Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen iki depremin ardından Türkiye genelinde 20 Şubat'a kadar deprem bölgesinde ise 1 Mart'a kadar okullar tatil edilerek öğretmenlere genel idari izin verildi.
Dolayısıyla, idari izindeki öğretmenlere hangi ek ders ücretleri ödeneceğini hangilerinin ödenemeyeceğini madde madde ve tablo halinde göstereceğim. / Eğitimci Yazar Sedat DEGER
Toplamda İdari İzinli sayılan süre deprem tatili süresince İdari İzinde geçen sürelerde hangi ek derslerin ödenip ödenemeyeceğini göstereceğim.
“ÖĞRETMENLERE'' İdari İzinde Ödenecek Ek Ders Ücretleri
1) Normalde zamanda alınan rutin müfredat kapsamındaki ek ders ücretleri,
2) DYK ek ders ücreti,
3) Evde eğitim ek ders ücreti,
4) Destek odası eğitimi ek ders ücreti,
5)İYEP ek ders ücreti,
6) Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerine bağlı okuma-yazma kursu ek ders ücretleri,
7) Yüzyüze eğitim ek ders ücretleri
8) Koordinatörlük ek ders ücreti,
9) Şeflik ek ders ücreti,
10) Özel Eğitim Öğretmenlerinin aldığı %25 artırımlı ek ders ücreti,
11) Rehber öğretmenlerinin aldığı haftalık 18 saat ek ders ücret,
12) BTR öğretmenlerinin aldığı haftalık 18 saat ek ders ücret,
13) Kulüp veya rehberlik görevinden dolayı alınan 2 ek ders ücreti,
14) Hazırlık ve planlama ek ders ücretleri,
15) Cezaevlerinde görevli öğretmenlerin aldığı %25 artırımlı ek ders ücreti,
Yukarıda yazılı bulunan görevleri normal zamanda üstlenmiş ve ek ders ücretlerini alan öğretmenler idari izinli oldukları tarihlerde (hafta sonları hariç) ek ders ücreti olarak alacaklardır.
Deprem Tatili İdari İzinde Ödenemeyecek Ek Ders Ücretleri
1) Nöbet görevi ek ders ücreti,
2) Ders dışı eğitim (egzersiz) çalışmaları ek ders ücreti,
3) Yüksek lisans ve doktora yapanlara %5 ve %15 artırımlı ücret,
Yukarıda yazılı bulunan görevleri normal zamanda üstlenmiş olan öğretmenler fiilen yerine getirme şartı bulunduğu ve fiilen yerine getiremediği için ve hafta sonuna denk geldiği için ek ders ücretlerini alamayacaklardır.
MEB tarafından valiliklere gönderilen idari izin genelgesinde dayanak olarak gösterilen,1 Eylül 2019 Pazar günlü ve 30875 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararın (KARAR TARİHİ : 28/8/2019 KARAR NO : 2019/1) Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Mali ve Sosyal Haklar kısmının 2. Maddesinde “(1) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kuramlarında ders yılı içerisindeki iş günlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.” Hükmü yazılı bulunmaktadır.
* Koyu kahverengi olarak gösterilen yerler o görevin zaten olmadığı anlamına gelmekte olup hafta sonu iş günü olmadığı için ek ders ücretleri de ödenmemektedir. Zira toplu sözleşmede kabul edilen ve idari izinli sayılan günlerde ek ders ücretlerinin alınmasına olanak sağlayan madde de “iş günü” ifadesi geçmektedir.
Ayrıca aşağıda gösterdiğim MEB Görüş Yazısı da bu gibi idari izinlerde nasıl değerlendirilmesi gerektiğini ve hangi ek derslerin ödeneceği hakkında bilgi sahibi olmamızı da sağlayacaktır.