Aşıların Türkiye genelinde dağıtımına başlandı. Sağlık Bakanlığı daha önce aşı olacak sağlık personeli belirlenmesi için alakalı kurumlara yazı göndermişti.
Bu doğrultuda talep eden sağlık personeli ile 65 yaş üzeri kronik rahatsızlığı olan vatandaşlara aşı uygulanacak.
Çin aşısının ikinci partisi bu ay içinde Türkiye'ye gelecek. 14 günlük inceleme aşamasından sonra öncelikli gruplara uygulanmasına devam edilecek.
Alman BioNTech firmasının geliştirdiği aşının 500 bin dozdan oluşan ilk partisi 10 gün içinde Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.
Bilim Kurulu tarafından yapılan değerlendirmelerde, Alman aşısının alerjisi olanlara uygulanması doğru bulmadı.
Aşı Türkiye'ye ulaştıktan sonra 14 günlük inceleme sürecinden sonra, hangi şartlarda ve kime uygulanacağına dair planlama kamuoyuna duyurulmuş olacak.
14 DEĞİL 28 GÜNLÜK ARA
Aşının 14 gün arayla yapılacağının açıklanmasına rağmen sonrasında bu zaman 28 güne çıkarılması kamuoyunda tartışmalara sebep olmuştu.Aşının ilk dozu ile ikinci dozu arasındaki sürenin uzun olmasının, antikor oranın daha çok artması şeklinde açıklanmıştı.
Kuruldaki değerlendirmelerde; gönüllü denemelerinde 28 gün sonra yapılan aşının ürettiği antikorun, 14 gün sonra yapılan dozun ürettiği antikorun iki katı olduğu tespit edildi.
Türkiye'de vakaların düşüş trendine girmesi aşılar arasındaki sürenin açılmasında etkin olduğu söylendi.
RIZA BELGESİ ALINACAK
Aşı yapılacak vatandaşlardan, kendi rızasıyla aşı olduğuna dair "Onay belgesi" alınacak.OCAK ŞUBAT KRİTİK
Bilim Kurulundaki değerlendirmelerde, Şubat sonuna kadar geçecek sürecin kritik olduğu, aşıya rağmen tedbirlere devam gerektiği, en ufak bir gevşemenin, vaka yayılım hızını yeniden artıracağına dikkat çekildi.Uzmanlar, "Şubat ayı sonuna kadar önemli bir oranda aşılama yaparsak mart ayı itibaren vaka yayılımı, hız keser. Haziran ve temmuz ayı gibi çok daha rahatlarız.
Önemli olan önümüzdeki iki ayı tedbirlere uyup hızlıca aşılama yapılması. Bu iki ay kritik bir dönemeç."
YÜZ YÜZE EĞİTİM
Bu hafta sonuna kadar günlük vaka sayıları 7 binlerin altına inmesi beklenirken, 15 Şubat' tarihinden itibaren kademeli olarak yüz yüze eğitime geçilmesi yeniden gündemde.Kafe-restoran işletmelerin kısa vadede açılması doğru olmayacağı ile getiriliyor.
POZİTİFLİK YÜZDE 35'TEN YÜZDE 5'LERE DÜŞTÜ
Başta büyükşehirler olmak üzere, Kovid-19 testlerinde %30-35'lere çıkan pozitiflik oranı, son bir haftadır %5'lere kadar geriledi.Sağlık Bakanlığına sahadan gelen verilere göre, hastanelere test başvuruları azaldı, hem yoğun bakımlar hem de yatan hasta sayısında gözle görülür şekilde düşüşler yaşanıyor.
Özellikle İstanbul'da testlerin pozitiflik oranı, belirgin şekilde geriledi. Günlük vaka sayıları önümüzdeki birkaç gün içinde 7 binlere kadar inmesi bekleniyor.