"Öğretmen yetiştirme ile ilgili gelişmeler olacak. Eğitime ekosistem olarak bakmazsak bir habitat kuramayız, bir habitat kuramazsak atmosfer oluşturamayız, atmosfer oluşturmazsak orada canı olan bir sistem kuramayız.
Okullar arasındaki farka ve verilerin kullanımına da değinen Selçuk, Talim ve Terbiye Kurulunda görevli iken "Keşke Türkiye'nin şu kadar öğretmeni, şu kadar dersliği, dijital altyapısı olsa" dediğini ve çok heveslendiği hayallerinin bulunduğunu anlattı. Selçuk, şimdi bu hayallerin fazlasıyla gerçekleştiğini görmenin mutluluk verici söyleyerek, Milli Eğitim Bakanlığı'nın çok altyapısının iyi olduğuna işaret etti.
OKULLAR, SINAVLAR, EĞİTİM
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, SETA Ankara Ofisi'nde düzenlenen "2023 Eğitim Vizyonu" konulu sözleşiye konuk olarak katıldı. Burada konuşan Selçuk çok önemli açıklamalarda bulundu. Ücretli öğretmenlikten sınav sistemine ve okullar arasındaki farka kadar ciddi sorunlara değinen Selçuk şu açıklamaları yaptı:
"Her okulu yaklaşık 24-25 kadar, şu ana kadarki çalışmalar bunu gösteriyor, belli sayıdaki parametreler üzerinden izleme imkanımız olacak, online, anlık olarak. Böylece her okul bilecek ki 'Bizim şu şu parametrelerde ilerlememiz gerekiyor ve şu parametrelerde şuralardayız, gelişmemiz için de bir yıllık şöyle bir politika önerisi geliştirdik.' Her okul bunu yapacak. Her okulun ihtiyacı neyse yine bir matris düzeni içinde, okulların altyapı imkanlarının derecesine bağlı olarak o okulun finansal olarak desteklenme oranı değişecek. Her bir okulun belli yıllar içindeki hedef raporları ile ne kadar ilerleyip ilerlemediği ortaya konulacak. Böylece bizim okul düzeyinde takip etme ihtiyacımız karşılanmış olacak."
Türkiye'de sınavların bu kadar önemli bir konunda olmasını okulların farklı imkanlara sahip olmasına bağlayan Bakan Ziya Selçuk, "Bu oran yüzde 60'ların üzerinde. Bu oran, kıta Avrupasına baktığımızda yüzde 10'ların altında." diyerek Avrupa örneğini verdi.
Bakan Saelçuk, "Bir okulun ücretli öğretmeni çoksa imkanı azdır, dijital altyapısında eksiklik varsa imkanı azdır." sözlerine ek olarak:
"Bütün bu parametrelere baktığımızda imkanı iyi okullar ve imkanı daha zayıf olan okullar arasındaki fark azalmazsa toplumun belirli okullara olan talebi azalmaz. Eğer okullar birbirine çok yakın olursa velilerin 'Şu okul da olabilir, bu okul da olabilir' diye farklı bir değerlendirmesi olabilir. Bu nedenle okul biriminin iyileştirilmesi son derece kritik ve okulun yetki ve sorumluluğunun artırılması bu anlamda ön planda." dedi.