarlar daha azdır.
{ "vars": { "account": "G-MPYKXW0MJX" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }